Oameni raţionali şi locuri de legendă

Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Oameni raţionali şi locuri de legendă jpeg

- Valea Salciei, sat european - 

Trebuie să mărturisesc din start că este pur şi simplu enervant să ajungi din întîmplare – şi nu din auzite – în acele părţi ale României în care tradiţiile există încă şi unde legendele se îmbină pe nesimţite cu istoria, realitatea cu visul, iar poveştile stranii şi locurile de o frumuseţe sălbatică ar putea face din aceste sate mine de aur pentru ţara noastră. 

Am descoperit (încă) un asemenea loc la graniţa dintre Buzău şi Vrancea. Trecînd printr-o comunitate pestriţă de romi bogaţi, cu case fabuloase şi veştminte tradiţionale, care păreau o introducere a poveştii pe care aveam s-o aflu, am ajuns într-un sat, european de altfel, numit simplu: Valea Salciei. 

La prima vedere pare un sat ca oricare altul, e drept, mai răsărit ca majoritatea, cu peisajele pictate pe care le creează depresiunile montane. Intri în vorbă cu localnicii. Afli, dintr-odată, că majoritatea terenurilor de aici au aparţinut pe vremuri unei boieroaice frumoase, Elisa Rădulescu, care a murit la peste 100 de ani şi a avut... (mustăcesc sătenii) trei bărbaţi. Chiar Primăria e construită pe locul fostului conac. Fosta directoare a şcolii, Niţa Bucalău, povesteşte cum însuşi stră-străbunicul său, venit de prin părţile Tîrgoviştei, a fost dintre cei împroprietăriţi de boieroaică. Mai povestesc localnicii, cu oarecare reţinere voalată, de parcă legendele locului poartă în sine un mister ce nu poate fi dezvăluit orişicui, de Dealul Tătarului. Pe vremuri, spun bătrînii, acolo s-ar fi refugiat un tătar bogat care, simţind că-i vine sorocul, şi-a adunat tot avutul, l-a încărcat în căruţe şi a purces înspre deal, să şi-l îngroape cît mai departe de alţi oameni. Şi după ce şi-a îngropat şi ultimul bănuţ, tătarul şi-a dat duhul, lăsînd însă cu limbă de moarte slujitorului său să fie îngropat alături de banii şi bijuteriile ascunse. De atunci – se spune – în unele seri, flăcări strălucitoare apar deasupra comorilor. E tătarul – spune cineva, venit după avere. 

O şi mai stranie poveste este legată însă de o descoperire a localnicilor: o construcţie bizară din bolovani, suprapuşi unul peste altul, un zid care traversează pădurea pe o distanţă de aproape 10 km, înalt, pe alocuri chiar de 20 de metri. De-a lungul timpului s-ar fi perindat tot felul de specialişti pe la zidul respectiv, au dat din cap şi au afirmat cu aplomb că zidul e... foarte vechi. Cît de vechi însă nu se ştie. Se ştie însă cu siguranţă că roca nu e din zonă, iar că în bolovanii grei sînt prinse fosile de vietăţi marine. 

Cînd oamenii sfinţesc locul 

Împresuraţi de legende şi trăind în locuri bîntuite de fantastic, oamenii din Valea Salciei sînt însă foarte raţionali. Nu sînt închistaţi în nişte şabloane şi comodităţi absurd-româneşti, ci au reuşit să-şi aducă satul dintr-o epocă pierdută parcă de vreme, la standarde europene. 

Povestea europenizării începe de fapt de prin anul 2000 cînd a fost ales primar un tînăr în vîrstă de doar 26 de ani. Marian Muşat este azi la al treilea mandat. El însuşi de formaţie europeană: economist de profesie, a făcut o postuniversitară în domeniul managementului şi, ca „să nu fie pe dinafară“ a plusat şi cu un masterat în criminalistică. „Am zis să fie domenii diferite.“ Îl întreb: cînd curentul poartă tinerii afară din sat, spre oraş, ce l-a făcut pe el să înoate contra sensului normal? 

„M-am întors pentru că am vrut să schimb ceva. Eram mult în urmă. Era o localitate cu drumuri pline de noroi, nici măcar pietruite. N-aveam nici un post de televiziune, nu prindeam nici măcar TVR-ul.“ 

Povesteşte amuzat (şi mucalit) cît îl întrista, pe cînd era copil, să nu vadă desene animate. Aşa că... „prima oară cînd am venit la Primărie, primul lucru pe care vroiam să-l fac era să fac releul de televiziune“. E o poveste frumoasă, desprinsă parcă din ritualuri vechi de iniţiere. Chiar înainte de Revoluţie, primarii din Valea Salciei chemau în fiecare an specialişti de la Buzău. Aceştia veneau, făceau măsurători, dădeau din cap, constatau: „într-adevăr, aici nu se prinde“, după care plecau. După Revoluţie, primarii au continuat şi ei să cheme specialiştii de la Buzău. Care veneau, măsurau, constatau, plecau. 

