Fotbalul de pe stradă

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Fotbalul de pe stradă jpeg

Într-o zi, Mihai Rosus trecea prin Piaţa 700 din centrul Timişoarei. Pe una dintre străzile din apropiere, cîţiva copii ai străzii încinseseră un meci de fotbal cu o minge dezumflată. Ideea i-a venit pe loc: „Ce-ar fi dacă am face o echipă de fotbal cu oamenii străzii?“. Pe vremea aceea, Mihai Rosus era asistent social la o fundaţie care se ocupa de oamenii fără adăpost. Aşa că, în scurt timp, a pus în practică ideea. A făcut echipa. A găsit apoi şi un teren, unde să se antreneze, undeva în spatele bisericii Metanoia, la marginea oraşului.

Au trecut de atunci aproape cinci ani. Între timp, au aflat că în lume se joacă de mult un fotbal al străzii, cu reguli speciale, diferite de ale celui clasic: terenul pe care se joacă este mai mic (22 x 16 m), o echipă are patru oameni, dintre care unul este portar, o repriză durează şapte minute, iar un meci are două reprize. Există şi un campionat mondial al fotbalului de stradă jucat de oamenii străzii. Din 2008, la acest campionat participă şi echipa României. În 2008 – în Australia, 2009 – Italia, 2010 – Brazilia şi 2011 – Franţa.

Întîlnirea mea cu doi dintre „fotbaliştii de stradă“ a avut loc undeva aproape de ora prînzului. Mi se spusese că băieţii dorm pînă mai tîrziu pentru că noaptea îşi găsesc de lucru prin campusul universitar: fac curăţenie în vreun bar, după ce pleacă ultimul client, ajută la descărcarea mărfii sau păzesc un magazin, şi mai cîştigă un ban. Aşa că, spre prînz, îi cunosc pe Dani şi pe Cristian.

Dani are 21 de ani şi a fugit de acasă la 6 ani, împreună cu fratele lui mai mare, sătui de certurile părinţilor. Curînd, cei doi fraţi aveau s-o apuce pe drumuri diferite, aşa că Dani s-a trezit singur, în Timişoara. Viaţa lui a oscilat între căminele de copii – din care tot fugea – şi strada, cu pericolele ei: începînd de la poliţiştii care-l goneau atunci cînd îşi găsea vreun adăpost mai bun, şi continuînd cu băieţii de cartier, care-şi făcuseră o adevărată distracţie din a-i bate pe copiii de pe stradă.

Era frumos cînd nu era nici foarte frig şi nici foarte cald, şi se strîngeau să joace fotbal, „la 700“. El şi cu unul, Claudiu, erau cei mai buni. Claudiu l-a învăţat să lovească mingea „cu şiretul“. Doar că acum Claudiu are o problemă cu băutura, aşa că n-a plecat niciodată la vreun campionat mondial. De cealaltă parte, Dani are o problemă cu punga cu aurolac. Recunoaşte că s-a drogat cu tot ce i-a picat în mînă, de pe la vîrsta de 10 ani, dar spune că s-a lăsat anul trecut pentru că îl durea ceva în partea dreaptă, cînd alerga, la fotbal. Glumeşte, uneori, şi spune că e bine că la campionatele mondiale de fotbal pentru oamenii străzii nu se fac teste antidoping.

Viaţa celuilalt tînăr, Cristian, a fost cam la fel: fugit de acasă, apoi de la căminele de copii, a ales strada. „Bine, am fost nevoit să aleg“ – îmi spune el. „Dar nu-mi pare rău. Dacă nu ajungeam pe stradă, poate ajungeam mai rău. Cine ştie ce se alegea de mine!“

Au trăit împreună ierni grele. Au fugit urmăriţi de poliţie sau de alţi oameni ai străzii. „Odată am ajuns la spital în comă. Era să mor. M-au bătut băieţii de cartier cu bîtele de baseball. Altădată, era să mor călcat de tren. Era vară şi mă aşezam pe scările trenului. M-am lovit de un stîlp şi am căzut din tren. Noroc că era personal şi nu mergea prea repede, iar eu eram la ultimul vagon.“

