Cum m-am împrietenit cu un avatar

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Cum m am împrietenit cu un avatar jpeg

- sau despre reinventarea prieteniei, între două lumi -

Am cunoscut-o pe Starglancer încă din prima mea zi în Atlantica Online. Mai exact încă din primele secunde, pentru că o zi în Atlantica înseamnă o lună în viaţa reală. Ai parte de multe apusuri şi răsărituri de soare, dacă mergi pe jos, de pildă, de la Bucureşti pînă la Shanghai. Abia mă născusem, eram singură şi debusolată în Pădurea spiritelor de lîngă Pusan, fără cal, fără armură, fără mercenari care să mă apere, cînd Starglancer m-a întrebat (pe chat-ul jocului) dacă vreau să fac parte din ghilda SilverStar al cărei lider era. Am zis repede „da“, bucuroasă că mă bagă cineva în seamă. Apoi, m-a întrebat dacă vreau să-mi fie mentor. Din nou, am acceptat. Din acel moment, dacă mă încurcam la vreo misiune, aveam mereu cui să-i cer un sfat. Ea era mereu acolo, în Atlantica, fie că intram în joc dimineaţa, fie noaptea tîrziu. Mă întrebam cînd mai are timp pentru viaţa reală sau dacă în spatele avatarului Starglancer există o persoană în carne şi oase. Nici acum n-aş băga mîna în foc că-i aşa.

Atlantica Online este unul dintre MMORPG-urile (adică massively multiplayer online role-playing game, un termen intrat deja în limbajul gamerilor de pretutindeni şi complicat de tradus corect) de succes produs de compania NDOORS. Jocul prezintă o istorie alternativă a lumii, iar acţiunea se petrece într-un univers fantezist (în care regăseşti spaţii, locuri şi personaje care există în realitate) ce îmbină elemente de science-fiction, fantasy, horror, ficţiune speculativă şi altele – un curent apărut prin anii ’80, care poartă denumirea de steampunk. Una peste alta, este un talmeş-balmeş de culturi, mituri, legende, folclor, modernism, pe alocuri cam kitsch. Te poţi întîlni atît cu Dedal, Nefertiti sau cu Şeherezada, cît şi cu Don Quijote, Chaplin sau pisica de Cheshire, te lupţi cu harpii, dragoni sau vampiri, poţi face schimb de cărţi cu Goncourt, Gaudí te învaţă să construieşti case, iar Marco Polo te ajută să-ţi faci pantofi. Una dintre misiuni se petrece în Castelul Bran şi trebuie să-l ucizi pe (cine altcineva?) Dracula. „Castelul Bran chiar există în realitate?“, mă întreabă mirată Starglancer, după ce îi spun că sînt (în viaţa reală, desigur) din Bucureşti. „Credeam că e doar o legendă…“ Apoi adaugă, şi simt o dezamăgire, deşi Starglancer e pentru mine doar un text pe un ecran: „Oraşul meu, Birmingham, nu există în Atlantica. Însă tunelul care leagă UK de continent e mai frumos ca-n realitate!“. Astfel se explică engleza ei curată, amabilă, extrem de British, pe care o pot înţelege, spre deosebire de limbajul de gameri al celorlalţi – lpd, pls! np, yw, party any1?, org info?, din care nu pricep nimic.

Dincolo de jocul propriu-zis, Atlantica înseamnă însă o comunitate care se bazează pe aceleaşi fundamente ca una din viaţa reală. Oamenii discută, se ajută reciproc, fac schimburi de informaţii şi de obiecte (arme, cărţi, poţiuni, chiar şi mîncare), de cele mai multe ori luptă împreună. Există ghilde, naţiuni, dueluri, războaie şi, desigur, prietenii (la fel ca pe Facebook, poţi deveni foarte uşor prieten cu oricine). Însă totul se rezumă la joc. Nimeni nu încearcă să agaţe pe nimeni (de altfel, mulţi îşi aleg avataruri de sex diferit faţă de cel real, aşa că se pot crea confuzii), nu eşti întrebat niciodată dacă eşti căsătorit, ce job ai sau dacă ai copii. De fapt, pe nimeni nu interesează cine eşti şi ce faci tu în viaţa reală. Atlantica e o altă lume şi toţi cei care joacă vor să rămînă aşa.

