Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 748 din 21-27 iunie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

ARĂT EU CA UN FEL DE LAMPĂ,
PREZENTABIL, UMBLÎND
PRIN BIBLIOTECILE UNIVERSITARE
CU UNGHIILE POTRIVITE?

● Două doamne, în autobuz. Și una o întreabă pe cealaltă: „Coborîți la prima?“ (dar aproape șoptit, pe un ton confidențial, de parcă răspunsul ar fi presupus dezvăluirea unui secret rușinos pe care nimeni din preajmă n-ar fi trebuit să-l afle). „Nu“, răspunde răspicat cea întrebată, iar tonul ei spunea limpede: „Arăt eu ca și cum aș coborî la prima?“. (D. S.)

● Traduceri memorabile din meniul unei taverne grecești: „miel“ (arnaki în greacă) e tradus în engleză cu „lamp“, în germană cu „Lampe“ și în română cu „lampă“. Să fie o aluzie involuntară la mielul pascal și la Săptămîna Luminată? Ce-i drept, dacă amesteci într-o pălărie ideea de „miel“ cu cea de „lumină“, s-ar putea să iasă un fel de „miel-lampă“. (M. P.)

● Un anunţ pe jumătate matrimonial: „Pensionar civil, 1,65, prezentabil, mare omenie, capacitate, dansator excepţional, fără pretenţii vîrstă, studii etc. doresc doamnă care decît să mă accepte. Iubiţi inventatorii, trimişii Domnului! Minunea minunilor, extraordinar. Afară de alte reuşite, invenţii, acum am construit perpetuum mobile (din „n“ variante). Conducătorii ţării, partide, militare, ziare etc. cereţi-l, dacă nu îl vînd străinătăţii, care deja solicită. Doamna premier, donez idei, exemplu, fără investiţii, într-o oră, zeci mii locuri de muncă. Folosindu-mă, salvaţi România! Nu am Internet. Contactaţi-mă telefonic“. Ei, salvăm România? (A. P.)

● Sylvester Stallone a fost acuzat de un viol pe care l-ar fi săvîrșit în urmă cu 27 de ani. Anul trecut, același personaj a fost acuzat că ar fi comis o agresiune sexuală în anii ’80 în Las Vegas, împotriva unei persoane de 16 ani. Ni-l putem închipui, adică, pe Stallone umblînd prin Las Vegas cu mitraliera, ca-n Rambo, și mai violînd cîte o puștoaică ici, alta colo… Și noi care credeam că omul e cam impotent… (A. M.)

● Studenții și specialiștii în etică fură mai mult decît oamenii din afara acestui domeniu. O spune, negru pe alb, un studiu realizat de un profesor de filozofie din California, a cărui cercetare a arătat că volumele de etică contemporană din bibliotecile universitare au cu 50% mai multe șanse să „dispară“ în comparație cu alte cărți. Poate că nici etica nu mai e ce-a fost odată. Pragmaticii & utilitariștii inspiră – iată! – un nou tip de delict: furtul de subzistență prin lectură. (M. M.

● La metrou, la Piața Romană, un salon de manichiură-pedichiură oferă, printre altele, „unghii tehnice“. O inițiativă bună, cred, pentru cei ca mine, cărora ni se blochează mintea cînd vine vorba de chestii tehnice. Măcar să avem unghiile potrivite. (S. G.

POLUAREA AERULUI DE DREPT
JOACĂ UN ROL MAJOR
ÎN ZONA REPEDE:
PROTEJEAZĂ PERSOANELE
CĂSĂTORITE APROXIMATIV 

mplesu 20180604 120815 1 jpg jpeg

● „Toţi staţi în Bucureşti. De ce nu vă mutaţi în altă parte?“ a fost soluţia deputatului PSD Corneliu Buicu, oferită cu privire la poluarea aerului Capitalei. (C. Ş.)

