Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
image

O INFORMAȚIE DIN ZONA ECONOMIEI DE ALĂTURI NU ÎNSEAMNĂ MAI NIMIC DUPĂ CE O ÎNTREBARE LIMPEDE A FOST ÎNLOCUITĂ DE UN MOFT

● Primăria sectorului 4 s-a gîndit să instaleze în stațiile de autobuz niște panouri educative cu sloganul „Te plimbi prin 4, te faci de 10“. Eu m-am făcut de 10 aflînd că Victor Babeș „este considerat al doilea rabiolog din lume, după Louis Pasteur“. E o informație din zona turbării care într-adevăr îmi lipsea. (D. S.)

● Îmi atrage atenția un amic asupra unei nedreptăți a economiei de piață: „A ajuns să coste litrul de motorină mai mult ca litrul de bere!” – îmi spune el, revoltat. Ca pieton convins (n-am avut niciodată permis de conducere), am ignorat mereu cît costă motorina. Berea, în schimb, s-a scumpit revoltător de mult. (M. M.)

● Un șofer britanic a primit acasă o amendă pentru că a oprit să mănînce un hamburger – pe care tocmai îl cumpărase de la un McDonald’s drive-thru – într-o parcare a unei cafenele Starbucks. Cînd a primit amenda acasă, omul a făcut public necazul său, explicînd că, după ce a cumpărat hamburgerul, pur și simplu nu a mai găsit loc în parcarea McDonald’s și a condus imediat alături, în parcarea Starbucks. A staționat 14 minute, nu a părăsit mașina, a mîncat și a plecat. Pe rețelele de socializare, lumea a fost indignată și s-au rostit vorbe grele împotriva celor de la Starbucks. Rețeaua de cafenele a explicat că monitorizarea acelei parcări se face automat de către o firmă specializată, care folosește inteligența artificială. Deși fani ai inteligenței artificiale, cei mai mulți internauți au respins explicația. Eu am doar o observație: dacă nu era vorba despre două megacorporații și un biet om căzut între ele, care a vrut să mănînce un sandviș, lumea nu ar fi reacționat așa. (S. V.)

● Cîțiva supraviețuitori ai Holocaustului au părăsit Ucraina din calea sovieticilor lui Putin fugind în Germania. Dat fiind că, la scara Istoriei, șaptezeci de ani nu înseamnă mai nimic, s-ar putea invoca aici o vorbă amară din bătrîni: „N-a fost dusul cît întorsul!”. (M. C.)

● Cei care s-au gîndit că estomparea pandemiei de COVID-19 va lăsa un mare loc gol în domeniul știrilor n-au avut dreptate. După ce că pandemia a fost înlocuită de un război, iată că la orizont a mai apărut o amenințare cu nume de film horror: variola maimuței. Se pare că totuși boala nu e chiar pe măsura acestui nume. (A. M.)

● Într-un vagon de metrou, pe un afiș stau scrise, cu litere mari, o întrebare și un îndemn: „Ești fiert pe adidași? Fă un job din asta!”. Ceea ce mi-a zgîndărit ignoranța și mi-a ridicat cîteva întrebări existențiale: oare e de bine sau de rău să fii fiert pe adidași? În ce context aș putea folosi expresia? Și, nu în ultimul rînd, cam ce ar presupune un job în care te-ai fierbe pe adidași? (S. G.)

● Oleksandr Rjavski a candidat în 2004 pentru președinția Ucrainei cu un discurs pro-rus, avînd în programul de guvernare un proiect de lege prin care urma să desființeze armata Ucrainei. În timpul invaziei de anul acesta, după ce tocmai vorbise despre „umanitatea rușilor”, o brigadă de soldați ruși s-a instalat în conacul lui. Și l-au împușcat după ce acesta a refuzat să le toarne vodcă în pahare. Limpede ca vodca umanitatea aia! (M. C.)

● Pesemne că ați auzit de kopi luwak, cafeaua cea mai scumpă din lume. E vorba de o cafea indoneziană ale cărei boabe sînt înghițite de o civetă (un soi de pisică indoneziană) și eliminate – intacte, dar cu o aromă în plus – prin partea din dos a lighioanei. Unii se dau în vînt după această copro-specialitate, alții spun că e un moft, o născocire de marketing. Există și în lumea ceaiului ceva similar. Liubao, unul dintre străvechile ceaiuri negre fermentate ale Chinei, apreciat pentru aroma de beci umed, se găsește și în varianta digerată-excretată de viermi, sub numele popular „chóng shi” („rahat de vierme”) – sau, mai elegant, „dragon ball” (în fond, viermele e un dragon în miniatură, iar ball/bilă e numele mai distins al unei căcăreze). Kopi luwak costă în jur de 800 de dolari pe kilogram, ceaiul mistuit de viermi doar 150. Măgarul făcător de aur chiar există. (M. P.)

image

AȘ DESCRIE ACEASTĂ SITUAȚIE (MANIFESTATĂ PRIN PRELUNGIREA VIEȚII LA CATEGORIA „NEÎNSUFLEȚIT“) CA FIIND UN PARTENERIAT AERIAN

● Miliția lui Putin a arestat cîțiva ruși care se făceau că țin în mîini pancarte cu presupuse mesaje antirăzboi. Aș descrie această situație ca fiind post-kafkiană. (M. C.)

