Închiderea Institutului “Cantacuzino” – o poveste pur românească

Publicat în Dilema Veche nr. 318 din 18-24 martie 2010
Închiderea Institutului “Cantacuzino” – o poveste pur românească jpeg

La începutul lunii februarie, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras autorizaţia Institutului „Cantacuzino“, de punere pe piaţă a produselor injectabile şi pentru producerea vaccinurilor. Dar nu pentru că produsele n-ar (mai) fi corespuns standardelor, ci din pură birocraţie. Pentru că nu deţine încă o arie GMP (norme de bună funcţionare), producţia de vaccin a Institutului „Cantacuzino“ e autorizată, anual, de către ANM, în urma unui control organizat după un audit prealabil în care se specifică ce mai trebuie făcut: renovarea spaţiului sau retehnologizare. Institutul îndeplineşte cerinţele, ANM-ul oferă autorizaţia. Un mecanism simplu care, anul acesta, nu se ştie de ce, nu a mai funcţionat. Anul acesta, spre surprinderea tuturor, controlul ANM a trecut peste indicaţii şi recomandări, direct la notificarea trimisă pe 8 februarie prin care se retrăgea brusc autorizaţia de funcţionare. Ce s-a întîmplat? La ora la care am scris articolul, nimeni nu avea o declaraţie clară. Pisica moartă e aruncată din curte în curte, ba că ANM-ul trebuia să notifice Institutul din timp, ba că viceversa, ba că de fapt autorizaţia n-a fost retrasă, ba că a fost retrasă… un întreg carusel de acuze şi retractări. Care e adevărul şi care e situaţia la momentul actual? Mai avem producător intern de vaccin sau nu? Şi, dacă nu, la ce scenariu apocaliptic ar trebui să ne aşteptăm?

E tipic românesc: avem ceva de calitate, de ce să nu-l stricăm? Despre Institutul „Cantacuzino“ ne aducem aminte din cînd în cînd, pe la cîte o inundaţie, o epidemie sau, Doamne fereşte, pe la cîte o pandemie. E bine să fie pe aproape, ne-am obişnuit cu el în postura de cavaler salvator. Problema cu cavalerii salvatori este că niciodată nu constituie tema grijilor noastre. De vreme ce misiunea lor e „să salveze“, de ce ne-ar interesa pe noi, „salvaţii“, de soarta lor? Au ei, la rîndul lor, nevoie de salvare – e o întrebare la care nici nu ne gîndim sau dacă o facem, o facem prea tîrziu, cînd nu mai putem decît constata pierderea lor.

Decret regal vs decizie guvernamentală

Institutul a fost înfiinţat în 1921 prin decret regal, ca „institut de importanţă naţională“, avînd ca scop principal „prepararea de seruri şi vaccinuri pentru combaterea boalelor contagioase“. Istoria a patentat valoarea Institutului, iar argumentul imbatabil de „producător intern“ l-a salvat pînă şi în perioada comunistă, cînd eticheta de „bombă bacteriologică“ în vecinătatea Casei Poporului a fost cît pe-aci să-i curme existenţa. Totuşi, a rezistat.

Declinul şi minimalizarea importanţei au început (culmea!) după Revoluţie, odată cu închiderea primelor arii de producţie de vaccin.

Dintr-un institut cu importanţă strategică, unul dintre cele 11 institute din lume care produc la ora actuală vaccin gripal, o comoară pentru străinătate, un sprijin real pentru OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), în prezent, pentru guvernanţii autohtoni, e doar un… producător. Dar nici acest statut nu e valorificat la maximum, arii de producţie fiind închise în detrimentul importului.

Prima arie de vaccin închisă, în 1992, a fost cea de vaccin antipolio, urmînd vaccinul antirujeolos. În 2008, aria de vaccin pentru combaterea tusei convulsive a avut aceeaşi soartă.

Nu s-au închis din cauză că nu au fost bune. Pur şi simplu, la nivel ministerial s-a decis importarea de vaccinuri polivalente – care teoretic ar fi acoperit cele trei vaccinuri –, cu toate că în lume, în ultimii ani, a început să se renunţe la această formă de vaccin.

„Nu consider că vaccinurile polivalente sînt foarte bune“ – declară doamna doctor Monica Bălteanu. „Vaccinul polivalent e o bombardare a sistemului imunitar, încă imatur la copii. De cînd s-a introdus, nu s-au făcut studii să se vadă răspunsul populaţiei infantile la componentele vaccinului.“

Cu toate acestea, la noi s-a considerat că e mai bine să se introducă vaccinul polivalent, în detrimentul produselor interne. Acelaşi lucru era să se întîmple şi anul trecut, cu vaccinul pandemic.