● Atunci și acum: iunie 1990, 13-15/2018, 9; scop: lichidarea Opoziției/desființarea statului de drept („statul paralel“); formă: manipulare; refren comun: Nu-i așa că nu v-a chemat nimeni? Nu-i așa că ați venit de bunăvoie?; tătucul: Iliescu/Dragnea; lider: Cosma/fără; transport: gratuit cu autocare, mașini, tren/lipsă SNCFR; profil: determinați, violenți/întrebători, dezorientați, amărîți; dress code: fără/white. Mineriada albă, București, la Centenar. Coșmarul negru continuă. (R. M.)

● „Memoria şi contextul joacă un rol major în toate mesele importante din viaţa unui om“ – Anthony Bourdain (1956-2018). (M. C.)

● Sîmbăta trecută, mergînd prin zona Piața Victoriei și pe Calea Victoriei, încercînd să-i ajung din urmă pe cei de la Pride, m-am tot întîlnit cu domni și doamne în alb, de vîrsta a doua și a treia, mergînd relaxați și sporovăind veseli, cu ceva cumpărături în mîini. Păreau în excursie cu clasa, cam precum eram noi pe vremea pionieratului. Nu conta unde ne duceau, fie că era la închisoarea ilegaliștilor de la Doftana, fie chiar la inaugurararea metroului, unde venea Ceaușescu. Noi  făceam aceleași glume, flirturi și plecam acasă cu aceleași suveniruri. (I. P.)

● Auzite în metrou: „Nu pot acum, mă grăbesc foarte repede să ajung acasă, vorbim mai tîrziu.“ (C. Ş.)

● „Furnicilor le place atît de tare sucul zaharos, încît îl lipăie direct din fundul păduchilor. Pentru a accelera procesul, le ating acestora dosul cu antenele lor, iar asta îi provoacă păduchelui senzaţia de urinare. Pentru ca altor prădători să nu le vină ideea să mănînce aceste preţioase colonii de păduchi, furnicile le protejează. Albinele se folosesc şi ele de fecalele păduchilor. Ele sug stropii dulci, îi transportă în fagure, unde îi vomită şi îi transformă în miere de pădure. Un deliciu pentru consumatori, deşi nu are nimic de-a face cu florile“ – din Viața secretă a copacilor de Peter Wohlleben, Editura Publica. (M. C.)

● Un studiu american din 2013 a conchis că persoanele căsătorite sînt mai fericite decît acelea care nu se află într-o căsnicie. Şi că majoritatea acelor persoane sînt bărbaţi. (C. Ş.)

● În Elveţia există o ciupercă uriaşă din soiul ghebelor care se întinde pe o jumătate de kilometru pătrat şi are o vîrstă de aproximativ o mie de ani. O altă ciupercă, în statul american Oregon, are o vîrstă estimată de 2400 de ani, se întinde pe nouă kilometri pătraţi şi are o greutate de 600 de tone. Ciupercile reprezintă, de fapt, cele mai mari organisme de pe Terra. (M. C.)

FELICITĂRI!
LA VREMURI NOI, UN DAR PUBLIC

● Felicitări, Simona Halep! Merci, chérie! (R. M.)

● La vremuri noi și absurde, cărți vechi: cea mai bună lectură, Castelul lui Kafka. (A. M. S.)

● Gheorghe Turda, rapsod popular înaintat acum cîţiva ani în gradul de general de brigadă în rezervă, a cîntat imnul României la mitingul PSD, unde s-a protestat împotriva „abuzurilor Securităţii“. Turda este director al Centrului Cultural Național din Ministerul de Interne, deşi, în 2011, ÎCCJ a confirmat că rapsodul popular a fost colaborator al Securității. Unul dintre primele lui discuri se intitula Am avut şi eu un dar. (M. C.)

● Sub orice critică a fost manevra primarului general Gabriela Firea, care a lovit-o public pe Angela Gheorghiu prin publicarea onorariului pe care chiar Gabriela Firea i l-a plătit pentru un concert. Știind că frustrarea naște ură, creștina G. Firea a urmărit să incite marea masă a bucureștenilor amărîți împotriva marii artiste pe logica „Eu trăiesc cu 100 de euro pe lună și asta i-a 140.000 de euro pe un concert“. Tipic bolșevic! Și, din cîte văd, ține. Înfricoșător! (S. V.)

Foto: Adina Popescu, Matei Pleşu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.