Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
image

UN GEST BIZAR, DEDICAT CELOR CARE LUCREAZĂ PE MARGINEA VIEȚII, E TOT CE NE MAI LIPSEA DUPĂ CE ÎNTREBAREA S-A RETRAS

● Turcul Yașar Aydin, student la inginerie spațială, dar totodată și patron de șaormerie, a pus un kebab într-o cutie metalică atașată unui balon cu heliu și a lansat kebabul cu carne de miel în stratosferă. Un gest mic pentru om, dar o mare îmbucătură pentru omenire! (M. C.)

● Un sortiment bizar într-o prăvălie cu mezeluri: „pulpă de boier“. O delicatesă, presupun, pentru iobagii canibali. (D. S.)

● Ineditul pare a fi cuvîntul de ordine pentru muzeele nou-înființate. După Muzeul Relațiilor Rupte (zis și al Despărțirilor) sau Muzeul Abandonului, cu filiere în diverse țări de pe glob, Botoșaniul plusează local cu un muzeu dedicat ovinelor din rasa karakul. Vorbim de o rasă românească importantă pentru producția de pielicele, care, în ultima vreme, se pare că au luat mai mult calea exportului. Găsim în muzeu cojoace, căciuli și menționatele pielicele, într-o varietate de culori: negru, sur, alb, roz. (A. A. D.)

● În cartierul Koenjikita, din Tokyo, există o cafenea, Manuscript Writing Cafe, destinată scriitorilor, artiștilor și tuturor celor care lucrează cu un deadline, ai cărei patroni au declarat război procrastinării: aici, pe lîngă consumație, clienții plătesc personalul ca să-i preseze să-și termine treaba și să nu-i lase să plece pînă nu o fac. N-am putut să nu mă gîndesc la replica lui Jupîn Dumitrache: „Mai bine punem banii în buzunarul ălălalt şi zicem că ne-am dus”. (S. G.)

● Primăria unei comune din Bărăgan a amenajat pe marginea unei bălți o plajă pentru nudiste. E de presupus că primarul are și binoclu. (A. M.)

● Apple a anunțat că încetează să mai producă iPod-uri. După pick-up, magnetofon, casetofon, walkman, CD-player, încă un device de ascultat muzică atinge uzura morală în timpul vieții mele. Cum în cazul unora dintre acestea există un revival (vînzările de viniluri au atins în anii aceștia nivelul anilor ’70), eu zic să puneți bine iPod-urile, eventual undeva în pod. (M. C.)

● Cînd creierul se încăpățînează să-și alinieze toate sinapsele cu prezentul, riscă să pună accente greșite: bunăoară, primind o reclamă care mă invita să descopăr „gamele de lux”, nu doar că m-am crucit, gîndind că asta e tot ce ne mai lipsea, dar mînată de curiozitate și intrînd pe site ca să văd cum arată o „gamelă” de fițe, mi-a luat ceva timp să mă dumiresc că, totuși, respectivii nu promovau gamele, ci game. (S. G.)

● În restaurantele KFC din Rusia se beau sucurile Baikal și Ducesa, după ce Pepsi s-a retras de pe piață. La începutul lunii martie, compania americană Yum! Brands, care deține restaurantele fast-food KFC și Pizza Hut, a anunțat suspendarea activității restaurantelor KFC din Rusia. Cu toate acestea, punctele de vînzare în franciză au putut continua să funcționeze, doar că trebuie să se adapteze. Cînd ți-e sete e bun și un „brifcor”. (A. M. S.)

● În troleibuz, doi elevi, colegi de clasă, discută de-ale lor. Și unul întreabă: „Ce-avem după Istorie?“, iar celălalt răspunde: „Bio și Info“. Normal era ca întrebarea să fie „Ce-avem după Isto?“, dar n-a fost. (D. S.)

ASTA EXPLICĂ MODUL ÎN CARE CUNOAȘTEREA ȘTIINȚIFICĂ OFERĂ INFORMAȚII PREA OPTIMISTE

● În Ungaria, benzina e mai ieftină, dar cică doar mașinile cu număr unguresc pot beneficia de prețul mai mic. Dacă ești străin plătești la „prețul pieței”. Asta aduce aminte de prețurile diferite pentru străini din vremea comunismului. La fel cum Viktor Orbán ne amintește, parcă, tot mai mult de Liviu Dragnea. (A. M.)

