O familie de 420 de persoane

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
O familie de 420 de persoane jpeg

„De Valea Plopului am auzit acum patru ani, cînd un coleg de la firmă mi-a povestit de părintele Nicolae Tănase şi despre ceea ce face el la Valea Plopului. În următorul weekend am fost cu un prieten din copilărie să vedem aşezămîntul. Am plecat de-acolo prăbuşiţi emoţional“ – îşi aminteşte Cristian Moraru, directorul executiv şi artistic al Asociaţiei „JAZZ.RO“ (www.jazz.ro), o platformă de promovare a jazz-ului european în România, responsabilă, printre altele, de Festivalul „Jazz in Church“. „Cînd am înfiinţat JAZZ.RO, acum doi ani, «Jazz for Kids» era unul dintre proiectele pe care ne doream enorm să-l facem în România. Am ales să-l lansăm anul acesta, de 1 iunie, la Valea Plopului, pentru a le face un cadou muzical copiilor de la aşezămînt. Ni s-a spus că vor participa şi copiii din alte sate, ceea ce ne bucură şi mai tare, pentru că va fi prima lor întîlnire cu jazz-ul. Practic, sînt două premiere: primul proiect de jazz special construit pentru copiii din România şi prima întîlnire din viaţa copiilor de la Valea Plopului cu jazz-ul. E cam frumos“ – încheie Cristian.

Primul copil de la Valea Plopului a fost Lucian. Mama lui, o tînără studentă din Bucureşti, a venit la finalul unei conferinţe ţinute de părintele Nicolae Tănase şi i-a cerut sfatul: rămăsese însărcinată şi nu putea păstra copilul, părinţii ei n-ar fi fost niciodată de acord. „Dă-mi-l mie“ – i-a răspuns preotul. La cîteva luni după, studenta a născut copilul şi i l-a încredinţat părintelui. „Tata l-a luat, a venit cu el acasă, în sat, numai că mama era bolnavă atunci şi nu se putea ocupa de un nou-născut“ – îşi aminteşte Mihai Tănase, fiul cel mare al părintelui, care administrează acum aşezămîntul de la Valea Plopului şi Valea Screzii. „Aşa că s-a dus în sat, cu copilul în braţe, a bătut la prima poartă – n-a răspuns nimeni –, a bătut la a doua, a bătut la a treia, şi la a treia i s-a răspuns. Iar familia de-acolo a fost de acord să crească copilul.“ Povestea Asociaţiei „Pro Vita“ seamănă cu o parabolă despre solidaritate, iubire, milostenie, valori creştine fundamentale, care au ajuns, în ultima vreme, să fie înghiţite de catedrale ale neamului, jeepuri parohiale şi afaceri preafericite. Povestea Asociaţiei „Pro Vita“ este, de fapt, povestea unei comunităţi dintr-un sat de lîngă Vălenii de Munte, care, impulsionată de energia şi charisma (sau, în limbaj ortodox, harul) preotului din parohie, găzduieşte şi îngrijeşte, începînd din anul 1990, copii pe care părinţii nu-i pot creşte, mame-victime ale violenţei domestice, bătrîni abandonaţi de rudele lor, persoane fără adăpost. La început, copiii erau plasaţi de Protecţia Copilului în familiile din sat. Apoi, cînd n-au mai fost suficiente familii, s-a început construirea de locuinţe, case în care stau 10-12 persoane şi unul sau doi angajaţi ai asociaţiei, responsabili de întreaga casă.

Asociaţia „Pro Vita“ a fost înfiinţată în 1994 de către părintele Nicolae Tănase şi 24 de oameni din Valea Plopului. Doi ani mai tîrziu, existau deja şase case şi un centru social. Tot în 1996, un grup de italieni a venit în România ca să facă o tabără de vară pentru copiii străzii, undeva lîngă Braşov. Italienii au oprit în Bucureşti, au umplut cinci autocare cu copii şi au plecat spre Braşov. Numai că, odată ajunşi în tabără, au aflat că elveţianul care organizase toată povestea fusese arestat cu o zi înainte, fiind acuzat de pedofilie. Dezorientaţi, italienii s-au întors în Bucureşti cu tot cu copii şi au găsit parcare pentru autocare lîngă Dealul Patriarhiei, unde o doamnă bine intenţionată le-a spus că la Valea Plopului e un părinte care are grijă de copii. Aşa au ajuns cinci autocare pline de copii la părintele Nicolae Tănase. Mihai îşi aminteşte că s-a dus cu fraţii lui mai mari la o bază militară din zonă şi au cerut corturi de armată, ca să-i poată adăposti pe copii. Italienii au stat toată vara, au făcut ateliere, s-au jucat cu copiii şi, cînd a venit toamna, au plecat. Cîţiva dintre copii au ales să se întoarcă în Bucureşti, restul au rămas. „Pe locul fiecărui cort e acum o clădire“ – spune Mihai.