La primul său mandat, primarul de 26 de ani n-a mai lăsat însă specialistul să plece. Vii, constaţi, acum ne punem la masă şi gîndim o soluţie – atitudine care a fost de fapt primul pas. „A fost greu, şi multă muncă şi încă şi mai multă implicare din partea tuturor“ – mărturiseşte la zece ani de cînd Valea Salciei a avut acces la televiziune. 

„Am mers la Electrica, am găsit un stîlp înalt, m-am dus mai apoi la Drumuri Judeţene, care mi l-au transportat gratuit – au făcut-o ca gest, că era o chestiune de suflet, m-am documentat, am văzut un model de paratrăsnet – care e foarte scump, dar l-am făcut noi, oamenii... N-am adus specialişti. La releu au lucrat toţi angajaţii Primăriei şi oamenii din comună. Am făcut împreună clădirea, cei de la Electrica ne-au ajutat şi ei să tragem stîlpii de curent.“ 

Mai trebuia aparatura. Belea, că era, din nou, prea scumpă: „Consiliul Judeţean ne-a refuzat pe motiv că nu dau ei bani pe aşa ceva. M-am dus la prefect, care mi-a spus să sun la Bucureşti. L-am sunat pe Nica – el era atunci la Telecomunicaţii, dar banii tot prin Consiliul Judeţean trebuia să-i primesc. Am fost din nou la prefect şi n-am plecat pînă n-a vorbit el însuşi cu ministrul... la urmă am obţinut banii.“ 

Toată tevatura a durat vreo... trei săptămîni. Iar la Valea Salciei, unde singura sursă de informare a oamenilor era radioul, a venit şi televiziunea. „Lucrurile se întîmplă la foc rapid, cînd oamenii vor să facă ceva.“ 

A urmat, la acelaşi foc rapid, alimentarea zonei cu apă, proiect început în 2002, terminat în 2004. „La început oamenii erau reticenţi, aveau fîntîni în curte şi vroiau mai mult drumuri... după ce au văzut însă ce înseamnă maşina de spălat... dacă aş opri acum apa, în clipa următoare se face revoluţie.“ 

După televiziune au urmat drumurile. „Nu era pe aici decît noroi şi jale. Spre biserică, de Paşti, oamenii mergeau gătiţi în sus, dar cu cizme de cauciuc în picioare.“ 

Şcoala de jurnalism 

Primarului i-a mai venit o idee: „să facem o televiziune locală“. A făcut rost de toate documentele, de licenţă, de... absolut tot. Împreună cu directoarea şcolii s-a făcut un proiect educativ pentru copii: „copiii să facă filmuleţe, să le prelucreze într-un studio amenajat şi noi să le emitem pe post“. Aşa au început copiii din Valea Salciei să filmeze. Toţi erau încîntaţi: aveau o ocupaţie, învăţau meserie, făceau reportaje de prin sat. Au fost invitaţi chiar şi la emisiunea Andreei Marin... şi una dintre surprize a fost aparatura pentru studio. 

Din păcate, o minune în România chiar nu durează: „anul trecut ne-am trezit cu o factură pentru «spectrul radio electric». Or noi nu producem bani cu acest post, doar cheltuim. E o chestiune socială. N-au vrut să ne înţeleagă, aşa că trebuie să-l desfiinţăm. Trebuia să plătim vreo 40 de milioane...“ 

Deşi cînd postul a fost înfiinţat au fost scutiţi de taxe, azi... „bănuiesc că acum cu criza vor să scoată bani de peste tot. Dar aici e o şcoală de jurnalism pentru copii, care ar fi păcat să se piardă...“ 

Casa lui Gheorghiţă 

Şi totuşi, care a fost proiectul care a patentat europenizarea la Valea Salciei? 

Nu televiziunea, alimentarea cu apă, reabilitarea drumurilor sau şcoala de jurnalism pentru cei mici. În urmă cu cîţiva zeci de ani, un bărbat tînăr, aflat în serviciul militar, a suferit un accident care l-a mutilat pe viaţă. O clădire s-a surpat peste el şi, deşi el a scăpat, picioarele i-au rămas paralizate. Pînă în 2004 a trăit singur, într-o cabană izolată din pădure, la vreo 4 km de sat, o casă pe care cineva i-a pus-o la dispoziţie din milă. „Mai mergeau oamenii pe la el, îi mai aduceau de mîncare, îl mai întrebau de viaţă... dar tot izolat era. Ne-am gîndit că i-ar fi bine să aibă o casă mai aproape de comunitate şi toţi au fost de acord. Toţi sătenii au participat să-i construim aici o casă.“ 

Aşa s-a încropit căsuţa de lemn, cu hol şi două camere, undeva lîngă alimentarea cu apă a satului. „În pădure, cînd eram singur... animale sălbatice, din toate. Mă uitam după ele cum mă uit acum după oameni“ – mărturiseşte Gheorghiţă, cel a cărui casă construită de comunitate a adus satului denumirea de sat european. 

