Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CICLUL „COLOREAZĂ SIMBOLIC ACOPERIȘUL EPOCII NOASTRE“

● Din ciclul „Ce mai vezi în metrou“: un tînăr cu pantaloni portocalii pînă la genunchi, care are tatuat pe gamba stîngă portretul (fotografic!) al lui Pablo Escobar. (D. S.)

● În ziarul Independentul, care ar trebui să prezinte programul electoral al lui Mircea Diaconu, avem așa: o pagină de colorat – „Colorează mașina lui Mircea Diaconu“, o pagină cu un labirint – „Găsește drumul lui Mircea Diaconu către Președinție“, două pagini despre „Cum votează zodiile“. Ar mai fi nevoie de un rebus cu rolurile pe care le-a jucat Mircea Diaconu, un test psihologic – „Cît de mult semeni cu Mircea Diaconu?“, o pagină cu bancuri cu Mircea Diaconu și, gata, poate o punem de un „almanahe“. (A. P.)

● Stimată doamnă Viorica Dăncilă – ex-premier, actualmente candidat prezidențial, viitor nesemnificativ –, vă propun un exercițiu de imaginație (dacă nu e prea mult spus): să presupunem că ați coborît dintr-un tren într-un mic oraș, pentru cîteva ore, cu dorința de a‑l vizita, dar o ploaie „cats and dogs“ (scuze, știu că nu e cazul, ar însemna „cu bulbuci“) vă răstoarnă toate planurile de mers la pas, cu harta în față. Totuși, ca prin minune, un city-break oprește în fața dvs.: only 5 euro all day long scrie mare, chiar dacă nu e pe placul dvs., rețineți totuși cifra, așa că urcați… Dar, moment de incertitudine, șoferul vă întinde și pungulița cu toate cele pentru a vă conecta la dispozitivul din fața dvs., din păcate explicațiile curg doar în cinci limbi de circulație internațională (evident, româna nu se numără printre ele). La sfîrșitul călătoriei, după ce eventual ați selectat vreuna dintre limbile simbolic anunțate prin eșantion din steagul țării respective (condiția indispensabilă e să știți ce steag reprezintă cutare țară, și de aici limba; recunosc, e un pic mai anevoios), veți putea spune cu precizie ce oraș „ați vizitat“? În eventualitatea că va fi fost vorba de alt oraș în afară de Bruxelles. Dar, chiar în situația fericită (pentru dvs.) că era Bruxelles, vă întoarceți cu siguranță tot la vorba neaoșă (variantă): Geaba vii, geaba te duci, geaba mai strici ăi papuci! (R. M.)

● Din poezia acestei țări: un primar din județul Alba (din Vințu de Jos) s-a amendat singur, pentru că nu avea autorizație de la Primărie cînd și-a modificat acoperișul casei. (S. G.)

● Moștenitorul imperiului Playboy s-a căsătorit cu o vedetă din seria Harry Potter. Așa poate să înceapă un basm al epocii noastre. (A. M. S.)

cristinastefan 6197 jpg jpeg

CONFUZIA
ÎNTRE DOUĂ TIPURI DE FINAL
ESTE DE PREFERAT
CELOR ȘAPTE ANI DE LÎNĂ,
FĂCÎND UITAT SCOPUL

● De parcă n-ar fi fost de ajuns confuzia pe care o fac unii occidentali între Budapest şi Bucharest, acum o să facă şi confuzia între Orbán şi Orban. (D. C.)

● În cele mai multe magazine de cadouri sînt două tipuri de animale, reale sau fantastice, care au cele mai multe reprezentări: pisicile și inorogii. Fie că sînt căni, perne ori pușculițe. (I. P.)

● În Hong Kong, unele restaurante McDonald’s organizează nunți, cu tot tacîmul: ceremonie și petrecerea de după. Oare ce-și declară mirii la final? I’m loving it? (C. Ș.)

● La 2 iunie 2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc a oficiat la Blaj ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici români uciși in odium fidei în închisorile comuniste, între anii 1950 și 1970. La puțin timp după vizita Papei, Episcopia Greco-Catolică de Bucureşti a fost asaltată de jurnaliști entuziaști care doreau să le ia interviuri celor șapte episcopi beatificați. Elisa Covaci, consultantul artistic al Teatrului German din Timișoara care ar fi căutat adresa de e-mail a lui Molière, are precursori pe măsură. (M. P.)

● Un bărbat din Moscova riscă cinci ani de închisoare după ce a atacat un ofițer de poliție cu o pisică. Suspectul, Ghenadi Șcerbakov, băuse cînd a avut loc incidentul și i-a aruncat polițistului pisica în față. Pisicile, aceste imprevizibile arme blănoase. (A. M. S.)

● M-am dat pe net căutînd informații despre spălarea unui sacou din lînă. Am găsit următoarea bijuterie: „Nu puteți spăla costumul într-o mașină de scris.“ (C. Ș.)

● Vă întrebați de ce are politica atîția spectatori febrili? Păi, uitați de ce. Te uiți la ea ca la un serial bun, ce nu se mai sfîrșește. Un fel de Tînăr și neliniștit infinit, doar că infinit mai bine scris și mai bine jucat. Într-unul dintre ultimele episoade, pînă după jumătatea lui, conjunctura (scenariul, ar zice unii) plasase pe tipul cel antipatic, dar tupeist și tare-n gură, în poziția decisivă, de playmaker, de om fără de care nu poate nici una dintre tabere să miște, ori cu el, ori nu se poate, toți sînt la mîna lui. Tipul savurează poziția asta un timp și se joacă, un pic sadic, cu nervii tuturor, făcînd un fel de spectacol moral în care, oricum, nimeni nu crede. Nici el. Dar îl joacă, pentru că-i dă mîna și îi place să-i fiarbă pe toți ceilalți. Și deodată, după doar cîteva minute, tot cadrul se rotește, decorul se schimbă în spatele lui, conjunctura știută devine alta, se produc rapid unele trădări ca-n Shakespeare, și omul fără de care nu se puteau roti nici stelele pe cer devine papagalul grupului, neputincios și inutil, totul se întîmplă cum trebuie să se întîmple indiferent de ce zice el, iar declarațiile „morale“ care țineau suflarea cu sufletul la gură devin smiorcăieli de care rîd ăștia pe Facebook. Cum s-ar zice, răsturnări de situație. Uite de-aia are politica spectatori… (S. V.)

● Poliţia din Frankfurt a găsit autoturismul unui bătrîn de 76 de ani care a uitat unde-l parcase în urmă cu douăzeci de ani. Acum bătrînelul deţine o maşină vintage. (M. C.)

● Fostul premier Viorica Dăncilă spune că scopul pentru PSD e „să cîștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut“. La așa ambiție nu poți decît să-i urezi: „Succesuri!“. (M. M.)

Foto: Marius Chivu, Cristina Ștefan

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.