Dacă tot avem, de ce nu importăm?

Deşi Institutul „Cantacuzino“ se încadrează între cei şapte producători europeni de vaccin gripal sezonier şi 11 internaţionali de vaccin pandemic, deşi Institutul avea produs acest vaccin, la începutul lunii noiembrie 2009 s-a pus problema importului.

Secretarul de stat Streinu-Cercel a susţinut, cu trei săptămîni înainte ca Institutul să dea drumul vaccinului pe piaţă pentru România, că trebuie să se importe 600 de mii de doze de vaccin pandemic, de la GlaxoSmith Kline. Importul a fost totuşi oprit, preşedintele Traian Băsescu ieşind la rampă cu declaraţia că Institutul avea la ora aceea un milion şi jumătate de doze controlate deja de ANM, drept pentru care pe 26 noiembrie au plecat primele doze în ţară.

Ulterior însă imaginea Institutului a fost din nou atacată, tocmai prin acest vaccin pandemic. S-au vehiculat zvonuri că nu e bun, că după 20 de ani vor apărea complicaţii, că are un adjuvant care poate declanşa cancer... „Nu e nimic adevărat“ – declară Monica Bălteanu. „E un produs la fel de bun ca toate celelalte, ca vaccinul gripal sezonier, nu are nici un adjuvant, pentru prepararea sa e folosită aceeaşi tehnologie pe care o folosim de ani de zile. Noi ne-am vaccinat, ne-am vaccinat şi familiile şi nu e nici un pericol.“

Atacurile şi frecuşurile de acest tip subminează însă imaginea Institutului, dînd apă la moară eventualelor „decizii ministeriale“ de import sau, mai grav, de închidere a ariilor de producţie. Rămîne totuşi nedumerirea naivă: de ce?

Ping-pong oficial

Ieşit de sub tutela Ministerului Sănătăţii, printr-o Hotărîre Guvernamentală, în prezent Institutul se autofinanţează. Totuşi, ministerul are putere decizională, numindu-l, prin lege, pe directorul Institutului. Un soi de paradox care n-ar fi comentat dacă lucrurile ar merge bine sau dacă acest soi de control guvernamental ar avea la bază o monitorizare benefică a activităţii şi a investiţiilor manageriale.

Am solicitat oficial un interviu cu actualul director al Institutului, dl Radu Iordăchel. Din cauza lipsei de timp, a unui simpozion sau cam aşa ceva, interviul n-a avut loc. Am primit doar cîteva declaraţii din partea Şefului Serviciului Relaţii cu Publicul şi Comunicare din cadrul Institutului, dl Mircea Panait.

Pe scurt, acesta mi-a spus prompt: „Contrar zvonurilor din mass-media, asupra Institutului «Cantacuzino» nu planează nici o problemă reală. Nu ni s-a retras nici o autorizaţie. Autorizaţia de producţie se obţine pentru patru ani, în consecinţă se reînnoieşte la acest interval. Autorizaţia precedentă a expirat în decembrie 2009. Ca atare, ne aflăm spre sfîrşitul procedurii de re-obţinere a autorizaţiei. Institutul a fost înfiinţat în 1921 şi se descurcă foarte bine de atunci“.

Contrariată, pentru că declaraţiile oficiale, atît din partea directorului ANM, cît şi din partea directorului Institutului «Cantacuzino» depăşeau „zvonistica mass-media“, pentru că deja aflasem starea lucrurilor de la firul ierbii, de la oamenii din institut şi depăşind stadiul de informare din mass-media, am insistat cu întrebările, referindu-mă la fapte concrete şi de netăgăduit.

Dl Mircea Panait a revenit, la fel de prompt, asupra declaraţiilor anterioare: „Există mai multe categorii de autorizări“ – a spus. „În primul rînd, autorizaţia generală de producţie, apoi autorizaţia pentru fabricaţia fiecărui produs şi, nu în ultimul rînd, autorizaţia de punere pe piaţă a fiecărui lot dintr-un anumit produs. ANM face foarte bine că ridică ştacheta calităţii. Este în favoarea consumatorilor produselor fabricate de noi. Pe de altă parte, trebuie să înţeleagă că dotările costă şi că atunci cînd o instituţie este strategică pentru ţară, trebuie să fie sprijinită şi înţeleasă în demersurile sale. Drept urmare, la întrebarea de ce nu s-a prelungit automat autorizaţia vă poate răspunde numai preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Pentru moment, producţia de seruri şi vaccinuri este oprită, dar Ministerul Sănătăţii caută să ne ajute să soluţionăm problema dotărilor cerute de ANM.“

La firul ierbii

„La ora actuală, nu se mai produce nimic. Nici aria de fiolaj nu a mai primit autorizaţia de funcţionare“ – mi-a declarat dna doctor Monica Bălteanu, vicepreşedintele sindicatului din Institutul „Cantacuzino“.

