Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
image

O INFORMAȚIE DIN ZONA ECONOMIEI DE ALĂTURI NU ÎNSEAMNĂ MAI NIMIC DUPĂ CE O ÎNTREBARE LIMPEDE A FOST ÎNLOCUITĂ DE UN MOFT

● Primăria sectorului 4 s-a gîndit să instaleze în stațiile de autobuz niște panouri educative cu sloganul „Te plimbi prin 4, te faci de 10“. Eu m-am făcut de 10 aflînd că Victor Babeș „este considerat al doilea rabiolog din lume, după Louis Pasteur“. E o informație din zona turbării care într-adevăr îmi lipsea. (D. S.)

● Îmi atrage atenția un amic asupra unei nedreptăți a economiei de piață: „A ajuns să coste litrul de motorină mai mult ca litrul de bere!” – îmi spune el, revoltat. Ca pieton convins (n-am avut niciodată permis de conducere), am ignorat mereu cît costă motorina. Berea, în schimb, s-a scumpit revoltător de mult. (M. M.)

● Un șofer britanic a primit acasă o amendă pentru că a oprit să mănînce un hamburger – pe care tocmai îl cumpărase de la un McDonald’s drive-thru – într-o parcare a unei cafenele Starbucks. Cînd a primit amenda acasă, omul a făcut public necazul său, explicînd că, după ce a cumpărat hamburgerul, pur și simplu nu a mai găsit loc în parcarea McDonald’s și a condus imediat alături, în parcarea Starbucks. A staționat 14 minute, nu a părăsit mașina, a mîncat și a plecat. Pe rețelele de socializare, lumea a fost indignată și s-au rostit vorbe grele împotriva celor de la Starbucks. Rețeaua de cafenele a explicat că monitorizarea acelei parcări se face automat de către o firmă specializată, care folosește inteligența artificială. Deși fani ai inteligenței artificiale, cei mai mulți internauți au respins explicația. Eu am doar o observație: dacă nu era vorba despre două megacorporații și un biet om căzut între ele, care a vrut să mănînce un sandviș, lumea nu ar fi reacționat așa. (S. V.)

● Cîțiva supraviețuitori ai Holocaustului au părăsit Ucraina din calea sovieticilor lui Putin fugind în Germania. Dat fiind că, la scara Istoriei, șaptezeci de ani nu înseamnă mai nimic, s-ar putea invoca aici o vorbă amară din bătrîni: „N-a fost dusul cît întorsul!”. (M. C.)

● Cei care s-au gîndit că estomparea pandemiei de COVID-19 va lăsa un mare loc gol în domeniul știrilor n-au avut dreptate. După ce că pandemia a fost înlocuită de un război, iată că la orizont a mai apărut o amenințare cu nume de film horror: variola maimuței. Se pare că totuși boala nu e chiar pe măsura acestui nume. (A. M.)

● Într-un vagon de metrou, pe un afiș stau scrise, cu litere mari, o întrebare și un îndemn: „Ești fiert pe adidași? Fă un job din asta!”. Ceea ce mi-a zgîndărit ignoranța și mi-a ridicat cîteva întrebări existențiale: oare e de bine sau de rău să fii fiert pe adidași? În ce context aș putea folosi expresia? Și, nu în ultimul rînd, cam ce ar presupune un job în care te-ai fierbe pe adidași? (S. G.)

● Oleksandr Rjavski a candidat în 2004 pentru președinția Ucrainei cu un discurs pro-rus, avînd în programul de guvernare un proiect de lege prin care urma să desființeze armata Ucrainei. În timpul invaziei de anul acesta, după ce tocmai vorbise despre „umanitatea rușilor”, o brigadă de soldați ruși s-a instalat în conacul lui. Și l-au împușcat după ce acesta a refuzat să le toarne vodcă în pahare. Limpede ca vodca umanitatea aia! (M. C.)

