La Cetate, la festival

Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
La Cetate, la festival jpeg

Anul acesta am ajuns, şi eu, la a doua ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (FDFAC) ce a avut loc în Portul Cultural Cetate între 18 şi 27 august. Filme şi mîncăruri din zece ţări prin care trece Dunărea (Germania, România, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria, Austria, Croaţia) au putut fi savurate şi dezbătute în zece zile la Mircea Dinescu, la Cetate. A fost o experienţă altfel decît cele... standard de la alte festivaluri de film.

O Oltenie negustorească şi mitologică 

Zona în care se desfăşura festivalul mi-era aproape complet necunoscută şi, recunosc, aveam prejudecăţi în ceea ce o priveşte: Oltenia, judeţul Dolj, sudul ţării – sărăcie şi nimic de vizitat... Mai fusesem de vreo două ori la Calafat, la nişte rude, şi mi se părea un oraş despre care nu se poate spune nimic. Mai interesant părea drumul ce ducea spre el, care, printre altele, trecea prin Radovan, un sat faimos prin povestea tinerei care s-a spînzurat acolo, acum 60 de ani, şi a cărei fantomă se zice că bîntuie încă locul (Mireasa din Radovan...). Şi, în aproape acelaşi spirit, Maglavitul lui Petrache Lupu, cel care l-a văzut pe Dumnezeu, şi al minunilor sale, unde se înalţă, azi, falnică mînăstirea care înţeleg că a fost sponsorizată de Gigi Becali, a cărei turlă interminabilă, cu cruce albastră, se înalţă spre ceruri... 

Şi totuşi, repet, în ciuda prejudecăţilor tipice ale turistului mediu şi nu destul de iniţiat legate de Oltenia (care nu-i nici Ardeal, nici Banat...), Calafatul nu mi s-a părut de astă dată total lipsit de interes: există zone cu case vechi, o biserică grecească tot veche, portul de acolo îşi are farmecul său... De asemenea, aflu despre oraş că în secolele XV-XVI devine punctul de tranzit cel mai important pentru comerţul Ţării Româneşti cu Peninsula Balcanică. Aşezat chiar la graniţa cu bulgarii, primul oraş care îi corespunde este legendarul Vidin (spre care se construieşte acum un pod). Locul cu adevărat paradisiac este, însă, Portul Cetate. „Domeniul“ lui Dinescu, situat chiar pe malul Dunării, unde, pe vremuri, era o Gară fluvială (aşa se numeşte sala în care acum se proiectează filmele) de unde porneau transporturile de cereale pe Dunăre e, într-adevăr, o descoperire. Apa, combinată cu pădurea de alături, pe fundalul clădirilor de secol XIX, cred, par să fie potriveala perfectă. 

Constantin Fugaşin, directorul festivalului, din prima zi în care am sosit (a opta de filme) tot insista, în dialogurile cu invitaţii, să vedem apusul pe Dunăre. Deşi la început mi s-a părut doar un loc poetic comun, am stat să-l văd într-o după-amiază. A fost un spectacol mai... tare decît multe filme, care merită indiscutabil repetat. 


Atmosferă şi opinii 

Cînd am poposit la Festivalul propriu-zis, spre ora prînzului, în ziua a opta, oameni de toate felurile, ziarişti, cineaşti, turişti întîmplători mişunau liberi printre clădiri, copaci şi mese. Alături de puii de cîini posibil ciobăneşti ce stăteau tolăniţi vădit lipsiţi de griji printre ei. Convieţuind paradoxal paşnic cu viespile care dădeau ture pe acolo, în căutare de ceva dulce (dar care nu au făcut victime). Un domn cu barbă mi-a făcut o dare de seamă, rapidă, dar cuprinzătoare, a filmelor şi evenimentelor care se derulaseră pînă atunci. De la Maşa Dinescu am aflat cum şi unde se poate înota în Dunăre. Şi tot din vorbă în vorbă am înţeles că nu există, încă, cel puţin, o şalupă care să facă croaziere pe Dunăre pentru turiştii interesaţi. 

