Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 951 din 30 iunie – 6 iulie 2022
image

LA NOI, DRACII S-AU MOBILIZAT ȘI SÎNT PE CALE SĂ GĂSEASCĂ MIEZUL VOCAL FĂRĂ CA ASTA SĂ-ȚI AFECTEZE ÎN VREUN FEL RETRAGEREA

● În Franța, după ce la proba de Bac la limba franceză elevii au trebuit să analizeze un fragment din romanul lui Sylvie Germain, Jours de colère, pe rețelele de socializare s-a dezlănțuit un real potop de blesteme și injurii la adresa scriitoarei. Bine că la noi aceste zile ale mîniei au fost evitate – căci n-ar fi avut nici un haz să-l înjuri pe Iorga pe Insta. (S. G.)

● Lume, lume! Lăsați-l încolo de record mondial la suta de metri înot și ascultați aici știre despre un alt record mondial: a fost bătut recordul mondial la aruncatul cu mașina de spălat. Un voinic suedez a azvîrlit mașina de spălat la vreo șase metri (mai precis, 4 picioare și 7,2 inci), a depășit pe un alt zdrahon din Lituania care a proiectat electrocasnica cu vreun metru mai aproape de linia de start și a intrat în Guinness Book. Privesc mașina mea de spălat rufe și mă gîndesc că e posibil să-l fi apucat dracii pe recordman dacă și mașina lui făcea ca a mea. (S. V.)

● Un bărbat din comuna suceveană Fîntîna Mare a sunat la poliție să reclame că i-au fost furați peste 40 de baloți de fîn. După ce polițiștii s-au mobilizat și au găsit baloții tot pe un teren de-al bărbatului, acesta a recunoscut că era beat și că a uitat unde lăsase fînul strîns. Dar ce spaimă trebuie să fi tras bietul om… (A. M. S.)

● Aflăm de la BBC că un grup de oameni de știință din Australia sînt pe cale să găsească o soluție la poluarea cu mase plastice a planetei. Larvele gîndacului tenebrionid Zophobas morio („gîndacul negru” sau „de întuneric”), numite și „super-viermi”, sînt capabile să supraviețuiască hrănindu-se cu polistiren. S-a constatat că, după o dietă de trei săptămîni pe bază de polistiren, larvele au crescut chiar în greutate. Închipuiți-vă că aceste făpturi pot face, în cazul unui exces culinar prelungit, o burtă de polistiren: un pîntec plutitor, diafan, ușor de purtat. (M. P.)

● Un mare retailer specializat în produse de IT&C promite, în miezul verii, reduceri de „Red Friday”. Iarna, magazinele se întrec în superoferte de „Black Friday”. Aștept cu nerăbdare și reducerile de echinox. Cum s-o numi vinerea cu reduceri din toamnă? (M. M.)

● Deunăzi, pe o străduță din cartier, un puști de vreo patru ani, pe tricicletă, m-a claxonat vocal: „Tiiiii-tiit!“. M-am dat rapid în lături ca să nu fiu strivit. (D. S.)

● Apropo de chestiunea avortului: „Nenăscuții sînt grupul cel mai convenabil să le ții partea. Spre deosebire de încarcerați, dependenți sau săraci, sînt necomplicați moral, nu au nici o pretenție de la tine, nu te judecă și nu se plîng, spre deosebire de orfani nu au nevoie de bani, educație sau asistență socială, spre deosebire de străini nu aduc cu sine un bagaj rasial, cultural sau religios care să te deranjeze, te fac să te simți bine în ceea ce privește profilul tău moral fără să depui efortul de a crea și întreține vreo relație, iar odată născuți poți uita de ei întrucît încetează să mai fie nenăscuți. E ca și cum, odată născuți, pentru tine sînt ca și morți. Îi poți iubi pe cei nenăscuți și poți să le ții partea fără ca asta să-ți afecteze în vreun fel averea, puterea sau privilegiile, fără să trebuiască să reimaginezi structuri sociale, fără să-ți ceri scuze și fără să trebuiască să aduci nimănui nici un fel de reparații. Pe scurt, cei nenăscuți sînt ființe perfecte de iubit atunci cînd invoci dragostea față de Iisus, totodată disprețuindu-ți semenii în viață. Încarcerații, imigranții, bolnavii, săracii, văduvii, orfanii? Toate aceste grupuri de obidiți ai sorții menționați în Biblie sînt aruncați de pe stîncă imediat ce vine vorba despre cei nenăscuți.” – Dave Barnhart, pastor american. (M. C.)

