Localități intrate în legendă

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Localități intrate în legendă jpeg

- Cuca Măcăii și Cucuieții din Deal -

Cuca e o comună din judeţul Argeş. Poate cea mai mare. De ea aparţin 14 sate, printre care şi Măcăi. Pe vremuri, Măcăi era comună, iar Cuca – un sat care aparţinea de Măcăi. De aici denumirea de Cuca Măcăii. Deşi astăzi ar trebui să fie exact pe dos. Adică Măcăii Cucii.

De fapt, mai există o localitate care se cheamă Cuca, undeva în judeţul Galaţi, însă cea căreia i s-a dus faima în toată ţara e cea de care vă spuneam la început, din judeţul Argeş.

Pare complicat. Dar, la faţa locului, lucrurile sînt simple. Ajungi uşor la Cuca: de la Piteşti, mergi vreo 50 de kilometri spre Rîmnicu Vîlcea, iar la un moment dat faci la stînga, pe un drum care urcă pe dealuri. Satele sînt răsfirate, separate de păduri sau de dealuri şi împînzite de troiţe. Le vezi la fiecare răscruce de drumuri sau pe la porţi, împodobite cu flori uscate sau cu lumînări care s-au topit de căldură.

În aproape fiecare curte se află o baltă înverzită, căreia localnicii îi spun lac. Chiar lîngă biserică, la poarta unei case, două femei stau de vorbă. Mă apropii, scot microfonul... le salut, îmi răspund, dar îşi văd de ale lor. N-au secrete, aşa că nu se opresc din vorbit. Ce a mai făcut aia, ce a mai zis ăla, cum mai e cu pensia...

„Îi opreşte lu’ mama din pensie 700.000 de lei vechi lună de lună!“ „Bă, fir-ar să fie!“ „Dacă-ţi spui! Să fiu a naibii dacă nu-i aşa!“ „Ţţ, ţţ, ţţ!“… şi tot aşa!

Stăpîna casei în faţa căreia se poartă discuţia este o femeie voinică, la peste 60 ani. Poartă pe cap un batic care-i acoperă fruntea şi care e legat la spate, mai degrabă ca o bandană.

O luăm cu începutul: de ce comuna Cuca se cheamă Cuca? Oamenii locului n-au nevoie de explicaţii. Cum spuneam, lucrurile sînt simple: „Asta e comuna! Aşa am pomenit! Aşa cum aia e Măcăi, dincolo e Lăunele... Lăunele de Sus, Lăunele de Jos, la comuna asta îi zice Cuca. Din moşi strămoşi! Aşa e denumirea! Dar să ştiţi că la noi e mai bine ca în alte părţi. Noi n-avem scandaluri aici, n-avem spargeri... n-avem nebuni... E comună frumoasă, cu tot strictul necesar.“ (Anumiţi istorici susţin că numele comunei ar veni de la o ferestruică din podul caselor, dar localnicii spun că nici vorbă de aşa ceva!)

Tot strictul necesar e şi în gospodăria femeii. Florica Siteanu mă duce să-i văd animalele şi „lacul“ de care vorbeam. „Lacul ăsta nu seacă niciodată. E un lac mare, care are scurgere după casă. Are şi peşti! Lacul e aici de sute de ani!...“

Lacul e, de fapt, o groapă săpată în curte, în care se strînge apa de ploaie, pe care localnicii o folosesc la udat grădinile şi la adăpatul animalelor. Pentru că satul e pe dealuri, a fost greu şi scump să „se tragă“ apă în curţile oamenilor. Florica Siteanu are apă la robinet de-abia de anul trecut. Dar, chiar şi aşa, preferă să folosească apa din lac la udat, pentru că e mai ieftin. Soţul femeii, Petre Siteanu, îmi spune că de lipsa apei ar fi legată şi explicaţia pentru prezenţa atîtor troiţe în sat: pe vremuri, localnicii se rugau să plouă. Pe de altă parte, unii au făcut troiţele la poartă ca să nu mai bată drumul pînă la cimitir să aprindă o lumînare pentru morţi.

