Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
image

PESTE TOT ÎN LUME EXISTĂ CEEA CE ASTĂZI SE NUMEȘTE LIMITA EXASPERĂRII SAU, DACĂ VREȚI, O BUNĂ ILUSTRARE A ÎNȚELEPCIUNII PE TIMP DE RĂZBOI

● Cred că peste tot în lume există niște oameni care merg singuri în mașină și poartă mască. (A. M. S.)

● O fotografie cu București din anul 1950, înfățișînd intersecția pe atunci foarte puțin circulată din ceea ce astăzi se numește Piața Charles de Gaulle, postată pe un cont cu imagini bucureștene de arhivă, a primit comentarii precum acestea: „A știut el Ceaușescu că e nevoie să fie construite ronduri mari” sau „Pe atunci oamenii erau în fabrici și pe ogoare, nu o frecau în trafic” sau „Între timp ne-au invadat provincialii” sau „Ce timpuri liniștite erau atunci”. (M. C.)

● Guvernul de stînga aflat acum la putere în Spania a introdus în Parlament un proiect de lege cu privire la relația companiilor cu clienții în care se impune tuturor societăților care livrează servicii către public să asigure relații cu clienții prin oameni în carne și oase, nu prin roboți. Astfel, dacă clientul sună compania și cere expres să vorbească cu un om, nu cu o mașină, societatea este obligată să-i dea legătura cu un om. Furnizorii de utilități, Internet și televiziune prin cablu sînt obligați să asigure acest serviciu 24/24, 365 de zile pe an. Ceilalți furnizori de servicii, doar în timpul orelor de program. Salut entuziast această lege, o doresc și în România – vorbesc ca unul care a cheltuit timp, nervi și bani (multe apeluri de acest gen sînt taxate) vorbind pînă la limita exasperării cu roboți. Știu că sîntem mulți. Scrieți parlamentarului dumneavoastră, dați exemplul spaniol! (S. V.)

● Pe litoralul românesc au apărut geamandurile în formă de cruce, menite să-i avertizeze pe turiști cu privire la pericolele care îi pasc dacă merg în largul mării. Pe flotoare sînt montate niște cruci, iar pe fiecare cruce stă scris, pe o plăcuță: „Fără aventură după geamandură”. Două versuri ca o mantră sau, dacă vreți, ca o poruncă divină. Doamne ajută! (M. M.)

● După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos – care a reușit, se pare, să scape de undeva – a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș. Aflăm de pe olt-alert.ro că reptila lungă de peste un metru a intrat pe ușa de acces a personalului și s-a refugiat într-o sală de mese. Un comportament cît se poate de rezonabil și o bună ilustrare a înțelepciunii șerpești. (M. P.)

● Un remorcher al flotei ruse care transporta soldați și arme spre Insula Șerpilor ar fi fost scufundat cu rachete Harpoon, primite probabil de ucraineni din Danemarca. Ministerul Apărării de la Kiev sugerează că, astfel, remorcherul ar fi fost „demilitarizat complet” și profită de ocazie să transmită, prin intermediul său, felicitări echipei crucișătorului Moskva, aflat și el pe fundul mării. Umorul nu poate lipsi nici pe timp de război – sau mai ales atunci. (A. M.)

PUTEM PRESUPUNE CĂ EXISTĂ LUMI DIAFANE ȘI PLINE DE ARMONIE UNDE LUMINA ESTE TRIMISĂ IMEDIAT SĂ CUREȚE DRUMUL

● Redăm cele șapte etape esențiale din „Protocolul de spălare simplă a mîinilor” afișat într-un spital bucureștean: umezirea (mîinilor); aplicarea (săpunului); rezultarea [sic!] (a spumei); îndepărtarea (săpunului); uscarea (mîinilor); închiderea (robinetului); aruncarea (prosopului de hîrtie). Putem presupune că, întrucît e vorba de o „spălare simplă”, s-a decis eliminarea uneia dintre etape: deschiderea (robinetului). Căci fără deschidere n-avem umezire. (M. P.)

● Există sirene și în lumea reală și chiar doboară recorduri de înot: 26,22 mile în ceva mai puțin de 12 ore. S-a întîmplat pe coasta din Miami, iar numele sirenei care a intrat în Cartea Recordurilor este Merle Liivand, o ecologistă dedicată, care s-a folosit de ocazie pentru a atrage atenția asupra pericolului poluării apelor oceanelor cu plastic. Merle a înotat fără a-și folosi mîinile și avînd picioarele înfășurate într-o coadă de sirenă confecționată, imitînd stilul delfinilor de a înainta. Pe drum, a strîns toate deșeurile peste care a dat și le-a depozitat pe un caiac care o însoțea. Recordul precedent de înot în stil „sirenă” fusese de 18,6 mile. (A. A. D.)

