O Românie altfel - cîteva iniţiative civice

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
O Românie altfel   cîteva iniţiative civice  jpeg

La sfîrşit de martie am primit o invitaţie la un curs de acordare a primului ajutor. Era vorba de un proiect al Asociaţiei React, care a fost înfiinţată în martie 2006 pentru „a contribui la schimbarea în bine a vieţii oamenilor“. Istoria ei a început cu campanii simple, proiecte punctuale care veneau ca răspuns la problemele de sănătate ale comunităţii în care îşi desfăşurau activitatea: campanii anti-hepatita B şi anti-HPV sau proiecte de comunicare pentru studenţi. În acelaşi an, a fost lansat şi proiectul „Dăruieşte din inimă“ – o campanie de donare de sînge, care a demarat în primul rînd ca mesaj adresat studenţilor din Bucureşti, cărora li se oferea astfel şansa de a dona sînge chiar în incinta facultăţilor unde învăţau. În 2007, „Dăruieşte din inimă“ devenea o campanie naţională, desfăşurată simultan în zece centre universitare; a fost atins recordul naţional la donarea de sînge într-un punct mobil, devenenind astfel şi sursa principală de aprovizionare cu sînge a Centrelor de Transfuzii partenere. În 2008, alături de Vodafone România, Asociaţia React a lansat „O şansă pentru viaţă“ – cel mai amplu program naţional de donare de sînge, care a contribuit la salvarea a mai mult de 120.000 de vieţi. În 2011, a fost lansat proiectul „O viaţă poate depinde de tine“ – un proiect iniţiat alături de Vodafone România cu sprijinul IGSU (SMURD), prin care se dorea popularizarea cursurilor de prim ajutor.

Cînd am ajuns la sediul Asociaţiei, mă gîndeam la singurele cursuri de acordare a primului ajutor pe care le făcusem vreodată: adică cele din clasa I, organizate şi ţinute de asistenta cabinetului medical de la şcoală, care ne învăţa ce să facem cînd unui coleg i-ar curge sînge din nas. A fost singurul meu contact cu „resuscitarea“. Restul – reacţii cînd cineva se îneacă sau cînd se opărăşte sau cînd, Doamne-fereşte!, i se opreşte inima – erau pure teorii, învăţate după ureche, de pe net sau de la televizor (mi s-a demonstrat, de exemplu, în cursul pe care aveam să-l urmez, că Heimlich nu e deloc o scenă dintr-un film artistic). Ce aveam să învăţ „pe viu“ era departe de orice mi-aş fi putut imagina.

Un kit de supravieţurie

Am fost întîmpinată de managerul de comunicare al Asociaţiei, Andreea Rotaru, care mi-a prezentat pe scurt cîteva dintre proiectele aflate în derulare, vorbindu-mi în primul rînd despre proiectul „O şansă pentru viaţă“. „Este deja cunoscută penuria de sînge din spitalele din România. Proiectul acesta este modalitatea prin care încercăm să stimulăm donarea de sînge, încercăm să responsabilizăm oamenii, să le transmitem faptul că nu e de ajuns să doneze o singură dată, că e nevoie de sînge permanent, că sîngele donat are un termen de valabilitate limitat şi, tocmai din această cauză, trebuie permanentizată donarea de sînge.“ Şi nu este vorba, din cîte am aflat, doar de termenul de valabilitate. Mi se spune că pacienţii cu leucemie, de exemplu, nu pot lua sînge de la un donator care donează pentru prima dată, ci doar de la donatori fideli, care sînt astfel creditaţi. „Acesta este unul dintre proiectele de care sîntem foarte mîndri pentru că, de exemplu, în perioada 2008-2010 am reuşit să creştem numărul donatorilor de sînge cu 8%. E un proiect care continuă, în facultăţi sau în companii. Legată de acest proiect este şi dorinţa de reabilitare a Centrului de Transfuzii din Bucureşti, un centru în care nu s-a mai investit de 50 de ani, dar care este cel mai mare din ţară şi care furnizează inclusiv sînge şi produse pentru celelalte judeţe, unde, deşi există centre de transfuzii, nu întotdeauna au suficient sînge.“

A doua direcţie a Asociaţiei este implicarea socială – drept pentru care mi se povesteşte despre un alt proiect de suflet: „Fabrica de bine“. „Este un proiect la care ţinem foarte mult, fiind unul de economie socială, realizat cu fonduri europene. Despre ce e vorba: înfiinţăm şase întreprinderi sociale, care produc obiecte din hîrtie reciclată, întreprinderi în care avem angajate 150 de persoane, dintre care 90 cu dizabilităţi. Ajutăm persoane vulnerabile să se integreze în societate, «Fabrica de bine» fiind exact ceea ce îi spune numele – o fabrică de bine, un proiect care face bine comunităţii în care se implementează, care ajută concret persoanele cu dizabilităţi, dar şi persoanele care trăiesc din venitul minim garantat de statul român.“

Ajungem şi la direcţia de educaţie – proiectul la care fusesem invitată să iau parte. Aflu că „O viaţă poate depinde de tine“ este în primul rînd o campanie de informare şi educare publică privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi de folosire corectă a numărului 112. Campania este organizată de Asociaţia React împreună cu Vodafone România şi în parteneriat cu IGSU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Sănătăţii.