În privinţa filmelor prezentate, am înţeles că anul acesta s-a mers pe linia... Dunării. Iar filmele alese au fost şi foarte recente, şi foarte vechi (filmul mut Omul de aur, regizat de Alexander Korda în 1919, după romanul lui Jókai Mór din 1872, de pildă; sau documentarul Dunărea de la Pădurea neagră la Marea neagră, regizat de Hans Kubis, în 1929, filmat într-o excursie cu vaporul pe Dunăre). Şi documentare, şi scurtmetraje, şi lungmetraje de ficţiune. Criteriile de selecţie? „Avem mai multe criterii după care am selecţionat filmele: cel de bază este ca acestea să provină din ţările prin care trece Dunărea (am invitat şi Moldova, deşi aceasta are doar 600 de metri de mal de Dunăre). În al doilea rînd, am vrut ca din fiecare ţară să avem şi filme de arhivă, şi filme foarte noi, 2010-2011.“ – spune Constantin Fugaşin. 

În fiecare zi au fost trei proiecţii: ori trei lungmetraje, ori două lungmetraje şi un calup de scurtmetraje. Pauzele dintre filme erau, în general de masă şi... socializare. Poate tocmai de aceea Dan Făinaru, critic la revista Screen din Israel, spune despre festival că a fost un... „pîrîu de filme, şi nu un torent“. El consideră că „FDFAC e un festival care îşi mai caută încă drumul, care nu s-a decis ce vrea să facă şi cum vrea să facă. Mîncarea o face fără îndoială bună. Nu sînt sigur că «festival» e cuvîntul potrivit aici. Un festival pretinde să arate numai noutăţi şi să le amestece cu celebrităţi, ca să aibă lumea ce să scrie... FDFAC trebuie să-şi stabilească o ţintă bine definită. Ar putea să se facă aici tabere de vară pentru studenţi care să facă filme, pe care apoi să le arate în timpul festivalului.“ 

Nu că nu ar fi fost filme bune în festival, în opinia domnului Făinaru şi a soţiei sale, Edna, şi ea critic de film. Doar că selecţia a fost inegală. „Au rulat filme interesante, precum Proiectul Frankenstein (2010, r. Kornél Mundruczó). Un film complex care poate ar fi trebuit să fie pregătit mai mult pentru un public venit mai curînd să se distreze. Filmul vorbeşte într-o anumită măsură şi despre ce încerca să transmită Aurora lui Cristi Puiu: în fiecare dintre noi există un criminal potenţial de care nici măcar nu ne dăm seama: Şi – există o anumită răspundere a părinţilor în legătură cu ce fac copiii lor... Un alt film valoros este cel sîrbesc, Promisiune solemnă (Besa, 2010, r. Srdjan Karanovici): interesant mai ales în ce priveşte relaţiile dintre sîrbi şi musulmani. A arătat respect faţă de musulmani, care în general sînt prezentaţi doar ca personaje folclorice, ceva între curios şi caraghios...“ 

Constantin Fugaşin vorbeşte despre „un film ucrainean, Bucuria mea (2010, r. Sergei Loznitsa), foarte deprimant ca mesaj, dar avînd mari calităţi artistice. De asemenea, Republica Moldova a avut cîteva remarcabile scurtmetraje de animaţie în regia lui Dumitru Voloşin, printre care Ţiganul şi moartea (2011). Şi Plictis şi inspiraţie al lui Igor Cobileanski (2007). Patul lui Procust (2002, r. Sergiu Prodan, Viorica Meşină) e un film bine făcut, cu un regizor din Republica Moldova şi cu distribuţie mixtă, avînd-o pe Maia Morgenstern în rolul doamnei T. A avut premiera aici. 

Singurul film care a avut legătură cu gastronomia a fost Cooking Story (2009, regia Péter Kerekes) – un documentar slovac. Regizorul a reuşit să intervieveze bucătari de-ai lui Hitler, bucătari evrei, ruşi, care hrăneau soldaţii sovietici, bucătari care au participat la Războiul din Afganistan, alţii din timpul Revoluţiei maghiare din ’56, al invaziei din ’68 în Cehoslovacia. Ideea era să reconstituie momente importante ale istoriei prin ochii bucătarilor. A şi reuşit să-i aducă în acelaşi loc pe cei care fuseseră inamici acum 50 de ani.“

