Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

FOLOSINDU-SE DOAR DE PUTEREA DOGORITOARE A NOTEI 2,
CONDUCĂTORUL BIOLOGIC
ȘI-A FĂCUT DEBUTUL
ÎN CONTEMPLAȚIE 

● Bucătari ingenioși, cei de la Serviciul Național de Meteorologie din Nebraska, loviți de un val de caniculă, au copt biscuiți într-o mașină, folosindu-se doar de puterea dogoritoare a soarelui. (C. Ș.)

● Dintr-un vechi articol cu titlul „Din argot-ul școlarilor“, de Gh. Agavriloaei (apărut în Buletinul Institutului de Filologie Romînă „Alexandru Philippide“, volumul IV, 1937), am aflat ceva nostim: pe atunci, notei 2 i se spunea „nouă cu talpă“, iar notei 3 i se spunea „opt cu ferestrele deschise“. (D. S.)

● Bud Light oferă bere gratis oricărui extraterestru care scapă cu viață din Zona 51. „Duceți-ne la conducătorul vostru!“, stă scris pe cutiile lor speciale de -space beer. (C. Ș.)

● „Dacă o femeie rămîne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrînsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.“ Vorbele acestea aparțin unui preot. Aberant logic, biologic & teologic. Jalnic la nivel uman. (M. M.)

● Aflu dintr-un comunicat de presă că TINNA LATINA, nepoata afaceristului Cristian Borcea, și-a făcut debutul în muzică, pe piața internațională, cu piesa „Tinna Latina“. (A. M. S.)

● Din experiențele străzii bucureștene: într-o zi, făcînd poze cu cerul înainte de furtună, cu ochii fiind doar pe sus, simt, totuși, că se uită cineva la mine. Cînd mă întorc, un cîine comunitar, mic și maro, mă urmărea insistent, dar tăcut, de la picioarele mele. Cum am terminat cu poza și am dat să plec, a-nceput să mă latre. Se pare că avusese și el micul lui moment cîinesc de contemplație. (I. P.

marius chivu athumbnail 3 jpg jpeg

DIN CAUZA
UNOR ANIMALE PROASPETE
DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE
(INCLUSIV ÎN INFRAROȘU),
NU MAI POATE FI VORBA NEAPĂRAT DE CEL MAI LUNG OVĂZ
CU PICIOARELE PE PĂMÎNT

● Din cauza caniculei, poliția unui orășel din Massachusetts, Braintree, a cerut posibililor infractori să se abțină de la încălcarea legii pentru cîteva zile, sugerîndu-le să stea mai bine în casă, cu aerul condiționat pornit, să se uite la seriale TV, să se joace cu aplicațiile de pe net sau să facă sport în subsolul casei. Nu știu dacă rata infracționalității chiar a scăzut în acele zile, însă contraoferta Poliției a fost, cu siguranță, una extrem de tentantă. (S. G.)

● Doi tineri din Londra, un el și o ea, au decis să protesteze împotriva veganilor, la o adunare a acestora ce a avut loc în martie, într-o piață din capitala britanică. Cei doi au mîncat diverse cărnuri crude ale unor animale, inclusiv veverițe (!), în fața veganilor oripilați. Imaginile filmate de martori arată că cel puțin un copil, șocat de ceea ce vedea, i-a rugat să înceteze, dar cuplul protestatar a continuat să înfulece încă și mai furios dintr-un cap de porc. Poliția i-a arestat și i-a amendat. Avînd în vedere că același tratament se aplică și veganilor activiști care tulbură, adesea, grătarele altora, mă gîndesc că, iată, există totuși un echilibru în reacția autorităților. Dezechilibrul, însă, rămîne grav în capul celor care mănîncă veverițe în piețe ca să-i enerveze pe vegani. (S. V.)

● Pe bulevardul Iuliu Maniu, pe interval, o toaletă ecologică poziționată în unghi nefiresc, la 45 de grade. În jur, răsaduri proaspete de trandafiri. Să mai zică cineva că nu miroase frumos în capitală. (C. Ș.)

