Localități intrate în legendă

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Localități intrate în legendă jpeg

- Cuca Măcăii și Cucuieții din Deal -

Cuca e o comună din judeţul Argeş. Poate cea mai mare. De ea aparţin 14 sate, printre care şi Măcăi. Pe vremuri, Măcăi era comună, iar Cuca – un sat care aparţinea de Măcăi. De aici denumirea de Cuca Măcăii. Deşi astăzi ar trebui să fie exact pe dos. Adică Măcăii Cucii.

De fapt, mai există o localitate care se cheamă Cuca, undeva în judeţul Galaţi, însă cea căreia i s-a dus faima în toată ţara e cea de care vă spuneam la început, din judeţul Argeş.

Pare complicat. Dar, la faţa locului, lucrurile sînt simple. Ajungi uşor la Cuca: de la Piteşti, mergi vreo 50 de kilometri spre Rîmnicu Vîlcea, iar la un moment dat faci la stînga, pe un drum care urcă pe dealuri. Satele sînt răsfirate, separate de păduri sau de dealuri şi împînzite de troiţe. Le vezi la fiecare răscruce de drumuri sau pe la porţi, împodobite cu flori uscate sau cu lumînări care s-au topit de căldură.

În aproape fiecare curte se află o baltă înverzită, căreia localnicii îi spun lac. Chiar lîngă biserică, la poarta unei case, două femei stau de vorbă. Mă apropii, scot microfonul... le salut, îmi răspund, dar îşi văd de ale lor. N-au secrete, aşa că nu se opresc din vorbit. Ce a mai făcut aia, ce a mai zis ăla, cum mai e cu pensia...

„Îi opreşte lu’ mama din pensie 700.000 de lei vechi lună de lună!“ „Bă, fir-ar să fie!“ „Dacă-ţi spui! Să fiu a naibii dacă nu-i aşa!“ „Ţţ, ţţ, ţţ!“… şi tot aşa!

Stăpîna casei în faţa căreia se poartă discuţia este o femeie voinică, la peste 60 ani. Poartă pe cap un batic care-i acoperă fruntea şi care e legat la spate, mai degrabă ca o bandană.

O luăm cu începutul: de ce comuna Cuca se cheamă Cuca? Oamenii locului n-au nevoie de explicaţii. Cum spuneam, lucrurile sînt simple: „Asta e comuna! Aşa am pomenit! Aşa cum aia e Măcăi, dincolo e Lăunele... Lăunele de Sus, Lăunele de Jos, la comuna asta îi zice Cuca. Din moşi strămoşi! Aşa e denumirea! Dar să ştiţi că la noi e mai bine ca în alte părţi. Noi n-avem scandaluri aici, n-avem spargeri... n-avem nebuni... E comună frumoasă, cu tot strictul necesar.“ (Anumiţi istorici susţin că numele comunei ar veni de la o ferestruică din podul caselor, dar localnicii spun că nici vorbă de aşa ceva!)

Tot strictul necesar e şi în gospodăria femeii. Florica Siteanu mă duce să-i văd animalele şi „lacul“ de care vorbeam. „Lacul ăsta nu seacă niciodată. E un lac mare, care are scurgere după casă. Are şi peşti! Lacul e aici de sute de ani!...“

Lacul e, de fapt, o groapă săpată în curte, în care se strînge apa de ploaie, pe care localnicii o folosesc la udat grădinile şi la adăpatul animalelor. Pentru că satul e pe dealuri, a fost greu şi scump să „se tragă“ apă în curţile oamenilor. Florica Siteanu are apă la robinet de-abia de anul trecut. Dar, chiar şi aşa, preferă să folosească apa din lac la udat, pentru că e mai ieftin. Soţul femeii, Petre Siteanu, îmi spune că de lipsa apei ar fi legată şi explicaţia pentru prezenţa atîtor troiţe în sat: pe vremuri, localnicii se rugau să plouă. Pe de altă parte, unii au făcut troiţele la poartă ca să nu mai bată drumul pînă la cimitir să aprindă o lumînare pentru morţi.

În spatele casei familiei Siteanu, se întinde o livadă. „Pomărie! Dar e un aer curat şi o linişte!…“ – îmi spune capul familiei, Petre Siteanu. „M-am dus de dimineaţă, pe la 5, să pun nişte porumbi în fundul curţii. Era un aer!… Unii nu mai pleacă din oraşe. Mă uit la ei, cum se vaită că n-au aia, n-au aia… dar nu înţeleg de ce nu vin la ţară să muncească. La ţară, dacă munceşti, ai de toate! O ceapă, în grădină, un carton de ouă, o bucată de brînză… şi un pahar de ţuică – găseşti, nu-i problemă! Doar să munceşti!“

Aşa se face că lacul din fundul curţii, păsările, Zambila şi Păpuşa (cele două vaci) şi Bobiţă, căţelul tolănit la soare, sînt mica avere a familiei Siteanu, din comuna Cuca.

