Localități intrate în legendă

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Localități intrate în legendă jpeg

- Cuca Măcăii și Cucuieții din Deal -

Cuca e o comună din judeţul Argeş. Poate cea mai mare. De ea aparţin 14 sate, printre care şi Măcăi. Pe vremuri, Măcăi era comună, iar Cuca – un sat care aparţinea de Măcăi. De aici denumirea de Cuca Măcăii. Deşi astăzi ar trebui să fie exact pe dos. Adică Măcăii Cucii.

De fapt, mai există o localitate care se cheamă Cuca, undeva în judeţul Galaţi, însă cea căreia i s-a dus faima în toată ţara e cea de care vă spuneam la început, din judeţul Argeş.

Pare complicat. Dar, la faţa locului, lucrurile sînt simple. Ajungi uşor la Cuca: de la Piteşti, mergi vreo 50 de kilometri spre Rîmnicu Vîlcea, iar la un moment dat faci la stînga, pe un drum care urcă pe dealuri. Satele sînt răsfirate, separate de păduri sau de dealuri şi împînzite de troiţe. Le vezi la fiecare răscruce de drumuri sau pe la porţi, împodobite cu flori uscate sau cu lumînări care s-au topit de căldură.

În aproape fiecare curte se află o baltă înverzită, căreia localnicii îi spun lac. Chiar lîngă biserică, la poarta unei case, două femei stau de vorbă. Mă apropii, scot microfonul... le salut, îmi răspund, dar îşi văd de ale lor. N-au secrete, aşa că nu se opresc din vorbit. Ce a mai făcut aia, ce a mai zis ăla, cum mai e cu pensia...

„Îi opreşte lu’ mama din pensie 700.000 de lei vechi lună de lună!“ „Bă, fir-ar să fie!“ „Dacă-ţi spui! Să fiu a naibii dacă nu-i aşa!“ „Ţţ, ţţ, ţţ!“… şi tot aşa!

Stăpîna casei în faţa căreia se poartă discuţia este o femeie voinică, la peste 60 ani. Poartă pe cap un batic care-i acoperă fruntea şi care e legat la spate, mai degrabă ca o bandană.

O luăm cu începutul: de ce comuna Cuca se cheamă Cuca? Oamenii locului n-au nevoie de explicaţii. Cum spuneam, lucrurile sînt simple: „Asta e comuna! Aşa am pomenit! Aşa cum aia e Măcăi, dincolo e Lăunele... Lăunele de Sus, Lăunele de Jos, la comuna asta îi zice Cuca. Din moşi strămoşi! Aşa e denumirea! Dar să ştiţi că la noi e mai bine ca în alte părţi. Noi n-avem scandaluri aici, n-avem spargeri... n-avem nebuni... E comună frumoasă, cu tot strictul necesar.“ (Anumiţi istorici susţin că numele comunei ar veni de la o ferestruică din podul caselor, dar localnicii spun că nici vorbă de aşa ceva!)

Tot strictul necesar e şi în gospodăria femeii. Florica Siteanu mă duce să-i văd animalele şi „lacul“ de care vorbeam. „Lacul ăsta nu seacă niciodată. E un lac mare, care are scurgere după casă. Are şi peşti! Lacul e aici de sute de ani!...“

Lacul e, de fapt, o groapă săpată în curte, în care se strînge apa de ploaie, pe care localnicii o folosesc la udat grădinile şi la adăpatul animalelor. Pentru că satul e pe dealuri, a fost greu şi scump să „se tragă“ apă în curţile oamenilor. Florica Siteanu are apă la robinet de-abia de anul trecut. Dar, chiar şi aşa, preferă să folosească apa din lac la udat, pentru că e mai ieftin. Soţul femeii, Petre Siteanu, îmi spune că de lipsa apei ar fi legată şi explicaţia pentru prezenţa atîtor troiţe în sat: pe vremuri, localnicii se rugau să plouă. Pe de altă parte, unii au făcut troiţele la poartă ca să nu mai bată drumul pînă la cimitir să aprindă o lumînare pentru morţi.

