Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
image

O INFORMAȚIE DIN ZONA ECONOMIEI DE ALĂTURI NU ÎNSEAMNĂ MAI NIMIC DUPĂ CE O ÎNTREBARE LIMPEDE A FOST ÎNLOCUITĂ DE UN MOFT

● Primăria sectorului 4 s-a gîndit să instaleze în stațiile de autobuz niște panouri educative cu sloganul „Te plimbi prin 4, te faci de 10“. Eu m-am făcut de 10 aflînd că Victor Babeș „este considerat al doilea rabiolog din lume, după Louis Pasteur“. E o informație din zona turbării care într-adevăr îmi lipsea. (D. S.)

● Îmi atrage atenția un amic asupra unei nedreptăți a economiei de piață: „A ajuns să coste litrul de motorină mai mult ca litrul de bere!” – îmi spune el, revoltat. Ca pieton convins (n-am avut niciodată permis de conducere), am ignorat mereu cît costă motorina. Berea, în schimb, s-a scumpit revoltător de mult. (M. M.)

● Un șofer britanic a primit acasă o amendă pentru că a oprit să mănînce un hamburger – pe care tocmai îl cumpărase de la un McDonald’s drive-thru – într-o parcare a unei cafenele Starbucks. Cînd a primit amenda acasă, omul a făcut public necazul său, explicînd că, după ce a cumpărat hamburgerul, pur și simplu nu a mai găsit loc în parcarea McDonald’s și a condus imediat alături, în parcarea Starbucks. A staționat 14 minute, nu a părăsit mașina, a mîncat și a plecat. Pe rețelele de socializare, lumea a fost indignată și s-au rostit vorbe grele împotriva celor de la Starbucks. Rețeaua de cafenele a explicat că monitorizarea acelei parcări se face automat de către o firmă specializată, care folosește inteligența artificială. Deși fani ai inteligenței artificiale, cei mai mulți internauți au respins explicația. Eu am doar o observație: dacă nu era vorba despre două megacorporații și un biet om căzut între ele, care a vrut să mănînce un sandviș, lumea nu ar fi reacționat așa. (S. V.)

● Cîțiva supraviețuitori ai Holocaustului au părăsit Ucraina din calea sovieticilor lui Putin fugind în Germania. Dat fiind că, la scara Istoriei, șaptezeci de ani nu înseamnă mai nimic, s-ar putea invoca aici o vorbă amară din bătrîni: „N-a fost dusul cît întorsul!”. (M. C.)

● Cei care s-au gîndit că estomparea pandemiei de COVID-19 va lăsa un mare loc gol în domeniul știrilor n-au avut dreptate. După ce că pandemia a fost înlocuită de un război, iată că la orizont a mai apărut o amenințare cu nume de film horror: variola maimuței. Se pare că totuși boala nu e chiar pe măsura acestui nume. (A. M.)

● Într-un vagon de metrou, pe un afiș stau scrise, cu litere mari, o întrebare și un îndemn: „Ești fiert pe adidași? Fă un job din asta!”. Ceea ce mi-a zgîndărit ignoranța și mi-a ridicat cîteva întrebări existențiale: oare e de bine sau de rău să fii fiert pe adidași? În ce context aș putea folosi expresia? Și, nu în ultimul rînd, cam ce ar presupune un job în care te-ai fierbe pe adidași? (S. G.)

● Oleksandr Rjavski a candidat în 2004 pentru președinția Ucrainei cu un discurs pro-rus, avînd în programul de guvernare un proiect de lege prin care urma să desființeze armata Ucrainei. În timpul invaziei de anul acesta, după ce tocmai vorbise despre „umanitatea rușilor”, o brigadă de soldați ruși s-a instalat în conacul lui. Și l-au împușcat după ce acesta a refuzat să le toarne vodcă în pahare. Limpede ca vodca umanitatea aia! (M. C.)