Acasă la Starglancer

Pe Starglancer am văzut-o pentru prima dată după aproape o lună (în viaţa reală), cînd ajunsesem deja la level 30. În tot acest timp, am comunicat pe chat şi, din cînd în cînd, mi-a trimis în dar mîncare coreeană sau fructe de mare (care te ajută să te revigorezi după bătălii). M-am bucurat, ca şi cum ar fi fost daruri reale. Apoi, m-a invitat la ea acasă. Îi spun în continuare ea, pentru că avatarul Starglancer este o ea şi am anumite indicii că ar exista şi o ea în faţa unui computer din Birmingham. De pildă, odată i-am zis că-i stă bine cu noul ei coif în formă de pălăriuţă din anii ’30 şi mi-a răspuns cu cochetărie: „Oh, thanks!“.

În Atlantica, orice jucător cu ceva experienţă şi cu bani (n-am înţeles niciodată cum se pot face bani mulţi şi nici nu m-a interesat asta – ca în viaţa reală, de altfel –, însă există jucători care se ocupă strict de afaceri şi devin, la un moment dat, foarte bogaţi) îşi poate cumpăra o casă la Roma, capitala altanţilor. Unii proprietari de case dau banchete la care toată lumea e invitată pentru a le creşte popularitatea şi a primi puncte în plus.

Aşadar, m-am teleportat la Starglancer acasă – o casă europeană tipică, cu grădină. Starglancer tocmai plivea grădina de buruieni (ocupaţie care îţi poate aduce zilnic cîteva mii de gold, asta cu condiţia să ai o casă şi grădina ta, căci nu ai voie să smulgi buruieni pe cîmp, între două misiuni). „Ai ajuns? Unde eşti?“, mă întreabă. Eram ascunsă în spatele gardului. „Aha, te văd! Bine ai venit!“. Starglancer e blondă, cu ochii albaştri, eu – Rodopia – sînt brunetă, cu ochi verzi. Amîndouă sîntem foarte frumoase şi foarte sexy, în armurile noastre decoltate. Toate avatarurile seamănă, de fapt, între ele (ai cîteva opţiuni la începutul jocului, cum ar fi alegerea culorii părului, a coafurii etc.), au trăsături androide şi influenţe manga. M-am învîrtit prin jurul casei, ne-am conversat un pic – politeţuri şi lucruri banale („Cît mi-aş dori să am un cal!“, zic eu. „Ar trebui să economiseşti bani pentru cal, e foarte util, distanţele or să ţi se pară mult mai scurte!“, zice ea), apoi am plecat pentru că lăsasem o misiune neterminată, într-un cuib de insecte mutante din jungla indiană. „Poţi să vii oricînd!“, mi-a mai spus Starglancer, la plecare, aplecată în continuare asupra buruienilor ei.

