Detalii ale unei capitale europene: Muzeul Antipa

Publicat în Dilema Veche nr. 363 din 27 ianuarie - 2 februarie 2011
Detalii ale unei capitale europene: Muzeul Antipa jpeg

Prin alte ţări, există. Prin alte ţări majoritatea lor înseamnă un „must see“. Pentru un turist, vizita într-un oraş european poate fi serios ştirbită, dacă nu bifează măcar un muzeu. „Adică ai fost acolo şi n-ai trecut pe la muzeul X?“ – este o întrebare pe care, dacă vrei s-o eviţi, bagi musai un cap sau măcar treci pe lîngă coada din faţa muzeului. Să spui: era prea multă lume. Pentru că, de obicei, muzeele din străinătate sînt dotate şi cu o coadă zdravănă de vizitatori. 

La noi lucrurile stau cu totul altfel. Nu doar că numărul vizitatorilor a scăzut drastic, dar în marea lor parte astfel de instituţii sînt ignorate, moşteniri uitate, prăfuite, pentru care tot timpul vor fi doar crize economice, şi niciodată fonduri. 

Sîntem, şi pe hîrtie, cetăţeni europeni. Rîvnim să fim luaţi în serios, tînjim după fata morgana vizei Schengen, dar uităm, în toată goana după titluri de civilizaţie, cum să ne restaurăm propriile detalii de europenizare. 

Cu şcoala la muzeu 

Eram prin clasa a IV-a cînd învăţătoarea ne-a anunţat că vom merge la muzeu. La „Antipa“. Un om cu barbă, cu figură severă, savant – cum scria pe timbrul din seria cu savanţi români. Am descoperit în locul scorţoşeniei implicate de alura de savant, un castel plin cu ciudăţenii, unde prin faţa ochilor, la tot pasul, se derulau poveşti din alte timpuri cu oameni preistorici şi animale fantastice. Scheletul enorm al unui elefant, catacombele oamenilor preistorici, peştera prin care am trecut cu respiraţia tăiată de frică, dar prin care aş fi vrut, mai apoi, să tot colind, frica aflîndu-se la graniţa cu bucuria descoperirii... Totul devenise pentru mine o comoară pe care abia aşteptam să o redescopăr, la nesfîrşit. 

De la an la an însă, vraja muzeului se estompa. Priveam cum exponatele îmbătrîneau, vitrinele prindeau mici fisuri, unele începuseră să fie peticite cu benzi adezive. Peste toată povestea părea că vine un val de sfîrşit, totul pierea într-o încremenire şi uitare, în praf şi frig. Acum cîţiva ani, dorind să retrăiesc vraja din copilărie, am mai avut o tentativă de revenire: dar muzeul era închis, iar un lacăt greu anunţa marea renovare. 

Un savant uitat 

În 1908, în Bucureşti, pe Kiseleff numărul 1, avea să-şi deschidă porţile prima clădire din România construită şi dedicată unui muzeu. Fondatorul – doctorul Grigore Antipa. Un savant şi pionier al multor domenii în România, nedreptăţit (ca mulţi alţii) de regimul comunist. Directorul muzeului, Dumitru Murariu, îmi povesteşte cu drag despre Antipa, ca despre un om care pare a fi avut mai multe vieţi. „A fost, realmente, un om de geniu, pionierul cercetărilor hidrobiologice din România. Era, poate, puţin idealist, un socialist utopic, el fiind cel care a introdus termenul de «cooperativizare» a pescăriilor. Dorea prin aceasta ca pescarul să fie doar pescar, să aducă peştele la cherhana, iar de acolo să preia altcineva marfa, pentru un randament mai bun. A contribuit decisiv la reorganizarea pisciculturii din ţara noastră, fiind şi directorul Pescăriilor Statului. De la el s-au înfiinţat marile cherhanale, a fost cel care a ridicat problema productivităţii biologice a Deltei Dunării, opunîndu-se, de altfel, îndiguirii totale. A pus şi bazele Şcolii româneşti de hidrobiologie. Antipa a fost şi primul ecolog al României, şi etnograf, şi sociolog.“ 