● Pesemne că ați auzit de kopi luwak, cafeaua cea mai scumpă din lume. E vorba de o cafea indoneziană ale cărei boabe sînt înghițite de o civetă (un soi de pisică indoneziană) și eliminate – intacte, dar cu o aromă în plus – prin partea din dos a lighioanei. Unii se dau în vînt după această copro-specialitate, alții spun că e un moft, o născocire de marketing. Există și în lumea ceaiului ceva similar. Liubao, unul dintre străvechile ceaiuri negre fermentate ale Chinei, apreciat pentru aroma de beci umed, se găsește și în varianta digerată-excretată de viermi, sub numele popular „chóng shi” („rahat de vierme”) – sau, mai elegant, „dragon ball” (în fond, viermele e un dragon în miniatură, iar ball/bilă e numele mai distins al unei căcăreze). Kopi luwak costă în jur de 800 de dolari pe kilogram, ceaiul mistuit de viermi doar 150. Măgarul făcător de aur chiar există. (M. P.)

image

AȘ DESCRIE ACEASTĂ SITUAȚIE (MANIFESTATĂ PRIN PRELUNGIREA VIEȚII LA CATEGORIA „NEÎNSUFLEȚIT“) CA FIIND UN PARTENERIAT AERIAN

● Miliția lui Putin a arestat cîțiva ruși care se făceau că țin în mîini pancarte cu presupuse mesaje antirăzboi. Aș descrie această situație ca fiind post-kafkiană. (M. C.)

● Aflăm de pe ziareonline.ro că mămăliga prelungește viața ovarelor: „Mămăliga are capacitatea a revitaliza funcțiile sexuale, mai ales în cazul femeilor. Potrivit unor cercetări din zona Rucăr-Bran, unde mămăliga se află frecvent pe mesele oamenilor, 9% dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană intensă, manifestată prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vîrsta de 72 de ani”. De bătrînici și de mămăliguță, slavă Domnului, nu ducem lipsă; bărbați pe măsură să se găsească. (M. P.)

● Pugilistul român Ionuţ Băluţă a cîştigat titlul vacant WBC la categoria supercocoş. (A. M.)

● O braziliancă gravidă în 39 de săptămîni năștea un băiețel pe stadionul din Curitiba în timpul unui concert Metallica, pe cînd în Republica Buriatia, din componența Federației Ruse, o rusoaică primea acasă o parte (capul și două mîini) din trupul neînsuflețit al fiului ei mort pe frontul din Ucraina. Era o vorbă: Make love not war! (M. C.)

● Vestea parteneriatului Poștei Române cu Auchan, prin care în oficiile poștale se vor vinde atît băuturi, snacks-uri și dulciuri, dar și produse nealimentare (visez de pe acum la papuci de casă pufoși și halate confortabile), m-a bucurat și mi-a zgîndărit imaginația: cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa? Nu de alta, dar cînd ai de trimis o scrisoare și te înhami la statul la coadă, să ai și posibilitatea de a te caza într-o cameră, dotată cu baie, aer condiționat, televizor etc. (S. G.)

● Marți, 17 mai 2022, la ora 9,39, pe grupul de Facebook care se cheamă Obiecte/Furate/Pierdute București, între „Găsit talon VW Passat“ și „Bună, prietenului meu i s-a furat o geantă cu bani și acte“, a apărut o postare a Partidului România Mare cu titlul „Transporturi și infrastructură“, de unde citez un fragment: „PRM nu a fost și nu va fi de acord cu afirmația unor parlamentari ce declarau că România nu are nevoie de autostrăzi. Credem cu tărie că pe lîngă infrastructură rutieră trebuie să avem căi ferate moderne, că porturile Constanța și Mangalia trebuie mărite, că infrastructura dunăreană trebuie optimizată și în același timp transportul aerian trebuie reformat din temelie“. Deși am citit-o cu toată atenția cuvenită, n-am aflat din cuprinsul postării dacă PRM consideră că transporturile și infrastructura au fost furate sau pierdute. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.