În spatele casei familiei Siteanu, se întinde o livadă. „Pomărie! Dar e un aer curat şi o linişte!…“ – îmi spune capul familiei, Petre Siteanu. „M-am dus de dimineaţă, pe la 5, să pun nişte porumbi în fundul curţii. Era un aer!… Unii nu mai pleacă din oraşe. Mă uit la ei, cum se vaită că n-au aia, n-au aia… dar nu înţeleg de ce nu vin la ţară să muncească. La ţară, dacă munceşti, ai de toate! O ceapă, în grădină, un carton de ouă, o bucată de brînză… şi un pahar de ţuică – găseşti, nu-i problemă! Doar să munceşti!“

Aşa se face că lacul din fundul curţii, păsările, Zambila şi Păpuşa (cele două vaci) şi Bobiţă, căţelul tolănit la soare, sînt mica avere a familiei Siteanu, din comuna Cuca.

„La Cuca,
unde e mămăliga cît nuca!“


Spre centrul satului, dau de şcoală. E pauză şi mare gălăgie! În comună sînt trei şcoli, la care învaţă 250 de copii. Directoarea şcolii, Cătălina Tănăsescu, îmi spune că una dintre şcoli se pare că se va desfiinţa.

„Dar, în rest, lucrurile-s frumoase. Şi locurile sînt frumoase. Eu cînd am terminat şcoala şi m-am dus la inspectoratul şcolar să-mi iau repartiţie, am spus că vreau să merg la Cuca Măcăii. Auzisem de faima acestui loc, îmi imaginam că e departe… şi m-am gîndit că ar fi frumos ca, peste ani, să povestesc nepoţilor mei că mi-am început cariera la Cuca Măcăii. Însă, odată ajunsă aici, m-am îndrăgostit, în două săptămîni m-am căsătorit, şi aici am rămas“.

Directoarea şcolii e o femeie tînără. Înaintea ei, au fost multe generaţii. Şi de elevi, şi de profesori. Ioan Gheorghe Miricioiu este un fost învăţător din Cuca. Are aproape 75 de ani. Timp de 40 de ani a fost învăţător. Îl găsesc, într-o zi fierbinte, de început de primăvară, înfofolit cu două pulovere şi o cojoacă. Se mişcă greu, sprijinit într-un baston, după ce toată viaţa a mers la şcoală cu bicicleta. Povestea fostului învăţător e strîns legată de cea a satului. Şi părinţii lui au fost tot învăţători. Mai mult, în 1938, tatăl său era inspector şcolar. El a construit şcoala veche a satului şi căminul cultural, care se numea pe atunci teatru sătesc. Bătrînul învăţător îmi povesteşte că tatăl său era prieten cu fostul prim-ministru şi prefect al judeţului Argeş, Armand Călinescu. De-altfel, bătrînul din faţa mea a fost botezat de Armand Călinescu. Înaltul demnitar a fost invitat şi la inaugurarea teatrului sătesc. Ioan Gheorghe Miricioiu spune că tatăl său i-ar fi cerut acestuia să-l ajute să facă şi un cinematograf. Răspunsul ar fi fost: „Gheorghe, la Cuca trebuie mămăligă, nu cinematograf!“.

Acum, şi şcoala, şi clădirea fostului teatru sătesc sînt ruine. Iar fostul învăţător s-a judecat 19 ani să le recîştige. Iar satul n-a avut niciodată cinematograf.

Şi nici oamenii n-au fost vreodată prea bogaţi. De altfel, în folclor există o poezie-anecdotă, cam aşa: „Femeile de la Cuca / Fac mămăliga cît nuca / Şi mi-o păzesc cu măciuca / Să nu o mănînce curca!“. Este posibil ca versurile să se refere la sărăcia în care au trăit, pe vremuri, cucăienii. Nici azi nu sînt prea bogaţi, dar sînt harnici şi au noroc – cum spun ei – cu pomăria. Adică cu livezile care acoperă dealurile şi pe care localnicii le îngrijesc. Pentru fructe sau pentru ţuică.

