Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O MULȚIME DE GREȘELI
CREATE DE SPECIALIȘTI
CATIFELEAZĂ TENUL
ÎNAINTE SĂ DEVII ROBINET IPOCRIT

● Noile ceasuri inteligente Apple Watch au o mulțime de funcții: calendar, agendă, e-mail, Facebook, player, radio, telecomandă, GPS, starea vremii, pulsoximetru și cîte și mai cîte. Nu m-am uitat la ceas, dar cred că trebuie să fi durat o oră pînă să găsesc și funcția esențială, adică deșteptătorul. Cînd prea multă inteligență frizează prostia! (M. M.)

● Dl ex-prezident Traian Băsescu, urechist (trăsătură comună, de altfel, marii majorități a bugetarilor din Parlamentul României), consideră la rîndu-i că graba cu care s-au modificat (măsluit, n.n.) legile Justiției a condus la „greșeli formidabile“. Nu, dle fost președinte, actual parlamentar, greșelile nu pot fi formidabile, ele sînt monstruoase, impardonabile, de neiertat, mari, grave, grosolane, hidoase, ticăloase etc., totul în registrul conotației negative a oricărui asemenea calificativ. Or, „formidabil“ implică o conotație benefică, pozitivă, senină, luminoasă, care nu poate fi atribuită greșelilor voit formulate în statutul noii Justiții române. De altfel, ca mariner cu state vechi, ar fi trebuit să știți, dle Băsescu, că numai tanti Mița are drept exclusiv de uzufruct. Parol! (R. M.)

● Două pilule recent create de specialişti vor schimba radical felul în care umanitatea va interacţiona de acum încolo: cu una dintre pilule se poate urmări, în timp real, pe telefon, traseul intestinal al pîrţurilor, iar cealaltă le îmbunătăţeşte mirosul. Să auzim de bine! (M. C.)

● Mai nou, puteți cumpăra lapte de măgăriță, în flacoane farmaceutice cu numele ESAN (elixirul-sănătății-aur-natural), la prețul de 100 de lei litrul. Se spune că scade colesterolul, ferește de colici, catifelează tenul, tratează epistaxisul și multe altele… Panaceu, șmecherie sau doar o măgărie? (M. P.)

● „În căutare urgentă de băutură, un bărbat din Rusia a furat un transportor blindat de armată MT-LB și a intrat cu el prin vitrina unui magazin alimentar din orașul Apatitî, regiunea Murmansk. Înainte de a spulbera geamurile magazinului «Semia» de pe strada Severnaia 25, bărbatul a intrat cu vehiculul în mai multe mașini parcate în apropiere. După ce a pătruns în magazin, hoțul a luat o sticlă de vodcă (sau de vin, conform altor relatări) și a plecat «senin» pe străzile orașului.“ Sigur că a fost prins la scurt timp, dar ce mai contează? (A. M. S.)

● Dintr-un top al lucrurilor care au şanse mai mari să ţi se întîmple decît să cîştigi marele premiu la o loterie: să ieşi cu un supermodel, să devii preşedinte, să ajungi star de film, să naşti cvadrupleţi identici, să devii astronaut, să te îneci în cadă, să mori din cauza unui asteroid, să găseşti un trifoi cu patru foi, să scrii un bestseller New York Times (dacă eşti deja scriitor). (C. Ş.

● Cică, la Ploiești, apa de la robinet e sfințită: un preot a sfințit lacul de acumulare (și utilajele aferente) de la Paltinu, de unde este aprovizionat orașul. Cetățenii vor găsi pe factură, separat, o „taxă pentru sfințire“? (D. C.)


— Foto: M. Chivu

314 m chivu 1 jpg jpeg

● DEX online a făcut publice cele mai căutate zece cuvinte în fiecare an din 2008 încoace şi rezultatele aşteaptă să fie analizate cum se cuvine. Spre exemplu, care e legătura din faptul că între 2008 și 2011 oamenii au căutat asiduu „pulă“, iar în 2017, „bîzdîc“? Cuvintele care se află în topul căutărilor an de an sînt acestea: „empatie“, „misogin“, „ipocrit“, „paradigmă“, „pragmatic“ şi „exhaustiv“ – ce spune asta despre noi ca popor? În 2008, unul dintre cuvintele care dădeau bătaie de cap românilor era „recesiune“, în 2014, „diasporă“, iar în 2017, „abrogare“ şi „amnistie“. Aproape în fiecare an însă, oamenii caută intens în dicţionar şi după „vis“, ceea ce pare dătător de speranţă. (M. C.)

DOM’LE, AI ZICE CĂ CINEVA ÎMBUNĂTĂȚEȘTE LA MAXIMUM
SUBIECTUL DE DOUĂ ORI DRĂGĂLAȘ

● Iarnă grea, dom’le… Cobori scările la metrou și te izbește în față, cu forța unei vijelii, oferta sezonului: „Nămeți de reduceri pentru întreaga familie la toată gama de detergent capsule“. (D. S.)

● Cineva a avut ideea să calculeze cîţi oameni mor din voinţa directă a lui Dumnezeu în Biblie (cu tot cu ploaia de pucioasă şi potop) şi a ajuns la această cifră: 2.476.635. Asta în timp ce numărul oamenilor -morţi din confruntarea directă cu Diavolul este de 10. Ai zice că Dumnezeu e un personaj de Tarantino. (M. C.)

● Cineva a furat, de la o expoziție în Danemarca, o sticlă de vodcă estimată la peste un milion de dolari – aceasta fiind realizată din aur, argint și diamant. Sticla a fost găsită pe un șantier, însă goală. Asta numesc eu să mori de curiozitate. (S. G.)

● Un sondaj a relevat faptul că femeile sînt stresate mai tare de soţii lor decît de copii. Autorul articolului notează că „dacă soțul nu mai este, starea de sănătate a soției se îmbunătățește“. Iată un bun început de roman poliţist. (C. Ş.)

● Bărbații din viața mea: paznicul care s-a împiedicat cînd m-a văzut bîțîindu-mă pe Modern Talking-ul dat la maximum la radioul lui, taximetristul care a așteptat să se asigure că intru în siguranță în bloc & puștiul de 3-4 ani care mi-a oferit din pufuleții lui. (C. Ş.)

● Foarte mulţi dintre cei care au vrut să comande pe Amazon cartea lui Michael Wolff Fire and Fury. Inside The Trump White House au comandat, în schimb, cartea lui Randall Hansen Fire and Fury. The Allied Bombing of Germany. De unde se vede că nu toţi cititorii sînt mai presus de subiectul cărţii. (M. C.)

● Mi-a fost oferită agheasmă, cu indicaţia de a o folosi la ceai. Nu pot să nu mă întreb: dacă fierbi agheasma, se cheamă că e de două ori sfinţită? (C. Ş.)

● Am fost, recent, într-o gospodărie de provincie, în care aproape fiecare piesă de mobilier sau aparat electrocasnic era acoperit/ă de un șervet sau de un milieu. Chiar și la baie, totul în afară de WC. Am avut o acută senzație de întoarcere în timp, dar și de protecție sufocantă: kitsch-ul drăgălaș-nostalgic e încă destul de prezent printre noi. (I. P.)

Foto: Alin Blaj

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.