Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
image

ÎN CAZ CĂ VĂ SUPĂRĂ UN VAL DE GLUME ȘI IRONII, NU AR FI CORECT SĂ OFERIM O NEÎNȚELEGERE CU O AROMĂ DE CONFUZII

● Mi-a rămas în minte replica asta a Anamariei Prodan: „Îmi fac un trandafir pe fața lui”. Sigur, era vorba despre tatuajul cu chipul soțului ei pe care îl are. Dar asta mai puțin contează. Formularea e, în felul ei, memorabilă. În caz că vă supără un fost / o fostă. (A. M. S.)

● Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii. Pe mine m-a prins un sentiment de duioșie – probabil, RO-Alert a suferit o traumă pe vremuri, din cauza unui uragan, taifun sau tornadă, iar acum sună și cînd e doar o ploaie. Sau poate că nimeni nu i-a citit, cînd era mic, Petrică și lupul. (S. G.)

● Trupa Scorpions a schimbat versurile baladei „Wind of change” compuse în 1991 în timpul perestroikăi: astfel, „I follow the Moskva / Down to Gorky Park / Let your balalaika sing” au devenit „Now listen to my heart / It says Ukrainia / Waiting for the wind to change”. Membrii trupei au declarat: „Nu ne mai putem imagina cîntînd acest cîntec ca și pînă acum. Nu ar fi corect să oferim o imagine idilică a Rusiei”. (M. C.)

● Dacă nu plătești la timp lăutarii, poți rămîne fără microbuze pentru copii. S-a întîmplat într-o comună din Vîlcea, unde fostul edil nu a achitat la timp, adică în 2013, onorariul unei formații din Satu Mare, venită să cînte la un eveniment local. Între timp, datoria a ajuns, de la 25.000 de lei, la peste o jumătate de milion. Inițial, artiștii au refuzat plata eșalonată, așa că primăria a fost nevoită să scoată diverse bunuri la licitație, inclusiv microbuzele cu care mergeau la școală 140 de elevi. Pînă la urmă, s-au înțeles ca plata să fie făcută în rate, vreme de 30 de luni. Fostul primar, acuzat de cel în funcție, spune că a fost o neînțelegere și că lăutarii și-au luat banii la timp, problema fiind aceea că administrația nu a știut să se apere în instanță. (A. A. D.)  

● Finlanda vrea în NATO! Cei mai bătrîni dintre dumneavoastră își amintesc campania declanșată de PRO TV la mijlocul anilor ’90, „România în NATO!”. Ei bine, societatea civilă finlandeză se mobilizează și ea. O mică berărie dintr-un orășel finlandez, aflat nu departe de granița cu Rusia, a lansat o bere numită „Otan olluta”, adică „Aș bea o bere” în limba finlandeză. Jocul de cuvinte, care duce spre OTAN, adică versiunea franceză a acronimului englez cu care sîntem toți obișnuiți, NATO (franceza este limbă oficială a NATO, ca și engleza), este susținut de grafica cutiei de bere: un cavaler medieval în armură inexpugnabilă pe care se vede simbolul NATO, roza vînturilor albastră, ridică o halbă de bere înspumată. Patronul berăriei spune că noul produs, un lager, are „gust de securitate cu o aromă de libertate”. Tare sînt curios să beau o bere „Otan olluta”, ca să văd dacă gustul îmi este familiar sau nu... (S. V.)

● Turcia și-a schimbat numele oficial pe plan internațional din Turkey în Türkiye. Se pare că numele vechi producea confuzii, mai ales la căutările pe Internet, între țara în cauză și curcan (turkey în engleză). Acum a fost înlăturată orice îndoială: Turcia nu e un curcan. Însă, mai important probabil, Recep Tayyip Erdogan nu mai este sub nici o formă președintele curcanului. (A. M.)

ÎNTR-ADEVĂR, O NOUĂ DISCUȚIE UNDE NICI NU TE AȘTEPȚI AR REPREZENTA O FORMĂ DE VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA ORGANISMULUI

● Primarul Bucureștiului tot spune că un mandat de patru ani la primărie este prea puțin pentru orice oraș din România. Într-adevăr, în ritmul în care s-au desfășurat lucrurile în București, în primul an și jumătate din mandatul său, se pare că ar fi nevoie de cel puțin zece mandate ca să se vadă ceva. (A. M.)

● Serviciul de Securitate din Ucraina a făcut publică, marți, o nouă discuție dintre doi ruși, unul aflat în „Operațiunea militară specială”, celălalt acasă, în Rusia: „La mine este totul ca de obicei, casă, muncă, familie, nimic nou! Problemele cu proviziile alimentare nu s-au rezolvat?” / „Nu, azi am mîncat un York, un Yorkshire Terrier”. Absurdul, ca și războiul, nu are limite. (A. M. S.)

● Războiul din Ucraina face victime colaterale unde nici nu te aștepți! Un membru al Parlamentului finlandez face apel la cetățeni să boicoteze kebabul și ofertele turistice în Turcia ca răspuns la refuzul președintelui Erdogan de a accepta aderarea la NATO a Finlandei. (M. M.)

● Președintele turc Recep Tayyip Erdogan lovește din nou, cu o inițiativă istorică de rebranding național: are de gînd să schimbe numele internațional al țării sale din englezescul Turkey în turcescul Türkiye – „care ar reprezenta și exprima în modul cel mai bun cultura, civilizația și valorile națiunii turce”, după spusele lui Erdogan. Nu în ultimul rînd, pe turci îi deranjează faptul că substantivul comun „turkey” înseamnă în engleză „curcan” sau „eșec, ratare”, iar în slang american „prostovan”. De altfel, și în germană, verbul – mai nou, incorect politic – türken („a turci”) înseamnă „a falsifica, a măslui”. Nu vrem să ne închipuim ce decizii majore s-ar lua în lume dacă peruanii ar afla că „peru” înseamnă, în portugheză, „curcan” și dacă indienii ar ști că afurisita orătanie se cheamă în turcă „hindi”, în franceză „dinde” și, în germană, „Indian”… Pînă una-alta, pregătiți-vă să mîncați rahat türkiyesc. (M. P.)

● Anul trecut, cînd Festivalul de Film de la San Sebastian l-a onorat pe Johnny Depp cu premiul pentru întreaga carieră, Asociația Regizoarelor din Spania a ripostat: „Această decizie transmite un mesaj îngrozitor publicului, și anume că nu contează dacă ești un bărbat abuziv cîtă vreme ești un bun actor”. Directorul festivalului a replicat: „Vom apăra cu tărie două principii care stau la baza culturii și legilor noastre: prezumția de nevinovăție și reabilitarea de drept. Pînă în acest moment, Johnny Depp nu a fost nici arestat, nici judecat, nici condamnat de nici o autoritate din nici o jurisdicție pentru nici o formă de violență împotriva nici unei femei”. Între timp… (M. C.)

● Două sfaturi antice (preluate din tratatul De Medicina al lui Aulus Cornelius Celsus) pentru cei care scriu și pentru cei care citesc: 1) „după cină, nu trebuie nici să citești, nici să scrii, nici să declami, ba chiar nici să meditezi prea adînc, dar mai cu seamă e întru totul oprit să vomiți“; 2) „e bine să te razi în cap pe stomacul gol, cînd s-a făcut digestia, și să nu citești ori să scrii după ce ai mîncat“. Or fi știut cei vechi cum se cuvine să ai de-a face cu scrisul și cititul fără să-ți dăuneze organismului. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.