După Primul Război Mondial, marile puteri au hotărît ca patrimoniul muzeului să fie transferat la Sofia. Antipa a fost cel care l-a convins pe comandantul garnizoanei germane la Bucureşti să oprească acest transfer. „Muzeul acesta era împlinirea vieţii lui.“ 

În timpul comunismului însă, nu era bine să-l apreciezi prea mult. Fiind monarhist, era minimalizat la statutul de „doar“ cercetător. De asemenea, se primise dispoziţie ca toate lucrările sale să fie arse, date la topit. „Fostului director Mihai Băcescu îi datorăm azi faptul că mai avem lucrările doctorului Antipa. Şi-a asumat atunci marele risc de a dosi, pe undeva prin podul clădirii, cîte cinci exemplare din lucrările sale.“ Lucrările lui Antipa au fost condamnate de regimul comunist pentru că pe prima pagină stătea scris: „Tipărit la Imprimeriile Regale“. 

După ’89 

După Revoluţie, a apărut chipul savantului pe o bancnotă, ca o primă reconsiderare a memoriei sale. Tot atunci, în valul de dorinţă de schimbare radicală, s-a dorit şi introducerea icoanelor în muzeu. „M-am opus, tocmai pentru a onora amintirea doctorului Antipa. A fost o oarecare tensiune. Dar era o exagerare, pe care o pot înţelege prin prisma dorinţei de schimbare, dar pe care n-am putut să o accept. Antipa nu era un om religios, ci un om de ştiinţă, evoluţionist.“ 

Tot în acea perioadă, în febra retrocedărilor, cineva a venit ca fiind trimis din partea familiei Antipa solicitînd retrocedarea casei şi a parcului. Or, casa nu aparţinuse lui Antipa. „N-a avut niciodată casa lui. A locuit, ce e drept, în acest muzeu. Camera lui este acum sală de consiliu. Dar aici locuiau şi tîmplarul, şi mecanicul – oamenii care lucrau la muzeu – totul fiind gîndit ca un sistem pe deplin funcţional, în care în cazul unei defecţiuni să ai mereu la îndemînă omul specializat.“ Cererea de retrocedare a fost, bineînţeles, retrasă. 

Prima restructurare în 100 de ani 

Pînă la Revoluţie – povesteşte directorul muzelui, „Antipa“ era cel mai vizitat muzeu bucureştean, avînd peste 350 de mii de vizitatori pe an. După, nemaiorganizîndu-se vizite în grup, apărînd şi noianul de informaţii, mass-media şi Internet, numărul vizitatorilor nu a mai depăşit 172 de mii pe an. „Azi, pentru orice ieşire cu elevii din şcoală, profesorul trebuie să facă zeci de acte, să semneze zeci de declaraţii... pînă lehamitea îşi spune cuvîntul. Vrem să schimbăm toate acestea“ – spune directorul, adăugînd că „relaţia muzeu-şcoală trebuie refăcută“. „Ştim că este foarte greu pentru un dascăl să scoată din şcoală un grup de elevi. Vrem să avem un autocar al muzeului, prin care să facilităm în primul rînd transportul. Avem şi o secţie de marketing cultural şi programe educaţionale, care pe lîngă organizarea expoziţiilor temporare, conferinţelor sau şcolii de vară pentru copii, se vor ocupa de acum şi de relaţia cu şcolile, reprezentanţii noştri dorind să încheie protocoale cu inspectoratele şcolare.“ În acest context de schimbare de dinamică a venit şi dorinţa de modernizare. „Expoziţiile publice se schimbă în mod normal din 5 în 5 ani. Noi nu le schimbasem de 100 de ani.“ 

Modernizarea s-a impus astfel şi ca o necesitate – în urma parcurgerii Caietului de Impresii ale vizitatorilor, toate mesajele începeau să semene, spunînd că aici nu s-a schimbat nimic. După cutremurul din ’40, după două bombardamente din ’44, după marele cutremur din ’77, la muzeu nu s-au făcut decît mici reparaţii, peticeli „cît să stea clădirea în picioare“. 