Ne-am văzut mult mai des în momentul în care ghilda noastră a cumpărat un oraş – München (aş fi vrut Bucureşti, dar n-a fost să fie!). Acolo o găseam pe Starglancer mai tot timpul, impunătoare pe noul ei „cal“ – un tigru siberian în armură, aruncînd priviri superioare intruşilor şi vizitatorilor. Şefii de ghildă îşi petrec foarte mult timp în joc, pentru că au de rezolvat diverse chestiuni administrative. Ei sînt online cam tot timpul; mă întreb cînd mai mănîncă şi mai dorm oamenii ăştia, ca să nu mai vorbim de şcoală, joburi sau ieşiri în oraş cu prietenii reali, în cazul în care ei mai există. Conversaţiile cu mentorul meu erau din ce în ce mai dese şi începeam să o întrezăresc, din frînturi de replici care îi scăpau, pe adevărata (sau adevăratul) Starglancer. Toate aceste fragmente de portret al unui om real care se potriveau treptat ca într-un puzzle mă fascinau, pentru că erau la întîlnirea dintre două lumi. La început, vorbeam, ca englezii, despre vreme. „La Bucureşti a nins foarte mult“. „La Birmingham nu ninge, dar cerul e mohorît şi e frig.“ „În România tot timpul parcă e sărbătoare şi toţi sînt în vacanţă“, i-am zis în săptămîna dintre Crăciun şi Anul Nou, cînd mă plictiseam şi jucam mai mult decît de obicei. „La noi magazinele sînt închise doar în ziua de Crăciun. Îmi place Birmingham, vara e foarte verde, poţi să respiri. Londra e sufocantă.“ Nu mă întreba absolut nimic personal, însă eu am îndrăznit la un moment dat să o întreb cîţi ani are. „O mie de ani!“, mi-a răspuns la un mod naiv. Mi-am dat seama însă că nu are şaişpe ani, aşa cum bănuiam iniţial, cînd mi-a zis de jobul ei: „Lucrez acasă două zile pe săptămînă, în rest merg la job. Acasă, lucrez pe laptop, iar Atlantica e instalat pe computerul din cealaltă cameră, un desktop. Nu sînt atît de inconştientă să am jocul pe acelaşi computer pe care trebuie să-mi fac treaba“. Joacă Atlantica de doi ani şi jumătate. „N-ai încercat şi alt joc?“ „Nu. Îmi place Atlantica, de ce aş căuta altceva? În plus, e gratis!“ E blocată de cîteva luni la level 120, nu reuşeşte să treacă de o misiune. „Săptămîna viitoare am de gînd să-mi iau un concediu ca să pot să mă concentrez doar asupra misiunii şi s-o termin!“ Asta m-a şocat. Mi-am dat seama brusc că, pentru Starglancer, Atlantica nu e doar un moft, o curiozitate şi o pierdere de vreme, ca pentru mine, e de fapt adevărata ei viaţă.

Uneori nu ne vorbeam deloc, stăteam doar una lîngă alta, ca două prietene, în centrul oraşului München, ea călare pe tigrul ei siberian, eu în continuare fără cal, la picioarele ei, făcînd crafting (adică făurindu-mi o armă sau un inel). Simţeam că ceva se lega între noi două. Cîteodată, mă surprindeam în viaţa reală gîndindu-mă la Starglancer cu duioşie, ca la cineva apropiat. Aşa cum m-am trezit odată gîndindu-mă la modul cel mai serios, după ce am reuşit printr-un noroc să vînd la piaţă un cufăr preţios cu cîteva milioane de gold – o mică avere –, că luna asta am cu ce să-mi plătesc întreţinerea.