„Am lansat proiectul «O viaţă poate depinde de tine» din cauza celor 6.800.000 de apeluri false primite la 112, apeluri înregistrate în prima jumătate a anului 2011. Practic, 73% din totalul apelurilor la numărul de urgenţă 112 au fost apeluri abuzive, care au întîrziat uneori sosirea echipajelor de intervenţie rapidă.“

Pe de altă parte, aflu că aproximativ 60% dintre cazurile în care apelurile sînt reale necesită intervenţie medicală „şi este foarte important ca în aceste situaţii în preajma acelor persoane care au nevoie de asistenţă să fie cineva care să ştie lucrurile elementare de prim ajutor“. E foarte important ca atunci cînd treci pe lîngă o persoană să ştii să acorzi primul ajutor, căci de acele minute depinde viaţa unui om. „Durează 3 minute ca o persoană aflată în stop respirator să moară, 10 minute pînă la sosirea ambulanţei şi mai puţin de 1 minut pînă la deschiderea căilor aeriene printr-o manevră de prim ajutor.“

Scurtă lecţie de păstrare a vieţii

Un instructor, două manechine – Annie şi Charlie – şi noi, participanţii – sîntem avertizaţi că nu doar vom privi, ci că e musai să exersezi pe manechin. „Este foarte important să faceţi partea practică, pentru că e mare diferenţă între ce pare a fi şi ce este de fapt. Cu siguranţă există diferenţă şi între a face practică pe un manechin sau a acorda primul ajutor unui om, dar contează foarte mult să ne apropiem de realitate.“ Experimentul începe cu o întrebare: cum reacţionaţi, care este primul gest pe care îl faceţi cînd vedeţi o persoană căzută? Verificăm pulsul, sunăm la 112, strigăm după ajutor? După care, răspunsurile – lecţia în sine – au umplut multe lacune.

„În primul rînd te asiguri, ca potenţial salvator, că eşti în siguranţă. Dacă strigi victima şi vezi că nu reacţionează, te apropii cu precauţie şi-l zdruncini uşor. Dacă e inconştient, nu răspunde la nici un stimul, nici la cel verbal, nici la cel tactil, urmează al doilea pas: strigi după ajutor; dacă vine cineva, îl pui să sune la 112, dacă nu, continui cu al treilea pas: eliberarea căilor aeriene; unei persoane inconştiente, care stă pe spate, îi laşi capul pe spate, îi deschizi gura şi dacă are ceva înăuntru, şi doar dacă sînteţi sigur că îl puteţi scoate, cu degetul învelit într-o batistă, înlăturaţi obiectul. Dacă nu există nimic, trebuie verificat prin ascultare dacă persoana respectivă respiră, prin simţirea respiraţiei pe obraz şi mereu cu ochii pe torace, pentru a vedea dacă există o ridicare a acestuia, care ar indica respiraţia.“

Bineînţeles, paşii trebuie să dureze puţin, cîteva secunde. „Dacă, în interval de zece secunde, prindeţi două respiraţii – continuă paramedicul – înseamnă că persoana respectivă respiră; dacă e doar una, înseamnă că mai are puţin şi va intra în stop respirator. Dacă respiraţia nu e regulată, începeţi resuscitarea, sunînd în prealabil la 112, dînd toate detaliile: vîrstă aproximativă, sex, respiră/nu respiră, adresa şi un punct de reper. E foarte important să spuneţi aceste detalii de la bun început şi să nu aşteptaţi întrebările dispecerului de serviciu, căci economisiţi astfel timpul. Urmează compresiunea toracică, care se face numai pe bustul gol. În centrul toracelui victimei se pun mîinile suprapuse, iar cu podul palmei pe stern, umerii paralel şi perpendicular pe stern, coatele drepte, începeţi 30 de compresiuni, bruşte şi scurte, dacă e vorba de un adult. Pentru că pacientul nu respiră, masajul cardiac trebuie combinat cu respiraţia artificială.“

Bineînţeles, după teorie a urmat practica, şi mi-am dat seama că manechinul pe care am făcut compresiuni şi resuscitări, dacă spre neşansa sa ar fi un om viu, n-ar fi avut prea mulţi sorţi de izbîndă. A face resuscitare „pe bune“ e cu totul şi cu totul altceva decît ce „vezi în filme“.

Una peste alta, am primit o lecţie, şi mi se spune că este o lecţie pe care oricine ar vrea ar putea să o aibă. „Persoanele interesate să înveţe măsurile de prim ajutor în situaţii de urgenţă se pot înscrie pe www.salvez.ro pentru a participa în mod gratuit la cursurile susţinute în cadrul acestei campanii de către paramedici SMURD în Bucureşti, Craiova, Tîrgovişte, Piatra Neamţ şi Sibiu. De asemenea, facem cursuri şi la şcoli, sedii de asociaţii, instituţii,
companii.“

Am plecat de la sediul Asociaţiei, pe înserate, cu o tolbă de informaţii (luînd în calcul doar cîteva dintre proiectele pe care React le desfăşoară) şi cu entuziasmul insuflat de o mînă de oameni şi de programele lor, gîndindu-mă că acea „Românie altfel“ pe care ne-o dorim ţine, în primul rînd, de această parte a societăţii civile.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.