● O știre PRO TV din octombrie 2020 relatează despre descoperirea unei găuri negre supermasive, de aproximativ un miliard de ori mai mare decît masa soarelui nostru, cunoscută sub numele de „quasar SDSS J103027.09 + 052455.0”, care ține captive șase galaxii, printr-o rețea de „filamente cosmice” de gaz și materie întunecată. Cercetările publicate de Observatorul European Sudic (ESO), citat de Russia Today, explică modul în care gaura neagră a reușit să captureze galaxii întregi de planete și stele: „Galaxiile stau și cresc acolo unde filamentele se încrucișează, iar fluxurile de gaz – disponibile pentru a alimenta atît galaxiile, cît și gaura neagră centrală supermasivă – pot curge de-a lungul filamentelor”, spune Marco Mignoli, astronom la Institutul Național de Astrofizică (INAF) din Bologna. Iată cum fluxurile de gaz joacă un rol decisiv pe Pămînt și în cosmos deopotrivă. Rusia, gaze, captivități, materie întunecată… Stelele avertizau încă de pe atunci. (M. P.)

● Cunoașterea avansează. Oamenii dau nume lucrurilor noi pe care cunoașterea științifică le descoperă. Nimic rău, veți spune. Vă voi contrazice: nu știți ce poate lumea în care trăim. Există un rău ascuns aici. Gîndiți-vă, ce nume dau oamenii lucrurilor pe care le descoperă? Cine dă numele? De ce e dat numele acela și nu altul? Noua lume bravă investighează atent chestiunea și demască. Iată, de pildă, niște cercetători neozeelandezi i-au luat la puricat pe unii colegi ai lor, tot cercetători, și i-au demascat ca fiind sexiști, misogini, nepotiști – oribil! Speța: în ultimii douăzeci de ani, microbiologii au descoperit cam 2.900 de specii noi de viermi paraziți. Adică viermi care trăiesc pe seama organismelor vii, adesea cauzîndu-le boli. Ei bine, imensa majoritate a acestor creaturi nou descoperite au primit nume masculine – inadmisibil! Sau, mai grav, au primit nume evocînd rude sau prieteni ai descoperitorului – scandalos! Cercetătorii noii lumi au mers mai departe. Cine decide numele unui vierme parazit nou descoperit? Și au ajuns la o concluzie înspăimîntătoare: în imensa majoritate a cazurilor, cei care decid sînt bărbați! Iată explicația faptului că viermii nu primesc nume feminine – dar bătălia pentru atribuirea de nume feminine unor viermi paraziți continuă. Căci știința nu se termină niciodată. Știu că se vor enerva mulți, dar nu pot să nu remarc felul în care, în privința nesfîrșirii, știința seamănă cu prostia. (S. V.)

●- Oamenii de ştiinţă din Argentina au descoperit o specie necunoscută de reptilă zburătoare gigantică, pe care au botezat-o „The Dragon of Death” şi care a trăit în urmă cu 86 de milioane de ani alături de dinozauri, o descoperire ce oferă noi informaţii despre acest prădător cu o lungime similară cu aceea a unui autobuz şcolar. Mi-a plăcut comparația și am și vizualizat un grup de copii călătorind pe spinarea sa. (A. M. S.)

● Într-o emisiune la TV, un analist economic comentează pe marginea Legii offshore, care permite României să extragă petrol și gaze în largul Mării Negre. Un punct fierbinte al discuției e „potențialul enorm al României” care va putea deveni „un jucător important” pe piața energiei la nivel european în momentul în care „va intra pe conductă prima moleculă de gaz” din perimetrul de mare adîncime Neptun Deep. Previziunile sînt optimiste, poate prea optimiste. Căci cu doar o moleculă de gaz nu se face primăvară. (M. M.)

Foto: A. Vrana

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

AD 4nXeFgViMBPJDZdflu0 MUsECzwig00g51J lU38oVxRT3ZpyKjifSQ6t2pfjj3Qtu2zghKX3cNHR7jIb4qKEdXognX2hvm879DspMY3zhzZ8QyuDRwiWgl5P6g1xIRKGCZFjMtZD
Parfumuri de iarnă versus parfumuri de vară: care sunt diferențele esențiale?
Descoperirea parfumului potrivit pentru fiecare anotimp poate fi o adevărată artă. Parfumurile au puterea de a evoca amintiri, de a influența starea de spirit și de a completa în mod armonios personalitatea ta.
image png
Un bărbat i-a oferit iubitei sale o casă de lux, apoi a aflat că aceasta îl înșală. Ce a decis instanța
La baza deciziei judecătorilor a stat nu doar infidelitatea conjugală, ci și „ingratitudinea” manifestată de femeie față de bărbat.
agricultura sera   foto pixabay jpg
Programul „Prima Seră”. Fermierii din România ar putea obține până la 200.000 de euro, fonduri nerambursabile
Fermierii din România ar putea accesa finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro prin noul program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care susține această inițiativă a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților.
carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.