„Viaţa?“, Gheorgiţă merge în cîrje. Cînd are grijă de animale sau mînă oile la păscut, se ajută de un cărucior tras de măgăruş. „Ce să facem, mergem înainte.“ 

„Aci jos trebuie să fac un brîu, să zvîrlu apa în jur“ – zice, sprijinindu-se într-o cîrjă, arătîndu-ne cu cealaltă un ochi de apă. Povestea cu ursul? Era acolo, în pădure. „Acolo aveam probleme cu urşii nu cu oamenii.“ A tăbărît unul pe un copil, l-a apucat de picior... „şi n-aveam ce face. L-am păruit, da’ l-am păruit de frică, cu cîrja şi cu nerv. Am dat cu toiagul, cu băţul nu simte. S-a speriat mai mult, dar nu cred că l-a durut.“ 

Gheorghiţă mai are, pe lîngă animale, cîţiva căţei. De „jucărie“ le spune, de decor şi frumuseţe. Că-i place să se uite la lucruri frumoase. Îi place să stea amiezele pe băncuţa din curtea casei şi să privească dealurile. Primăvara e cel mai frumos. Cînd se înverzeşte e frumos. Iarna? Trebuie s-o simţim, altfel primăvara-i de pomană. Gheorghiţă are o pensie de 3 milioane. Care mai bine că e, decît să nu fie. E bucuros că satul e european. „Intrăm în rînd cu lumea, altfel nu se poate.“ 

Despre legende: surîde melancolic. Despre oameni: „sînt a-ntîia.“ 

Citiți un interviu cu primarul din Valea Salciei, Marian Mușat

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

GpBSeEDWAAA8tYH jpeg
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican, înaintea morții Suveranului Pontif: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
Val de acuzații pe rețelele de socializare la adresa JD Vance, după întâlnirea din Duminica Paștelui cu Papa Francisc. Internauții susțin că moartea Suveranului Pontif a survenit în urma discuției tensionate cu vicepreședintele SUA.
Adolf Hitler, fotografiat de Heinrich Hoffmann, în 1936 (© Das Bundesarchiv Bild 146-1990-048-29A)
Un fost agent CIA susține că Hitler și-a înscenat moartea. „Dacă ai vrea să-l ascunzi, acolo ai face-o”
Un fost agent CIA susține că există tot mai multe dovezi care indică faptul că Adolf Hitler nu s-a sinucis în buncărul din Berlin în 1945, ci și-a înscenat moartea și a reușit să fugă în Argentina.
baza   ciocan judecator shutterstock 2080475 2 jpeg
Motivul înspăimântător pentru care judecători din SUA primesc comenzi de pizza, pe fondul războiului cu Trump. „Știu unde locuiești”
O judecătoare a dezvăluit motivul înfiorător a livrărilor neașteptate de pizza la casele mai multor oficiali ai instanțelor din SUA, pe fondul conflictului cu Trump legat de ordinele sale executive.
papa francisc fotbal getty jpg
Românii din Serie A, afectați de decesul Papei Francisc. Decizia Federației italiene
Șapte conaționali urmau să fie implicați astăzi în etapa a 33-a.
Papa Francisc vizita in Romania, alaturi de Patriarhul Daniel  Foto Inquam Photos  Octav Ganea jpg
Patriarhul Daniel al BOR, primul mesaj după moartea lui Papa Francisc: „Împărtăşim durerea provocată de această pierdere”
Papa Francisc a fost una dintre cele mai influente personalități ale credinței contemporane, care a promovat valori esențiale precum toleranța, compasiunea și respectul reciproc, s-a stins din viață. Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române mărturisește că a primit vestea cu multă tristețe.
construction 4754310 1280 jpg
El ar putea fi cel mai detestat om din lume! Cine a inventat, de fapt, munca
Te-ai întrebat vreodată cine este „vinovatul” pentru faptul că te trezești în fiecare dimineață ca să te conectezi la un Zoom plictisitor sau să înfrunți traficul spre birou?
Matia Corvin jpg
Rămășițele regelui Matia Corvin, descoperite în Ungaria?
Rămășițele lui Matia Corvin, unul dintre cei mai emblematici regi ai Ungariei, ar fi fost descoperite la un sit memorial național din Székesfehérvár.
papa francisc papa Ioan paul II jpg
Alți Papi care au murit în preajma Paștelui sau în Săptămâna Luminată
Moartea unui papă în apropierea Paștelui sau în Săptămâna Luminată este un eveniment rar, dar cu o semnificație profundă în tradiția catolică. Iată câțiva papi care au decedat în această perioadă:
Go Qr7nXMAAtmP8 jpeg
„Am fost fericit să-l văd ieri”. JD Vance, despre decesul Papei Francisc la o zi după întâlnirea din Duminica Paștelui
Vicepreședintele american JD Vance a deplâns decesul Papei Francisc, la o zi după ce s-a întâlnit cu șeful Bisericii Catolice. „Am fost fericit să-l văd”, a transmis el.