Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN LOC SĂ CONTRACAREZE
AXA „TRADIȚIONAL-UNIVERSAL“,
JUCĂTORUL ÎN PIELEA GOALĂ
A ACOPERIT SFINȚENIA
FĂRĂ SĂ O ANUNȚE

● În loc să formeze numărul pentru baza Houston, André Kuipers, un astronaut aflat pe o navetă care orbitează Pămîntul, a sunat din greșeală la 911, serviciul american de urgență. „Am fost puțin dezamăgit că n-au venit să mă salveze“, a glumit el după aceea. (C. Ș.)

● Ministrul de Interne italian Matteo Salvini a spus recent că Italia și Polonia ar putea declanșa o „Primăvară europeană“, o mișcare menită să contracareze axa „Germania-Franța“ și să producă o „renaștere a valorilor europene“. E comic și totodată trist că tocmai cei mai înverșunați eurosceptici vor să pună bazele unei „noi“ Europe. (M. M.)

● „Cutie de ambalaj aveți?“ „Nu ținem. Merge orice fel de cutie. Luați și dvs. una de la vreun supermarket. (I-o arăt.) Da, e bună. Ați adus și hîrtie groasă de ambalaj? Știți că trebuie învelită cutia.“ „Da, am.“ „Dar sfoară aveți?“ „Da.“ „Foarfece vă dăm noi. Dar aveți scotch, lat, da?“ „Da, am adus.“ „Bine, atunci mergeți și faceți pachetul, iar eu fac actele. Ce aveți în pachet?“ „Ziare și cărți.“ „E în ordine. Dar cum le expediați?“ „?!“ „Se poate avion sau tradițional.“ „Ce înseamnă tradițional în cazul Israelului? Cu barca?“ „Nu, da’ știți, diferă factura.“ „Adică?“ „123, avion; 125 tradițional.“ Adică nu diferă. Am plecat fără să mă lămuresc ce înseamnă „tradițional“. Poate data viitoare. Dacă între timp nu se schimbă din nou sediul „unde se vămuiesc pachete“ la Poșta Română. Căci dialogul, cu siguranță nu se va schimba… În conformitate cu uzanța, anul de grație 2018. (R. M.)

● Sinaia are, în sfîrșit, cinema. Multiplex. La ultimul etaj al magazinului universal. Care, mai ales acum, poate fi upgradat (dacă asta chiar e upgradare) la categoria de mall. (I. P.)

● Un ieșean a jucat la păcănele fondurile europene pe care le accesase ca să dezvolte o afacere. A fost condamnat la închisoare pentru deturnare de fonduri. Dacă ar fi fost scris azi, mă întreb ce turnură ar fi luat romanul Jucătorul al lui Dostoievski. (S. G.)

● Credeam că francezii nu sînt pudici, dar, iată, citesc că O’Naturel, primul restaurant parizian dedicat exclusiv celor care vor să mănînce în pielea goală, se închide, după doar 15 luni, din lipsă de clienți. (C. Ș.)

● Cea mai rece localitate din lume, un sat din nord es-tul Rusiei poreclit „Polul Frigului“, a găzduit o cursă de alergare desfășurată la temperaturi mult sub zero grade Celsius. La cursa extremă din Oimiakon au participat 16 alergători cu vîrste între 21 și 71 de ani. Ei au avut de alergat, în funcție de capacitatea lor de efort și de a suporta frigul, 5, 10, 20, 30 sau 42 de kilometri. Nici unul nu a reușit, totuși, să alerge un maraton întreg, cel mai bun rezultat aparținînd primarului din Emissa, Ilia Pesterev, care a ajuns pînă la kilometrul 39, după trei ore și 53 de minute. Anastasia Stepanova, mamă a opt copii, a alergat 25 de kilometri în patru ore. Igor Permiakov, 71 de ani, a acoperit o distanță de 15 kilometri în două ore și jumătate. Termometrul arăta -52 de grade Celsius la începutul cursei și -48 cînd ultimul alergător a încheiat-o. O știre bună cînd ne plîngem de frig. (A. M. S.)

● Deunăzi a fost Sf. Ion. M-am gîndit cum sună numele Botezătorului în alte limbi: Johannes, John, Jean, Juan etc. Mi-am imaginat apoi cum ar suna un alt Ion celebru, Don Juan, transpus în alte graiuri – Herr Johannes, Mr. John, Monsieur Jean sau Domnul Ion – și mi-am dat seama că, pentru „Domnul Ion“, singura opțiune e sfințenia. Anumite vocații nu supraviețuiesc traducerii. (M. P.)

