Cum se schimbă „sistemul"

Publicat în Dilema Veche nr. 441 din 26 iulie - 1 august 2012
Cum se schimbă „sistemul" jpeg

În România auzim deseori obsesiva sintagmă „cu sistemul nu te pui“, şi variantele de rigoare. Despre sistemul de sănătate, despre o reformă viabilă nu poţi vorbi cu uşurinţă şi în nici un caz nu o poţi face doar de la o tribună politică. Sînt mult prea multe „ochiuri scăpate“ de pe andrea ca să gîndeşti că le poţi prinde pe toate deodată, dînd o lege nouă sau schimbînd directori, ici şi colo. Doar dacă le iei încet, cu răbdare, şi cu dorinţa reală de a rezolva, pas cu pas, fiecare lacună, ai o şansă.

Una dintre aceste „scăpări“ a fost (şi din păcate mai este) problema donării de sînge. Din 2007, cînd am intrat în Uniunea Europeană, donarea de sînge trebuia să fie benevolă şi constantă. Bineînţeles, din cauza lipsei acute de informaţie, a statutului economic precar, dar şi a problemelor legate de infrastructură, cerinţele Uniunii au fost imposibil de îndeplinit. Donarea de sînge a devenit însă subiect de discuţii. Fie alarmante, generate de acea parte a mass-media care trăieşte din „senzaţional“, fie uşor deprimante, în care problema donării benevole şi constante era pusă într-o lumină de zădărnicie. Din ambele discursuri, ambele punînd mare accent pe emoţie, lipsea tocmai acea linie raţională, „concretul“ de la care să pornească schimbarea. Pentru că toată lumea făcea campanii de mobilizare a donatorilor, însă nimeni nu s-a gîndit să înceapă cu renovarea sistemului transfuzional (în prezent, după cum aveam să aflu, în România ne confruntăm mai mult cu o criză a „managementului“ donării de sînge, decît cu lipsa donatorilor – numărul acestora crescînd în ultimii ani).

Pe 14 iunie, anul acesta, chiar de Ziua mondială dedicată donatorului de sînge, Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost renovat. În 60 de ani, de la înfiinţarea sa, a fost prima renovare serioasă. Ce înseamnă acest lucru şi cine sînt cei care s-au prins în hora ambiţioasă a schimbării sistemului?

Cum repari un mecanism?

„Aţi fost vreodată acolo?“ – m-a întrebat mai demult un potenţial donator; spun „potenţial“ pentru că, deşi voia să doneze, mînat de campaniile sociale de acum cîţiva ani, odată ajuns la Centru, s-a lăsat păgubaş. „Era ceva de nedescris.“ Ştiam. Traseul pe care un donator trebuia să-l facă prin clădirea dărăpănată era mai degrabă un test al voinţei, căci, deşi veneai cu inimă deschisă, cînd începeai să fii trimis de la ghişeu la ghişeu, de la etaj la etaj, îţi venea să laşi baltă toată treaba, să pleci şi să speri că nu vei avea vreodată nevoie de transfuzie. În plus, pereţii găuriţi stăteau practic să cadă peste tine. Era un decor jalnic, cu lumini care pîlpîiau, cu mirosul de mucegai acoperit de dezinfectant. Încă de la intrare aveai o senzaţie paradoxală de apăsare, deşi parterul era o sală spaţioasă.

Ca donator „începător“ aveai aşadar parte, după şocul birocratic, împletit cu acea minimă şedinţă „fitness“, procesul pre-donare implicînd cîteva drumuri pe la ghişee (iarna, îţi mai cărai şi paltonul cu tine, căci nu exista vestiar), şi de şocul vizual. Aşa că, întocmai ca potenţialul meu donator, de multe ori se întîmpla să o laşi baltă.

„Începi cu prioritizarea nevoilor“ – îmi spune Anca Ştefan, preşedinte executiv al Asociaţiei React, cei care, împreună cu Vodafone România, au demarat cel mai amplu proiect naţional de donare de sînge, „O şansă pentru viaţă.“ Pe lîngă campaniile de informare, proiectul a organizat puncte mobile de recoltare, la nivelul întregii ţări. „În 2006, cînd am început campaniile, nevoia de sînge vs sîngele disponibil în centre era de două sau chiar de trei ori mai mare. Am decis să organizăm în primul rînd campanii de donare mobile pentru studenţi, pentru a-i determina pe oameni să doneze, fără a-i obliga să vină la Centrul de Transfuzii.“

În treacăt, am aflat că Anca Ştefan este unul dintre acei medici care au decis să lucreze „cu“ sistemul, şi nu „pentru“ sistem. După ce a terminat Facultatea de Medicină, a avut două alegeri: rezidenţiatul, care ar fi rezultat în practicarea medicinii într-un sistem despre care ştim cu toţii cîte probleme are, sau găsirea acelei soluţii ce ar fi ajutat-o să rămînă în sfera medicală, o soluţie „care mi-ar fi oferit şansa să ajut la schimbarea sistemului în bine“.

Schimbarea la faţă

Asociaţia React a pornit de la un nucleu, un grup de studenţi, fiecare „supărat“ pe problemele mediului din care venea. Fie că era vorba de medicină, filozofie, politehnică. Ideea că în România există acel „sistem“, care te împiedică să mişti lucrurile într-o direcţie bună, i-a motivat, i-a ambiţionat să demonstreze că poţi să opreşti un sistem cînd nu merge, îl poţi pune pe direcţia bună. Cum?

