O şcoală, un labirint

Publicat în Dilema Veche nr. 267 din 27 Mar 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Şcoala era amplasată într-o piaţetă, la intersecţia cîtorva străduţe dintr-un cartier de case, aflat pe o colină undeva "la ţară", aşa cum spuneau locuitorii zonei, adică nici în Porto, nici în Matosinhos, oraşelul învecinat. Chiar vizavi de şcoală era o bisericuţă catolică pe care n-am văzut-o deschisă decît duminica, atunci cînd oamenii se adunau discret la slujbă, într-un mic cortegiu, socializînd mai mult prin gesturi decît prin vorbe. Ceasul din turn era singurul care marca trecerea timpului, anunţînd orele fixe printr-o melodie, căci în rest era o linişte netulburată de nimic. Casele albe sau cele cu pereţii exteriori acoperiţi cu un soi de mozaic, cum sînt cele de la noi din Dobrogea, păreau nelocuite, pe porţile lor nu intra şi nu ieşea niciodată nimeni. Totuşi, de prin curţi auzeai uneori cîte un zumzet sau un zvon de muzică uşoară, de parcă la radio ar fi cîntat Mirabela sau Angela Similea în portugheză, iar palmierii cam uscaţi foşneau în bătaia vîntului. În aer se simţea oceanul, deşi trebuia să mai mergi 5-6 kilometri mai spre Vest ca să ajungi pînă la el: acel permanent gust sărat pe care îl aveai în gură, briza care aducea mirosuri de pretutindeni, inclusiv pe cel de peşte prăjit de la restaurantele din estuar, cerul inconfundabil, "de mare", un albastru vălurit. În momentul în care am început să pregătim labirintul, să întindem sfori şi cearceafuri şi să bîjbîim cu ochii legaţi prin curtea şcolii, să producem zgomote bizare cum ar fi cel al unei perii de sîrmă care freacă o duşumea de ciment, cîţiva curioşi au început să se strîngă în spatele gardului. Mulţi dintre ei au crezut că facem parte dintr-o sectă care îşi îndeplineşte ritualurile în aer liber, au clătinat din cap şi şi-au văzut de drum. În a treia zi au venit muncitorii care trebuia să mai ridice un corp de clădire, alcătuit din parter şi un etaj unde urmau să fie cantina şcolii şi birourile administrative. Acolo ar fi trebuit să aibă loc şi festivitatea de inaugurare. "Astăzi e joi... sînteţi siguri că o să fie gata pînă duminică?" " a întrebat cineva din grupul de români, privindu-i cu neîncredere pe muncitorii portughezi care cărau fără prea mult entuziasm nişte panouri din lemn şi îşi cablau bormaşinile. "Trebuie să fie! Altfel, nu deschidem şcoala!" " i-a răspuns Luis, una dintre gazdele noastre. Habar n-am ce contract au avut cu cei de la firma de construcţii sau ce compensaţii au primit muncitorii care sîmbătă noaptea încă ciocăneau sus, pe o schelă, însă duminică la ora 10,30, noua clădire era într-adevăr gata. Românii au fost singurii cărora nu le-a venit să creadă cînd au văzut "minunea". A doua şansă Şcoala "celei de-a doua şanse" din Matosinhos este prima de acest gen din Portugalia şi e un proiect al Associaç

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.