Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ UNIVERSUL NU AR VREA SĂ PETREACĂ PATRU ZILE ÎNTR-UN GRAJD (URMAT DE TREIZECI DE ZEROURI), PERSOANELE CARE AU PASIUNEA DE A PRIVI UN FILM VECHI AR FI COMICE

 Dacă tragi un foc de armă în spațiu, glonțul nu se va opri niciodată de vreme ce viteza de expansiune a universului este superioară vitezei glonțului. Dacă universul nu s-ar afla în expansiune, atunci unul sau cei doi atomi aflați în centimetrul cub din aproape vidul spațiului îl vor opri cam după zece milioane de ani-lumină. (M. C.)

 Pe geamul unui magazin unde se vînd și băuturi alcoolice, o bere își dă întîlnire cu un consumator pe care ar vrea să-l cucerească: „Ne vedem la tine în frigider“. Va fi, probabil, o dragoste rece. (D. S.)

 Dorind să testeze o nouă închisoare construită în Elveția, din cantonul Zürich, autoritățile au făcut apel la voluntari, dispuși să petreacă patru zile încarcerați, după toate rigorile – fără nici un contact cu cei din afară, fără telefoane sau alte dispozitive electronice. Din cei peste 700 de oameni care s-au prezentat, mă întreb cîți au făcut-o din spirit civic, cîți din amuzament și cîți pentru a ști ce-i poate aștepta. (S. G.)

 Un student a afișat un prosop pe care apărea semnul „Z”, iar poliția i-a bătut la ușa camerei de cămin pentru a verifica ce semnifică semnul „Z” afişat la geamul acestuia. Era vorba despre un prosop pe care era desenat un cal într-un grajd. Tînărul a pus prosopul la uscat împăturit în două, iar partea care se vedea înspre stradă i-a dus pe agenţi cu gîndul la semnul „Z” al lui Vladimir Putin şi al soldaţilor acestuia. În cămin erau cazaţi foarte mulţi refugiaţi ucraineni, iar administratorul căminului a anunțat că la geamul unei camere de la etajul V se află afişat un steag cu însemnele invaziei ruseşti din Ucraina. Denunţătorul a considerat că era vorba de un gest teribilist. Deci nici vorbă de un gest politic, ci doar de un cal pe un prosop. (A. M. S.)

 Planeta 55 Cancri al cărei mineral preponderent este diamantul (cam cum e nisipul pe Terra) este estimată la valoarea de 27 de nonilioane de dolari (27 urmat de treizeci de zerouri). Dacă valoarea e direct proporțională cu raritatea, atunci noi avem o planetă de doi bani. (M. C.)

 Un studiu publicat recent în revista Personality and Social Psychology – o revistă științifică serioasă, cu peer-review și tot dichisul – a creionat portretul omului plictisitor, rezultat al cercetărilor, desigur. Astfel, cei care au următoarele profesii, în această ordine: analist de date, contabil, consilier în taxe sau asigurări, curățenie și funcționar de bancă sînt cei mai expuși păcatului de a fi plictisitor. De asemenea, persoanele care au pasiunea de a privi păsări, care profesează o religie sau au viciul fumatului sînt mai degrabă evitate decît cultivate social. La fel, cei care trăiesc în orașe mici sau cei cărora le place mult să se uite la televizor. Iată, așadar, de ce mai mult de jumătate din omenire e plictisitoare. Bun studiu! La polul opus, profesiunile care îi fac pe oameni să fie interesanți sînt cele din jurul artelor, jurnalismului, științei, medicinei, precum și profesorii. După cum vedeți, noi, cei de la Dilema veche, sîntem susceptibili de a fi interesanți. Slavă Domnului! (S. V.)

 L-am observat de mai multă vreme, dar îți ia ceva timp pînă să realizezi că un asemenea personaj nu e doar o simplă închipuire, inexistentă în realitate (sau în Realitatea). Un moderator TV, nu-i mai dau și numele, care, în timp ce se chinuie să declame diverse enormități pe ecran, plimbă două bile într-o mînă. Era un film vechi cu Humphrey Bogart comandant de navă (Revolta de pe Caine), care avea același obicei de a învîrti și a lovi două bile într-o mînă. Nu că ar exista vreo asemănare... (A. M.)

 În urmă cu cîteva săptămîni, cînd armata ucraineană a reușit să distrugă un depozit de carburant al armatei ruse situat chiar pe teritoriul rusesc, la Belgorod, oficialii ruși au negat reușita atacului ucrainean, susținînd că depozitul a luat foc accidental. Acum, cînd nava-amiral a marinei ruse din Marea Neagră s-a scufundat – se pare, ca urmare a unui atac ucrainean cu rachete Neptun –, rușii spun, din nou, că la bord s-a petrecut, accidental, o explozie. Rușii par urmăriți de ghinion și vor pierde războiul pentru că li se prăbușesc bombardierele (deh, vreme nefavorabilă), li se împotmolesc tancurile (deh, drumuri proaste!), li se scufundă vasele de desant (curenții de apă, furtuna etc.). Minciunile astea ar fi comice dacă nu ar fi războiul ăsta sinistru de agresiune care face mii și mii de victime în Ucraina. (M. M.)

