Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

SE SPUNE CĂ ÎNTREBAREA „A FI SAU A NU FI ACOLO?“ AR FI PROVOCAT O VARIANTĂ MAI EXOTICĂ A SCHIMBĂRILOR DE CARE AVEM NEVOIE ÎN DOMENIUL „EU“

● Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm. Cu alte cuvinte, sînt acele momente în care păgubașii sînt furați de somn. (A. M.)

● Trenurile vor merge și mai încet din cauza caniculei. Viteza va fi redusă, fiindcă temperatura în șină poate trece de 50 de grade Celsius. Întrebarea e: chiar vor mai merge sau vor sta pe loc? Că, oricum, se mișcau ca melcul. (A. M. S.)

● „A fi sau a nu fi? Această întrebare nu mai există” – sub acest concept, rostit de avatarul lui Benny Anderson, a avut loc, la Londra, debutul seriei de concerte intitulate „ABBA Voyage” în care pe scenă, alături de instrumentiști reali și de backing vocals, performează hologramele celor patru membri ai trupei ABBA rămași veșnic tineri, așa cum erau în anii ’70. Publicul n-a putut discerne între oamenii reali de pe scenă și hologramele îndrăgitului cvartet suedez. „An epic avatar mega-mix from a brave new world”, au titrat ziarele. O măreață lume nouă în care nimic nu mai putrezește. (M. C.)

● În plină desfășurare a turneului „ABBA Voyage” cu trupa prezentă pe scenă în chip de holograme, sonda Voyager încă trimite semnale la 45 de ani după lansare, timp în care a ajuns în spațiul interstelar, adică la 19,5 miliarde de kilometri distanță de Pămînt. O planetă undeva acolo, în spațiul interstelar, probabil se numește ABBA și ne așteaptă sonda. (M. C.)

● Un deținut din Iași a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii. Acestea i-ar fi provocat „un grav prejudiciu la viață”, înrăutățindu-i starea de sănătate. Printre motivele concrete: WC-ul „nu are tron”. (A. M. S.)

● O variantă mai exotică a norocului rezultat din „călcatul în rahat” o reprezintă, în Asia de Sud-Est, călcatul în vomă. Prachin Phuekphisut, un pescar thailandez, a găsit pe plaja Koh Chang o bucată de ambră cenușie de 3,4 kg, estimată la peste 130.000 de dolari. Ambra – practic, vomă de cașalot – provine din intestinele acestuia, se găsește rarisim și e neprețuită în industria parfumeriei. Ambra gri face parte – alături de mosc și de castoreum (substanțe secretate de glandele anale ale unor animale), de aromele extrase din saliva, urina și transpirația umană, de scatolul obținut din fecale și gudron de cărbune – dintre ingredientele puturoase care, dozate cu măiestrie, produc parfumuri celeste. Într-o teodicee aplicată universului olfactiv, rolul benign al „răului” e evident și indiscutabil. (M. P.)

● Dacă vreți să vă cazați la un hotel de zero stele, s-ar putea să nu vă ajungă banii: prețul este de 337 de dolari pe noapte. Hotelul fraților Riklin din Elveția este, de fapt, o instalație de artă care încearcă să tragă un semnal de alarmă în privința schimbărilor de care avem nevoie în societate. Camera are un pat dublu cu două noptiere, îi lipsesc pereții și tavanul și este amplasată lîngă o benzinărie, într-un decor deloc idilic. Somnul nu este o prioritate, mai degrabă oaspeții sînt invitați să se gîndească la război, la modificările climatice și la răul pe care îl facem planetei. Amatorii de excentricități vor putea plăti acest preț deloc prietenos pînă pe 18 septembrie și se pot consola cu faptul că, deși nu se vor putea odihni, vor avea un majordom personal care le va servi diverse băuturi și micul dejun. (A. A. D.)

