Despre ipocrizie şi alte crime în Siria

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Despre ipocrizie şi alte crime în Siria jpeg

Acum trei săptămîni, o intervenţie militară în Siria părea iminentă, dar, aşa cum au trecut doi ani de cînd Siria a plonjat în război civil, fără să existe nici o iniţiativă credibilă de negociere diplomatică şi nici o acţiune consistentă de forţă, la fel au trecut şi cele trei săptămîni în care tonul aspru folosit la adresa regimului Assad deja şi-a pierdut puterea de impact. La ora la care scriu, Congresul american urmează să decidă dacă sprijină sau nu propunerea de intervenţie militară aeriană a Casei Albe. Încă nu este clar cum anume vor vota parlamentarii americani, în pofida campaniei intense de convingere, dusă toată săptămîna trecută de preşedinţie. Un vot negativ evident va clătina imaginea Casei Albe. Preşedintele american Barack Obama se pregăteşte de un război pe care, evident, nu îl doreşte, aşa că îl numeşte „lovituri aeriene“. Pentru consum intern şi extern, expresia „intervenţie militară limitată“ pare să sune mai bine decît „război“, dar nu este mai bună. Este evident că preşedintele Obama a declanşat mişcări pe care nu pare să le controleze prea bine ori să le fi gîndit pînă la capăt, cu toate variabilele. 

Prima victimă – imaginea SUA

În primul rînd, opinia publică occidentală, dar şi cea din regiune au taxat cu umor tonul aspru al americanilor la adresa Siriei lui Assad, pentru ca, apoi, acţiunea să întîrzie. Aşadar, o primă impresie de nehotărîre, dacă nu chiar de slăbiciune. Apoi, justificarea intervenţiei – pedepsirea lui Assad pentru utilizarea de arme chimice – rămîne pînă azi controversată. După gafa irakiană cu armele de distrugere în masă, care au fost de negăsit, nimeni nu mai poate invoca doar informaţii „credibile“ ale serviciilor secrete, fără să prezinte dovezi. Asta încă nu s-a întîmplat, şi este tocmai argumentul pe care marşează cei care se opun unei intervenţii în Siria – între care Rusia, China, dar şi state europene şi o parte din ţările din Orientul Mijlociu, între care şi Egiptul. Întreaga controversă se învîrte în jurul chestiunii legitimităţii unei intervenţii militare. Faptul că nimeni nu a văzut dovezile invocate pune în continuare sub semnul întrebării vinovatul. Pentru imaginea SUA, poate fi periculos pe termen lung să îşi asume pedepsirea regimului Assad, în condiţiile în care nici imaginea rebelilor nu este tocmai curată, şi asta fără să se plaseze la adăpostul legislaţiei internaţionale a ONU. Deja SUA au rămas fără nici un strop de soft power în regiune, iar o intervenţie în Siria, doar cu aprobarea Congresului american, şi nu a celui mai credibil organism internaţional – ONU –, poate să adauge la imaginea de stat care face poliţie în spaţiul internaţional, fără nici o reţinere. Momentul ales e cum nu se poate mai prost pentru imaginea SUA în lume. În paralel cu discuţiile pe marginea intervenţiei în Siria, Edward Snowden vine cu tot mai multe dovezi că SUA au spionat, ani de zile, atît state, cît şi organizaţii internaţionale, între care propriii aliaţi din UE, e-mail-urile cetăţenilor americani şi europeni, dar au făcut şi ceea ce se califică drept spionaj internaţional, de exemplu, în cazul companiei braziliene de petrol.  

Relevanţa ONU

Argumentul venit de la Casa Albă pentru lovituri asupra capacităţilor militare ale regimului Assad este că e nevoie de o pedeapsă pentru utilizarea de arme chimice; altfel, oricine va crede că poate să le utilizeze fără a suporta consecinţe. Însă la faţa locului a fost o echipă ONU a cărei anchetă încă nu s-a finalizat. Problema este că nici nu ajunseseră bine inspectorii ONU în Siria, că administraţia Obama a spus clar că nu va aştepta rezultatul anchetei, invocînd posibilitatea ca regimul Assad să fi distrus dovezile, fapt de altfel contrazis de experţii ONU şi nu numai, care au explicat că urmele chimice rămîn şi o sută de ani. În întregul şir de declaraţii, SUA a proiectat imaginea unei ţări care nu dă doi bani pe ONU, iar organizaţia a primit o lovitură puternică, ceea ce i-a făcut pe mulţi să se întrebe care mai este relevanţa sa, de vreme ce chiar un membru al Consiliului de Securitate o cataloghează prin voci oficiale drept incompetentă. În plus, ce rost mai are ancheta ONU, de vreme ce are ca scop doar să stabilească dacă s-au folosit arme chimice în Siria, nu şi cine a făcut-o?! Deja, logica nu se mai aplică. Cum poţi decide să sancţionezi pe cineva pentru o acţiune ilegală, dacă ştii doar că s-a petrecut ceva ilegal, însă nu şi cine a făcut-o?! Argumentele celor care îndreaptă un deget acuzator spre regimul Assad sînt conjucturale şi indirecte. Iniţial, Casa Albă a invocat faptul că doar regimul are capacitatea militară de a utiliza arme chimice pe scară largă, nu şi rebelii, deşi, în ultimul an, nu au lipsit informaţii din surse independente, potrivit cărora unele grupări rebele deţin gaz sarin. Apoi, a fost invocată o convorbire telefonică între militari sirieni, care ar confirma că atacul cu gaze toxice de luptă a pornit de la forţele regimului Assad. Însă nici această înregistrare nu a fost prezentată oficial, ca dovadă. E drept că probabilitatea ca elemente ale regimului Assad să fi ordonat atacul este mare, însă, într-o lume foarte preocupată de legitimitate, e nevoie de dovezi care să alunge orice îndoială.  