„Nu ieşind şi fluturînd nişte pancarte, ci pornind de la concret.“

Acest „concret“ a fost proiectul „O şansă pentru viaţă“, început în 2008. „Organizasem şi înainte campanii mici de donare. În 2006, de exemplu, cînd s-a anunţat reducerea bonurilor de masă (se pregătea intrarea în UE), a fost cea mai mică rată de donatori de sînge din perioada de după Revoluţie. Atunci, Centrele de transfuzii au început să fie mai deschise la campaniile noastre de colectare mobilă.“

În 2010, Asociaţia organiza deja campanii de colectare mobilă în 25 de oraşe din ţară. „A fost o perioadă în care am ajutat sistemul să nu mai aibă probleme de sînge. În paralel, am avut şi campanii de informare pentru că, mergînd pe teren, am ajuns la concluzia că oamenii nu prea înţelegeau toată tevatura, avînd în permanenţă acel slogan anti-sistem: e treaba spitalului să facă rost de sînge. Dacă plătesc asigurările medicale, de ce să mai donez?“

A urmat renovarea Centrului. „Dacă în Bucureşti lucrurile s-au mai mişcat în sistemul spitalelor, în sistemul transfuzional, pînă acum, în afară de campaniile de informare şi cele de donare, infrastructura a fost lăsată «pentru altădată». Am început să strîngem bani pentru acest proiect, la finalul anului 2010, cînd am început colectarea a 2% din impozitul pe venit. Toată suma colectată a fost dublată de Vodafone, care a susţinut şi informatizarea Centrului. Vorbim de calculatoare şi achiziţie de softuri.“

Pentru renovarea întregului centru mi s-a spus că e nevoie de 100 de mii de euro, în prezent fiind renovat parterul, urmînd ca pe timpul verii să fie renovat şi etajul. „A fost prima intervenţie de acest fel în 60 de ani.“

Concret, pereţii care erau căzuţi au fost refăcuţi. A fost recompartimentat întregul parter. „Vorbim de un spaţiu deschis, foarte mare, gen sală de cinema din anii ’70, în care, paradoxal, te pierdeai; acum e împărţit în sală de aşteptare, arhivă, recepţie, vestiare, pentru angajaţi şi donatori. Am mutat astfel întregul circuit care se continua la etaj, la parter. Donatorul realizează toate procedurile pre-donare la un singur nivel, urmînd ca la etaj să urce doar ca să doneze.“

Bineînţeles, ca orice schimbare, renovarea (atît infrastructura, cît şi informatizarea sistemului) a presupus adaptabilitate din partea angajaţilor. „Să schimbi infrastructura a însemnat să schimbi mentalităţile a zeci de angajaţi şi să-i convingi că de mîine e mai bine să nu mai scrii cu creionul pe hîrtie, ci să tastezi numele donatorului într-o bază electronică, iar cînd ai nevoie de numele donatorului, nu-l mai cauţi în cămara cu dosare, ci îl cauţi în calculator.“

Adela Cîrstea este doctor la Centrul de Transfuzii din 2005. Îmi spune că a mai fost „renovat“ prin 2000, renovarea fiind însă doar o „spoială“. „Ceea ce au făcut cei de la React şi Vodafone este acel lucru care va dăinui şi va putea schimba sistemul. Cred că fiecare om are o menire, să realizeze ceva în viaţă. Exact despre asta vorbim aici.“

Despre situaţia donatorilor îmi spune că „se simte o îmbunătăţire, o creştere a numărului de donatori. Avem din ce în ce mai mulţi tineri, iar numărul donatorilor fideli este 20-30% din numărul total al donatorilor. Ca să vă daţi seama de creşterea numărului de donatori, în prezent avem pe zi în jur de 200 de donatori, comparativ cu 60, cîţi veneau acum cîţiva ani.“ Îmi spune şi despre beneficiile donării de sînge. În primul rînd, analize gratuite şi amănunţite ale sîngelui. În plus, „donarea poate fi şi terapie adjuvantă. Fumătorii, de pildă, au sîngele foarte vîscos, iar donarea de sînge le este benefică. Este benefică şi pentru femeile la menopauză sau cele care au avut operaţie de fibrom uterin. Durerile de cap, hipertensiunile intracraniene – pentru toate acestea, donarea este utilă“.

Donarea de sînge trebuie să fie însă benevolă şi constantă; „pentru asta“ – conchide Anca Ştefan „nu trebuie să sperii oamenii cu problemele sistemului, cu lipsa acută de sînge. Trebuie să vă gîndiţi şi aşa: se dă semnalul – nu avem sînge! Lumea vine buluc şi obţii donări sporadice, or, nu asta este ideea. Nu e util să ai într-o zi 10 mii de donatori, ca mîine să nu-ţi mai vină nici unul. Trebuie să ştiţi că şi sîngele are o perioadă de valabilitate, tocmai din cauza asta sistemul se bazează pe donatorii constanţi.“

Ca să ai pacienţi constanţi şi benevoli, „sistemul“ trebuie să fie unul prietenos, cu atenţie la detalii şi la donator. „Dacă în spital pacientul e «obligat» să îndure nişte condiţii nu tocmai prietenoase, donatorul nu vine aici din obligaţie, trebuie să-i oferi tot confortul. Pentru asta ne dorim să achiziţionăm şi nişte automate de cafea sau sucuri, pentru ca oamenii să se poată simţi pe deplin bine.“

Îmi mărturiseşte: cînd pleacă în străinătate, oriunde ar fi, merge să vadă centrele de donare. Unde este „spectaculos“. Unde se pune foarte mare accent pe confortul donatorului. De aici şi grija pentru detaliile acestei renovări, o renovare care depăşeşte statutul de clădire; începînd cu renovarea metodelor de donare (punînd în funcţiune centrele mobile), continuînd cu renovarea clădirii, este primul pas în a renova un întreg sistem.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.