Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 949 din 16 – 22 iunie 2022
image

DUPĂ CE UN MEDIC LITERAR A GĂSIT ASUPRA UNEI PERSOANE DE LA NOI BUNURI ÎN VALOARE DE APROXIMATIV UN LITRU, O NOUĂ LEGE SE VA ÎNCĂLZI BRUSC

● După ce particule microplastice au fost găsite în organisme din Groapa Marianelor și din Antarctica, acum au fost descoperite și în plămînii a 85% din oamenii testați. Majoritatea acestor particule erau de polipropilenă, plasticul folosit pentru fabricarea PET-urilor. Probabil, generațiile viitoare de ființe umane vor putea fi reciclate după moarte. (M. C.)

● Aflăm cu înfricoșare din Monitorul de Suceava că doi lei au scăpat din cușcă la Grădina Zoologică din Rădăuți. Leii au fost găsiți și prinși, iar un medic veterinar a fost chemat la fața locului pentru a tranchiliza felinele și a le duce înapoi în cușcă. Purtătorul de cuvînt al Primăriei Rădăuți, Corneliu Cîrdeiu, a declarat că leii, care au ieșit din cuști în momentul în care se făcea curățenie, nu au părăsit incinta parcului zoo. O viață de doi lei, bietele animale. Numai leu în Rădăuți să nu fii. (M. P.)

● Un elev de clasa a șaptea la o școală de la sat mi-a scris pe Instagram rugîndu-mă să-i răspund la un scurt interviu literar pentru un proiect școlar. Primul său mesaj începea cu „Hristos a Înviat!”, iar ultimul, în care mă anunța că a luat nota 10, se încheia cu „Hristos s-a Înălțat!”. Pînă la urmă, se pare că a fost un interviu în trei. (M. C.)

● Un echipaj de Poliție Locală din Craiova a găsit asupra unei persoane fără adăpost, cu ocazia legitimării și verificării bagajului, o armă prevăzută cu încărcător și 30 de cartușe. Persoana depistată a declarat că ar fi cumpărat arma din Franța. Pare o scenă dintr-un film franțuzesc, despre libertatea absolută, dar e doar absurd autohton. (A. M. S.)

● După sentința de vineri, de extrădare din Bulgaria în România, Elena Udrea a declarat: „Se pare că nu există justiție pentru mine”. Cu o săptămînă în urmă, eliberat pe cauțiune din arest și pus sub control judiciar în Grecia, Sorin Oprescu a declarat: „Nu am fugit nicăieri”. Ambii au fost condamnați pentru infracțiuni similare. Nici unul nu recunoaște ce a făcut. Ambii s-au plîns de condițiile de arest din România, cu care au făcut cunoștință înainte să fie prinși prin Bulgaria și Grecia. Nici unul n-a dorit să fie extrădat (Oprescu încă așteaptă sentința în această privință). S-ar zice că între Oprescu și Udrea sînt mai multe asemănări decît deosebiri (să ne ierte doamna Udrea). Deosebiri mai mari par a fi însă între pușcăriile țărilor de la sud și cele de la noi. Nu doar vacanța, ci și pușcăria e preferabilă la ei. (A. M.)

● O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie. „În fapt, din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada martie-iunie 2022, o femeie, cu precădere în mediul online, și-ar fi atribuit calitatea de vrăjitoare, în scopul de a obține sume de bani sau bunuri în valoare de aproximativ 30.000 de euro.” Să faci farmece online și să fii plătit și bine, ăsta da business. (A. M. S.)

● Întrebarea pe care mi-a pus-o o reclamă la un gel de duș, disponibil în variantă de un litru, „Ești gata pentru 1 L de finețe?”, m-a descumpănit și, înainte să răspund, m-am gîndit foarte bine dacă nu care cumva sînt mai pregătită pentru un kilogram de gingășie sau pentru o tonă de eleganță. (S. G.)

● Aflăm de la premierul Nicolae Ciucă vestea că ministrul Sorin Cîmpeanu e gata-gata să propună o nouă lege a educației. Pînă acum universitățile nu au fost consultate cu privire la această reformă. În România educată, legea educației se face prin birourile ministeriale, fără vreun acord prealabil, și e păstorită și anunțată de un premier plagiator. (M. M.)

● Citind despre o nouă teorie în ceea ce privește schimbările climatice, aparținînd paleontologului Steve Brusatte, potrivit căreia, dacă Pămîntul se va încălzi brusc, mamiferele mici vor avea mai multe șanse de supraviețuire, m-am hotărît să nu mă mai plîng că nu găsesc prin magazine haine XS. (S. G.)

