În Vizureşti

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
În Vizureşti jpeg

Maria locuieşte în Vizureşti, un sat aflat la aproape cincizeci de kilometri de Bucureşti. Are în jur de opt ani. Poartă o pereche de pantaloni gri, de flanel, murdari şi uzaţi, şi un tricou roz. Este încălţată cu o pereche de tenişi subţiri, mult prea subţiri pentru luna decembrie. Are un păr încîlcit, obrăjorii nespălaţi, dar în spatele întregului paravan de sărăcie şi mizerie îi descoperi chipul angelic de copil. Are ochii mari şi vioi şi cercetează întreaga lume ca un spiriduş din argint viu. Şi se bagă mult în seamă. Dar fără tupeu. Simţi curiozitatea nativă a unui viitor optimist, dorinţa sa de a vedea ce se întîmplă dincolo de prezentul în care viaţa nu-i atît de roză.

Se aşază lîngă mine şi-mi priveşte cu o vădită curiozitate reportofonul. „Este telefon?“ „Nu“, răspund eu, „este un aparat cu care voi înregistra discursurile“. „Dar de ce să le înregistrezi?“ – mă întreabă din nou, cu acel ton al copiilor care de multe ori te fîstîceşte. Îi spun că voi scrie un reportaj despre Casa de Cultură, la inaugurarea căreia am fost invitată, şi despre satul ei, Vizureşti.

Copila prinde rapid esenţialul şi-mi concediază cu nerăbdare detaliile. „Dar o să scrii şi despre tatăl meu?“ O întreb cine este tatăl ei. „Ironman“ – îmi răspunde prompt, după care îmi întoarce spatele brusc şi vorbeşte cu ceilalţi copii.

Zîmbesc, încurcată, şi-mi rotesc privirea prin jur. Mă aflu la inaugurarea „Căsuţei de cultură“ din satul Vizureşti, unde am ajuns la invitaţia Fundaţiei PACT.

"Să vezi ce oameni minunaţi vei cunoaşte aici“ – mi-a spus, pe drum, Ioana Traistă, manager de comunicare al Fundaţiei. „Vizureşti este prima comunitate unde am venit cînd m-am angajat la PACT. M-am întors acasă cu inima plină şi recunosc că datorită oamenilor de aici, care nu se dau bătuţi şi reuşesc realmente să schimbe lucrurile.“

Deşi e un sat sărac, în care posibilităţile de muncă sînt aproape nule – oamenii sînt ori plecaţi în străinătate, ori fac naveta la Bucureşti, ca zilieri, iar rata abandonului şcolar şi a absenteismului este una foarte ridicată –, oamenii de aici şi-au dorit, mai mult decît orice, înfiinţarea unei Case de Cultură.

Cristina Tătaru, care este facilitator comunitar, omul care a înlesnit întîlnirile dintre localnici şi ONG-işti, mi-a povestit despre cum a luat naştere proiectul „Căsuţa de cultură“.

„Fundaţia PACT a venit în Vizureşti în urmă cu patru ani, cu acest program de dezvoltare comunitară. Deşi la început a existat o mare reticenţă, atît din partea oamenilor, cît şi a Primăriei, cînd au reuşit să stea cu toţii la masă şi să vorbească, şi-au dat seama că, de fapt, sînt toţi de aceeaşi parte a baricadei. Încrederea se cîştigă în timp, prin multe vizite în comunitate prin care să le arăţi că tu eşti dispus să investeşti, dacă şi ei sînt dispuşi să te asculte.“

S-a pornit cu un grup de iniţiativă format din cîţiva oameni din sat care au mers din casă în casă şi au întrebat localnicii care ar fi problemele pe care ar vrea să le rezolve mai întîi. Şi cel mai dorit lucru a fost construirea unui loc unde să desfăşoare activităţi culturale.

Cîţiva oameni minunaţi

Despre Magdalena Diaconu, doamna Magda cum îi spun oamenii, auzisem doar o parte din povestea ei uluitoare. Auzisem că, deşi este femeie de serviciu, cu opt clase şi o droaie de copii, s-a apucat într-o bună zi să scrie proiecte pe care le-a şi cîştigat, reuşind să schimbe cursul vieţii comunităţii în care trăieşte.

