Oamenii sînt fericiți cînd rîd

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Oamenii sînt fericiți cînd rîd jpeg

Dacă n-ar fi ajuns un comic vestit ar fi fost, poate, un mecanic bun sau un mare trompetist. I-au plăcut motoarele, dar şi muzica. A început să meargă şi să vorbească mai tîrziu decît ceilalţi copii. Pe la patru ani. Deodată s-a ridicat în picioare şi tot atunci a început să vorbească! De fapt, a început să vorbească şi să cînte cam în acelaşi timp. 

„Alaşa! Alaşa!...“ – se auzeau din fundul curţii versurile unui cîntec inventat de copil. 

„Are ureche!“ – a decretat tatăl lui. Nu peste mult timp, i-a cumpărat o trompetă şi toată familia visa la cariera de muzician alături de tată, care cînta la trombon şi de tata-mare, care cînta cu heliconul. Adică tuba. Un instrument de suflat, cu un tub răsucit de mai multe ori, care scotea cele mai obosite şi mai grave sunete din toate instrumentele care se aflau în orchestra circului. Căci acolo cîntau şi tatăl, şi tata-mare. 

Copilul, ajuns ceva mai mărişor, a început să cînte cu trompeta pe la nunţi. Dar, nu prea i-a plăcut… E adevărat că ieşeau bani frumoşi, însă cînd se îmbătau nuntaşii şi începeau să strige: „Mă, ţigane! Zi-o, mă, şi pe aia…“ nu-i plăcea chiar deloc! În primul rînd, să fie clar, el nu era ţigan! Apoi, prea i se comanda ca unei slugi. Aşa că s-a întors spre circ. 

Toată copilăria se jucase, de fapt, de-a circul, la circ. 

Copilul despre care povestesc se numeşte Simion Avram. Numele de scenă, însă, aşa cum îl ştim, este – simplu – Siminică. La început, cînd a apărut în arenă, pe la şapte ani, nici vorbă de comedie. Avea un număr de contorsionism, pe care şi-l făcuse singur, exersînd uneori şi în somn. Nu de puţine ori, maică-sa se speria cînd nu-i găsea picioarele, pe sub pătură, noaptea. Se liniştea cînd le vedea încolăcite de după umeri, aşa cum urma să apară a doua zi, în spectacol. La spectacol, purta o cămaşă albă, ceva mai lungă, în care strîngea la sfîrşit banii de la publicul înghesuit pe băncile de lemn sau chiar pe jos. Nici vorbă pe atunci de luminile ameţitoare în arenă. Doar patru lămpi Petromax, cu benzină, puse în vîrful cîte unui stîlp, luminau manejul. Nici vorbă, iarăşi, de costume strălucitoare. O pijama mai jerpelită a fost, la un moment dat, „costumul de scenă“ al lui Siminică. 

„Cariera“ de contorsionist n-a durat însă prea mult. Directorul circului unde lucrau pe atunci părinţii lui (despre tată ştim deja că era trombonist, în timp ce mama era „amazoană“, iar în timpul liber vindea la casa de bilete), s-a gîndit că un copil aşa mic, cu un număr de contorsionism, ar inspira milă spectatorilor, care ar gîndi că e un copil chinuit. 

Atunci, Siminică s-a apucat de acrobaţie. Împreună cu sora lui, Elena, avea numere de succes la circurile vremii – Bernea, Antonio, Palladium, Franzini şi Krateyl. Numai că sora lui a murit la doar 19 ani, în timpul unui spectacol, cu sala plină. Trapezul s-a rupt, iar ea a căzut de la 15 metri. Siminică a continuat – singur sau în echipă – făcînd de toate. A fost zburător, trapezist, a făcut looping în doi, echilibristică la mare înălţime, echilibristică cu bara de bambus între dinţi, săltător, echilibrist la sol, excentric acrobat, dar, mai ales, comic. 

Comic a ajuns dintr-o întîmplare: un turneu în Bulgaria, comicul s-a îmbolnăvit, iar Siminică i-a ţinut locul în spectacol. A avut atîta succes, încît directorul circului nu l-a mai vrut pe cel căruia Siminică i-a ţinut locul. 