În spatele casei familiei Siteanu, se întinde o livadă. „Pomărie! Dar e un aer curat şi o linişte!…“ – îmi spune capul familiei, Petre Siteanu. „M-am dus de dimineaţă, pe la 5, să pun nişte porumbi în fundul curţii. Era un aer!… Unii nu mai pleacă din oraşe. Mă uit la ei, cum se vaită că n-au aia, n-au aia… dar nu înţeleg de ce nu vin la ţară să muncească. La ţară, dacă munceşti, ai de toate! O ceapă, în grădină, un carton de ouă, o bucată de brînză… şi un pahar de ţuică – găseşti, nu-i problemă! Doar să munceşti!“

Aşa se face că lacul din fundul curţii, păsările, Zambila şi Păpuşa (cele două vaci) şi Bobiţă, căţelul tolănit la soare, sînt mica avere a familiei Siteanu, din comuna Cuca.

„La Cuca,
unde e mămăliga cît nuca!“


Spre centrul satului, dau de şcoală. E pauză şi mare gălăgie! În comună sînt trei şcoli, la care învaţă 250 de copii. Directoarea şcolii, Cătălina Tănăsescu, îmi spune că una dintre şcoli se pare că se va desfiinţa.

„Dar, în rest, lucrurile-s frumoase. Şi locurile sînt frumoase. Eu cînd am terminat şcoala şi m-am dus la inspectoratul şcolar să-mi iau repartiţie, am spus că vreau să merg la Cuca Măcăii. Auzisem de faima acestui loc, îmi imaginam că e departe… şi m-am gîndit că ar fi frumos ca, peste ani, să povestesc nepoţilor mei că mi-am început cariera la Cuca Măcăii. Însă, odată ajunsă aici, m-am îndrăgostit, în două săptămîni m-am căsătorit, şi aici am rămas“.

Directoarea şcolii e o femeie tînără. Înaintea ei, au fost multe generaţii. Şi de elevi, şi de profesori. Ioan Gheorghe Miricioiu este un fost învăţător din Cuca. Are aproape 75 de ani. Timp de 40 de ani a fost învăţător. Îl găsesc, într-o zi fierbinte, de început de primăvară, înfofolit cu două pulovere şi o cojoacă. Se mişcă greu, sprijinit într-un baston, după ce toată viaţa a mers la şcoală cu bicicleta. Povestea fostului învăţător e strîns legată de cea a satului. Şi părinţii lui au fost tot învăţători. Mai mult, în 1938, tatăl său era inspector şcolar. El a construit şcoala veche a satului şi căminul cultural, care se numea pe atunci teatru sătesc. Bătrînul învăţător îmi povesteşte că tatăl său era prieten cu fostul prim-ministru şi prefect al judeţului Argeş, Armand Călinescu. De-altfel, bătrînul din faţa mea a fost botezat de Armand Călinescu. Înaltul demnitar a fost invitat şi la inaugurarea teatrului sătesc. Ioan Gheorghe Miricioiu spune că tatăl său i-ar fi cerut acestuia să-l ajute să facă şi un cinematograf. Răspunsul ar fi fost: „Gheorghe, la Cuca trebuie mămăligă, nu cinematograf!“.

Acum, şi şcoala, şi clădirea fostului teatru sătesc sînt ruine. Iar fostul învăţător s-a judecat 19 ani să le recîştige. Iar satul n-a avut niciodată cinematograf.

Şi nici oamenii n-au fost vreodată prea bogaţi. De altfel, în folclor există o poezie-anecdotă, cam aşa: „Femeile de la Cuca / Fac mămăliga cît nuca / Şi mi-o păzesc cu măciuca / Să nu o mănînce curca!“. Este posibil ca versurile să se refere la sărăcia în care au trăit, pe vremuri, cucăienii. Nici azi nu sînt prea bogaţi, dar sînt harnici şi au noroc – cum spun ei – cu pomăria. Adică cu livezile care acoperă dealurile şi pe care localnicii le îngrijesc. Pentru fructe sau pentru ţuică.