Cucuieţii din Deal sînt Sudiţi


După ce am descoperit că localitatea Cuca nu este la „capătul pămîntului“, aşa cum îi sugerează renumele, am plecat în căutarea altei localităţi, cu un renume similar: Cucuieţii din Deal. O simplă căutare pe Internet nu m-a ajutat prea mult. Mai ales că, la fel ca la Cuca Măcăii, numele real al localităţii nu este nicidecum cel cunoscut în popor. Există trei localităţi care se cheamă Cucuieţi: în judeţele Bacău, Teleorman şi Călăraşi. Acesta din urmă însă pare să fie mai aproape de legendă. Se cheamă Cucuieţi Sudiţi şi aparţine de comuna Plătăreşti, judeţul Călăraşi. Nici Cucuieţii nu-s la „capătul pămîntului“, ci la 20-25 de kilometri de Capitală. Denumirea vine de la faptul că localitatea este situată pe o ridicătură de pămînt, nu mai mult de 50-60 de metri faţă de nivelul mării, în plină cîmpie a Bărăganului, de altfel. E pe malul Dîmboviţei, aşa că n-a fost niciodată izolată, cum s-ar crede. Iar denumirea de „Sudiţi“ nu vine de la faptul că se află în sud, ci de la faptul că, pe vremuri, aici s-au stabilit locuitori din Ardeal, care erau supuşi austrieci, scutiţi de taxe. Explicaţia mi-a dat-o directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, din Olteniţa, Done Şerbănescu. L-am întîlnit pe domnul Şerbănescu înainte de a merge la Cucuieţi şi l-am întrebat ce aş putea să văd acolo. Nu m-a încurajat prea tare. Mi-a spus că, în afară de biserică, din păcate, nu prea am ce să văd. „O să găsiţi un sat îmbătrînit. Tineretul nu prea mai e!“

Am găsit un sat aproape adormit, încremenit la 30 de grade, undeva puţin după ora prînzului. La intrarea dinspre Plătăreşti trece o cale ferată, ca un hotar al satului. Rar însă vezi pe aici vreun tren, chiar dacă la Cucuieţi există şi o haltă. La ieşire se află un lac, căruia localnicii îi spun zăgaz. E plin cu broaşte şi cu peşti. Cel puţin aşa zic cei doi copii pe care i-am găsit dînd cu undiţa de pe malul lacului şi care-mi arată o pungă cu cîţiva peştişori: caras şi roşioară.

La 25 de kilometri de Capitală, cu drumuri asfaltate şi canalizare (ceea ce este, pînă la urmă, un adevărat lux), la Cucuieţi se trăieşte ca la ţară. Am simţit-o cel mai bine în gospodăria familiei Iosifescu. Ştefan şi Maria. Ca mulţi alţi oameni din sat, şi membrii familiei pe care am vizitat-o au lucrat pînă nu demult la Bucureşti. Acum, cei doi au ieşit la pensie şi au început să muncească mai mult în sat. Au o mică grădină, o mică livadă, un solar, iar acareturile sînt pline de porci, vaci, capre, găini, raţe, curci... şi cînd facem turul gospodăriei, asist la un adevărat concert.

Înainte de 1990, chiar dacă cucuieţenii făceau naveta la Bucureşti, unde lucrau, reuşeau să crească şi cîte un animal pe lîngă casă. Erau peste 100 de capete de bovine. Acum, sînt vreo 20. Familia Iosifescu este o excepţie, cu atîtea animale!

Pe de altă parte însă, oamenii au încercat să-şi modernizeze viaţa. Şi-au construit case noi, cu WC-uri în casă, parchet, covoare persane, maşini de spălat automate. În urmă cu doi ani, ultima casă de chirpici din localitate a fost demolată.

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.

Varianta audio a reportajului poate fi ascultată pe site-ul radioului public.

Foto: L. Nicolae

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
gradina zmeilor captura video jpg
Unde se află locul magic și fascinant din inima naturii, denumit Meteora de România. Seamănă izbitor cu celebra destinație din Grecia
Grădina Zmeilor este un loc de o frumusețe rară, situat în județul Sălaj, în apropierea localității Gâlgău Almașului. Acest loc magic, deseori supranumit „Meteora de România”, înseamnă mult mai mult decât o atracție turistică – este un peisaj natural fascinant.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Trump dă vina pe Putin pentru continuarea războiului. „Întrebați Rusia. Ucraina e pregătită de o înțelegere”
Donald Trump l-a acuzat direct pe Vladimir Putin pentru faptul că războiul din Ucraina continuă, la o zi după ce a amenințat cu tarife masive și sancțiuni asupra produselor rusești dacă acesta nu încheie un acord pentru a opri conflictul.