„La Cuca,
unde e mămăliga cît nuca!“


Spre centrul satului, dau de şcoală. E pauză şi mare gălăgie! În comună sînt trei şcoli, la care învaţă 250 de copii. Directoarea şcolii, Cătălina Tănăsescu, îmi spune că una dintre şcoli se pare că se va desfiinţa.

„Dar, în rest, lucrurile-s frumoase. Şi locurile sînt frumoase. Eu cînd am terminat şcoala şi m-am dus la inspectoratul şcolar să-mi iau repartiţie, am spus că vreau să merg la Cuca Măcăii. Auzisem de faima acestui loc, îmi imaginam că e departe… şi m-am gîndit că ar fi frumos ca, peste ani, să povestesc nepoţilor mei că mi-am început cariera la Cuca Măcăii. Însă, odată ajunsă aici, m-am îndrăgostit, în două săptămîni m-am căsătorit, şi aici am rămas“.

Directoarea şcolii e o femeie tînără. Înaintea ei, au fost multe generaţii. Şi de elevi, şi de profesori. Ioan Gheorghe Miricioiu este un fost învăţător din Cuca. Are aproape 75 de ani. Timp de 40 de ani a fost învăţător. Îl găsesc, într-o zi fierbinte, de început de primăvară, înfofolit cu două pulovere şi o cojoacă. Se mişcă greu, sprijinit într-un baston, după ce toată viaţa a mers la şcoală cu bicicleta. Povestea fostului învăţător e strîns legată de cea a satului. Şi părinţii lui au fost tot învăţători. Mai mult, în 1938, tatăl său era inspector şcolar. El a construit şcoala veche a satului şi căminul cultural, care se numea pe atunci teatru sătesc. Bătrînul învăţător îmi povesteşte că tatăl său era prieten cu fostul prim-ministru şi prefect al judeţului Argeş, Armand Călinescu. De-altfel, bătrînul din faţa mea a fost botezat de Armand Călinescu. Înaltul demnitar a fost invitat şi la inaugurarea teatrului sătesc. Ioan Gheorghe Miricioiu spune că tatăl său i-ar fi cerut acestuia să-l ajute să facă şi un cinematograf. Răspunsul ar fi fost: „Gheorghe, la Cuca trebuie mămăligă, nu cinematograf!“.

Acum, şi şcoala, şi clădirea fostului teatru sătesc sînt ruine. Iar fostul învăţător s-a judecat 19 ani să le recîştige. Iar satul n-a avut niciodată cinematograf.

Şi nici oamenii n-au fost vreodată prea bogaţi. De altfel, în folclor există o poezie-anecdotă, cam aşa: „Femeile de la Cuca / Fac mămăliga cît nuca / Şi mi-o păzesc cu măciuca / Să nu o mănînce curca!“. Este posibil ca versurile să se refere la sărăcia în care au trăit, pe vremuri, cucăienii. Nici azi nu sînt prea bogaţi, dar sînt harnici şi au noroc – cum spun ei – cu pomăria. Adică cu livezile care acoperă dealurile şi pe care localnicii le îngrijesc. Pentru fructe sau pentru ţuică.

Cucuieţii din Deal sînt Sudiţi


După ce am descoperit că localitatea Cuca nu este la „capătul pămîntului“, aşa cum îi sugerează renumele, am plecat în căutarea altei localităţi, cu un renume similar: Cucuieţii din Deal. O simplă căutare pe Internet nu m-a ajutat prea mult. Mai ales că, la fel ca la Cuca Măcăii, numele real al localităţii nu este nicidecum cel cunoscut în popor. Există trei localităţi care se cheamă Cucuieţi: în judeţele Bacău, Teleorman şi Călăraşi. Acesta din urmă însă pare să fie mai aproape de legendă. Se cheamă Cucuieţi Sudiţi şi aparţine de comuna Plătăreşti, judeţul Călăraşi. Nici Cucuieţii nu-s la „capătul pămîntului“, ci la 20-25 de kilometri de Capitală. Denumirea vine de la faptul că localitatea este situată pe o ridicătură de pămînt, nu mai mult de 50-60 de metri faţă de nivelul mării, în plină cîmpie a Bărăganului, de altfel. E pe malul Dîmboviţei, aşa că n-a fost niciodată izolată, cum s-ar crede. Iar denumirea de „Sudiţi“ nu vine de la faptul că se află în sud, ci de la faptul că, pe vremuri, aici s-au stabilit locuitori din Ardeal, care erau supuşi austrieci, scutiţi de taxe. Explicaţia mi-a dat-o directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, din Olteniţa, Done Şerbănescu. L-am întîlnit pe domnul Şerbănescu înainte de a merge la Cucuieţi şi l-am întrebat ce aş putea să văd acolo. Nu m-a încurajat prea tare. Mi-a spus că, în afară de biserică, din păcate, nu prea am ce să văd. „O să găsiţi un sat îmbătrînit. Tineretul nu prea mai e!“