Cu toate că viaţa părea că a decis pentru ea, doamna Magda a demonstrat că, dacă ai voinţă, uneori poţi decide singur pentru viaţa ta. Cum şi ce a mînat-o în luptă? Pur şi simplu a hotărît că e momentul să iasă de sub carapace. S-a apucat să înveţe să scrie proiecte, iar „Căsuţa de cultură“ este doar una dintre confirmările zicalei „Dacă vrei cu adevărat, reuşeşti“.

„Mă uitam aşa, în jur. Am mulţi copii, la şcoală n-am prea avut şansă să merg şi mă gîndeam: oare doar de atîta sînt eu bună?“ Magdalena Diaconu este o femeie înaltă. Îţi dă senzaţia de putere, dar şi de căldură. Povesteşte că, acum trei ani, în locul unde azi este construită Casa, „o mînă de oameni se plimbau, visau, gesticulau arătînd locul unde ar fi vrut să fie construită «Căsuţa de cultură», desenau în aer pereţii, şi gardul, şi curtea.“ Bineînţeles, se şi contraziceau, dar ceea ce îi readucea împreună era visul de a avea un loc unde să adune copiii în afara şcolii. Să desfăşoare programe de after-school. Să aibă o bibliotecă. Să încropească grupuri sociale, precum „Clubul mamelor“. Visau ca toate acestea să se întîmple „într-o căsuţă cît de mică, dar care să fie a satului şi oamenii să se simtă bine şi să vină aici cu drag“.

Din acelaşi grup de visători făcea parte şi Gina Başturescu, învăţătoare, despre care aflu că, deşi locuieşte la Bîldana, la 6 kilometri de Vizureşti, aici consideră că este casa ei, satul devenind locul ei de suflet. „Dacă stau tot timpul aici cu copiii, n-am cum să nu mă leg.“

Învăţătoarea povesteşte cum acum trei ani s-a făcut o prezentare a Fundaţie PACT, la care au participat toţi profesorii şi unde un facilitator comunitar le-a prezentat programele Fundaţiei care ajută la dezvoltarea comunităţilor din sud. „Ne-a spus că, dacă avem idei, ne vor ajuta să le punem pe hîrtie într-un proiect şi să aplicăm la fondurile europene. În timp s-a închegat grupul de iniţiativă şi, deşi au fost momente de criză, ideile bune s-au sedimentat şi rotiţele au început să meargă.“

În satul Vizureşti sînt foarte mulţi copii, dar sărăcia e mereu un impediment în drumul lor spre educaţie. Neavînd oportunităţi de angajare, părinţii pleacă în străinătate sau fac naveta la Bucureşti, ca zilieri. Mai sînt şi cazuri în care părinţii îşi trimit copiii la Bucureşti să cerşească, în loc să îi ţină în şcoală. „La copiii care nu vin la şcoală în primii ani apar decalaje foarte mari şi le e foarte greu să recupereze. Din cauza asta ne-am gîndit ani de zile la soluţii. Am mare nădejde că prin acest proiect vom face mulţi paşi înainte. Îi luăm după cursuri (cei care participă la proiect au obligaţia să vină dimineaţa la ore) şi apoi rămîn aici, la programul de after-school unde încercăm să facem ce nu putem face în clasă.“

Domnul Trandafir

Fostul director al şcolii, Ion Nilă, e un om care, prin tot ceea ce a făcut pentru comunitate şi pentru copii, mi-a făcut gîndurile să alunece către portretul dascălului în absolut, Domnul Trandafir.

„De mic copil mi-am dorit să fiu învăţător. Cînd a fost să aleg meseria, n-am avut nici o dilemă: îmi doream să-i învăţ şi pe alţii să caute lucrurile frumoase din viaţă prin educaţie. Aşa am devenit învăţător. Deşi acum am 60 de ani, inima mea e tînără şi m-am încărcat mereu din energia pozitivă pe care o au ochii copiilor. Ajuns director, m-am confruntat cu problemele deosebite ale comunităţii, pentru că vorbim despre o comunitate săracă, cu un procent de aproape 80% de etnie romă, oameni care n-au nici măcar ajutor de şomaj, trăiesc doar din alocaţia de stat.“

Cînd s-a interesat de soarta copiilor care nu veneau la şcoală, a aflat că părinţii îi trimiteau la cerşit la Bucureşti. Aşa că Domnul Trandafir, alias Ion Nilă, s-a hotărît să ia soarta acestor copii în propriile mîini. Începuse să facă săptămînal drumuri la Bucureşti, ca să-i adune de pe stradă şi să-i aducă înapoi pe băncile şcolii.

