Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 949 din 16 – 22 iunie 2022
image

DUPĂ CE UN MEDIC LITERAR A GĂSIT ASUPRA UNEI PERSOANE DE LA NOI BUNURI ÎN VALOARE DE APROXIMATIV UN LITRU, O NOUĂ LEGE SE VA ÎNCĂLZI BRUSC

● După ce particule microplastice au fost găsite în organisme din Groapa Marianelor și din Antarctica, acum au fost descoperite și în plămînii a 85% din oamenii testați. Majoritatea acestor particule erau de polipropilenă, plasticul folosit pentru fabricarea PET-urilor. Probabil, generațiile viitoare de ființe umane vor putea fi reciclate după moarte. (M. C.)

● Aflăm cu înfricoșare din Monitorul de Suceava că doi lei au scăpat din cușcă la Grădina Zoologică din Rădăuți. Leii au fost găsiți și prinși, iar un medic veterinar a fost chemat la fața locului pentru a tranchiliza felinele și a le duce înapoi în cușcă. Purtătorul de cuvînt al Primăriei Rădăuți, Corneliu Cîrdeiu, a declarat că leii, care au ieșit din cuști în momentul în care se făcea curățenie, nu au părăsit incinta parcului zoo. O viață de doi lei, bietele animale. Numai leu în Rădăuți să nu fii. (M. P.)

● Un elev de clasa a șaptea la o școală de la sat mi-a scris pe Instagram rugîndu-mă să-i răspund la un scurt interviu literar pentru un proiect școlar. Primul său mesaj începea cu „Hristos a Înviat!”, iar ultimul, în care mă anunța că a luat nota 10, se încheia cu „Hristos s-a Înălțat!”. Pînă la urmă, se pare că a fost un interviu în trei. (M. C.)

● Un echipaj de Poliție Locală din Craiova a găsit asupra unei persoane fără adăpost, cu ocazia legitimării și verificării bagajului, o armă prevăzută cu încărcător și 30 de cartușe. Persoana depistată a declarat că ar fi cumpărat arma din Franța. Pare o scenă dintr-un film franțuzesc, despre libertatea absolută, dar e doar absurd autohton. (A. M. S.)

● După sentința de vineri, de extrădare din Bulgaria în România, Elena Udrea a declarat: „Se pare că nu există justiție pentru mine”. Cu o săptămînă în urmă, eliberat pe cauțiune din arest și pus sub control judiciar în Grecia, Sorin Oprescu a declarat: „Nu am fugit nicăieri”. Ambii au fost condamnați pentru infracțiuni similare. Nici unul nu recunoaște ce a făcut. Ambii s-au plîns de condițiile de arest din România, cu care au făcut cunoștință înainte să fie prinși prin Bulgaria și Grecia. Nici unul n-a dorit să fie extrădat (Oprescu încă așteaptă sentința în această privință). S-ar zice că între Oprescu și Udrea sînt mai multe asemănări decît deosebiri (să ne ierte doamna Udrea). Deosebiri mai mari par a fi însă între pușcăriile țărilor de la sud și cele de la noi. Nu doar vacanța, ci și pușcăria e preferabilă la ei. (A. M.)

● O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie. „În fapt, din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada martie-iunie 2022, o femeie, cu precădere în mediul online, și-ar fi atribuit calitatea de vrăjitoare, în scopul de a obține sume de bani sau bunuri în valoare de aproximativ 30.000 de euro.” Să faci farmece online și să fii plătit și bine, ăsta da business. (A. M. S.)

● Întrebarea pe care mi-a pus-o o reclamă la un gel de duș, disponibil în variantă de un litru, „Ești gata pentru 1 L de finețe?”, m-a descumpănit și, înainte să răspund, m-am gîndit foarte bine dacă nu care cumva sînt mai pregătită pentru un kilogram de gingășie sau pentru o tonă de eleganță. (S. G.)

● Aflăm de la premierul Nicolae Ciucă vestea că ministrul Sorin Cîmpeanu e gata-gata să propună o nouă lege a educației. Pînă acum universitățile nu au fost consultate cu privire la această reformă. În România educată, legea educației se face prin birourile ministeriale, fără vreun acord prealabil, și e păstorită și anunțată de un premier plagiator. (M. M.)

● Citind despre o nouă teorie în ceea ce privește schimbările climatice, aparținînd paleontologului Steve Brusatte, potrivit căreia, dacă Pămîntul se va încălzi brusc, mamiferele mici vor avea mai multe șanse de supraviețuire, m-am hotărît să nu mă mai plîng că nu găsesc prin magazine haine XS. (S. G.)