● După o plimbare pe bulevardul Lascăr Catargiu, plin zilele astea de tei înfloriți care te fac să visezi la lumi diafane și pline de armonie, în vitrina unui magazin de pe Mendeleev văd, ca un soi de destin olfactiv, un săpun pe care stătea încrustat mare cuvîntul „Tilleul”. Însă zîmbetul larg cu care am cerut un săpun de „tei” mi-a fost curmat de răspunsul categoric al vînzătoarei: „N-avem!”. Îngăimez, arătînd cu degetul înspre raft, însă nu fac decît să sporesc agasarea vînzătoarei, provocată, după cum îmi spune, și de „alții care au zis că așa se spune în franceză la tei”. Ca să mă convingă, mi-l bagă sub nas – ce e drept, duhnește a lămîie – și-mi spune ceva ce, în esență, este foarte adevărat: „Poate că Tilleul ăsta înseamnă mult mai multe lucruri”. (S. G.)

# Criza fără precedent de ciobani din județul Botoșani, unde tinerii nu mai vor să lucreze în stînă nici pe un salariu de 5.000 de lei, îi face pe fermieri să urmeze modelul celor din Neamț, care au început deja să angajeze ciobani din Bangladesh. Studierea îndelungată a baladei „Miorița” în școală pare să-și facă efectul. (M. C.)

● Astronomii australieni au descoperit recent gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din ultimele nouă miliarde de ani, spun ei. Aceasta are o masă de trei miliarde de sori, consumă în fiecare secundă echivalentul Pămîntului și strălucește de șapte mii de ori mai puternic decît toată lumina propriei galaxii. Asta în timp ce, în Botoșani, viitorul transhumanței se află în stare critică. (M. C.)

● Autoritatea publică de transport din Boston a decis ca, începînd din această vară, să introducă în tavanul lifturilor din stațiile de metrou un sistem care să detecteze mirosul de urină. E vorba despre un senzor care, cum detectează miros de urină în lift, anunță un centru de comandă și o echipă de curățenie este trimisă imediat să curețe locul. „Trebuie să ținem cont de faptul că urinatul în lift afectează nu doar sănătatea publică, dar deteriorează liftul însuși”, a spus un oficial, grijuliu. Ne amintim că Boston este un oraș liberal și îngăduitor, altfel nu se explică îngăduința municipalității cu această apucătură, căci putea foarte bine să adopte sistemul din Atlanta, unde senzorul din tavanul liftului declanșează alt gen de procedură cînd simte miros de urină: blochează liftul, declanșează o lumină stroboscopică și o sonerie. Vacarmul se oprește și liftul se deblochează doar de către Poliție, care vine să înhațe nenorocitul de pișăcios prins în flagrant de vigilentul senzor. La București, asemenea senzori ar trebui puși pe străzi, în garduri și ziduri de case. Dacă mă întrebați, optez pentru versiunea Atlanta. (S. V.)

● Ce nume de firme am găsit în Mioveni? Iată-le: Perla Prepelix SRL, Doctor Lăbuș & Miaunel SRL, Egal Concept SRL, Vacanța Mică Pitești SRL, Mishkarelax SRL, Euro Select Impact SRL, Frizeria Din Colț SRL, Apulum Total SRL, Interplanetar Change SRL, International Dancing Of Artist SRL, Tradiție Musceleană De Top SRL, Remember Foto Memory SRL, Dublu D Divers SRL, Legendar Ale Trans SRL, Paradisul Frumuseții SRL, Indigo Rareș SRL, Bujor De Mai SRL, Alis Nutritiv SRL, Delicos Mâncare Sănătoasă SRL, Senator White Angel SRL, Robert & Narcis La Grătar SRL, Acvamarin Benefic SRL, Solitar SRL, Euro Poarta Internațional SRL, Clătite Și Vafe SRL, Drumul Vieții SRL, Delicii Savuroase Turcești SRL, B & B Auto Point By Bălae SRL, Raza Soarelui Total SRL, John Bombon SRL. (D. S.)

Foto: A. Damian

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinzătoare ale unui român care a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali faţă de Cluj sau Bucureşti. „Mă costă 10 euro pe noapte”
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social, după cum spune chiar el. Patrik a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali comparativ cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinzătoare
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actriţa din „Stranger Things“: „M-am îndrăgostit de Unsprezece şi am simţit că vreau să fiu ca ea“
Actriţa Millie Bobby Brown spune că o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficială, căci „Stranger Things“ tratează probleme reale – spre exemplu, personajul pe care îl interpretează, Unsprezece, se confruntă cu „stresul posttraumatic şi traumele din copilărie“.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.