Pentru că Institutul nu are arie de producţie GMP, ci una „like GMP“ de cînd s-a pus pentru prima oară problema să se închidă, acesta funcţionează pe baza autorizaţiei anuale date de către ANM. În fiecare an, ANM-ul vine în control, face un raport cu lista de neconformităţi, care se rezolvă, prelungind autorizaţia în funcţie de reglementarea ulterioară. Un mecanism simplu, conform cu legea, care ani de zile s-a respectat întru totul. Ce s-a întîmplat însă acum şi de ce licenţa s-a retras direct, fără organizarea în prealabil a unui audit firesc şi obişnuit deja? „A fost un şoc şi pentru noi, am colaborat de zeci de ani, foarte bine cu ANM-ul“ – a declarat dna Monica Bălteanu.

Pe de altă parte, ANM-ul pretinde că nu poate divulga, deocamdată, care au fost neconformităţile de anul acesta care au dus la ridicarea autorizaţiei…

Un mister, o brambureală totală, birocratică, cu substrat politico-economic… deocamdată nu se ştie, iar oamenii în măsură să dea informaţii nu o fac.

Pînă la urmă, s-a ajuns la un soi de compromis: un proiect pe termen scurt, pînă la finele lunii martie, pentru dotările cu echipament corespunzător. „S-a lucrat cu Ministerul Sănătăţii şi cu ANM-ul, s-a făcut necesarul de urgenţă de echipamente. Prin Minister se vor debloca nişte bani din fondul de rezervă al Guvernului, în jur de un milion de lei, dar va trebui şi noi să susţinem cu un milion din bugetul Institutului. Totuşi, sînt mai mult ca sigură că vom primi această autorizaţie.“

Lucrurile n-ar fi ajuns aici. În urma unui proiect cu Banca Mondială, derulat prin Ministerul Sănătăţii, trebuia să existe deja o arie certificată GMP. De ce încă nu există? Urmînd firescul nefirescului, „nu se ştie de ce“. Firma belgiană care a cîştigat licitaţia Băncii Mondiale şi care trebuia să facă proiectul de amenajare a întîrziat. Noul termen: sfîrşitul lunii decembrie 2010.

Pînă atunci însă, fără autorizare, cu posibila închidere a ariei de vaccin, Institutul ar fi în pericol să-şi închidă porţile definitiv. Iar asta, în timp, ne-ar pune pe toţi în pericol.

Fără Institut?

În 2006, în urma inundaţiilor din vestul ţării a izbucnit un focar epidemic de rujeolă. S-a apelat de urgenţă la Institut, care a avut vaccinul, iar focarul a fost limitat. Asta nu se mai poate întîmpla la ora actuală, pentru că aria de producţie a vaccinului antirujeolos a fost închisă.

Şi odată ce închizi o arie, producţia e foarte greu de reluat. În primul rînd pentru că personalul specializat dispare. În acelaşi timp, vorbim şi de costuri enorme, pentru că redeschiderea înseamnă de fapt că iei totul de la zero pornind de la studiile preliminarii (un studiu preclinic al unui vaccin gripal sezonier pentru un adult costă 600 de mii de euro, iar pentru un copil – 900 de mii).

Putem spune: asta e, importăm. Dăm mai mulţi bani, chiar dacă nu face. Dar sînt vaccinuri care nu pot fi importate, ca BCG-ul. „Din cauza tulpinii pe care noi o folosim de zeci de ani, tuberculoza s-a ţinut în frîu foarte mult. Acum, din cauza condiţiilor socio-economice, se pare că incidenţa cazurilor este destul de crescută“ – declară aceeaşi Monica Bălteanu.