Lucrurile s-au potrivit de aşa fel încît, într-o bună zi, pe cînd îşi căuta elevii, a oprit în faţa Hotelului Hilton, unde erau cîţiva copii din satul său, puşi la cerşit. A parcat, a coborît şi a început să-i adune în maşină. În timpul acesta, scena era privită din holul hotelului, cu sprîncene ridicate şi ochii scînteietori, de către o doamnă „înaltă şi blondă“, care a ieşit imediat însoţită de cîţiva bodyguarzi, ca să-l chestioneze pe domnul în cauză „ce are de gînd cu acei copii“. Doamna era Leslie Hawke, directoarea asociaţiei numite pe atunci „Ovidiu Rom“.

„I-am spus povestea celor treizeci de copii care merg la cerşit, copii pe care eu îi aduc înapoi la şcoală.“ Inutil să mai povestim că atunci şi acolo a fost „începutul unei frumoase prietenii“. Au început parteneriatele cu Ovidiu Rom, după care contactele cu oameni influenţi şi multe alte proiecte. „Am iniţiat un proiect de reabilitare a şcolii, pentru că şcoala era într-o stare de degradare avansată, am modernizat-o şi am construit o grădiniţă nouă pentru copii. Prin proiectul cu «Ovidiu Rom» am reuşit să aducem toţi copiii la grădiniţă şi la şcoală, am stabilit un contact direct cu familiile. Am făcut şi alte parteneriate cu diverse ONG-uri. La noi a venit pînă şi ambasadorul SUA în România, care a petrecut o zi cu copiii din Vizureşti. Am mers mai apoi pe la diverse societăţi şi concerne internaţionale cărora le-am prezentat situaţia şcolii.“

Aşa au început să curgă parteneriatele şi colaborările. „Am trimis o scrisoare deschisă către toate ambasadele din România în care arătam că sîntem o şcoală multiculturală, unde avem şi români şi romi, creştini ortodocşi şi creştini penticostali, că sîntem deschişi să participăm la ziua statului respectiv şi că îi rugăm să ne trimită cîte un ataşat cultural care să ne povestească diferite obiceiuri şi tradiţii, de la mîncarea tradiţională la istorie, amănunte prin care să se realizeze o osmoză între copiii din Vizureşti şi cei din alte ţări. Am reuşit să aducem pînă şi voluntari din Brazilia.“

Pentru a creşte dragostea pentru etnie, fostul director a iniţiat cursuri de limba romani în şcoală. „Acum au trei ore pe săptămînă, iar în prezent copiii din şcoala noastră sînt olimpici internaţionali la limba romani.“ Tot împreună cu copiii, s-a realizat un proiect, susţinut de către ambasada SUA, prin care au fost traduse colinde din română în romani, iar rezultatul a fost o culegere bilingvă de colinde, traduse de copiii din Vizureşti, grafica fiind realizată tot de ei. Culegerea este singura de acest fel. „Am încercat să le creştem stima de sine, să-şi dea seama că sînt nişte valori.“

Am întrebat-o şi pe directoarea actuală a şcolii, Nicoleta Sandu, de ce crede că oamenii de aici au ales ca proiect construirea unei Case de Cultură. Mi-a răspuns că „totul porneşte de la educaţie, oamenii îşi dau seama de asta. Şi pentru că şcoala nu e un spaţiu care să le poată rezolva pe toate, Vizureştiul a ales construirea unui Cămin Cultural, unde să putem desfăşura tot felul de activităţi, de la programe after-school la festivaluri. Pînă acum, festivalul de colinde l-am ţinut la Ciocăneşti, apoi la Urziceanca, dar e greu să muţi copiii de aici ca să prezinte spectacolul în alte părţi. Sînt mîndră că aici s-a închegat o echipă.“

Cînd am plecat, Maria, fetiţa despre care v-am povestit la început, a ţinut să-mi arate iscusinţa ei şi mi-a modelat din plastilină un arici. În timp ce modela, îmi povestea despre cîinele ei, care a murit, dar „asta e viaţa“, despre tatăl ei, fierarul satului, căruia americanii i-au spus Ironman, impresionaţi de iscusinţa lui de a făuri tot felul de lucruri. Mi-a spus şi despre visele ei – dintre care unul era să primească o păpuşă de Crăciun, dar se prea poate să primească o tabletă, căci, din nou, „aşa e viaţa“.