„Am stat şi în canale. Dar unde n-am stat!“ – spune Dani. Acum, împreună cu soţia lui, Cristina, locuieşte într-o baracă, sub un pod de peste Bega. Pe Cristina a cunoscut-o pe stradă. „E frumoasă… Are ochii căprui, şi ştiţi cum se spune «ochii căprui fură inima oricui!». Pe urmă, un credincios, care ne mai ajută pe noi, ne-a întrebat dacă vrem să ne căsătorim. Şi eu am zis da, ea a zis da… şi ne-a făcut el o nuntă, cu tort, cu rochie de mireasă… a chemat şi nişte pocăiţi să cînte la nunta noastră!“ De cînd s-au luat, au stat despărţiţi doar 12 zile, cît Dani a fost plecat, în 2010, în Brazilia, la campionatul mondial de fotbal. Cînd s-a întors, i-a povestit tot: şi cum a fost cu avionul, că la început i-a fost frică, dar pe urmă s-a plictisit, că doar a zburat aproape 30 de ore! I-a povestit şi despre statuia aia mare a lui Isus (care i-a plăcut cel mai mult!), despre ocean şi despre plajă. Dar şi despre mîncarea proastă pe care au mîncat-o în Brazilia. Una peste alta, pentru Dani, călătoria în Brazilia a fost ca un vis. A jucat pe Copacabana. Acolo unde a jucat şi Pelé. „Mi-am dorit de mult să joc sub culorile României, să cînte imnul, erau unii în tribune care strigau «Hai Romania!». Îi spuneam şi lui taică-meu cît de mult îmi doresc asta… A fost ceva frumos! Iar din 48 de echipe, noi am ieşit pe locul 21. N-a fost chiar rău!“

Numai că, întors din Brazilia, Dani a revenit la baraca lui de sub podul de pe Bega. Mă duce s-o văd, într-o seară: „Aveţi grijă să nu vă loviţi! Că e întuneric… noi mai aprindem cîte o lumînare!“. Baraca improvizată e plină de o grămadă de lucruri găsite pe stradă sau primite de pomană. De jur-împrejur – grămezi de gunoaie printre care văd strecurîndu-se cîţiva şobolani. „Da, stau şi ei cu noi aici. Le mai dăm din mîncarea noastră. Nouă nu ne e frică de ei! Uite aici dormim noi!“. Şi-mi arată nişte ţevi groase, care duc căldura spre oraş, spre casele oamenilor. „Ne urcăm pe ţevile alea, am pus acolo nişte pături, şi… gata! Am făcut un culcuş! Şi acolo nu ne e nici frig! Şi uite, aici facem de mîncare!“ Şi-mi arată un aragaz mic şi murdar, cu butelie, lîngă care sînt claie peste grămadă cîteva linguri şi farfurii. Şi o Biblie pe care sărise ulei, în puţinele momente în care cei doi tineri soţi găteau.

La un moment dat, din spatele barăcii se aud nişte gemete. Ghemuită, cu o pungă în mînă, o fată tînără trage adînc în piept dintr-o pungă cu aurolac. O cheamă Crina, are 23 de ani. „Nu cred că mai are nici o şansă“ – îmi spune Dani. „A luat-o Salvarea de cîteva ori, dar degeaba. Nu se poate lăsa de droguri. A avut o soră care s-a aruncat de pe acoperişul unei clădiri, acum vreo două luni. Şi ea se droga!“ Nu reuşesc să disting faţa tinerei, acoperită de punga albicioasă. Dani o strigă. Dar fata răspunde cu gemetele aproape animalice pe care le auzisem mai devreme. E atît de ameţită încît nu mai poate articula nici un cuvînt.

„Eu sînt hotărît să-mi schimb viaţa, să-mi găsesc de lucru, să am o casă… Poate mă ajută fotbalul!“

Deocamdată, fotbalul îi ajută pentru că le dă o speranţă. Şi un scop. Au ceva de făcut. Marţea şi vinerea, de la 4 după-amiază se duc în spatele bisericii Metanoia, la antrenamente. Îmbrăcaţi şi încălţaţi cu ce au, aleargă cu toate forţele, înjură, scuipă, se lovesc între ei, antrenorul strigă de pe margine: „Dacă mai înjuri o dată – treci şi faci 20 de flotări, ai auzit? Hai, stinge ţigara şi treci pe teren! Hai, aleargă, aleargă! Acolo poţi să construieşti ceva!“.

După antrenament, au o masă dată de biserică, iar unii dintre ei pot să facă şi duş.

„Au fost pe rînd în străinătate, la campionatele mondiale“ – îmi spune antrenorul Mihai Rosus, cel care a înfiinţat echipa. „Prima dată, în Australia, au fost şocaţi de tot ce au văzut şi au trăit: de la zborul cu avionul, pînă la felul în care au fost primiţi acolo. S-a organizat o paradă de bun venit, comunitatea de români i-a dus la restaurant în fiecare seară, le-au cumpărat suveniruri! Ei veneau dintr-o lume în care, dacă tragi din pungă pe stradă, nu-ţi dă nimeni nici o şansă. Acolo, pentru prima dată, s-au aflat în centrul atenţiei. În ultima seară au plănuit să rămînă în Australia. Nu voiau să se mai întoarcă acasă. I-am convins, însă, să nu ne facă probleme… nu cunoşteau limba, paşapoartele erau la noi. Au înţeles că nu e aşa de simplu! Dar cu fotbalul au ocazia să vadă o altă lume. Fotbalul îi schimbă. Îi ajută să nu se mai drogheze, le umple timpul cu ceva care le place.“