HOTĂRÎT LUCRU, GOLURILE NEDORITE SE REFERĂ LA GOGU

● Hotărît lucru, nici măcar nebunia nu mai e ce-a fost! Zilele trecute, un tip deghizat în bătrînă care se deplasează într-un scaun cu rotile a fost reținut de gărzile Muzeului Luvru pentru că a aruncat cu o felie de tort în faimoasa Mona Lisa, capodopera pictată de Leonardo Da Vinci la începutul secolului al XVI-lea. Pe cînd era dus în detenție, nebunul urla ca din gură de șarpe că a recurs la acest gest ca să atragă atenția că Pămîntul trebuie salvat! În timp ce turiștii care s-a întîmplat să fie pe-acolo filmau cu telefoanele mobile cum personalul muzeului ștergea urmele de tort de pe geamul care protejează lucrarea, cineva a rememorat pățaniile Mona Lisei: în 1911 a fost furată, a dispărut pentru doi ani și a fost depistată cînd hoțul a încercat să o vîndă unui negustor de artă; în anii ’50, cineva a aruncat acid peste tablou – a fost necesară o migăloasă restaurare și, de atunci, muzeul a plasat un geam protector în fața lucrării. Acum, atac cu tortul. Nebunii altor vremuri o furau sau o desfigurau, nebunii vremii noastre aruncă felii de tort. Simțiți diferența? (S. V.)

● Numai în roțile de brînză nu ne-am fi imaginat că ar putea fi inserate cipuri, dar totuși se va întîmpla. Nu în orice fel de brînză, ci în celebra parmigiano reggiano. Se pare că pentru acest sortiment piața neagră de desfacere aproape o atinge în încasări pe cea reală, așa că producătorii din cîteva regiuni vestite în Italia vor să îi protejeze autenticitatea. Pentru început, 100.000 de cipuri vor fi introduse în brînzeturi, capabile să indice exact locul de unde provin acestea. Foarte multe se produc în afara Italiei și nici nu respectă rețeta originală, așa că, în opinia consorțiului de producători, nu-și merită numele de parmigiano reggiano și trebuie sancționate. Merită menționat și că inspectarea brînzeturilor originale este făcută anual de către un specialist, care se folosește, pentru aceasta, doar de urechea lui și de un ciocan. Așa poate identifica fisurile și golurile nedorite din roata de brînză și doar cele vrednice trec testul. (A. A. D.)

# O campanie publicitară lansată de Dragobete, dar utilizată și cu alte ocazii comerciale, are ca slogan „Iubește românește”. Știm deja că „greek love” se referă la homosexualitate, „turkish love” înseamnă sex anal, „french sex” desemnează sexul oral, „italian sex” descrie penetrarea interfesieră. Iar poziția „clasică” – ea pe spate, el pe dînsa – poartă deja numele internațional „poziția misionarului”. Ce-o mai rămîne disponibil pentru „iubirea românească”? Mai bine nu ne gîndim. (M. P.)

● Un slalom printre numele de firme din Valea Adîncă și Lunca Cetățuii, județul Iași: Xerxeslux SRL, Piciul Sportiv SRL, Beauty Pas Cu Pas SRL, Agrana Focuri SRL, Izvorul De Apă Kangen SRL-D, Bruxel Mineral SRL, Amintiri De Neuitat SRL, Imperium Interiors SRL, May It Be SRL, Bruxel Mineral SRL, Poșeta Mea SRL, Constructural SRL, Coco Struțul SRL, Escape To Happiness SRL, Fără Zahăr SRL, Bursuc De Ciocolată SRL, Păcală Și Tândală SRL, Art Granit SRL, Zwxyxwzy SRL, Flori Din Rai SRL, Proeminent International SRL, Diplomatix SRL, La 5 Drumuri SRL, Roata Rapidă SRL, Pământiu SRL, Doi Daci Security SRL, Pro Zero SRL, Scorpionul Alb SRL, Paralel Gotic Lineas SRL, Union Lemn SRL, Orphic SRL, Krokiu Arhitectura SRL, Amanta Lux SRL, Stupulnostru SRL, Embi Ron Principal SRL, Mașini Și Oameni SRL, Umbrela Casei SRL, Cazane Centrale SRL, Inima Ecommerce SRL, Feri Brazii SRL, Aprozaur Alfapact SRL, Băcănie Pe Platou SRL, Madamazela Shop SRL, Gogu Perfect SRL, Marsupiu SRL, Atelierul Papionel SRL, Primate Nebune SRL, Deratizescu SRL, Paradis General SRL, Inutilul SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Un bărbat i-a oferit iubitei sale o casă de lux, apoi a aflat că aceasta îl înșală. Ce a decis instanța
La baza deciziei judecătorilor a stat nu doar infidelitatea conjugală, ci și „ingratitudinea” manifestată de femeie față de bărbat.
agricultura sera   foto pixabay jpg
Programul „Prima Seră”. Fermierii din România ar putea obține până la 200.000 de euro, fonduri nerambursabile
Fermierii din România ar putea accesa finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro prin noul program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care susține această inițiativă a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților.
carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.
image png
Vedeta care se întoarce la Antena 1. În curând va putea fi văzută pe micile ecrane: „Doresc să-mi fac treaba cât se poate de bine”
Actrița Doinița Oancea revine pe micile ecrane și își face simțită prezența într-un nou proiect de televiziune. Începând cu 21 ianuarie 2025, publicul o va putea urmări în rolul Chanela, un personaj complex din serialul „Iubire cu parfum de lavandă”.