Ştiam că nu va primi nici păpuşa, cu atît mai puţin tableta. Dar, în acel sat, să visezi la lucruri măreţe nu este deloc fără speranţă. Dimpotrivă. 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
cristina siscanu facebook jpg
Cristina Șișcanu, pusă la zid după ce a ieșit în oraș cu mama și soacra: „Mi se pare ceva ciudat.”
Din ce în ce mai mulți internauți o pun la zid pe Cristina Șișcanu, jurnalista care de o bună perioadă de timp face diverse reclamă la produse de îmbrăcăminte și nu numai. Faptul că a profitat de o ieșire în oraș cu familia pentru a-și prezenta ținuta și a anunța de pe ce site a comandat-o a stârnit
banner auday al ahmad png
Esteticianul preferat al vedetelor ne-a spus ce planuri are de sărbători! Auday Al-Ahmad: „Anul 2024 a însemnat succes”
Celebrul estetician Auday Al-Ahmad a stat de vorbă cu Click! și a făcut cele mai sincere confesiuni despre ceea ce a reprezentat pentru el anul 2024. Cum este pregătit să întâmpine noul capitol cu care vine 2025, dar și ce surprize le-a pregătit clientelor care îi trec pragul clinicii de înfrumuseța
horoscop financiar jpg
Cele 3 zodii care dau lovitura pe plan financiar în ultima zi din anul 2024. Au tras lozul câștigător pentru 2025
Sfârșitul anului 2024 vine cu o serie de surprize pe plan financiar pentru trei zodii ale horoscopului european. Un început de 2025 promițător, plin de oportunități care vor ajuta nativii respectivi să ajungă acolo unde și-au propus.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
Donald Trump vrea să privatizeze una dintre cele mai vechi instituții din SUA. Impactul asupra clienților și angajaților
Donald Trump și-a exprimat interesul puternic pentru privatizare din cauza pierderilor financiare, a raportat sâmbătă Washington Post, citând trei persoane informate despre subiect.
Luigi Mangione Foto Getty Images jpg
Istoricul familiei influente din spatele lui Luigi Mangione, tânărul acuzat de uciderea unui director dintr-o mare companie americană
Luigi Mangione, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de uciderea directorului general al UnitedHealthcare, Brian Thompson. Tânărul provine dintr-o cunoscută familie de pe coasta de Est a SUA, cu rădăcini în Italia.
femeie stranut  jpg
De ce se spune „Dumnezeu să te binecuvânteze”/ „Sănătate” când cineva strănută?
Strănutul, un act fiziologic simplu, este acompaniat în multe părţi ale lumii de o expresie de binecuvântare. Formule precum „Dumnezeu să te binecuvânteze”, „Sănătate!” sau „Noroc!”,
image png
De ce s-au despărțit Ionuț Rusu și Viviana Sposub. Actorul de comedie a rupt tăcerea
Câți dintre voi vă mai amintiți de un fost cuplu care părea să aibă viață lungă? Haideți să ne amintim puțin cum a început relația dintre Viviana Sposub și Ionuț Rusu, dar și de ce a ajuns la final.
WhatsApp Video 2024 12 15 at 08 48 54 mp4 thumbnail png
Bărbat de 53 ani, decedat într-un incendiu la Slatina. Mai mulți vecini au ieșit la timp din blocul cuprins de flăcări
Un bărbat în vârstă de 53 ani, din municipiul Slatina, din județul Olt, și-a pierdut viața, în noaptea de 14/15 decembrie 2024, în incendiul care i-a cuprins locuința. Alți câțiva vecini au reușit să părăsească iimobilul până la sosirea pompierilor.