Ce ne aşteaptă, totuşi, dacă ANM-ul nu va autoriza la finele lunii redeschiderea ariilor de producţie? Vom fi nevoiţi să recurgem la import. Şi deşi unele vaccinuri din import vor fi eficiente, la altele vor putea apărea reacţii adverse din cauza incompatibilităţii. În plus, în situaţii de criză, nu vom mai avea de unde să importăm. Vom fi descoperiţi. De asemenea vor reapărea boli ţinute în prezent sub control de vaccinurile Institutului, căci nu vom mai avea un for care să vegheze starea de sănătate a populaţiei, să monitorizeze şi să limiteze posibilele focare de infecţii.

„Nu ne vor ierta generaţiile viitoare şi istoria dacă vom închide Institutul!“ – a spus pe vremuri, pompos, ministrul interimar al Sănătăţii, Ionel Blănculescu.

 

„Sîntem, în primul rînd, cetăţeni ai acestei ţări“ – declară angajaţii Institutului. Nemotivaţi financiar – preşedintele sindicatului, Dumitru Viezureanu, declarînd că salariile, sub nivelul celor din reţeaua sanitară, sînt îngheţate din ianuarie 2008 (un muncitor calificat avînd un salariu de 700 de lei) – angajaţii nu cer măriri salariale, ci, cu prioritate, salvarea Institutului, a cărui importanţă o conştientizează ca fiind deasupra intereselor materiale.

Rămîne de aşteptat replica guvernanţilor: avem un institut, ce facem cu el? Îi redăm aura de odinioară, transformîndu-l în obiectiv de importanţă strategică, sau ridicăm din umeri, lăsîndu-l să piară, în dulcele stil mioritic, preferînd să investim în import, în loc de producător?

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Banner Loredana Groza
Maia Sandu Mark Rutte FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu și Mark Rutte, prima întrevedere. Oficialul NATO laudă reziliența Chișinăului ,,în fața ingerințelor rusești”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, unde a fost într-o vizită oficială. Cei doi au discutat despre securitatea regională, amenințările hibride, inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală din Republica Moldova.
Spaghete picante  Sursa foto shutterstock 2133441185 jpg
Reţetă de post. Spaghete picante
Serile în care nu ai prea mult la dispoziţie pentru gătit sunt perfecte pentru a savura paste. În cele ce urmează, găseşti o reţetă de spaghete picante numai bună pentru zilele în care ţii post!
zodii norocoase webp
Cele două zodii care vor trăi un miracol înainte de Ajunul Crăciunului. La ele, Moșul vine mai devreme cu fericire și dorințe împlinite
Moș Crăciun vine cu daruri neașteptate pentru doi nativi ai horoscopului european. Pentru ei, sărbătorile din această iarnă vor fi, cu adevărat, unele magice. A sosit momentul pentru schimbări radicale și evenimente fericite neașteptate. Cu ce noutăți vin astrele?
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Schița noului Guvern. Numărul miniștrilor și al secretarilor de stat ar urma să fie redus - SURSE
Noul Guvern ar urma să aibă maximum 16 ministere, potrivit unor surse politice. Aceleași surse susțin, de asemenea, că numărul secretarilor de stat va fi mult mai redus.
Aurică Totolici, cântărețul de muzică populară arestat pentru agresiune sexuală a unor minori  Foto Facebook Aurică Totolici jpg
Cântărețul de muzică populară care și-a agresat sexual elevii, trimis în judecată. Unde aveau loc abuzurile VIDEO
Cântărețul de muzică populară din Galați, Aurică Totolici, arestat în luna iulie, pentru mai multe infracțiuni din sfera pedofiliei, a fost trimis în judecată. Este acuzat că a abuzat sexual trei copii.
atac cibernetic jpg
Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
Atacul derulat, luni, asupra sistemelor critice ale Electrica a fost susţinut de gruparea de criminalitate cibernetică Lynx Ransomware, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Ucrainenii au atacat orașul Taganrog din regiunea rusă Rostov FOTO Telegram
Ucrainenii ar fi lovit cu rachete americane ATACMS un important oraș de pe teritoriul Rusiei. Informațiile contradictorii ale surselor locale
Taganrog, orașul în care s-a născut marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, a fost ținta unui presupus atac cu rachete balistice americane, potrivit afirmațiilor făcute de surse din Rusia.
palatul victoria guvern png
Sindicatele cer partidelor să formeze rapid un Guvern: adoptarea bugetului de stat și anchetarea serviciilor secrete sunt prioritare
Sindicatele au trimis tuturor partidelor politice o scrisoare deschisă în care cer formarea rapidă a noului Guvern care să adopte de urgeță bugetul de stat pe 2025, dar și anchearea serviciilor secrete.