LA ORA FIXATĂ, MAI BINE DE DOUĂ MII DE NUME AU DISPĂRUT ÎNTR-O URNĂ

 În jocul online pe care îl joc, un MMORPG – The Elder Scrolls Online –, există trei facțiuni care se luptă una cu alta de ani întregi. Însă cînd Rusia a invadat Ucraina, am hotărît să organizăm un marș pentru pace și de solidaritate cu poporul ucrainean, în joc. La ora fixată, avatarurile noastre, prieteni și dușmani, au mărșăluit umăr la umăr minute întregi pe dealurile și cîmpiile din Tamriel, lumea virtuală. Însă totul s-a terminat prost, într-o baie de sînge. Ignoraserăm faptul că aveam în joc foarte mulți jucători ruși. (A. P.)

 Ho Hoang Hung a părăsit Phuket, o localitate aflată în sudul Thailandei, la bordul unei mici canoe pneumatice, pentru a-și revedea soția, de care a fost separat, din cauza pandemiei, timp de doi ani. Pentru asta, a trebuit să traverseze golful Bengal și să străbată mai bine de două mii de kilometri pe apă. Acest Ulise modern a fost descoperit, la 80 de kilometri de continent, de un vas de pescuit, care a alertat autoritățile. Probabil că e acum la închisoare, dar gestul lui rămîne nebunesc de frumos. (A. M. S.)

 În toamna lui 2015, ziarul Adevărul a întocmit o listă cu cele mai neobișnuite nume din România zilelor noastre. Nume de familie: Bucă (2.996 de persoane), Flocea (1.728), Labă (880), Bou negru (611), Mortu (581), Blegu (515), Belibou (507), Mercedes (315), Beţivu (219), Slănina (186), Roadevin (173), Dacia (146), Bou bătrîn (119), Jegu (95), Nespălatu (70), Găinaţ (61), Gunoi (41), Muc (29), Bulan (7) și, fără număr: Joacă-Bine, Vacăgrasă, Mormînt, Sicriu, Muci, Prostu, Hitler. Prenume: Ministru, Justiţia, Poliţia, Preşedinte, Portocala, Lămîia, Strugurel, Televizor, Miss-America, Rîndunel, Struţ, Superman, Paracetamol, Termopan, Papanaș, Facultatea, Expertiza, Farmacia, Făt-Frumos, Leuştean, Semaforu, Milion, Seif, Judecător, Strălucirea, Medalion, Piersica, Roberto-Bagio, Bin Laden, Pele Santos del’April, Amorel. Nume complete: Ispilante Sentiment-Brusli, Cojocaru Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin, Struţ Modest, Geniloni Sfeclă, Rîndunel Pisică, Ion Mariano-Monamour, Andaluzia Poşircă, Bred Pit, Supplexa Memoranda Onac, Întuneric Steluţa Luminiţa, Rămurel Pastramă, Rudolf Pufulete, Puţoi Ion, Ruptureanu Rozeta, Marin Capdefier, Tuduce Dorule Dicusară, Vasile San Siro Ciocoi, Simion Berebună, Ilegitim Vasile, Napoleon Raţă. (M. P.)

 62 de meserii noi au fost adăugate și 62 de meserii vechi au fost scoase din nomenclatorul românesc. Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei. Au dispărut: inspector telegrame, ceruitor de piastrine pentru acordeoane, confecționer de garnituri din azbest. Au murit piastrinele, trăiască baristele! (M. C.)

 O reclamă la o farmacie mă îndeamnă să cîștig un cărucior – tot ce am de făcut e să bag un talon într-o urnă. Cînd am auzit „cărucior” și „urnă” într-un context farmaceutic, tanatofobia din mine s-a activat instantaneu, provocîndu-mi mefiență și față de cuvîntul „talon”. (S. G.)

Foto: E. Farkas

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

HIstoria.ro

image
„Micile Rome” - Așezările coloniștilor romani în Dacia
După cucerire, teritoriul unei noi provincii era împărțit administrativ și guvernat după principiile dreptului roman. Elementele principale ale romanizării au fost armata, administrația, coloniștii, dreptul roman, veteranii și școlile create în provincii. Armata avea legături permanente cu autohtonii, unii dintre ei înrolându-se în trupă imediat după cucerire, în provinciile lor sau fiind trimiși în altele, chiar departe: trupe auxiliare formate din daci, imediat după cucerire, au fost trimise u
image
Bătălia de la Poltava, sau cum a devenit Rusia o Mare Putere
27 iunie 1709: în urma victoriei de la Poltava, Rusia se alătură grupului de Mari Puteri europene și, prin înfrângerea Suediei, câștigă definitiv poziția de cea mai mare putere a Europei Nord-Estice. Era primul pas al dezvoltării fulminante a Rusiei. Bătălia de la Poltava, una din cele mai mari bătălii ale Marelui Război Nordic (uitat, din păcate, de istoriografia modernă), a avut, așadar, consecin
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.