În plus, dezbaterile par să se poarte luînd în calcul doar guvernele, toată lumea analizează poziţiile SUA şi ale Rusiei, cu mici menţiuni despre UE şi state din regiune, ca şi cum actorii efectiv implicaţi şi cei care vor suporta consecinţele unor decizii de orice fel în Siria nu ar conta. Nimeni nu pare să se preocupe de efectele la faţa locului. E drept că, declarativ, nu este vorba despre un nou război, ci doar de lovituri aeriene aşa-zis „chirurgicale“, care au ca scop pedepsirea regimului Assad, nu şi modificarea balanţei de putere în războiul civil sirian, nu şi plasarea în favoarea uneia dintre părţile în conflict. Este o declaraţie bizară, de vreme ce e evident că orice lovitură împotriva capacităţilor militare ale regimului Assad va aduce avantaje rebelilor.  

Cine sînt rebelii sirieni?

Rebelii sirieni rămîn în continuare un mister, nu e foarte clar cine sînt ei. Avem, pe de o parte, Armata Siriană Liberă, care pare un actor frecventabil, dar care are componente – unii ar spune facţiuni – care, în cei doi ani de război civil, au la activ inclusiv atacuri împotriva civililor, acţiuni de intimidare şi de pedepsire a localnicilor din diverse zone, care îl susţin pe preşedintele Assad. Apoi, există diverse grupări afiliate mai mult sau mai puţin deschis la Al Qaeda, cu membri străini, nu sirieni, care, în paralel cu lupta împotriva forţelor lui Assad, duc o campanie intensă împotriva creştinilor şi kurzilor sirieni. Recent, jihadişti care s-au declarat ca făcînd parte din forţele de opoziţie au atacat localitatea Maaloula, de lîngă Damasc, un vechi oraş istoric, locuit de creştini. Un lider al jihadiştilor a confirmat atacul pentru un ziar libanez, spunînd: „Da, fraţii noştri mujahedini au început atacul asupra capitalei cruciaţilor.“ Din nou, dincolo de Irak, pot fi invocate comparaţii cu alte operaţiuni militare din istorie – Afganistan, unde americanii i-au înarmat pe talibani împotriva sovieticilor. Succesul antisovietic imediat s-a pierdut; a rămas, în schimb, o ţară terorizată de unul dintre cele mai crude regimuri din istorie şi, apoi, o intervenţie internaţională care nu pare să fi rezolvat mai nimic din problemele interne. În ce priveşte o eventuală intervenţie americană, opoziţia siriană e departe de a fi unită. De exemplu, Mohammad Yahya Ali, comandantul brigăzilor Ahfad al-Rasul – active pe frontul de nord şi vest, împotriva forţelor regimului Assad – a declarat că susţine lovituri aeriene, dar că e nevoie şi de stabilirea unei zone de interdicţie aeriană şi de mai multe arme pentru rebeli. În schimb, aripa politică a mişcării islamiste Ahrar al-Sham a anunţat că respinge orice intervenţie străină pentru că decizia aparţine poporului sirian, ba chair a avertizat că „orice forţe, fie ele americane sau iraniene, ar pune piciorul pe teritoriul sirian, vor fi tratate ca forţe de ocupaţie.“ Iar cine spera că o Sirie fără Assad ar fi mai prietenoasă cu Israelul poate să îşi ia gîndul de la asta, după cum a reieşit din declaraţia lui Abu Othman, comandantului brigăzii Al-Fajr din Ghouta, care, deşi e în favoarea unei intervenţii americane, cere ca „Occidentul să nu lovească capacităţile aeriene de apărare ale Siriei, pentru că vom avea nevoie de ele ca să ne apărăm de Israel.“ Alţi membri ai opoziţiei siriene nu cred că atacurile aeriene pot slăbi regimul Assad. Comandantul facţiunii Ahfad al-Ghouta, Abu Yasser Usayd, a precizat, pentru o publicaţie arabă, că regimul Assad a evacuat deja tot armanentul esenţial din diverse sedii care ar putea fi atacate, iar loviturile aeriene americane nu vor fi eficiente. Aproape toate grupările rebele susţin că nimeni din exterior nu a încercat să coordoneze cu ei loviturile aeriene şi că există riscul ca americanii să bombardeze laolaltă forţe ale regimului şi ale rebelilor.

