Medicină fără medicamente

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Medicină fără medicamente jpeg

Povestea unui nas

Dacă ai polipi, ai avut o răceală puternică sau eşti alergic, probabil ştii cum e. Nasul, înfundat sau nu, nu mai simte nici un miros din jur, oricît de intens ar fi pentru alţii. Celulele care receptează mirosurile sînt „înghiţite“ de mucoasa care s-a umflat ca să te apere de alţi dăunători (bacterii, poluare, alergeni). Nervul olfactiv, canalul care transmite mirosurile către creier, nu mai ştie ce se întîmplă: mirosul de mîncare arsă ca şi parfumul pufăit în fiecare zi trec pe lîngă nas fără să te impresioneze. Gustul devine şi el neputincios. Papilele de pe limbă parcă ar simţi ceva, însă sînt confuze şi nu pot descrie nici un gust.

Anul trecut în noiembrie am avut o răceală grozavă care m-a ţinut în casă o săptămînă. Nu mi-am făcut probleme, îmi ziceam că o să treacă uşor cu mult somn, Coldrex şi ceaiuri. Febra s-a domolit, la fel şi durerile de gît şi tusea, însă am rămas cu nasul înfundat. Mi-am cumpărat picături nazale pentru a respira normal. În scurt timp, am ajuns să folosesc picăturile de două ori mai des decît în reţetă. Dar asta nu-mi ajuta cu nimic simţurile.
La una dintre multele cine fără gust, am cunoscut-o pe Iulia care, atunci cînd i-am spus că folosesc picături nazale Bixtonim, mi-a spus să renunţ imediat. Ea însăşi le încercase şi devenise dependentă de ele. „Am luat fără încetare şapte ani, chiar dacă eram răcită sau nu. Simţeam că nu puteam să respir dacă nu le luam în fiecare zi.“ A scăpat de dependenţă prin tratament medical.

Mi se mai întîmplase să-mi pierd mirosul pentru perioade de cîteva zile şi nu mă deranja. Nu mai salivam după îngheţată şi mîncam doar dacă mi-era foame. Atunci cînd găteam, foloseam în continuare condimentele cu care mă obişnuisem. Uneori nici nu-mi dădeam seama că îmi lipsea gustul: mîncam împăcată, ca şi cum toate simţurile ar fi la locul lor.

Trecuseră mai bine de două săptămîni şi mirosul nu-mi revenise. Între mine şi lume se instalase încet o senzaţie de stranietate. La prieteni, la birou, acasă, mă urmărea gîndul că e ceva ce nu pot percepe, o informaţie care nu ar trebui să-mi fie ascunsă şi care mi-ar dezvălui mai multe despre ce se întîmplă şi faţă de care trebuie să am o reacţie. Mirosul medicamentelor, mirosul hainelor, mirosul pielii... dacă nu o să mai pot simţi nici un miros, niciodată? A doua zi eram la un cabinet ORL să aflu ce era de făcut.

La consultaţie, doamna doctor îmi povestea sec despre cît de mulţi pacienţi a întîlnit cărora le muriseră cele două simţuri. Am plecat din cabinet cu o reţetă lungă şi cu gîndul că şi eu mă voi afla printre acei pacienţi. După ce mi-a trecut panica, am început să mă gîndesc că poate va fi un lucru bun. Am auzit că atunci cînd îţi pierzi un simţ, celelalte se dezvoltă mai mult. Poate voi auzi ca iepurii sau voi avea ochi de vultur. Nu voi mai fi ispitită de mîncăruri cu gust divin şi colesterol mare. Voi trăi mai mult şi mai sănătos.

Dar nu voiam să renunţ aşa de uşor la miros, aşa că am căutat şi altfel de leacuri...

Medicina alternativă

Dacă nu merge nici sfatul farmacistei şi nici antibioticul din reţetă, bolile se pot trata şi altfel. Homeopatia şi acupunctura se numără printre acele tipuri de tratamente care provoacă principiile medicinei convenţionale. Doamna doctor Violeta  Botescu le practică pe amîndouă într-un cabinet mic din Bucureşti. Am cunoscut-o în timp ce căutam, cu teamă şi curiozitate, un cabinet de acupunctură.