Păreri personale şi bucate 

În ce mă priveşte, m-au interesat mai curînd filmele vechi, de arhivă: nu sînt multe locuri în care le poţi vedea, şi FDFAC s-ar putea diferenţia de alte festivaluri şi prin asemenea proiecţii. Mi-a plăcut filmul lui Korda (Omul de aur), prin fineţea morală a conflictelor şi expresivitatea exagerată, aproape tragică a actorilor. De asemenea, Exodul de pe Dunăre (1998, r. Péter Forgács) care la prima vedere ar putea părea plicticos, dar e înduioşător prin naivitatea îmbinată cu veridicitatea frustă a imaginilor. Precum şi documentarul slovac Iubiri oarbe (2008, r. Juraj Lehotski), despre poveştile de iubire ale nevăzătorilor – tratate echilibrat, fără a cădea în melodramă, şi tocmai de aceea mai convingătoare. Dintre filmele artistice nu le-am văzut pe toate: cel ucrainean (Bucuria mea) mă marcase cînd îl văzusem, mai demult; dintre celelalte, un film normal mi s-a părut ultimul, din ziua Austriei, Peşte mic (2009, r. Marco Antoniazzi). 

În ce priveşte mîncarea, aceasta a fost fără pată, de fiecare dată: nu numai că era foarte gustoasă, ci era şi prezentată spectaculos. Maestru de ceremonii a fost Mircea Groza, administator de hoteluri şi restaurante în Zalău, şi bucătar pasionat în timpul liber. Şi nu orice fel de bucătar: ci unul de slow food, urmărind reluarea vechilor reţete ţărăneşti; şi, de asemenea, unul cult şi... istoric. Pasiunea cea mai serioasă a dlui Groza, locuitor, ce-i drept, în apropierea castrului de la Porolissum, se dovedesc a fi... romanii şi bucătăria lor: „Studiez bucătăria Imperiului Roman de vreo cinci-şase ani cu prietenii noştri de la Muzeul din Zalău. Am început să adun şi reţete, şi cărţi pe tema asta. Una dintre ele este De re coquinaria a lui Apicius. Am gătit în jur de 50-60 de reţete din cele 300 pe care le am fişate şi le studiez. Multe ingrediente nu le găsim, nu sînt traduse, probabil sînt unele care nu mai există. Dar în castrul roman de la Porolissum e un mare şantier arheologic şi sînt bine delimitate încăperile de acolo. În zona bucătăriei şi a tabernei (crîşma din perioada respectivă) sînt aproape delimitate geometric straturi din diferite soiuri de mentă, de sovîrv, de busuiocul cerbului, cimbru, cimbrişor... Nu-mi explic de ce sînt atîtea soiuri de mentă, şapte soiuri de mentă pe o zonă atît de mică, şi care înfloresc în perioade diferite, au gusturi diferite, dacă nu ar fi fost cîndva o grădină... 

Într-o seară ne-am dus cu nişte prieteni. Era clar că erau soiuri diferite de mentă. Am făcut poze. Acasă ne-am dat seama, după o zi-două, că toate erau mentă. Încet-încet studiem, scriem, experimentăm. Nu mi-e frică să le folosesc“. În orice caz, mîncărurile prezentate de dumnealui (şi de ajutorul său mustăcios şi falnic, un domn care, de fapt, lucrează în administraţie) au fost gustoase fără a fi grele, deşi ar fi putut părea astfel la prima vedere, ele conţinînd: varză, fasole, gîscă, tăiţei, dar şi linte, praz, toate meşteşugit îmbinate... Toate bune şi frumoase, dacă nu perfecte, măcar fermecătoare... Mai rămîne de pus o ultimă întrebare: Cui se adresează acest interesant, dar inegal festival? Cu siguranţă invitaţilor – cineaşti, ziarişti, oameni de cultură (dacă putem folosi această sintagmă...). Mai puţin publicului larg, din localităţile din jur, sau turiştilor (atîţia cîţi se pot nimeri în zonă). Asta din cauza spaţiului insuficient, dar şi pentru că, încă, Festivalul nu a fost astfel gîndit. Poate pe viitor...

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Ministrul Justiției: Ancheta privind primul tur al alegerilor prezidențiale, împărțită în mai multe dosare
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat că sunt mai multe dosare deschide în rem care privesc anularea alegerilor prezidențiale.
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra (© Apollo Art Auctions)
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra
Un coif corintian de luptă din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoas la licitație la Londra în cursul acestei luni.
podul Muncii  jpg
Podul din România, în stare avansată de degradare. Mii de șoferi își pun în pericol viața: „Doamne, cum se sfărâmă!"
Mii de oameni care traversează, zilnic, Podul Muncii din Timișoara își pun viața în pericol. Acesta este într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească.
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.