Astăzi, clovnii şi comicii adevăraţi au dispărut 

La început, îşi făcea o mustaţă îngustă. Ardea o bucată de hîrtie, dădea cu mîna prin cenuşă… şi gata mustaţa! Numai că asta îl făcea să semene cu Charlie Chaplin şi lumea începuse să-i spună Charlot. Atunci şi-a zis: „Bă, eu sînt Siminică, nu Charlot!“ şi „a schimbat genul“ – după cum spune. „Adică, m-am făcut frumos la faţă. Eu oricum am fost un comic frumos. Mă fardam aşa… ca o fetiţă, cu un pic de rimel pe gene şi atît. Clovnii erau urîţi. Clovnul e… bufonul! Ăla care se vopseşte cu alb pe faţă şi are un costum strălucitor, cu umeri mari şi cu un coif pe cap. Pe cînd comicul e un fel de partener al clovnului. Unul care face pe prostul şi strică tot ce încearcă să facă clovnul! Mie nu mi-au plăcut niciodată clovnii! Sînt un fel de sperietori ai copiilor. Şi eu mă speriam de ei cînd eram copil…“ 

Acum – spune Siminică – în România nu prea mai sînt nici clovni, nici comici adevăraţi. Îşi aminteşte însă de Ceacanica – Victor Ceacanica –, un mare clovn în perioada interbelică. Ceacanica vorbea vreo şapte limbi străine şi ajunsese clovnul Casei Regale. Preferatul lui Siminică este însă Ţăndărică. „Pe el l-aş numi Charlot al României, pentru că era genial la pantomimă.“ 

Şi despre Siminică au spus unii că era genial. „Uneori – povesteşte – stăteam cu un bec în mînă, mă uitam la el şi mă gîndeam ce să spun eu despre un simplu bec, ca să rîdă lumea. Alteori, făceam tot felul de giumbuşlucuri cu o simplă scîndură. N-am avut niciodată cine ştie ce recuzită sau costume. Totul era cît mai simplu. Costumaţia mea era un pantalon trei sferturi, cu un crac mai lung, o bretea agăţată de un umăr, un maiou în dungi şi o pălărie pe cap! În picioare aveam nişte pantofi mari, cu vîrful puţin întors. Dar pe mine mă incomodau cînd făceam acrobaţii, aşa că le tăiasem vîrful… Important era ce şi cum faci pe scenă! Iar eu, ca să fac bine, uneori mă duceam la grădiniţe şi-i studiam pe copii. Eram atent cum se joacă, cum plîng, cum îşi trag maşinuţele după ei… iar pe scenă încercam să mă port ca un copil. Alteori, cînd vedeam cîte un şchiop pe stradă, mă ţineam după el să-l studiez bine, ca să-l pot imita. Ba, ţin minte că am fost şi la Socola, ca să învăţ să fac cît mai bine pe damblagiul!“ 

Siminică spune despre el că nu e ceea ce se cheamă „comic de garderobă“. Adică nu e tipul ăla haios, care-i face pe prieteni să rîdă la masă sau la o bere, iar cînd intră în manej e „tămîie“. „Prietenii chiar îmi spun: «Fă-ne şi pe noi să rîdem!», iar eu le zic «Ba, făceţi-mă voi pe mine!».“ 

Cu alte cuvinte, în afara circului nu e un glumeţ. În arenă însă, e altul. În tinereţe ar fi putut să facă şi 20 de spectacole pe zi, numai să fie în faţa publicului, să facă lumea să rîdă şi să fie aplaudat. Îi plac aplauzele. Sau complimentele – cum se numesc aplauzele în lumea circului. 

Iar dacă oamenii, în general, sînt fericiţi cînd rîd, Siminică era fericit dacă rîdeau alţii. 