Sfîrşitul unei frumoase prietenii 

Cînd ajunsesem pe la level 80, aveam şase mercenari recrutaţi şi storceam mumii prin Cairo, Starglancer mi-a propus că fac parte din conducerea ghildei noastre. Voia să mă numească managerul pieţei din Munchen. „E un job uşor. O dată pe zi trebuie să strîngi taxele şi să plăteşti impozitele. Toată treaba îţi ia cam zece minute. Iar salariul e mulţumitor... că tot te plîngeai că n-ai bani de cal...“ Propunerea ei m-a pus pe gînduri – obligaţia de a fi online în Atlantica cel puţin zece minute în fiecare zi nu făcea parte din plăcerea de a juca. Dar mi-era greu s-o refuz. „Nu ştiu ce să zic. N-aş vrea să te încurc. N-am de gînd să-mi petrec prea mult timp în joc, de aceea nu vreau să am nici o responsabilitate de genul ăsta.“ Starglancer zîmbeşte pe chat, adică (-:. „Dar deja petreci foarte mult timp în joc. Şi ceva mă face să cred că vei fi aici încă multă vreme.“ M-am uitat la ceas şi am tresărit – era aproape ora două noaptea şi eram deja logată de cinci ore.
Oarecum împotriva voinţei mele, am fost numită manager de piaţă, iar salariul îl primeam în contul deschis la banca din Beijing. Însă ceva a început să se schimbe în relaţia noastră, nu mai eram doar prietene, doar un mentor şi un ucenic, devenisem un şef şi un angajat. Într-o zi, n-am jucat deloc, n-am avut timp. A doua zi, m-am simţit vinovată – chiulisem de la job. Cum o să dau cu ochii de Starglancer? Parcă nu-mi venea să intru în joc. A treia zi, vinovăţia s-a transformat în furie faţă de mine însămi şi n-am mai jucat deloc. Avea dreptate Starglancer – îmi pierdeam prea mult timp în Altantica. Însă oare nu ne pierdem timpul... tot timpul? În faţa televizorului, pe net, comentînd aiurea pe site-uri şi pe bloguri sau pe Facebook (care te anunţă că ai 15 prieteni care îşi sărbătoresc ziua săptămîna aceasta şi tu nu-i cunoşti pe nici unul), cu drumuri inutile prin oraş, pe terasă, la bere, cu aşa-zişii prieteni reali cu care descoperi că nu prea ai ce să comunici? Ce înseamnă de fapt a-ţi pierde timpul şi a trăi cu adevărat? 

Însă cel mai tare mă speria faptul că începusem să mă dedublez. Şi să mă transform în Starglancer. Să conteze mai mult Atlantica, decît bucuriile astea mărunte şi meschine ale vieţii reale. Nu-i vorba doar de dependenţă, ci de importanţa pe care o dai unei fantezii.

Am revenit în Atlantica, după vreo lună. Îmi pierdusem jobul, mă dăduseră afară din ghildă. Eram la fel de singură şi de debusolată ca la începutul jocului. Îmi expirase licenţa de teleport. Nu ştiam încotro s-o apuc. Aşa că am abandonat-o pe Rodopia undeva în lumea virtuală şi l-am creat pe Indus – un nou avatar, de data aceasta un bărbat. Am luat jocul şi viaţa în Atlantica de la capăt (ceea ce e imposibil în lumea reală). M-am înscris în Mizima, o ghildă puternică. Încă de la început, am primit cadou din partea şefului ghildei un milion de gold şi un cal. Aşa am aflat că, în Atlantica, un ajutor prietenesc poate să însemne mai mult decît o mîncare coreeană şi sfaturi. Însă nu pot să o condamn pe Starglancer şi principiile ei englezeşti, printre care cel de a reuşi prin forţe proprii. Indus nu şi-a făcut prieteni şi nu a acceptat nici un mentor. Trăieşte în Atlantica doar cîteva ore pe săptămîna. N-are nici o obligaţie faţă de nimeni, e un om liber.

Totuşi, uneori mi-e dor de Starglancer, aşa cum ţi-e dor de o prietenă reală (sau un prieten, pentru că nici acum nu ştiu dacă este un el sau o ea) cu care împarţi aceeaşi lume, însă n-aţi mai ţinut legătura de multă vreme. Ai pierdut-o undeva, pe drum. Ai putea să-i dai un telefon, să-i scrii un mesaj, dar parcă nu-ţi vine.

Prieten = Persoană de care cineva este legat printr-o afecţiune deosebită, bazată pe încredere şi stimă, pe idei sau principii comune. Este definiţia din DEX. Mă întreb ce a mai rămas valabil din ea. Dar peste 20 de ani?

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică
### Căsătoria în Lumea Celtică **„Căsătoria. Căsătoria este ceea ce ne unește astăzi. Căsătoria, acea binecuvântată uniune, acel vis în vis.”** (Dacă nu știi de unde este acest citat, deschide Netflix chiar acum!) Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest c
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.