Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

SE SPUNE CĂ ÎNTREBAREA „A FI SAU A NU FI ACOLO?“ AR FI PROVOCAT O VARIANTĂ MAI EXOTICĂ A SCHIMBĂRILOR DE CARE AVEM NEVOIE ÎN DOMENIUL „EU“

● Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm. Cu alte cuvinte, sînt acele momente în care păgubașii sînt furați de somn. (A. M.)

● Trenurile vor merge și mai încet din cauza caniculei. Viteza va fi redusă, fiindcă temperatura în șină poate trece de 50 de grade Celsius. Întrebarea e: chiar vor mai merge sau vor sta pe loc? Că, oricum, se mișcau ca melcul. (A. M. S.)

● „A fi sau a nu fi? Această întrebare nu mai există” – sub acest concept, rostit de avatarul lui Benny Anderson, a avut loc, la Londra, debutul seriei de concerte intitulate „ABBA Voyage” în care pe scenă, alături de instrumentiști reali și de backing vocals, performează hologramele celor patru membri ai trupei ABBA rămași veșnic tineri, așa cum erau în anii ’70. Publicul n-a putut discerne între oamenii reali de pe scenă și hologramele îndrăgitului cvartet suedez. „An epic avatar mega-mix from a brave new world”, au titrat ziarele. O măreață lume nouă în care nimic nu mai putrezește. (M. C.)

● În plină desfășurare a turneului „ABBA Voyage” cu trupa prezentă pe scenă în chip de holograme, sonda Voyager încă trimite semnale la 45 de ani după lansare, timp în care a ajuns în spațiul interstelar, adică la 19,5 miliarde de kilometri distanță de Pămînt. O planetă undeva acolo, în spațiul interstelar, probabil se numește ABBA și ne așteaptă sonda. (M. C.)

● Un deținut din Iași a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii. Acestea i-ar fi provocat „un grav prejudiciu la viață”, înrăutățindu-i starea de sănătate. Printre motivele concrete: WC-ul „nu are tron”. (A. M. S.)

● O variantă mai exotică a norocului rezultat din „călcatul în rahat” o reprezintă, în Asia de Sud-Est, călcatul în vomă. Prachin Phuekphisut, un pescar thailandez, a găsit pe plaja Koh Chang o bucată de ambră cenușie de 3,4 kg, estimată la peste 130.000 de dolari. Ambra – practic, vomă de cașalot – provine din intestinele acestuia, se găsește rarisim și e neprețuită în industria parfumeriei. Ambra gri face parte – alături de mosc și de castoreum (substanțe secretate de glandele anale ale unor animale), de aromele extrase din saliva, urina și transpirația umană, de scatolul obținut din fecale și gudron de cărbune – dintre ingredientele puturoase care, dozate cu măiestrie, produc parfumuri celeste. Într-o teodicee aplicată universului olfactiv, rolul benign al „răului” e evident și indiscutabil. (M. P.)

● Dacă vreți să vă cazați la un hotel de zero stele, s-ar putea să nu vă ajungă banii: prețul este de 337 de dolari pe noapte. Hotelul fraților Riklin din Elveția este, de fapt, o instalație de artă care încearcă să tragă un semnal de alarmă în privința schimbărilor de care avem nevoie în societate. Camera are un pat dublu cu două noptiere, îi lipsesc pereții și tavanul și este amplasată lîngă o benzinărie, într-un decor deloc idilic. Somnul nu este o prioritate, mai degrabă oaspeții sînt invitați să se gîndească la război, la modificările climatice și la răul pe care îl facem planetei. Amatorii de excentricități vor putea plăti acest preț deloc prietenos pînă pe 18 septembrie și se pot consola cu faptul că, deși nu se vor putea odihni, vor avea un majordom personal care le va servi diverse băuturi și micul dejun. (A. A. D.)

● Am citit în Der Spiegel un interviu cu o doamnă, Nadine Beck, cercetătoare în domeniul științelor umaniste, care și-a făcut doctoratul în istoria vibratorului. Una dintre problemele ridicate de cercetătoare: „De ce vibratoarele au fost pe vremuri ceva elitist, iar azi au devenit desuete?”. Consider că cel mai concludent răspuns a venit din partea unui cititor: „Ist der Ruf erst ruiniert, vibriert es sich ganz ungeniert...” („De vreme ce și-au pierdut reputația, vibrează fără rușine…”). (S. G.)

● Ludovic Orban anunță că va candida la președinția României: „Sincer, mi-e foarte greu să mai girez pentru altcineva. M-am hotărît să candidez eu”. Asta e o replică pe care ar putea s-o spună și alegătorii. (A. M. S.)

CUM SE ȘTIE, NU E CLAR CINE ESTE NECLAR CÎTEVA ORE ZILNIC

● Pakistanul este unul dintre cei mai mari importatori de ceai din lume – Guvernul cheltuiește cam 600.000.000 de dolari pe an ca să asigure rezerva de ceai necesară națiunii. Cum țara trece prin momente economico-financiare dificile (are urgentă nevoie de un împrumut de la FMI de șase miliarde de dolari, dar FMI, cum se știe, cere reducerea cheltuielilor în schimbul împrumutului), unui ministru (mai precis, ministrul Planificării) i-a venit ideea să facă un apel către popor: „Fac apel la popor să consume mai puțin ceai, să reducă numărul de cești de ceai băute pe zi cu una sau chiar două pentru că am ajuns să împrumutăm bani ca să importăm ceai”. Avînd în vedere că populația Pakistanului se apropie de 240 de milioane de oameni (a cincea cea mai populată țară a lumii), ai zice că apelul ministrului are sens. Dar ministrul e om politic. Iar adversarii săi sînt oameni politici. Așa că să te ții scandal în Opoziție după acest apel. (S. V.)