„În manej, cînd rîdeam eu – rîdea şi lumea. Cînd plîngeam eu – lumea rîdea. Aveam o comedie cu raţa. Raţa mă muşca şi eu începeam să plîng ca un copil din ăla mic. Iar lumea rîdea. Dacă-i făceam să rîdă bine de tot, eu eram cel mai fericit! Odată, după un spectacol, i-am văzut pe cei de la Salvare luînd o femeie cu targa. Cică leşinase de rîs! Ştiţi că e o vorbă: «Bă, mori de rîs!». Ei bine, eu am făcut pe cineva să leşine de rîs!“ 

Siminică a trăit cu hohotele de rîs stîrnite în spectacole, cu ropotele de aplauze care nu se mai terminau, cu emoţiile fiecărui salt la trapez sau ale fiecărui balans făcut pe sîrmă. Azi, la 74 de ani, stăm de vorbă pe canapeaua din sufrageria apartamentului său situat undeva, pe Ştefan cel Mare, la cinci minute de Circul Globus. A ieşit la pensie în 1988, dar după primul an de stat acasă, s-a întors din nou la circ. Îi lipseau hohotele de rîs, aplauzele, publicul – totul! Aşa că a mai apărut în spectacole pînă în 1995. Acum, trăieşte din amintiri, iar mie mi se pare că seamănă mult cu Siminică de altădată. Ochii, expresia feţei, tricoul – la fel ca pe vremuri, în dungi! În dormitor are o păpuşă îmbrăcată ca el odinioară şi zeci de casete video cu înregistrări din spectacole, la care se mai uită din cînd în cînd împreună cu soţia, şi ea artistă de circ. De fapt, de cele mai multe ori, oamenii din circ se îndrăgostesc tot de oameni din circ. Se căsătoresc, fac copii, aceştia lucrează tot în circ, se îndrăgostesc la rîndul lor şi, în felul acesta, povestea merge mai departe şi se nasc adevărate „dinastii“ în lumea circului. 

O profesie de familie 

Amanda Lupaşcu Krateyl a descoperit, în trecutul familiei sale, nu mai puţin de 11 generaţii de artişti de circ. Femeia nu-mi poate spune cu exactitate ce naţie este pentru că strămoşii ei au tot umblat dintr-un loc în altul, iar peste tot familia ei se îmbogăţea cu un membru nou, de altă naţionalitate. Au mers cu circul în Ungaria, în Germania, Austria, Italia… au ajuns şi în România, unde au înfiinţat circul care s-a numit Krateyl. Circul era chiar în centrul Bucureştiului, pe locul unde se află astăzi Teatrul Naţional, şi a fost ultimul mare circ particular din România (aici a lucrat în tinereţe şi scriitorul Augustin Buzura, ca îngrijitor de animale – aşa cum declară într-un interviu din revista România literară). În 1954, circul Krateyl a fost preluat de Circul de stat, cu artişti cu tot. Amanda Lupaşcu Krateyl a fost acrobată. Îmi spune că viaţa de circ era grea, dar fericită. „La început, încărcam totul în căruţe şi plecam din localitate în localitate. Artiştii făceau de toate. Ei montau şi circul. Iernile erau grele. Noroc că proprietarii circurilor opreau în oraşe unde existau gaze şi trăgeam şi noi de la cîte o conductă, să ne încălzim. Dar era frumos că eram împreună, cu toată familia, şi eram fericiţi.“ 

Cînd a fost însărcinată cu primul copil, Amanda Lupaşcu Krateyl a lucrat pînă în ultima zi. Se afla la Bîrlad şi, imediat după spectacolul în care a făcut un număr de acrobaţii pe bicicletă, a luat o căruţă, s-a dus la spital, şi în două ore a născut. Cam asta e soarta fiecărei femei care lucrează în circ. Mitică Creţu – şi el acrobat – îmi spune că mama lui, Rozalia Creţu, a mers pe sîrmă pînă în ultima lună de sarcină. Cu Mitică Creţu intrăm, de altfel, într-o nouă „dinastie“ din lumea circului. El este nepotul clovnului Victor Ceacanica, de care aminteam mai devreme. Tatăl lui a fost comic şi acrobat. Mama – balerină şi acrobată. Fratele – acrobat. Fiica – voltijeră. Soţia – balerină. Sora – maestru acrobat... şi enumerarea poate continua. Mitică Creţu are o listă lungă şi cu accidentele din spectacole sau de la repetiţii. Sau cu greutăţile inerente unei vieţi de nomad – aşa cum singur numeşte viaţa de artist de circ. Totul dispare însă cînd vorbeşte despre frumuseţile acestei vieţi. Despre emoţii şi despre aplauze. „Nu ştiu alţii cum văd din afară lumea circului, dar pentru noi, care ne-am născut în circ, e cea mai frumoasă viaţă. Şi acum, la 60 de ani, tot în circ vreau să fiu. Degeaba am casă! Cînd plecăm în turnee, şi stăm în rulote, e cel mai bine!“  