● Am citit în Der Spiegel un interviu cu o doamnă, Nadine Beck, cercetătoare în domeniul științelor umaniste, care și-a făcut doctoratul în istoria vibratorului. Una dintre problemele ridicate de cercetătoare: „De ce vibratoarele au fost pe vremuri ceva elitist, iar azi au devenit desuete?”. Consider că cel mai concludent răspuns a venit din partea unui cititor: „Ist der Ruf erst ruiniert, vibriert es sich ganz ungeniert...” („De vreme ce și-au pierdut reputația, vibrează fără rușine…”). (S. G.)

● Ludovic Orban anunță că va candida la președinția României: „Sincer, mi-e foarte greu să mai girez pentru altcineva. M-am hotărît să candidez eu”. Asta e o replică pe care ar putea s-o spună și alegătorii. (A. M. S.)

CUM SE ȘTIE, NU E CLAR CINE ESTE NECLAR CÎTEVA ORE ZILNIC

● Pakistanul este unul dintre cei mai mari importatori de ceai din lume – Guvernul cheltuiește cam 600.000.000 de dolari pe an ca să asigure rezerva de ceai necesară națiunii. Cum țara trece prin momente economico-financiare dificile (are urgentă nevoie de un împrumut de la FMI de șase miliarde de dolari, dar FMI, cum se știe, cere reducerea cheltuielilor în schimbul împrumutului), unui ministru (mai precis, ministrul Planificării) i-a venit ideea să facă un apel către popor: „Fac apel la popor să consume mai puțin ceai, să reducă numărul de cești de ceai băute pe zi cu una sau chiar două pentru că am ajuns să împrumutăm bani ca să importăm ceai”. Avînd în vedere că populația Pakistanului se apropie de 240 de milioane de oameni (a cincea cea mai populată țară a lumii), ai zice că apelul ministrului are sens. Dar ministrul e om politic. Iar adversarii săi sînt oameni politici. Așa că să te ții scandal în Opoziție după acest apel. (S. V.)

● Rușii spun că au evacuat Insula Șerpilor ca semn de bunăvoință, așa încît Ucraina să-și poată exporta cerealele pe mare. Știm bine, și nava amiral Moskva s-a scufundat din cauza unei furtuni, la Bucea s-a turnat un film, iar Rusia nici nu a invadat Ucraina. Nu e clar cine l-o fi inventat pe Putin. (A. M.)

● La zece luni după căsătorie, o femeie din Indonezia a descoperit că soțul ei era, de fapt, femeie, că nu este medic, după cum pretinsese, și că nu avea nici un loc de muncă. Îmi este neclar ce anume a șocat-o mai abitir: faptul că se căsătorise cu o femeie sau faptul că femeia nu era medic? (S. G.)

● Cineva care putea spune, cu exactitate, cum a făcut primul (și ultimul) milion a fost Marva Drew, o gospodină americană din Waterloo, Iowa. În anul 1968, într-o după-amiază, fiul ei, întors de la școală, i-a povestit că profesorul le spusese elevilor că nimeni nu a reușit să numere vreodată pînă la un milion, iar doamna Drew s-a gîndit să demonstreze că se poate. S-a așezat la mașina de scris și a început să dactilografieze cifrele de la 1 la 1.000.000. De la 1 la 99.999, cifrele erau scrise unele sub altele pe șase coloane, însumînd 450 de cifre pe o pagină, dar de la 100.000 încolo, din motive de spațiu, numărul coloanelor s-a redus la patru, cu un total de 150 de cifre pe pagină. Doamna Drew a bătut la mașină cîteva ore zilnic, vreme de șase ani. Cînd și-a terminat treaba, pe 30 noiembrie 1974, întreaga dactilogramă avea 2.473 de pagini. Conform ediției din 5 decembrie 1974 a ziarului The Waterloo Courier (de unde am preluat informația), Marva Drew i-a mărturisit soțului ei că nu ar fi luat-o de la capăt „nici pentru tot ceaiul din China“. Într-adevăr, un preț infim, care nu poate exprima valoarea unui asemenea efort și calitatea unei opere atît de singulare. (D. S.)

Foto: A. Vrana

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.