Am ajuns în cartierul Bucureştii Noi, lîngă una dintre puţinele staţii de metrou construite după 1989. La parterul unui bloc-turn, se află cabinetul doctoriţei: un apartament cu două camere în care lumina naturală se zgîrceşte să intre. Liniştea cabinetului este tulburată de ticăitul cîtorva ceasuri, ţîrîitul telefonului şi vocea doctoriţei care explică în detaliu cum stă treaba cu bolile omului. Pentru a ajunge în biroul de consultaţie, treci printr-o cameră cu trei paturi înconjurate de draperii şi două fotolii pe care poţi răsfoi pliante, reviste şi cărţi cu rugăciuni de pe măsuţa alăturată.

Doamna doctor a terminat Facultatea de Medicină în Bucureşti şi şi-a facut stagiul de practică în pediatrie. S-a molipsit de la copiii pe care îi trata de boli care nu s-au lăsat alungate cu medicina despre care învăţase. A încercat atunci homeopatia şi a văzut că se simte mult mai bine. A mers la congrese de acupunctură şi homeopatie şi a început să studieze din cărţi de specialitate. A devenit homepat şi acupunctor acreditat şi a lucrat la fostul Centru Naţional de Acupunctură şi Homeopatie, iar de cîţiva ani şi-a deschis propriul cabinet. E mulţumită că şi-a descoperit vocaţia şi ştie cum îi poate ajuta pe oameni.

Pacienţii care-i ajung în cabinet vin cu mai multe probleme de sănătate. La consultaţie, vorbeşte cu ei măcar o oră şi îi întreabă de toate durerile, problemele şi nevoile lor. Nu se grăbeşte să dea un diagnostic: durerea aia din spate poate avea multe cauze şi, decît să greşească prin presupuneri, mai bine aşteaptă să vadă rezultatele analizelor şi cum acţionează remediile. „Fiecare persoană are o combinaţie unică de probleme, şi unii oameni îndură boli ani de zile pînă să ajungă la doctor.“

Îşi aminteşte mărturisirile făcute de fiecare pacient, însă are nevoie ca oamenii să fie deschişi şi să-i spună tot ce îi nelinişteşte. „Pentru un medic, efortul e de zece ori mai mare să afle ce e în neregulă atunci cînd pacientul nu îi spune tot ce se întîmplă. Se pune o perdea între medic şi pacient.“ Consideră că bolile au rădăcină în viaţa sufletească şi încurajează pe toată lumea la reflexivitate – trebuie să găseşti acea cauză care te consumă şi îţi slăbeşte organismul. „Pentru ca o boală să dispară, trebuie tratată în primul rînd partea sufletească. Ne îmbolnăvim în copilărie, dar mai tîrziu bolile se schimbă, trec în interior.“

Placebo pentru copii?

Homeopatia a apărut pe la sfîrşitul secolului al XVIII-lea în Germania, cînd un doctor pe nume Samuel Hahnemann s-a revoltat împotriva felului în care erau tratate bolile vremii. Lipitori, sîngerări, otrăvuri – cine ar putea spune care era adevărata cauză a morţii – boala sau leacul?… Hahnemann a reluat un principiu vechi de pe vremea lui Hipocrate şi a început să-şi testeze noile tratamente pe propriul corp înainte de a le testa pe alţii – „Similia similibu curentur“ (un fel de „cui pe cui se scoate“). Pentru tratament era folosită o diluţie a unei substanţe care ar fi provocat într-un organism sănătos aceleaşi reacţii pe care le-ar fi produs boala. Cu aceste noi remedii, a scăpat pacienţi de malarie şi variolă.

La fel ca Hahnemann, doctoriţa Botescu încearcă pe propria piele noile remedii şi extracte care apar pe piaţă, înainte să le recomande pacienţilor. Pentru ca tratamentul să funcţioneze e nevoie însă de „răbdare, încredere şi perseverenţă. Ca mai în tot ceea ce faci în viaţă“.

