Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 949 din 16 – 22 iunie 2022
image

DUPĂ CE UN MEDIC LITERAR A GĂSIT ASUPRA UNEI PERSOANE DE LA NOI BUNURI ÎN VALOARE DE APROXIMATIV UN LITRU, O NOUĂ LEGE SE VA ÎNCĂLZI BRUSC

● După ce particule microplastice au fost găsite în organisme din Groapa Marianelor și din Antarctica, acum au fost descoperite și în plămînii a 85% din oamenii testați. Majoritatea acestor particule erau de polipropilenă, plasticul folosit pentru fabricarea PET-urilor. Probabil, generațiile viitoare de ființe umane vor putea fi reciclate după moarte. (M. C.)

● Aflăm cu înfricoșare din Monitorul de Suceava că doi lei au scăpat din cușcă la Grădina Zoologică din Rădăuți. Leii au fost găsiți și prinși, iar un medic veterinar a fost chemat la fața locului pentru a tranchiliza felinele și a le duce înapoi în cușcă. Purtătorul de cuvînt al Primăriei Rădăuți, Corneliu Cîrdeiu, a declarat că leii, care au ieșit din cuști în momentul în care se făcea curățenie, nu au părăsit incinta parcului zoo. O viață de doi lei, bietele animale. Numai leu în Rădăuți să nu fii. (M. P.)

● Un elev de clasa a șaptea la o școală de la sat mi-a scris pe Instagram rugîndu-mă să-i răspund la un scurt interviu literar pentru un proiect școlar. Primul său mesaj începea cu „Hristos a Înviat!”, iar ultimul, în care mă anunța că a luat nota 10, se încheia cu „Hristos s-a Înălțat!”. Pînă la urmă, se pare că a fost un interviu în trei. (M. C.)

● Un echipaj de Poliție Locală din Craiova a găsit asupra unei persoane fără adăpost, cu ocazia legitimării și verificării bagajului, o armă prevăzută cu încărcător și 30 de cartușe. Persoana depistată a declarat că ar fi cumpărat arma din Franța. Pare o scenă dintr-un film franțuzesc, despre libertatea absolută, dar e doar absurd autohton. (A. M. S.)

● După sentința de vineri, de extrădare din Bulgaria în România, Elena Udrea a declarat: „Se pare că nu există justiție pentru mine”. Cu o săptămînă în urmă, eliberat pe cauțiune din arest și pus sub control judiciar în Grecia, Sorin Oprescu a declarat: „Nu am fugit nicăieri”. Ambii au fost condamnați pentru infracțiuni similare. Nici unul nu recunoaște ce a făcut. Ambii s-au plîns de condițiile de arest din România, cu care au făcut cunoștință înainte să fie prinși prin Bulgaria și Grecia. Nici unul n-a dorit să fie extrădat (Oprescu încă așteaptă sentința în această privință). S-ar zice că între Oprescu și Udrea sînt mai multe asemănări decît deosebiri (să ne ierte doamna Udrea). Deosebiri mai mari par a fi însă între pușcăriile țărilor de la sud și cele de la noi. Nu doar vacanța, ci și pușcăria e preferabilă la ei. (A. M.)

● O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie. „În fapt, din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada martie-iunie 2022, o femeie, cu precădere în mediul online, și-ar fi atribuit calitatea de vrăjitoare, în scopul de a obține sume de bani sau bunuri în valoare de aproximativ 30.000 de euro.” Să faci farmece online și să fii plătit și bine, ăsta da business. (A. M. S.)

● Întrebarea pe care mi-a pus-o o reclamă la un gel de duș, disponibil în variantă de un litru, „Ești gata pentru 1 L de finețe?”, m-a descumpănit și, înainte să răspund, m-am gîndit foarte bine dacă nu care cumva sînt mai pregătită pentru un kilogram de gingășie sau pentru o tonă de eleganță. (S. G.)

● Aflăm de la premierul Nicolae Ciucă vestea că ministrul Sorin Cîmpeanu e gata-gata să propună o nouă lege a educației. Pînă acum universitățile nu au fost consultate cu privire la această reformă. În România educată, legea educației se face prin birourile ministeriale, fără vreun acord prealabil, și e păstorită și anunțată de un premier plagiator. (M. M.)

● Citind despre o nouă teorie în ceea ce privește schimbările climatice, aparținînd paleontologului Steve Brusatte, potrivit căreia, dacă Pămîntul se va încălzi brusc, mamiferele mici vor avea mai multe șanse de supraviețuire, m-am hotărît să nu mă mai plîng că nu găsesc prin magazine haine XS. (S. G.)