Cucuieţii din Deal sînt Sudiţi


După ce am descoperit că localitatea Cuca nu este la „capătul pămîntului“, aşa cum îi sugerează renumele, am plecat în căutarea altei localităţi, cu un renume similar: Cucuieţii din Deal. O simplă căutare pe Internet nu m-a ajutat prea mult. Mai ales că, la fel ca la Cuca Măcăii, numele real al localităţii nu este nicidecum cel cunoscut în popor. Există trei localităţi care se cheamă Cucuieţi: în judeţele Bacău, Teleorman şi Călăraşi. Acesta din urmă însă pare să fie mai aproape de legendă. Se cheamă Cucuieţi Sudiţi şi aparţine de comuna Plătăreşti, judeţul Călăraşi. Nici Cucuieţii nu-s la „capătul pămîntului“, ci la 20-25 de kilometri de Capitală. Denumirea vine de la faptul că localitatea este situată pe o ridicătură de pămînt, nu mai mult de 50-60 de metri faţă de nivelul mării, în plină cîmpie a Bărăganului, de altfel. E pe malul Dîmboviţei, aşa că n-a fost niciodată izolată, cum s-ar crede. Iar denumirea de „Sudiţi“ nu vine de la faptul că se află în sud, ci de la faptul că, pe vremuri, aici s-au stabilit locuitori din Ardeal, care erau supuşi austrieci, scutiţi de taxe. Explicaţia mi-a dat-o directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, din Olteniţa, Done Şerbănescu. L-am întîlnit pe domnul Şerbănescu înainte de a merge la Cucuieţi şi l-am întrebat ce aş putea să văd acolo. Nu m-a încurajat prea tare. Mi-a spus că, în afară de biserică, din păcate, nu prea am ce să văd. „O să găsiţi un sat îmbătrînit. Tineretul nu prea mai e!“

Am găsit un sat aproape adormit, încremenit la 30 de grade, undeva puţin după ora prînzului. La intrarea dinspre Plătăreşti trece o cale ferată, ca un hotar al satului. Rar însă vezi pe aici vreun tren, chiar dacă la Cucuieţi există şi o haltă. La ieşire se află un lac, căruia localnicii îi spun zăgaz. E plin cu broaşte şi cu peşti. Cel puţin aşa zic cei doi copii pe care i-am găsit dînd cu undiţa de pe malul lacului şi care-mi arată o pungă cu cîţiva peştişori: caras şi roşioară.

La 25 de kilometri de Capitală, cu drumuri asfaltate şi canalizare (ceea ce este, pînă la urmă, un adevărat lux), la Cucuieţi se trăieşte ca la ţară. Am simţit-o cel mai bine în gospodăria familiei Iosifescu. Ştefan şi Maria. Ca mulţi alţi oameni din sat, şi membrii familiei pe care am vizitat-o au lucrat pînă nu demult la Bucureşti. Acum, cei doi au ieşit la pensie şi au început să muncească mai mult în sat. Au o mică grădină, o mică livadă, un solar, iar acareturile sînt pline de porci, vaci, capre, găini, raţe, curci... şi cînd facem turul gospodăriei, asist la un adevărat concert.

Înainte de 1990, chiar dacă cucuieţenii făceau naveta la Bucureşti, unde lucrau, reuşeau să crească şi cîte un animal pe lîngă casă. Erau peste 100 de capete de bovine. Acum, sînt vreo 20. Familia Iosifescu este o excepţie, cu atîtea animale!

Pe de altă parte însă, oamenii au încercat să-şi modernizeze viaţa. Şi-au construit case noi, cu WC-uri în casă, parchet, covoare persane, maşini de spălat automate. În urmă cu doi ani, ultima casă de chirpici din localitate a fost demolată.

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.

Varianta audio a reportajului poate fi ascultată pe site-ul radioului public.

Foto: L. Nicolae

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.