Am auzit multe voci spunînd că homeopatia e placebo şi că funcţionează doar pentru că cei care iau remediile cred că datorită lor se vor simţi mai bine. N-am cum să demonstrez că nu e aşa, însă un lucru mă nedumereşte: cum ar putea cineva să explice efectul placebo la copii de 4 ani? Printre pacienţii recunoscători doamnei doctor, am întîlnit un tată care îmi povestea despre ce efect a avut homeopatia asupra fiicei sale: „Cînd era foarte mică, răcea continuu. După ce am început tratamentul, s-a oprit. În ultimii cinci ani a fost răcită de două ori“.

39 de ace

După cea mai lungă consultaţie prin care am trecut pînă acum, m-am întins pe patul pentru acupunctură şi, cu simţurile în gardă, am primit primul ac în frunte. Apoi în dosul urechilor, umeri, piept, burtă şi membre. În jurul labei piciorului aveam un buchet întreg de ace. Cică un acupunctor avea o vorbă: „Gata, am terminat de pus acele, acum poţi să te ridici şi să pleci“. După 20 de minute, doctoriţa mi-a scos acele: am numărat 39.

Medicina chineză spune că al nostru corp e traversat de canale energetice numite meridiane. Cînd ne îmbolnăvim, apar nişte blocaje pe aceste canale, iar unele părţi ale corpului nu mai primesc energia de care au nevoie pentru a funcţiona cum trebuie. Acele de acupunctură au rolul de a debloca meridianele şi a permite energiei să-şi reia cursul normal şi să te facă sănătos. Cum poate vă închipuiaţi, acupunctura nu e lipsită de dureri. În cabinet, mai auzeam cîte un „au“ sau o inspiraţie rece printre dinţi – cine ştie de cîte ori m-am văitat şi eu. Însă trece repede, iar după ce toate acele sînt la locul lor, poţi închide ochii şi chiar adormi.

Acele de acupunctură sînt făcute din argint şi sînt subţiri, mult mai subţiri decît cele din trusa de cusut. Atunci cînd unul te doare, să ştii că în zona aia lucrurile nu stau foarte bine. În jurul acului poate apărea o pată roşie iar asta înseamnă că acul acţionează asupra energiei tale. În acest fel, doctoriţa poate descoperi unele probleme pe care fie ai uitat să i le spui, fie nu te deranjează încă.

Doamna doctor are răbdare cu toată lumea: şi cu profesoara ieşită la pensie care vine la consultaţie o dată pe an (de ziua ei de naştere) şi povesteşte despre toate bolile care îi complică viaţa; şi cu fotografa ocupată, care îşi face timp de acupunctură între o şedinţă de fotografiat şi o altă întîlnire importantă.

Din China antică, acupunctura a ajuns în România în urmă cu vreo 30 de ani. Se spune că, în perioada comunistă, s-ar fi propus interzicerea acupuncturii, dar a fost salvată de Elena Ceauşescu: cum să interzici o medicină care-i vindecă pe oameni fără medicamente?

Să revenim la nas. După şase zile de remedii homeopate şi trei şedinţe de acupunctură, nervul olfactiv s-a dezmorţit. Era într-o dimineaţă cînd mirosurile au început să-mi înţepe din nou nările: simţeam fumul de la mîncarea care s-a ars cu o seară înainte în cuptor şi mirosul de condimente. Mergeam haotic prin casă şi trăgeam lacom aer pe nas, ca şi cum ar fi fost prima oară cînd respiram. Gustul a revenit şi el – l-am încercat cu limonadă. A început să mă doară şi capul, şi nasul de la atîtea senzaţii, aşa mi-am înfrînt entuziasmul recăpătării simţurilor şi am luat-o mai uşor. Mai am şi acum momente în care închid ochii şi trag aer adînc în piept, doar ca să mă asigur că mirosul meu e tot acolo. Da, e acolo.

Manuela Boghian este antropolog şi scrie pe blogul manube.wordpress.com.

Foto: M. Boghian

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit.: bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.
image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă. Ardeleanca a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.