● Viorica Dăncilă este candidata PSD la funcția de președinte. O candidatură istorică, din toate punctele de vedere. (A. M. S.)

● O companie britanică tocmai a lansat o cameră Go-Pro care se montează cu un inel pe penis. „Această jucărie sexuală revoluţionară îţi permite să înregistrezi momente erotice din unghiuri niciodată accesibile pînă acum.“ Dispozitivul costă 160 de dolari, filmează în infraroșu şi HD, pînă la 90 de minute, cu o fidelitate de 15 cadre pe secundă. (M. C.)

● Felul în care doamnele politiciene la vîrf se străduiesc din răsputeri să ne-o readucă în fața ochilor minții pe coana Leana e de-a dreptul exasperant. Nu mai poate fi vorba de ridicol, de mahalagism de grad zero, de analfabetism pe măsură, de lipsă endemică de uzanță socială și de toate astea la un loc, nu-ți mai vine nici să rîzi, că rămîi tîmp și cu reacții întîrziate, de plîns, ai depășit de mult vîrsta, mîinile în cap n are rost să ți le pui, că tot nu te vede nimeni, de suduit n ai învățat și nici de haz de necaz n-ai chef… rămîi împietrit de admirațiune de ce poate face soarta din om. Căci neam de neam n-a conștientizat ce înseamnă să fii prim-ministru al vreunei țări. Cu atît mai puțin ca vreo odraslă a aceluiași neam să ajungă premierul României. Dar iată că a ajuns, și priviți ce face! Își bagă picioarele în ea de soartă… (R. M.)

● Într-o carte veche de rețete era o mîncare cu gingirică. I-am arătat-o unui tînăr patron de restaurant. A zis: „Nu știu ce-i aia gingirică, dar trebuie neapărat să-ncerc rețeta asta, că-mi place cum sună cuvîntul“. Pofta vine mîncînd, dar și auzind. (D. C.)

● Dacă nu aveţi idei de vacanţă vara asta: cel mai lung traseu pe uscat pe care-l poţi face pe planetă este de la Magadan, oraş din nordul extrem al Rusiei, pînă la Cape Town, capitala Africii de Sud. Fix 22.387 de kilometri. Adică aproximativ 4.492 de ore de mers pe jos. Cam 188 de zile fără somn. (M. C.)

● Un cal a fost găsit accidental de poliţişti în bucătăria unei garsoniere de la etajul 4 al unui bloc din Satu Mare. Bănuiesc că mînca ovăz. (M. C.)

● Dacă limba greacă e cea care a dat aripi și nume atîtor concepte din limbile europene, tot ea e cea care le poate aduce și cu picioarele pe pămînt. Cîteva exemple: metaphorá înseamnă, în greaca de azi, „transport“, „mutare“, și apare în numele oricărei firme de tractări auto, transport şi relocări. Metáphrasi înseamnă, pur şi simplu, „traducere“ și apare pe toate uşile birourilor de profil. Inscripţia „leitourgía“, însoţită de un interval orar, se găseşte la intrarea în magazine şi se referă la programul de lucru. Katharistírio înseamnă curăţătorie pentru rufe, katharístria, femeie de serviciu, iar la farmacie, cînd eşti constipat, ceri un kathartikó, adică un purgativ. Tot la farmacie, poţi cumpăra şi prophylaktiká (prezervative). Iar dacă vrei să ieşi dintr-o clădire, nu trebuie decît să cauţi cuvîntul „éxodos“. (M. P.)

Foto: Alix Vrana, Marius Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.
Muncitor jpg
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ
Un Mondial de 230 de miliarde de dolari, cât a costat organizarea, a devenit posibil datorită unor „oameni invizibili“.
Iancu Nedelcu
Șef de păcănele din Brăila, șantajat de interlopi. Ce interdicție au primit după executarea pedepselor
Doi interlopi din Brăila au fost condamnați pentru că au distrus mai multe aparate de jocuri ca să îl forțeze pe cel care le administra să le cedeze folosința acestora.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.