Aşezămîntul de la Valea Plopului şi Valea Screzii este o alternativă „umană“ la sistemul serviciilor sociale oferite de stat. Din 1990 şi pînă astăzi, au ajuns acolo – trimişi de Protecţia Copilului sau aduşi de părinţi – peste 1000 de copii. Diferenţa majoră faţă de orfelinate este că părinţii sînt încurajaţi să-şi ia copiii înapoi, cînd au din nou mijloace de a-i creşte. Mari Frigea – asistentă medicală şi om de bază în Valea Screzii – explică, de pildă, că în momentul în care o mamă e diagnosticată cu cancer, e nevoită să înceapă tratamentul şi nu are rude în grija cărora să-şi poată lăsa copilul, îl aduce temporar la Valea Plopului. E un tip de ajutor pe care nici o instituţie a statului n-o poate oferi. În prezent, asociaţia părintelui Tănase are în grijă 420 de persoane. „După fiecare emisiune de la televizor despre noi, jumătate vin ca să facă donaţii, jumătate vin ca să rămînă. N-am refuzat niciodată pe nimeni“ – spune Mari. „Un bătrîn ni l-au adus cu taxiul, l-au lăsat pe butuci şi au plecat. Ce era să facem?“

Comunitatea de la Valea Plopului şi Valea Screzii se gospodăreşte prin forţe proprii, fără ajutor din partea statului şi fără sprijinul Bisericii. Copiii merg la şcolile din apropiere, cei mari se duc la gimnaziu şi la liceu în Vălenii de Munte şi Ploieşti (asociaţia plăteşte inclusiv internatul copiilor). Doi dintre ei sînt deja studenţi la Bucureşti. La Valea Screzii există o minifermă, o cantină, se construiesc o şcoală şi o bibliotecă, dar e mereu nevoie de bani şi de materiale de construcţii. „Oamenii cred că noi n-avem haine. Noi avem haine, dar n-avem ciment“ – spune părintele Tănase. În plus, facturile de lumină, gaz etc. ajung la 300 de milioane pe lună. „Noi avem nevoile unei familii de 420 de persoane. Hrană, medicamente, materiale de construcţii“ – adaugă Mari Frigea. Faptul că această comunitate continuă să reziste de la o lună la alta ţine, într-un fel, de domeniul miraculosului. În fiecare dimineaţă, o firmă de panificaţie le aduce, gratis, 300 de pîini (iar ei le dau, la schimb, grîul primit de la agricultori în toamnă). Preoţii de la alte parohii vecine ajută şi ei, oamenii vin mai ales de Crăciun şi de Paşti şi aduc orez, făină, ulei, un sat din Ploieşti le donează legume în septembrie. „Dacă tăiem un porc, ne ajunge pentru o masă“ – spune Mihai –, „dar bucătăresele noastre sînt foarte inventive, au învăţat să se descurce cu foarte puţin.“

Poveştile pe care le-am auzit despre unele dintre femeile care au ajuns la Valea Plopului sînt cumplite. „Una a mers pe jos şapte ore, şi-a luat şi copiii cu ea, iar cînd a ajuns la noi, mirosea a benzină, pentru că soţul ei a vrut să-i dea foc. Alta îşi lăsase copilul la noi, dar familia nu ştia. Şi, într-o zi, Protecţia Copilului s-a dus la ea acasă pentru nişte hîrtii, a sunat la uşă şi a răspuns tatăl ei. A vorbit frumos, Protecţia Copilului a plecat, iar el a chemat fata şi a băgat cuţitul în ea. Acum e bine, din fericire...“ – spune Mihai. Existenţa aşezămîntului de la Valea Plopului demonstrează, de fapt, ineficienţa şi inflexibilitatea serviciilor de asistenţă socială din România. Cîţiva oameni au reuşit, în 20 de ani, să mobilizeze o comunitate întreagă şi să ajute peste 1000 de oameni aflaţi în dificultate. Cu sprijinul unor voluntari ocazionali şi cu ajutorul unor persoane particulare care le donează bani şi alimente, membrii asociaţiei fac minuni. De aceea, alegerea acestui loc pentru prima întîlnire „Jazz for Kids“ e un semn binevenit de solidaritate. Pe 1 iunie, de la ora 12,00, pe dealul de la Valea Screzii (comuna Poseşti, judeţul Prahova), vreo 500 de copii vor asista la un concert gîndit special pentru un public foarte tînăr (cu dialog, pesonaje, ghicitori) de pianistul Mircea Tiberian. Copiii vor face cunoştinţă cu bunicul contrabas, unchiul saxofon, vecina baterie, bona claviatură, tamburina-şarpe cu clopoţei etc. Dacă vreţi să vedeţi cum sute de copii chicotesc miraţi de sunetele pe care le pot face pianul, saxofonul (Alex Munteanu), vioara (Diana Miron), basul (Michael Acker) şi percuţia (Vlad Popescu), atunci urcaţi-vă într-o maşină şi mergeţi, de 1 iunie, la Valea Screzii. N-are cum să nu vă placă.