Am găsit un sat aproape adormit, încremenit la 30 de grade, undeva puţin după ora prînzului. La intrarea dinspre Plătăreşti trece o cale ferată, ca un hotar al satului. Rar însă vezi pe aici vreun tren, chiar dacă la Cucuieţi există şi o haltă. La ieşire se află un lac, căruia localnicii îi spun zăgaz. E plin cu broaşte şi cu peşti. Cel puţin aşa zic cei doi copii pe care i-am găsit dînd cu undiţa de pe malul lacului şi care-mi arată o pungă cu cîţiva peştişori: caras şi roşioară.

La 25 de kilometri de Capitală, cu drumuri asfaltate şi canalizare (ceea ce este, pînă la urmă, un adevărat lux), la Cucuieţi se trăieşte ca la ţară. Am simţit-o cel mai bine în gospodăria familiei Iosifescu. Ştefan şi Maria. Ca mulţi alţi oameni din sat, şi membrii familiei pe care am vizitat-o au lucrat pînă nu demult la Bucureşti. Acum, cei doi au ieşit la pensie şi au început să muncească mai mult în sat. Au o mică grădină, o mică livadă, un solar, iar acareturile sînt pline de porci, vaci, capre, găini, raţe, curci... şi cînd facem turul gospodăriei, asist la un adevărat concert.

Înainte de 1990, chiar dacă cucuieţenii făceau naveta la Bucureşti, unde lucrau, reuşeau să crească şi cîte un animal pe lîngă casă. Erau peste 100 de capete de bovine. Acum, sînt vreo 20. Familia Iosifescu este o excepţie, cu atîtea animale!

Pe de altă parte însă, oamenii au încercat să-şi modernizeze viaţa. Şi-au construit case noi, cu WC-uri în casă, parchet, covoare persane, maşini de spălat automate. În urmă cu doi ani, ultima casă de chirpici din localitate a fost demolată.

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.

Varianta audio a reportajului poate fi ascultată pe site-ul radioului public.

Foto: L. Nicolae

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

horoscop
Horoscop luni, 5 mai. Un nativ „gură-spartă” riscă să-i scoată din sărite pe cei din jur, altul tratează situații-limită cu superficialitate
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 5 mai.
image png
Fiica Iuliei Albu, la un pas de tragedie! Mikaela se afla în Gara din Constanța, unde s-a produs accidentul feroviar: „Este în stare de șoc!
Duminică, 4 mai, un accident feroviar s-a produs în Gara din Constanța, după ce o locomotivă s-a ciocnit cu un tren de călători aflat pe linie. Printre ei s-a numărat și Mikaela, fiica Iuliei și a lui Mihai Albu. Mama sa a făcut primele declarații despre momentele de groază prin care a trecut fiica
image png
Ce spunea Maria Ciobanu după ce lumea a judecat-o că s-a căsătorit cu soțul celei mai bune prietene, Ileana Sărăroiu
Mircea Câmpeanu, soțul Mariei Ciobanu, s-a stins din viață la vârsta de 56 de ani. Familia și apropiații sunt în doliu. Între cântăreață și renumitul baschetbalist a existat o frumoasă poveste de dragoste, iar în acest an trebuiau să împlinească 43 de ani de mariaj. Relația lor a început după moarte
Sorana Cirstea, Madrid (Facebook) jpg
Succes pentru Sorana Cîrstea. Românca a cucerit trofeul de dublu de la Madrid
Conaționala noastră a cucerit turneul din capitala Spaniei.
Avion F 35/Foto: Ambasada SUA în Romania
De ce nu mai vrea Europa să depindă de avioanele americane
Incertitudinile legate de avioanele americane de luptă F-35, amplificate de criticile dure ale lui Donald Trump la adresa NATO, au determinat țările europene să accelereze proiectele pentru avioane de generația a șasea.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Zeci de alegători, reclamați după ce au postat pe TikTok cu cine au votat
Până la ora 18.30, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro.
GqHDwbxXkAEnCum jpg
Atac cu bombă, dejucat de poliție, la un concert al lui Lady Gaga, pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro
Poliţia braziliană a anunţat duminică, 4 mai 2025, că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susţinut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro.
sorana cirstea getty jpeg
Donald Trump FOTO AFP
Trump respinge speculațiile privind un al treilea mandat la Casa Albă. „Nu e permis”
Președintele american Donald Trump a negat duminică, 4 mai, că va încerca să își prelungească șederea la Casa Albă, după luni de speculații că acesta ar putea încerca să obțină un al treilea mandat.