HOTĂRÎT LUCRU, GOLURILE NEDORITE SE REFERĂ LA GOGU

● Hotărît lucru, nici măcar nebunia nu mai e ce-a fost! Zilele trecute, un tip deghizat în bătrînă care se deplasează într-un scaun cu rotile a fost reținut de gărzile Muzeului Luvru pentru că a aruncat cu o felie de tort în faimoasa Mona Lisa, capodopera pictată de Leonardo Da Vinci la începutul secolului al XVI-lea. Pe cînd era dus în detenție, nebunul urla ca din gură de șarpe că a recurs la acest gest ca să atragă atenția că Pămîntul trebuie salvat! În timp ce turiștii care s-a întîmplat să fie pe-acolo filmau cu telefoanele mobile cum personalul muzeului ștergea urmele de tort de pe geamul care protejează lucrarea, cineva a rememorat pățaniile Mona Lisei: în 1911 a fost furată, a dispărut pentru doi ani și a fost depistată cînd hoțul a încercat să o vîndă unui negustor de artă; în anii ’50, cineva a aruncat acid peste tablou – a fost necesară o migăloasă restaurare și, de atunci, muzeul a plasat un geam protector în fața lucrării. Acum, atac cu tortul. Nebunii altor vremuri o furau sau o desfigurau, nebunii vremii noastre aruncă felii de tort. Simțiți diferența? (S. V.)

● Numai în roțile de brînză nu ne-am fi imaginat că ar putea fi inserate cipuri, dar totuși se va întîmpla. Nu în orice fel de brînză, ci în celebra parmigiano reggiano. Se pare că pentru acest sortiment piața neagră de desfacere aproape o atinge în încasări pe cea reală, așa că producătorii din cîteva regiuni vestite în Italia vor să îi protejeze autenticitatea. Pentru început, 100.000 de cipuri vor fi introduse în brînzeturi, capabile să indice exact locul de unde provin acestea. Foarte multe se produc în afara Italiei și nici nu respectă rețeta originală, așa că, în opinia consorțiului de producători, nu-și merită numele de parmigiano reggiano și trebuie sancționate. Merită menționat și că inspectarea brînzeturilor originale este făcută anual de către un specialist, care se folosește, pentru aceasta, doar de urechea lui și de un ciocan. Așa poate identifica fisurile și golurile nedorite din roata de brînză și doar cele vrednice trec testul. (A. A. D.)

# O campanie publicitară lansată de Dragobete, dar utilizată și cu alte ocazii comerciale, are ca slogan „Iubește românește”. Știm deja că „greek love” se referă la homosexualitate, „turkish love” înseamnă sex anal, „french sex” desemnează sexul oral, „italian sex” descrie penetrarea interfesieră. Iar poziția „clasică” – ea pe spate, el pe dînsa – poartă deja numele internațional „poziția misionarului”. Ce-o mai rămîne disponibil pentru „iubirea românească”? Mai bine nu ne gîndim. (M. P.)

● Un slalom printre numele de firme din Valea Adîncă și Lunca Cetățuii, județul Iași: Xerxeslux SRL, Piciul Sportiv SRL, Beauty Pas Cu Pas SRL, Agrana Focuri SRL, Izvorul De Apă Kangen SRL-D, Bruxel Mineral SRL, Amintiri De Neuitat SRL, Imperium Interiors SRL, May It Be SRL, Bruxel Mineral SRL, Poșeta Mea SRL, Constructural SRL, Coco Struțul SRL, Escape To Happiness SRL, Fără Zahăr SRL, Bursuc De Ciocolată SRL, Păcală Și Tândală SRL, Art Granit SRL, Zwxyxwzy SRL, Flori Din Rai SRL, Proeminent International SRL, Diplomatix SRL, La 5 Drumuri SRL, Roata Rapidă SRL, Pământiu SRL, Doi Daci Security SRL, Pro Zero SRL, Scorpionul Alb SRL, Paralel Gotic Lineas SRL, Union Lemn SRL, Orphic SRL, Krokiu Arhitectura SRL, Amanta Lux SRL, Stupulnostru SRL, Embi Ron Principal SRL, Mașini Și Oameni SRL, Umbrela Casei SRL, Cazane Centrale SRL, Inima Ecommerce SRL, Feri Brazii SRL, Aprozaur Alfapact SRL, Băcănie Pe Platou SRL, Madamazela Shop SRL, Gogu Perfect SRL, Marsupiu SRL, Atelierul Papionel SRL, Primate Nebune SRL, Deratizescu SRL, Paradis General SRL, Inutilul SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.