● Rușii spun că au evacuat Insula Șerpilor ca semn de bunăvoință, așa încît Ucraina să-și poată exporta cerealele pe mare. Știm bine, și nava amiral Moskva s-a scufundat din cauza unei furtuni, la Bucea s-a turnat un film, iar Rusia nici nu a invadat Ucraina. Nu e clar cine l-o fi inventat pe Putin. (A. M.)

● La zece luni după căsătorie, o femeie din Indonezia a descoperit că soțul ei era, de fapt, femeie, că nu este medic, după cum pretinsese, și că nu avea nici un loc de muncă. Îmi este neclar ce anume a șocat-o mai abitir: faptul că se căsătorise cu o femeie sau faptul că femeia nu era medic? (S. G.)

● Cineva care putea spune, cu exactitate, cum a făcut primul (și ultimul) milion a fost Marva Drew, o gospodină americană din Waterloo, Iowa. În anul 1968, într-o după-amiază, fiul ei, întors de la școală, i-a povestit că profesorul le spusese elevilor că nimeni nu a reușit să numere vreodată pînă la un milion, iar doamna Drew s-a gîndit să demonstreze că se poate. S-a așezat la mașina de scris și a început să dactilografieze cifrele de la 1 la 1.000.000. De la 1 la 99.999, cifrele erau scrise unele sub altele pe șase coloane, însumînd 450 de cifre pe o pagină, dar de la 100.000 încolo, din motive de spațiu, numărul coloanelor s-a redus la patru, cu un total de 150 de cifre pe pagină. Doamna Drew a bătut la mașină cîteva ore zilnic, vreme de șase ani. Cînd și-a terminat treaba, pe 30 noiembrie 1974, întreaga dactilogramă avea 2.473 de pagini. Conform ediției din 5 decembrie 1974 a ziarului The Waterloo Courier (de unde am preluat informația), Marva Drew i-a mărturisit soțului ei că nu ar fi luat-o de la capăt „nici pentru tot ceaiul din China“. Într-adevăr, un preț infim, care nu poate exprima valoarea unui asemenea efort și calitatea unei opere atît de singulare. (D. S.)

Foto: A. Vrana

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
USR în noul Parlament: 59 de parlamentari, 24 dintre ei la primul mandat
După alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, Uniunea Salvați România (USR) va avea 19 senatori și 40 de deputați în noul Parlament, iar dintre aceștia, 24 sunt la primul mandat.
Robert F Kennedy Jr Foto EPA EFE jpg
Tensiuni în SUA. Zeci de laureați Nobel se opun numirii lui Robert Kennedy Jr. ca secretar al Sănătății
Peste 75 de laureaţi ai Premiului Nobel au trimis luni o scrisoare deschisă în care îşi exprimă opoziţia faţă de numirea lui Robert Kennedy Jr. în funcţia de secretar al Sănătăţii, în special din cauza "lipsei sale de experienţă" şi a poziţiilor sale anti-vaccin.
Rupert Murdoch, preşedintele News Corp., a declarat că acuzaţiile  sunt „deplorabile şi inacceptabile”
Rupert Murdoch pierde lupta pentru controlul succesiunii imperiului său media. Ce urmărea miliardarul
Cei trei copii adulţi ai lui Rupert Murdoch vor păstra controlul asupra imperiului media al tatălui lor după moartea acestuia, a decis un tribunal din Nevada, după ce Murdoch a lansat o acţiune pentru a le lua puterea şi a i-o da pe toată fiului său cel mare, relatează The Guardian.
oameni îmbrăcați în costume de Moș Crăciun Foto X Diario Digital Cronio jpg
Mii de Moș Crăciuni au pornit în cursa tradițională din Mexic
Mii de participanţi îmbrăcaţi în costume de Moş Crăciun au participat, luni, pe străzile oraşului mexican Guadalajara la o cursă de alergare tradiţională prilejuită de festivităţile de sfârşit de an.
Turnul Alb, Palatul mare dinspre oras, Terasa de artilerie (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Regele Vladislav al II-lea donează Castelul și domeniul Hunedoarei văduvei lui Ioan Corvin
După moartea timpurie a lui Ioan Corvin, fiul din flori al regelui Matia Corvin, la 12 octombrie 1504, urmată de cea a fiului său, Cristofor (17 martie 1505), toată averea imobilă a familiei Corvinilor a revenit Coroanei.
roman jpg
Drama cu care se confruntă un român stabilit în Germania: „Vor să mă dea afară după 18 ani”
Tot mai mulți români au dificultăți în a-și asigura o locuință. Pentru cei care își doresc să cumpere o proprietate, prețurile de astăzi reprezintă o barieră aproape imposibil de depășit.
Simona Halep (EPA) jpg
Ce ghinion pe Halep! WADA înmoaie regulile pentru doping abia după ce a pedepsit-o aspru pe româncă
Simona Halep, 33 de ani, rămâne ultima mare sportivă pedepsită aspru pentru o greșeală de dopaj involuntară.
Escrocii au procedat ca nişte veritabili hackeri FOTO pexels.com
Avertisment privind mesajele de actualizare a datelor. Se folosește identitatea unei mari bănci
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor tentative de fraudă prin care atacatorii cibernetici încearcă să obțină datele bancare ale utilizatorilor ING
sf teodosie jpg
Ce măsuri ia Patriarhia Română după ce IPS Teodosie a spus despre Călin Georgescu că este „trimisul Domnului”, iar Putin este „omul păcii”
Patriarhia Română reacționează după apariția unui amplu articol în Le Figaro în care sunt redate mai multe afirmații controversate ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu. „Va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod”.