Varianta audio a acestui reportaj poate fi ascultată la adresa: http://romania-actualitati.ro/circul_asa_cum_e-24287

Liliana Nicolae este jurnalist la Radio România.

featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.

Parteneri

anca turcasiu fb jpg
Drama care i-a marcat viața celebrei Anca Țurcașiu. Concurenta de la Asia Express a trecut printr-un episod cumplit: „Copilul a murit...”
Anca Țurcașiu (54 de ani) este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România și totodată una dintre cele mai apreciate vedete de la Asia Express 2024. Deși viața ei pare roz, puțini sunt cei care știu că a trecut prin multe momente grele. Artista a fost la un pas de moarte.
Politia romana jpg
Un candidat care aspira să devină polițist rutier a fost prins în timp ce încerca să fraudeze concursul. Ce a pățit
Un participant la concursul de angajare din sursă externă organizat de Poliția Română pentru ocuparea unei funcții vacante de agent în cadrul Biroului Rutier din Poliția Babadag a fost prins în timp ce încerca să fraudeze concursul.
paine cu branza png
Reteța de pâine fără făină care a înnebunit internetul: este bogată în proteine și Omega 3 și ajută în curele de slăbit
Proteinele au un rol crucial în funcția metabolică. Cei care s-au interesat deja cu privire la modalitatea de a pierde în greutate prin exerciții fizice și dietă știu cât de importante sunt proteinele în acest proces și că pâinea nu prea are ce căuta în planul de slăbit. Cu mici excepții.
psd logo prezidiu tribuna partidul social democrat foto shutterstock
Începe scandalul electoral. PSD a sesizat Poliția pentru afișele AUR
A început campania electorală cu un prim conflict între PSD și AUR, provocat de afișe defăimătoare postate de George Simion.
tunel subteran shutter descopera1221 1024x683 webp
Descoperire fascinantă în „Locul Morților”. A fost găsit un labirint de camere și tuneluri subterane. La ce erau folosite
Arheologii care fac parte din proiectul Lyobaa au descoperit mai multe camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”. Mitla, situl arheologic aflat în Valea Oaxaca din sudul Mexicului i-a lăsat muți de cercetători implicați în proiectul Lyobaa.
Ora de iarna FOTO Shutterstock jpg
România trece la „ora de iarnă” în această noapte. Cum ne afectează schimbarea orei
Ca în fiecare an, finalul lunii octombrie este marcat de schimbarea orei. România trece la „ora de iarnă”, iar acest lucru are loc în acest weekend, mai exact
padure pixabay jpg
Animalul periculos surprins într-o pădure din România! Imagini spectaculoase
Animalul periculos surprins într-o pădure din România! Imagini spectaculoase.
avioane israeliene F 35/ FOTO: Forțele aeriene israeliene
Culisele atacului israelian: peste 100 de avioane și un zbor de 2.000 km până în Iran
Potrivit armatei israeliene, 100 de avioane ale forţelor aeriene israeliene au participat la operaţiune, la aproximativ 2000 de kilometri de Israel.
Imagini de la Zilele Bucureștiului 2024 Colaj Facebook
„Bucureștiul este plictisitor? Nu, este fantastic” - clipul care încinge netul
Un clip recent, dedicat Bucureștiului și surprins cu ocazia zilelor Capitalei (21 – 22 septembrie 2024), a stârnit dezbateri intense pe internet despre frumusețea și farmecul orașului.