Cristian, cel de-al doilea membru al echipei de fotbal a homeleş-ilor, pe care l-am cunoscut, spera să aibă noroc şi să fie selecţionat pentru campionatul mondial de anul acesta, din Mexic. El e portar, dar mai sînt cîţiva portari la fel de buni, cu care concurează. Şi el, ca şi Dani, a trăit ultimii aproape 20 de ani pe stradă. L-au ajutat cîntecele acelea cu: „Mamelor din lumea-ntreagă, eu vă dau un singur sfat, nu lăsaţi copii pe stradă, din cauza unui bărbat…“ sau „Tristă este căprioara, rătăcită printre munţi, dar mai trist este copilul, care creşte fără părinţi…“. Îşi aminteşte că le-a învăţat cînd stătea prin canale. Un băiat îl înregistra la un casetofon şi ceilalţi îl ascultau pînă-l învăţau de dinafară. Pe vremuri, aveau mare succes la cerşit, cu cîntecele astea. Acum, îmi mărturiseşte că lumea s-a cam prins de toate şmecheriile şi nu prea mai dă bani. „Acum, nici dacă n-ai un picior, lumea nu te mai crede. Zice că te prefaci… şi mulţi chiar se prefac!“

Chiar şi aşa, el a ales întotdeauna strada şi libertatea pe care spune că o are pe stradă: „Faci ce vrei! Nu e nimeni care să te comande… nici poliţia! Nimeni! Mergi cu autobuzul fără bilet, îţi dă amendă… ce-ţi pasă ţie? Eşti liber! Şi e bine pe stradă cînd vin oamenii şi ne dau ajutoare. Astea sînt momentele frumoase. Dar nu-s de lungă durată… doar de moment! E un neamţ care vine şi ne aduce haine. Altul ne aduce cartofi… Şi e frumos şi vara că facem baie în Bega! Iar iarna că mergem cu colindatul şi facem bani!“.

Uneori, aleargă prin parc. Spun că se antrenează pentru fotbal. Poate, odată, o să-i descopere cineva! I s-a întîmplat unui băiat din echipa de homeleşi a Portugaliei, care a ajuns la Manchester United şi are un contract cu multe zerouri, cum n-a visat niciodată. De-altfel, organizatorii campionatelor mondiale de fotbal pentru oamenii străzii au făcut un studiu şi au ajuns la concluzia că – în fiecare an – 35% dintre cei care au participat la campionatele mondiale şi-au găsit de lucru, iar 40% şi-au găsit o locuinţă.

În România, mulţi dintre „fotbaliştii străzii“ au plecat să muncească în străinătate. Dintre cei care au fost în Australia – unul stă de cîteva luni într-o garsonieră, cu chirie. Dar nu are un serviciu stabil. Aşa că în fiecare lună plata chiriei e o problemă. L-a mai ajutat domnul antrenor.

Dani – îşi doreşte şi el o casă. Cristian – vreo o familie. „Să întîlnesc o fată care să mă iubească şi să mă înţeleagă ce am fost. Dar nu vreau o fată de pe stradă. Bine, să nu fie urîtă, dar nici top-model… să mă înţeleagă!“

Dincolo de statisticile optimiste ale organizaţiilor internaţionale, în România se pare că, pe de o parte, şansele de schimbare a vieţii sînt mai mici, dar şi tentaţia străzii e mult prea mare. Iar după ani de zile de viaţă pe stradă – în care nu contează la ce oră te trezeşti, sau plata vreunor taxe şi impozite – e foarte greu să ai un serviciu, cu toate obligaţiile lui, sau o casă, de-asemenea, cu toate obligaţiile ei. Psihologul Radu Mărunţelu, de la Azilul de noapte Caritas, din Timişoara (unde mai dorm, uneori, şi homeleşi fotbalişti), îmi spune că viaţa pe stradă e ca lenea: se învaţă şi se ia. „Trăieşti momentul, nu-ţi pasă de ziua de mîine. Dacă azi ai un sandvici pe care să-l mănînci, eşti fericit. Oamenii străzii ştiu că sînt organizaţii neguvernamentale care au grijă de ei şi profită de asta. S-au învăţat cu pericolele, trăiesc cu ele. Chiar dacă sînt abuzaţi, consideră că e normal. Oricît ar părea de ciudat, există un soi de fericire a vieţii pe stradă. Ei cred – chiar dacă nu e aşa! – că sînt liberi să-şi aleagă viaţa pe care o vor.“

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi

Varianta audio a reportajului poate fi ascultată pe site-ul radioului public.

FOTO: L. Nicolae

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.