„Am început aşadar cu consolidarea, iar după, expoziţia fiind deja strînsă, a apărut şansa să demareze proiectul de modernizare. Din 2007 am făcut un studiu de prefezabilitate, în 2008 am semnat contractul de realizare, în 5 ianuarie 2009 am golit muzeul, şi totul a început.“ 

Antipa science fiction 

Începînd cu instalaţia electrică – pentru că de data aceasta muzeul va avea o climatizare reală, iar vizitatorii vor scăpa de frigul de altădată, trecîndu-se la înlocuirea vitrinelor vechi, cele cu rame de lemn descleiate, acum totul s-a schimbat, iar schimbarea de look a precedat şi schimbarea de mentalitate. Pe fiecare nivel vor fi panouri „info-touch“, astfel informaţiile despre exponate nu vor mai fi scrise pe plăcuţe, lîngă exponate existînd de acum cîteva etichete şi denumiri, ci vor putea fi parcurse pe ecrane digitale. De asemenea, tot în format digital vor fi şi hărţile interactive pentru bioregiunile României, proiecţii cu documentare despre vieţuitoarele din Delta Dunării, dar şi despre mările şi oceanele lumii, sau despre zonele de deal şi de munte. Vor exista proiecţii tridimensionale, vizitatorii putînd vedea, de exemplu, în spaţiu, cum se mişca un dinozaur. La secţiunea de „anatomie“, vor fi proiecţii 3D cu organizarea scheletului, sistem circulator, nervos, organele interne. „Totul va prinde contur interactiv, va fi antrenant, un punct de atracţie garantat.“ 

Redeschiderea şi gurile rele 

Muzeul ar fi trebuit să se redeschidă în 2010. Au fost însă cîteva piedici, iar acum speranţa se îndreaptă către luna martie sau aprilie a acestui an. Totul ar fi decurs bine, fără oprelişti, dacă fostul ministru al Culturii, sub mandatul căruia începuse proiectul, n-ar fi făcut o declaraţie de neasumare a aprobării investiţiei, la încetarea mandatului. „Actualul ministru al Culturii, singurul ministru care a venit de altfel în muzeul nostru, ne-a ajutat întru totul, pînă a apărut declaraţia cu iz de greşeală din partea fostului ministru cu privire la finanţarea acestui proiect. De atunci hîrtiile stau pe masa ministerului, dar eu sînt convins că în curînd totul se va lămuri. Demersurile, argumentele, totul e în favoarea noastră.“ 

Şi, într-adevăr, din cîte am aflat, din suma de 11 milioane de euro alocată proiectului, mai bine de 70% au fost deja plătiţi, iar toate controalele şi investigaţiile au ieşit favorabile. Dar tocmai pentru că era vorba de o sumă deloc mică, gurile rele au început să clevetească, unul din subiectele predilecte fiind firma Artex, cea responsabilă cu contractul. Directorul însă neagă toate acuzele. „Am lucrat cu firma Artex, care se ocupă cu organizări de expoziţii de muzeu. Este o firmă contestată pentru că nu e o firmă ieftină. Dar sînt singurii care au specialişti în mai toate domeniile şi singurii acreditaţi pentru a lucra cu patrimoniul.“ 

Întreb şi eu, pe final de interviu, cu o gură rea: 11 milioane de euro? Mi se răspunde că în anul 1903 construirea acestei clădiri a costat statul 250 de mii de lei. Atunci Antipa a fost criticat: cum îşi permite, adică, o asemenea risipă, cînd ţara e în criză? 

În 2011, avem exact aceeaşi problemă. „Niciodată nu vom avea condiţii să spunem că nu mai avem ce face cu banii. Totuşi e vorba de o instituţie de referinţă pentru ţară. Aşa cum şi-a dorit Antipa, ca muzeul să fie demn de capitala ţării, ar trebui şi noi să privim pe termen lung. De vreme ce vrem să fim europeni, nu avem cum să nu ne ocupăm de aceste «detalii» care sînt instituţiile de cultură. Cred, de asemenea, că pentru fiecare dintre noi ar trebui să fie o mîndrie faptul că de acum vom avea un muzeu european.“

Foto: Artex Services International

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

narcisa suciu marius bațu jpg
image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.