● Pesemne că ați auzit de kopi luwak, cafeaua cea mai scumpă din lume. E vorba de o cafea indoneziană ale cărei boabe sînt înghițite de o civetă (un soi de pisică indoneziană) și eliminate – intacte, dar cu o aromă în plus – prin partea din dos a lighioanei. Unii se dau în vînt după această copro-specialitate, alții spun că e un moft, o născocire de marketing. Există și în lumea ceaiului ceva similar. Liubao, unul dintre străvechile ceaiuri negre fermentate ale Chinei, apreciat pentru aroma de beci umed, se găsește și în varianta digerată-excretată de viermi, sub numele popular „chóng shi” („rahat de vierme”) – sau, mai elegant, „dragon ball” (în fond, viermele e un dragon în miniatură, iar ball/bilă e numele mai distins al unei căcăreze). Kopi luwak costă în jur de 800 de dolari pe kilogram, ceaiul mistuit de viermi doar 150. Măgarul făcător de aur chiar există. (M. P.)

image

AȘ DESCRIE ACEASTĂ SITUAȚIE (MANIFESTATĂ PRIN PRELUNGIREA VIEȚII LA CATEGORIA „NEÎNSUFLEȚIT“) CA FIIND UN PARTENERIAT AERIAN

● Miliția lui Putin a arestat cîțiva ruși care se făceau că țin în mîini pancarte cu presupuse mesaje antirăzboi. Aș descrie această situație ca fiind post-kafkiană. (M. C.)

● Aflăm de pe ziareonline.ro că mămăliga prelungește viața ovarelor: „Mămăliga are capacitatea a revitaliza funcțiile sexuale, mai ales în cazul femeilor. Potrivit unor cercetări din zona Rucăr-Bran, unde mămăliga se află frecvent pe mesele oamenilor, 9% dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană intensă, manifestată prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vîrsta de 72 de ani”. De bătrînici și de mămăliguță, slavă Domnului, nu ducem lipsă; bărbați pe măsură să se găsească. (M. P.)

● Pugilistul român Ionuţ Băluţă a cîştigat titlul vacant WBC la categoria supercocoş. (A. M.)

● O braziliancă gravidă în 39 de săptămîni năștea un băiețel pe stadionul din Curitiba în timpul unui concert Metallica, pe cînd în Republica Buriatia, din componența Federației Ruse, o rusoaică primea acasă o parte (capul și două mîini) din trupul neînsuflețit al fiului ei mort pe frontul din Ucraina. Era o vorbă: Make love not war! (M. C.)

● Vestea parteneriatului Poștei Române cu Auchan, prin care în oficiile poștale se vor vinde atît băuturi, snacks-uri și dulciuri, dar și produse nealimentare (visez de pe acum la papuci de casă pufoși și halate confortabile), m-a bucurat și mi-a zgîndărit imaginația: cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa? Nu de alta, dar cînd ai de trimis o scrisoare și te înhami la statul la coadă, să ai și posibilitatea de a te caza într-o cameră, dotată cu baie, aer condiționat, televizor etc. (S. G.)

● Marți, 17 mai 2022, la ora 9,39, pe grupul de Facebook care se cheamă Obiecte/Furate/Pierdute București, între „Găsit talon VW Passat“ și „Bună, prietenului meu i s-a furat o geantă cu bani și acte“, a apărut o postare a Partidului România Mare cu titlul „Transporturi și infrastructură“, de unde citez un fragment: „PRM nu a fost și nu va fi de acord cu afirmația unor parlamentari ce declarau că România nu are nevoie de autostrăzi. Credem cu tărie că pe lîngă infrastructură rutieră trebuie să avem căi ferate moderne, că porturile Constanța și Mangalia trebuie mărite, că infrastructura dunăreană trebuie optimizată și în același timp transportul aerian trebuie reformat din temelie“. Deși am citit-o cu toată atenția cuvenită, n-am aflat din cuprinsul postării dacă PRM consideră că transporturile și infrastructura au fost furate sau pierdute. (D. S.)

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Ploaie precipitatii umbrela FOTO Shutterstock jpg
Vremea luni, 31 martie. Plouă în aproape toată ţara
Săptămâna începe cu temperaturi uşor mai scăzute decât în zilele anterioare, dar normale pentru această perioadă. Se anunţă ploi în aproape toată ţara.
masini second hand
Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat
Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile.
vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.