Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
image

ÎN CAZ CĂ VĂ SUPĂRĂ UN VAL DE GLUME ȘI IRONII, NU AR FI CORECT SĂ OFERIM O NEÎNȚELEGERE CU O AROMĂ DE CONFUZII

● Mi-a rămas în minte replica asta a Anamariei Prodan: „Îmi fac un trandafir pe fața lui”. Sigur, era vorba despre tatuajul cu chipul soțului ei pe care îl are. Dar asta mai puțin contează. Formularea e, în felul ei, memorabilă. În caz că vă supără un fost / o fostă. (A. M. S.)

● Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii. Pe mine m-a prins un sentiment de duioșie – probabil, RO-Alert a suferit o traumă pe vremuri, din cauza unui uragan, taifun sau tornadă, iar acum sună și cînd e doar o ploaie. Sau poate că nimeni nu i-a citit, cînd era mic, Petrică și lupul. (S. G.)

● Trupa Scorpions a schimbat versurile baladei „Wind of change” compuse în 1991 în timpul perestroikăi: astfel, „I follow the Moskva / Down to Gorky Park / Let your balalaika sing” au devenit „Now listen to my heart / It says Ukrainia / Waiting for the wind to change”. Membrii trupei au declarat: „Nu ne mai putem imagina cîntînd acest cîntec ca și pînă acum. Nu ar fi corect să oferim o imagine idilică a Rusiei”. (M. C.)

● Dacă nu plătești la timp lăutarii, poți rămîne fără microbuze pentru copii. S-a întîmplat într-o comună din Vîlcea, unde fostul edil nu a achitat la timp, adică în 2013, onorariul unei formații din Satu Mare, venită să cînte la un eveniment local. Între timp, datoria a ajuns, de la 25.000 de lei, la peste o jumătate de milion. Inițial, artiștii au refuzat plata eșalonată, așa că primăria a fost nevoită să scoată diverse bunuri la licitație, inclusiv microbuzele cu care mergeau la școală 140 de elevi. Pînă la urmă, s-au înțeles ca plata să fie făcută în rate, vreme de 30 de luni. Fostul primar, acuzat de cel în funcție, spune că a fost o neînțelegere și că lăutarii și-au luat banii la timp, problema fiind aceea că administrația nu a știut să se apere în instanță. (A. A. D.)  

● Finlanda vrea în NATO! Cei mai bătrîni dintre dumneavoastră își amintesc campania declanșată de PRO TV la mijlocul anilor ’90, „România în NATO!”. Ei bine, societatea civilă finlandeză se mobilizează și ea. O mică berărie dintr-un orășel finlandez, aflat nu departe de granița cu Rusia, a lansat o bere numită „Otan olluta”, adică „Aș bea o bere” în limba finlandeză. Jocul de cuvinte, care duce spre OTAN, adică versiunea franceză a acronimului englez cu care sîntem toți obișnuiți, NATO (franceza este limbă oficială a NATO, ca și engleza), este susținut de grafica cutiei de bere: un cavaler medieval în armură inexpugnabilă pe care se vede simbolul NATO, roza vînturilor albastră, ridică o halbă de bere înspumată. Patronul berăriei spune că noul produs, un lager, are „gust de securitate cu o aromă de libertate”. Tare sînt curios să beau o bere „Otan olluta”, ca să văd dacă gustul îmi este familiar sau nu... (S. V.)

● Turcia și-a schimbat numele oficial pe plan internațional din Turkey în Türkiye. Se pare că numele vechi producea confuzii, mai ales la căutările pe Internet, între țara în cauză și curcan (turkey în engleză). Acum a fost înlăturată orice îndoială: Turcia nu e un curcan. Însă, mai important probabil, Recep Tayyip Erdogan nu mai este sub nici o formă președintele curcanului. (A. M.)

ÎNTR-ADEVĂR, O NOUĂ DISCUȚIE UNDE NICI NU TE AȘTEPȚI AR REPREZENTA O FORMĂ DE VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA ORGANISMULUI

● Primarul Bucureștiului tot spune că un mandat de patru ani la primărie este prea puțin pentru orice oraș din România. Într-adevăr, în ritmul în care s-au desfășurat lucrurile în București, în primul an și jumătate din mandatul său, se pare că ar fi nevoie de cel puțin zece mandate ca să se vadă ceva. (A. M.)

● Serviciul de Securitate din Ucraina a făcut publică, marți, o nouă discuție dintre doi ruși, unul aflat în „Operațiunea militară specială”, celălalt acasă, în Rusia: „La mine este totul ca de obicei, casă, muncă, familie, nimic nou! Problemele cu proviziile alimentare nu s-au rezolvat?” / „Nu, azi am mîncat un York, un Yorkshire Terrier”. Absurdul, ca și războiul, nu are limite. (A. M. S.)

● Războiul din Ucraina face victime colaterale unde nici nu te aștepți! Un membru al Parlamentului finlandez face apel la cetățeni să boicoteze kebabul și ofertele turistice în Turcia ca răspuns la refuzul președintelui Erdogan de a accepta aderarea la NATO a Finlandei. (M. M.)

● Președintele turc Recep Tayyip Erdogan lovește din nou, cu o inițiativă istorică de rebranding național: are de gînd să schimbe numele internațional al țării sale din englezescul Turkey în turcescul Türkiye – „care ar reprezenta și exprima în modul cel mai bun cultura, civilizația și valorile națiunii turce”, după spusele lui Erdogan. Nu în ultimul rînd, pe turci îi deranjează faptul că substantivul comun „turkey” înseamnă în engleză „curcan” sau „eșec, ratare”, iar în slang american „prostovan”. De altfel, și în germană, verbul – mai nou, incorect politic – türken („a turci”) înseamnă „a falsifica, a măslui”. Nu vrem să ne închipuim ce decizii majore s-ar lua în lume dacă peruanii ar afla că „peru” înseamnă, în portugheză, „curcan” și dacă indienii ar ști că afurisita orătanie se cheamă în turcă „hindi”, în franceză „dinde” și, în germană, „Indian”… Pînă una-alta, pregătiți-vă să mîncați rahat türkiyesc. (M. P.)

● Anul trecut, cînd Festivalul de Film de la San Sebastian l-a onorat pe Johnny Depp cu premiul pentru întreaga carieră, Asociația Regizoarelor din Spania a ripostat: „Această decizie transmite un mesaj îngrozitor publicului, și anume că nu contează dacă ești un bărbat abuziv cîtă vreme ești un bun actor”. Directorul festivalului a replicat: „Vom apăra cu tărie două principii care stau la baza culturii și legilor noastre: prezumția de nevinovăție și reabilitarea de drept. Pînă în acest moment, Johnny Depp nu a fost nici arestat, nici judecat, nici condamnat de nici o autoritate din nici o jurisdicție pentru nici o formă de violență împotriva nici unei femei”. Între timp… (M. C.)

● Două sfaturi antice (preluate din tratatul De Medicina al lui Aulus Cornelius Celsus) pentru cei care scriu și pentru cei care citesc: 1) „după cină, nu trebuie nici să citești, nici să scrii, nici să declami, ba chiar nici să meditezi prea adînc, dar mai cu seamă e întru totul oprit să vomiți“; 2) „e bine să te razi în cap pe stomacul gol, cînd s-a făcut digestia, și să nu citești ori să scrii după ce ai mîncat“. Or fi știut cei vechi cum se cuvine să ai de-a face cu scrisul și cititul fără să-ți dăuneze organismului. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.