● Decizia CCR conform căreia titlul academic de doctor nu poate fi retras pe motiv de plagiat după ce ministrul Educației a apucat să semneze ordinul de conferire a acestui titlu este scandaloasă. Această decizie este atît de eronată și prin ea însăși atît de flagrant anticonstituțională, încît nu poate exista altă explicație pentru emiterea ei în afara aceleia că judecătorii au fost forțați să decidă astfel – nu cred că un jurist ar putea gîndi că, în spiritul ei, Constituția interzice retragerea titlului de doctor unui plagiator indiferent de momentul în care plagiatul e dovedit. Un gradat, însă, da – la ordin, poate gîndi așa. În toiul nervilor, scriu în acest colț de pagină o profeție: nu e pentru cine se crede, e pentru cine nu se (prea) vede încă. Terenul se pregătește pentru un anume candidat la prezidențiale, susținut de o bună parte a „armatei” de derutați dîmbovițeni care iau drept deștept pe-un prost și despre care se știe că are această vulnerabilitate: un doctorat plagiat. Repet, nu e pentru cine credeți, căci cazul de plagiat la care mă refer nu e, încă, public. Vom trăi și vom vedea. Prezidențialele se apropie, dar sînt încă departe. (S. V.)

LA CÎT DE PRACTICI SÎNT ROMÂNII, AVEȚI GRIJĂ CUM FOLOSIȚI INDICAȚIILE, PUTEȚI RĂMÎNE 45 DE ANI FĂRĂ APĂ

● Citind o știre despre un videoclip care a devenit viral în Australia, pentru că un proprietar de bar a alungat un crocodil cu o tigaie, m-am gîndit la cît de mult mai practici sînt românii – întrebat dacă îi e frică de ursul care a fost văzut în Ciolpani, un sătean a replicat, hîtru și pragmatic: „De ce mi-ar fi frică? Îl tai cu fierăstrăul și-l bag la frigider”. (S. G.)

● Aveți grijă cum folosiți șervețelele umede, puteți rămîne fără carnetul de conducere! Situația unui ieșean s-a tot tranșat în justiție vreme de un an de zile, după ce șoferul a fost amendat și lăsat fără carnet pentru consum de alcool. A fost implicat într-un accident în care mai multe mașini s-au izbit unele în altele, toate aflate pe linia de tramvai. Etilotestul a indicat 0,06‰, dar șoferul a declarat că nu consumase alcool în ziua respectivă și a dat vina pe șervețelele umede cu care se ștersese după accident. A primit amendă și i s-a suspendat carnetul, chiar dacă probele biologice recoltate au indicat lipsa alcoolului din sînge. S-a adresat instanței, apoi cei de la poliție au făcut apel și, încet-încet, a trecut anul de la accident. (A. A. D.)

● Remarcăm, printre indicațiile banale și previzibile din lista cu „Sfaturi în caz de cutremur” afișată în cele mai multe instituții publice din România, un avertisment cu bătaie lungă, pe cît de înțelept și prevăzător, pe atît de descurajant și neliniștitor: „Fiți pregătiți pentru eventualele replici ale cutremurului!”. (M. P.)

● La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă. (A. M. S.)

● La aceleași campionate mondiale de înot de la Budapesta unde David Popovici a cîștigat două medalii de aur, americanca Anita Alvarez, participantă la finala de înot artistic, a leșinat și a ajuns pe fundul bazinului. După ce a fost salvată de antrenoarea ei și a văzut fotografiile cu ce s-a întîmplat, a declarat că „uneori, cel mai liniștit loc de pe pămînt este sub apă: cînd te așezi pe fundul piscinei, în liniște”. Poate că știe ea ce știe, pentru că, în timpul selecțiilor pentru Olimpiada de anul trecut de la Tokyo, a mai leșinat de cîteva ori. Doamne păzește! (A. M.)

Foto: M. Pleșu

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.