● Am aflat despre practicarea unui soi de ghosting extrem: în Arabia Saudită, se întîmpla uneori ca bărbații să divorțeze de soție fără să o anunțe. Ca atare, a fost impusă recent o lege prin care soții sînt obligați să-i trimită femeii un SMS prin care s-o informeze de noul statut marital. (C. Ș.

cristina stefan img 0997 jpg jpeg

ÎN CEEA CE PRIVEȘTE
ISPRĂVILE UNUI BĂRBAT SPERIAT,
DEOCAMDATĂ AȘTEPT
SĂ TREACĂ PRIMA SECUNDĂ

● „România se situează pe locul 7 în ceea ce privește dinamica exporturilor totale, devastînd… de… devansînd state puternice precum Franța, cu 4,6%, Germania, cu 4,1%, sau Italia, cu 3,8%“, a spus premierul Viorica Dăncilă cînd a prezentat performanțele economice ale țării noastre. Dacă n-ar fi tragic, am putea să și rîdem. (A. M. S.)

● Din isprăvile funcției de autocorectare/autocompletare a telefonului meu mobil. Nici nu isprăvesc de scris „NICOLAE“, unul dintre prenumele mele, și tastatura îmi sugerează prompt completarea „GUȚĂ“. Să mai spună cineva că sînt telefoane smart… (M. P.)

● Poliția din Australia a răspuns unui apel de urgență venit din partea unui bărbat speriat, care susținea că e amenințat de un păianjen. Se pare că, pînă la urmă, doar păianjenul a avut de suferit. (C. Ș.)

● Din categoria start-up-urilor care sper că nu vor avea o viață prea lungă: a apărut recent Pipo, bursa de oameni. Deocamdată în stadiul beta (adică în teste), proiectul se folosește de monede virtuale pentru a investi direct în oamenii care își fac cont pe site, în funcție de realizările lor. (C. Ș.)

● Tigrul Europei a început devastarea Europei, cu Germania, Franţa şi Italia. Aştept să treacă oceanul, în America. (D. C.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 6: Bivolul Advertising SRL, Zabuliche Business Management SRL, Cusens SRL, Prima Secundă SRL, Rom Impas SRL, Pro Mireasa International SRL, Oferta Bob SRL, Opt Noiembrie Solution SRL, Emanuel Întotdeauna SRL-D, Idei Electrice Complete SRL, Vagonul Cu Sucuri SRL, Jack Atac SRL, Ascensorul Interactiv SRL, Ascensorul Onest SRL, Bulgăraș De Primăvară SRL, Tedeum Impex SRL, Tomate Naturale SRL, Video Deliciu SRL, Venim Și Noi SRL, Splendid Verde SRL, Mamamedia SRL, Esop Și Asociații SRL, Piu Piu Prod SRL, Păunașul Travel SRL, Indivizibil Film SRL, Mâncarea Bunicuței SRL, Ecocostinel SRL, Forever Calm SRL, La Cătălin Porumbelul SRL, Sublim Reflex SRL, Petreceri Cu Personaje SRL, Restrictiv Bar SRL, Binecopt SRL, Aproape De Ecommerce SRL, Aripioare Picante SRL, MDM Modemuri Decodate SRL, Editura Conviocarb SRL, Rodbun Grup SRL, Pagina De Psihologie SRL, Evo Ceicinci SRL, Florăria Flori De Lux SRL, Ocolit Stories SRL, Regimentul Creativ SRL, Arta Dulce SRL, Accesorii Piele Cosmos SRL, Crismistic Market SRL, Vision Of Florin SRL, Malul Comorii SRL, Super Barbarossa SRL, Echipa De Frescă SRL, Cumnații Decor Construct SRL, Abstracta SRL, Karisma Tactic SRL, Anul Dragonului SRL, Fidel Taxi SRL, Didactic Stuff SRL, Simultan Arad SRL, Zbang Idea SRL, Domeniul La Marele Moft SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas, C. Ștefan

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

alimente shutterstock 392741167 jpg
Alimentele expirate care pot fi mâncate în siguranță. Ce ingredient nu expiră niciodată
Există alimente care pot fi consumate fără teama de îmbolnăvire, chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate.
Simona Radiș foto: Facebook Federatia Romana De Canotaj
Multipla campioană Simona Radiș, despre comparația cu David Popovici: Sunt mai mult de atât
Campioanele olimpice, mondiale și europene Simona Radiș (23 de ani) și Ancuța Bodnar (24 de ani) au fost primite astăzi la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, s-au întors luni de la Racice, acolo unde a obținut 4 medalii mondiale de aur.
Foto Fb politia Romana
BMW-urile lui Klaus Iohannis. Cum şi-a cumpărat Lucian Bode şefia PNL
Criza economică bate tot mai puternic la uşă, însă la Palatul Cotroceni este linişte şi pace.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.