Spectrul libian

De altfel, o altă discuţie care ar trebui să aibă proporţii mai consistente este despre ce efect pot avea loviturile aeriene. În Libia, ele au dus la căderea colonelului Gaddafi, însă cu victime şi din rîndul rebelilor şi fără să asigure o revenire la normal a situaţiei politice şi administrative. În prezent, Libia este un stat nefuncţional, în care puterea centrală nu controlează decît zone restrînse, iar în rest, teritoriul aparţine, de fapt, diverselor grupări, care, înarmate şi antrenate de forţele occidentale, după ce au scăpat de duşmanul comun, au pornit adevărate lupte pentru putere locală şi aplică legea după bunul plac. Acelaşi scenariu este foarte probabil şi în Siria, cu efecte şi mai grave în condiţiile animozităţii dintre diversele minorităţi şi majoritate, între diversele grupări cu sprijin din exterior şi cu posibile efecte catastrofale pentru securitate în regiune. Cei care îndeamnă la prudenţă în Siria argumentează că ţara are o compoziţie internă mult mai complicată decît cea din Irak. Pe de o parte, sînt minorităţi religioase, de la creştini la alawiţi, kurzi şi druzi, care nu au o istorie foarte paşnică alături de majoritatea sunnită. Pe de altă parte, grupările care se reclamă a fi de opoziţie sînt extrem de diverse, multe dintre ele nu sînt locale şi deja au loc ciocniri între ele, confruntări pentru teritoriu şi putere, în paralel cu luptele împotriva forţelor regimului. Orice plan pentru Siria ar trebui să ţină cont de minorităţi şi de prezenţa jihadiştilor străini şi a Frăţiei Musulmane siriene, care au anunţat deja că plănuiesc o viitoare Sirie cu regim islamic.  

Carmen Gavrilă este jurnalist la Radio România Actualităţi. Cea mai recentă carte: Revolta Orientului (Polirom, 2013).

Foto: wikimedia commons

DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.

Parteneri

Prezentarea noului guvern Bolojan in plenul Parlamentului  Foto Inquam Photos George Calin (10) jpg
Cât de fragilă a devenit „Coaliția de nevoie”? Politolog: „E instabilă, dar o să rămână cumva în picioare”
Coaliția de guvernare are puține șanse să se rupă în acest moment, dar tensiunile și certurile din interiorul ei vor continua, iar partidele nu au de câștigat de pe urma lor, arată specialistul în politică George Jiglău.
hugh grant jpg
BeFunky collage   2025 07 09T143206 060 jpg
Țara în care cafeaua se servește alături de un nor de vată de zahăr, care se topește de la aburul cafelei. Clienții sunt fascinați
În inima Malaeziei urbane, cultura cafelei prinde forme tot mai spectaculoase. O inovație cu totul neobișnuită a început să atragă atenția clienților și a turiștilor deopotrivă: cafeaua este servită cu un „nor” de vată de zahăr suspendat chiar deasupra ceștii.
asistenta medicala consultatie pacient FOTO SHUTTERSTOCK
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
Începând cu data de 1 august, românii care își asigurau în sistemul public de sănătate soțul, soția sau părinții fără venituri vor fi nevoiți să respecte reguli noi.
Cloud tehnologie internet FOTO Shutterstock
Antreprenorii IT: România își sabotează industria. Taxele și instabilitatea politică alungă specialiștii
Antreprenorii din IT avertizează că exodul specialiștilor se va accentua, iar companiile românești vor ajunge să fie mai puțin competitive în afara țării. Creșterea taxelor și lipsa unei politici coerente sunt factori care vor afecta întreaga industrie, spun ei.
aglaia jpg
Blestemul unei pianiste geniale. L-a cucerit pe Titu Maiorescu și s-a căsătorit din interes. A fost sora unui mare poet
Aglaia Eminovici, sora poetului național Mihai Eminescu, rămâne o figură fascinantă și, în același timp, tragică, din istoria culturală a României.
evaluare nationala
„Metoda Botoșani”. Cum a reușit un județ din România să crească performanțele la examene chiar și în școli cu elevi sub nota 5
O metodă aplicată de specialiștii în educație din județul Botoșani a reușit să crească în mod spectaculos eficiența elevilor la Evaluare Națională. Promovabilitatea a crescut cu 10% iar școlile din mediul rural cu mulți elevi sub nota 5 au înregistrat progrese spectaculoase.
Decojirea ușoară a roșiilor Captură Video Savori Urbane jpg
Cum să decojești 10 kg de roșii în 10 minute, fără să transpiri – trucul genial cu gheață care schimbă tot
Descoperă cel mai simplu truc pentru a decoji rapid roșiile: cu ajutorul gheții, coaja se desprinde singură. Ideal pentru conserve, fără efort și fără nervi!
arsuri solare jpg
Tot ce trebuie să ştii despre arsurile de vară. Cum te protejezi și ce trebuie să faci în caz că apar
Soare, vacanţe şi distracţie! Sigur vă fac cu ochiul aceste cuvinte, iar dacă sunteţi pe punctul de a pleca spre o destinaţie relaxantă, trebuie să aveţi în vedere că vara vine şi cu riscuri serioase pentru sănătate. Iată ce trebuie să ştiţi!