„Jazz for Kids“ este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Spectacolul „Jazz for Kids“ va fi prezentat şi în Bucureşti: sîmbătă, 15 iunie, ora 12, în Parcul Icoanei, în cadrul Street Delivery, şi duminică, 7 iulie, ora 13, în Piaţa „George Enescu“, în cadrul Arcub Open Air Festival. Accesul la toate spectacolele „Jazz for Kids“ este gratuit.

Pînă duminică, 7 iunie, „Jazz for Kids“ organizează o campanie de strîngere de cărţi pentru copii. Cărţile pot fi aduse la clubul La Scena (Calea Călăraşilor, nr. 55, sector 3, Bucureşti), în fiecare zi, între orele 12 şi 22.

Dacă vreţi să ajutaţi aşezămîntul de la Valea Plopului şi Valea Screzii sau pur şi simplu doriţi să aflaţi mai multe despre activitatea Asociaţiei „Pro Vita“, scrieţi-le un mail pe adresa asociatiaprovita@gmail.com.

Foto Luiza VASILIU

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

duminica gelu jpg
Alegătorii tăcuți pot răsturna rezultatul. Cine sunt românii care ar putea decide soarta turului II al prezidențialelor
Scena politică românească e dominată de susținătorii vocali ai celor doi finaliști, aflați într-o confruntare deschisă. Sociologul Gelu Duminică avertizează însă că, deși pare că au confiscat discursul politic, nu aceștia vor decide alegerile.
fabrica dacia
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Economistul Adrian Băzăvan reacționează la criticile suveraniștilor, care susțin că economia României nu mai produce nimic și că trăim exclusiv din importuri. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, susține Băzăvan, care vine cu date interesante în acest sens.
Patru zodii primesc un mesaj important de la Univers pe 8 martie, foto Shutterstock jpg
Zodia care va avea de înfruntat un obstacol, la finalul lunii mai. Ce trebuie să știe acest nativ
La finalul lunii mai, astrele pregătesc o perioadă intensă pentru nativii din zodia Taur. După un început de primăvară liniștit, cu multă energie pozitivă și oportunități, aceștia vor întâmpina un obstacol semnificativ care va pune la încercare răbdarea și reziliența lor.
nor tornada cluj jpg
Vremea e în mâinile noastre. Cum pot românii pasionați de fenomene meteo să sprijine cercetarea științifică
Pasionații de fenomene meteo extreme sunt încurajați să ajute comunitatea științifică. Specialiștii îi îndeamnă să filmeze tornade, efecte spectuloase ale grindinei, dar și alte fenomene interesante, pentru a fi apoi distribuite către organizații de profil și analizate.
papa leon profimedia jpg
Leon al XIV-lea, noul papa, deşi american, nu este un fan al preşedintelui SUA. „Trump a încurcat-o”
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, spune că Papa Leon al XIV-lea, în ciuda faptului că este un american, nu este de acord cu politica MAGA a preşedintelui Donald Trump.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (2) jpg
Ciolacu a demisionat, dar nu se dă dus. Ce funcție ar putea primi liderul PSD după prezidențiale SURSE
Fostul premier Marcel Ciolacu, rămas momentan în fruntea PSD, încă mai speră la o poziție de putere în fruntea statului, susțin surse politice pentru Adevărul.
Reichstagul german după capturarea sa de către Aliați, la 3 iunie 1945 Wikipedia jpg
9 mai: Ziua în care s-a semnat capitularea necondiționată a Germaniei. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război
Pe 9 mai, în 1502, Cristofor Columb a pornit în ultima sa călătorie către Lumea Nouă, iar în 1877 a fost citită Declarația de Independenţă de stat a României. În aceeași zi, dar în 1945, s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, marcând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
image png
Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să cultivi busuioc. 90% dintre oameni fac această greșeală!
Busuiocul, „vedeta” fiecărui preparat mediteranean, este o plantă care a câștigat, în ultimii ani, o popularitate uriașă, având un loc special pe pervazurile bucătăriilor urbane
nicusor dan george simion dezbatere euronews
Cât au mințit și cât au spus adevărul George Simion și Nicușor Dan la dezbaterea electorală
Cei doi candidaţi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au confruntat într-o dezbatere maraton. Afirmaţiile lor au fost verificate de jurnalişti, care au dat verdictul de ADEVĂRAT sau FALS.