HOTĂRÎT LUCRU, GOLURILE NEDORITE SE REFERĂ LA GOGU

● Hotărît lucru, nici măcar nebunia nu mai e ce-a fost! Zilele trecute, un tip deghizat în bătrînă care se deplasează într-un scaun cu rotile a fost reținut de gărzile Muzeului Luvru pentru că a aruncat cu o felie de tort în faimoasa Mona Lisa, capodopera pictată de Leonardo Da Vinci la începutul secolului al XVI-lea. Pe cînd era dus în detenție, nebunul urla ca din gură de șarpe că a recurs la acest gest ca să atragă atenția că Pămîntul trebuie salvat! În timp ce turiștii care s-a întîmplat să fie pe-acolo filmau cu telefoanele mobile cum personalul muzeului ștergea urmele de tort de pe geamul care protejează lucrarea, cineva a rememorat pățaniile Mona Lisei: în 1911 a fost furată, a dispărut pentru doi ani și a fost depistată cînd hoțul a încercat să o vîndă unui negustor de artă; în anii ’50, cineva a aruncat acid peste tablou – a fost necesară o migăloasă restaurare și, de atunci, muzeul a plasat un geam protector în fața lucrării. Acum, atac cu tortul. Nebunii altor vremuri o furau sau o desfigurau, nebunii vremii noastre aruncă felii de tort. Simțiți diferența? (S. V.)

● Numai în roțile de brînză nu ne-am fi imaginat că ar putea fi inserate cipuri, dar totuși se va întîmpla. Nu în orice fel de brînză, ci în celebra parmigiano reggiano. Se pare că pentru acest sortiment piața neagră de desfacere aproape o atinge în încasări pe cea reală, așa că producătorii din cîteva regiuni vestite în Italia vor să îi protejeze autenticitatea. Pentru început, 100.000 de cipuri vor fi introduse în brînzeturi, capabile să indice exact locul de unde provin acestea. Foarte multe se produc în afara Italiei și nici nu respectă rețeta originală, așa că, în opinia consorțiului de producători, nu-și merită numele de parmigiano reggiano și trebuie sancționate. Merită menționat și că inspectarea brînzeturilor originale este făcută anual de către un specialist, care se folosește, pentru aceasta, doar de urechea lui și de un ciocan. Așa poate identifica fisurile și golurile nedorite din roata de brînză și doar cele vrednice trec testul. (A. A. D.)

# O campanie publicitară lansată de Dragobete, dar utilizată și cu alte ocazii comerciale, are ca slogan „Iubește românește”. Știm deja că „greek love” se referă la homosexualitate, „turkish love” înseamnă sex anal, „french sex” desemnează sexul oral, „italian sex” descrie penetrarea interfesieră. Iar poziția „clasică” – ea pe spate, el pe dînsa – poartă deja numele internațional „poziția misionarului”. Ce-o mai rămîne disponibil pentru „iubirea românească”? Mai bine nu ne gîndim. (M. P.)

● Un slalom printre numele de firme din Valea Adîncă și Lunca Cetățuii, județul Iași: Xerxeslux SRL, Piciul Sportiv SRL, Beauty Pas Cu Pas SRL, Agrana Focuri SRL, Izvorul De Apă Kangen SRL-D, Bruxel Mineral SRL, Amintiri De Neuitat SRL, Imperium Interiors SRL, May It Be SRL, Bruxel Mineral SRL, Poșeta Mea SRL, Constructural SRL, Coco Struțul SRL, Escape To Happiness SRL, Fără Zahăr SRL, Bursuc De Ciocolată SRL, Păcală Și Tândală SRL, Art Granit SRL, Zwxyxwzy SRL, Flori Din Rai SRL, Proeminent International SRL, Diplomatix SRL, La 5 Drumuri SRL, Roata Rapidă SRL, Pământiu SRL, Doi Daci Security SRL, Pro Zero SRL, Scorpionul Alb SRL, Paralel Gotic Lineas SRL, Union Lemn SRL, Orphic SRL, Krokiu Arhitectura SRL, Amanta Lux SRL, Stupulnostru SRL, Embi Ron Principal SRL, Mașini Și Oameni SRL, Umbrela Casei SRL, Cazane Centrale SRL, Inima Ecommerce SRL, Feri Brazii SRL, Aprozaur Alfapact SRL, Băcănie Pe Platou SRL, Madamazela Shop SRL, Gogu Perfect SRL, Marsupiu SRL, Atelierul Papionel SRL, Primate Nebune SRL, Deratizescu SRL, Paradis General SRL, Inutilul SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.