Cu ochii-n 3,14

21 mai 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AM AFLAT CARE-I DIFERENȚA DINTRE ANUL TRECUT ȘI TIMPUL TRECUT

 Cum și-au petrecut unii (mai exact, unele) începutul de relaxare? Am aflat de la televizor, unde o făptură a zilei de azi, cu un aer exuberant, spunea: „Am răstălmăcit toate magazinele!“. (D. S.)

 Am aflat cu surprindere că un cuvînt romani-românesc extrem de popular prin partea locului are un echivalent precis în limba germană. Ische (citit ișe), provenit din idiș, înseamnă, în jargon urban german, nici mai mult, nici mai puțin, „gagică” – cu tot panașul de conotații, nuanțe și semnificații. O altă asemănare, de-a dreptul izbitoare, mi-a zdruncinat o mică, dar semeață parte a sentimentului național-lingvistic: germanul Puller, pronunțat pulăr, înseamnă exact ceea ce bănuiți. Dată naibii latina asta, cu pullus-ul și cu ampulla ei cu tot. (M. P.)

 Care-i diferența dintre self driving car și un șofer de Uber care, după ce primește toate datele călătoriei prin aplicație, execută întocmai indicațiile vocii generate de Waze? De la Sapiens la proto-roboți. (M. C.)

 Un magazin din Hong Kong vinde îngheţată cu aromă de gaz lacrimogen, pentru cei care vor să-și amintească de demonstraţiile violente de anul trecut, informează New York Times. Ingredientul principal este piperul negru. „Are gust de gaz lacrimogen. Pare dificil să respiri iniţial, este chiar picantă şi iritantă. Mă face să vreau să beau multă apă imediat”, a spus un client. Nici nostalgia nu mai e ce-a fost. (A. M. S.)

 O știre Mediafax spune că viceprimarul din Deveselu conduce mașina de gunoi și „nu-i e rușine”. Iar primarul se urcă la volanul microbuzului și transportă angajații la serviciu. Doamna Firea a ratat o asemenea lovitură de imagine. Dar nu-i timpul trecut. Poate o sfătuiește cineva… (D. C.)

CE-A CÎȘTIGAT PRIMUL FOST LUCRĂTOR ACUM? O INVITAȚIE ROMANTICĂ LA IZOLARE ÎN MÎNCARE

 „Ce-a cîștigat? Kövesi n-a cîștiat nimic la CEDO. Nu mai bateți cîmpii cu grație!” – L.O.V., ricanînd din surîsu-i inefabil. Adicǎtelea, lǎsați-mǎ pe mine sǎ bat cîmpiile române… cu abjecție… Aceeași a dvs., Lia Olguța Vasilescu. (R. M.)

 Recent s-a redeschis primul Disneyland, cel din Shanghai, la 30% din capacitate, cu o verificare atentă a stării de sănătate a vizitatorilor și cu respectarea regulilor de distanțare socială în întreg parcul. Pentru a-i mai amuza pe cei mici, care înțeleg mai puțin din ce se petrece în jur, tot Disney a lansat o serie de măști pe care sînt desenate personajele cele mai populare, de la Mickey și Minnie Mouse pînă la prințese, sirene, eroi din Star Wars sau Frozen. Uite-așa, în vremuri de pandemie, și cei mari își pot arăta adevărata față (sau mască). (A. A. D.)

 La protestul antivacciniștilor de vineri, cică a participat și Adrian Severin, fost parlamentar european, fost viceprim-ministru, fost ministru al Afacerilor Externe, fost condamnat penal și pușcăriaș. Păi, cum ar putea domnul Severin să creadă în viruși și în vaccinuri? El nu credea nici că-i normal ca în apă să fie de două ori mai mulți atomi de hidrogen decît de oxigen. (A. M.)

 Un american s-a deghizat în lucrător pe aeroportul din Frankfurt, cu speranța că va putea păcăli restricțiile de călătorie din această perioadă, pentru a-și întîlni iubita care trăiește în Germania. Are 20 de ani. Îl înțeleg. (A. M. S.)

 De treizeci de ani au rǎsucit legislația numai în unghiul favorabil pentru Dragnea & ai sǎi… cîtǎ frunzǎ și iarbǎ. Nu s-au autosesizat pe un plan legislativ coerent, de perspectivǎ. Domnii Iordache, Toader & acoliții aveau în lucru alt plan. Iar acum s-au trezit bǎltind în vid legislativ. Care baltǎ nu a fost descoperitǎ de avocata neamului decît la sfîrșit, cînd, zic tot ei, românii s-au trezit cocoșați de atîtea amenzi. Avocata nu s-a prins de la bun început. Cǎ, deh, nu-i picǎ omului fisa oricînd! Ci numai la comandǎ. Iar comanda a comandat cu întîrziere. De unde sǎ le mai parvinǎ, așadar, aleșilor în funcție o gurǎ de oxigen? Cǎ din urǎ nu izvorǎște decît abjecție în stare purǎ… (R. M.)

 Cu o săptămînă înainte de ieșirea oficială din starea de urgență, Primăria sectorului 2 a decis redeschiderea parcurilor – menționîndu-se că „parcurile au fost redeschise ca o extensie a sistemului de trotuare”. Presupun că, în noua normalitate, o invitație romantică la promenadă va suna cam așa: „Vii să mirosim teii în extensia sistemului de trotuar?”. (S. G.)

 Ziarul Libération anunța acum cîteva zile, cu litere de-o șchioapă, relaxarea măsurilor de izolare în Franța: „Retour à l’anormal!”. În urmă cu două săptămîni, Michel Houellebecq scria că nu crede în previziuni de tipul „Nimic nu va mai fi cum a fost odată”. „Dimpotrivă, totul va fi exact la fel”, spune el. Da, e clar, ne întoarcem la anormalitate. (M. M.)

 Lucruri cu care nu mă împac: odorizantele auto, etichetele care nu se dezlipesc de pe produse, mănunchiul de etichete de pe tricouri/cămăși, manualele de utilizare în 30 de limbi ale electrocasnicelor, gulerașul de plastic de pe gîtul pet-ului de Borsec, foița de aluminiu de pe gura tubului de pastă de dinți, paiul din paharul de gin tonic, tacîmurile de plastic cînd comanzi mîncare pentru acasă, cuvertura de pe marginea patului de hotel, uscătoarele de mîini din toaletele publice. Deocamdată atît. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.