● Aflăm de pe ziareonline.ro că mămăliga prelungește viața ovarelor: „Mămăliga are capacitatea a revitaliza funcțiile sexuale, mai ales în cazul femeilor. Potrivit unor cercetări din zona Rucăr-Bran, unde mămăliga se află frecvent pe mesele oamenilor, 9% dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană intensă, manifestată prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vîrsta de 72 de ani”. De bătrînici și de mămăliguță, slavă Domnului, nu ducem lipsă; bărbați pe măsură să se găsească. (M. P.)

● Pugilistul român Ionuţ Băluţă a cîştigat titlul vacant WBC la categoria supercocoş. (A. M.)

● O braziliancă gravidă în 39 de săptămîni năștea un băiețel pe stadionul din Curitiba în timpul unui concert Metallica, pe cînd în Republica Buriatia, din componența Federației Ruse, o rusoaică primea acasă o parte (capul și două mîini) din trupul neînsuflețit al fiului ei mort pe frontul din Ucraina. Era o vorbă: Make love not war! (M. C.)

● Vestea parteneriatului Poștei Române cu Auchan, prin care în oficiile poștale se vor vinde atît băuturi, snacks-uri și dulciuri, dar și produse nealimentare (visez de pe acum la papuci de casă pufoși și halate confortabile), m-a bucurat și mi-a zgîndărit imaginația: cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa? Nu de alta, dar cînd ai de trimis o scrisoare și te înhami la statul la coadă, să ai și posibilitatea de a te caza într-o cameră, dotată cu baie, aer condiționat, televizor etc. (S. G.)

● Marți, 17 mai 2022, la ora 9,39, pe grupul de Facebook care se cheamă Obiecte/Furate/Pierdute București, între „Găsit talon VW Passat“ și „Bună, prietenului meu i s-a furat o geantă cu bani și acte“, a apărut o postare a Partidului România Mare cu titlul „Transporturi și infrastructură“, de unde citez un fragment: „PRM nu a fost și nu va fi de acord cu afirmația unor parlamentari ce declarau că România nu are nevoie de autostrăzi. Credem cu tărie că pe lîngă infrastructură rutieră trebuie să avem căi ferate moderne, că porturile Constanța și Mangalia trebuie mărite, că infrastructura dunăreană trebuie optimizată și în același timp transportul aerian trebuie reformat din temelie“. Deși am citit-o cu toată atenția cuvenită, n-am aflat din cuprinsul postării dacă PRM consideră că transporturile și infrastructura au fost furate sau pierdute. (D. S.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

riduri webp
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect! Rutina pe care să o respecți
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect!
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Cele mai comune 5 greșeli pe care le facem când ne alegem partenerul. „Dragostea învinge totul” e un mit
Angela Nuțu, psihoterapeut şi doctor în neuroștiințe, a dezvăluit câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii atunci când îşi aleg partenerul de viaţă.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Deciziile pentru dosarele de pensie depuse după 1 septembrie, greu de emis. Daniel Baciu: „Facem eforturi să primească în decembrie”
Aproximativ 20.000 români care au depus documentele pentru pensionare în luna septembrie 2024 așteaptă în continuare deciziile, deși a fost depășit termenul legal de 45 zile. Șeful Casei Naționale de Pensii a avansat un termen, chiar dacă soft-ul nu e gata.
cozonac jpg
Rețetă de cozonac din secolul al XIX-lea. Secretele străbunicilor noastre
Cozonacul, această delicatesă tradițională românească, este simbolul sărbătorilor și al ospitalității. În vremurile de demult, cozonacul nu era doar un desert, ci o expresie a iubirii și a grijii față de cei dragi.
suplimnente jpg
Ce suplimente alimentare preferă românii?
Piața suplimentelor alimentare din România, estimată la peste 670 de milioane de euro, în 2024.
image png
Povestea bărbatului înșelat imediat după nuntă. Soția își dorește să fie dusă în luna de miere
Nici bine nu au semnat actul de căsătorie, căci începutul căsniciei a doi tineri a fost zdruncinat de infidelitatea miresei. Femeia și-a înșelat soțul la doar câteva ore după nuntă, el fiind devastat.
Colaj foto png
Ce conține broșura de supraviețuire pe timp de război. „În caz de raid aerian...” Cum se gestionează resursele
Suedia a lansat o broșură destinată cetățenilor, în care sunt învățați cum să supraviețuiască în cazul unui război. Sfaturile sunt universal valabile.
shutterstock 1860806995 jpg
Traseul armelor destinate Hezbollah. Cum au ajuns rachete rusești avansate în mâinile grupării libaneze
Trupele israliene care avansează în operațiunea terestră lansată în sudul Libanului au descoperit cantități mari de arme rusești, confirmând astfel o suspciunea Israelului că gruparea Hezbollah se folosește de arme sofistificate din Rusia, relatează Wall Street Journal.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
În anii '60, ținutul sălbatic și aproape inaccesibil al Munților Lotru, cuprinși în masivul Parâng, trecea prin transformări ample, datorate lucrărilor la complexul hidroenergetic Lotru, însă regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu țintea planuri mult mai ambițioase în aceste locuri.