Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O MULȚIME DE GREȘELI
CREATE DE SPECIALIȘTI
CATIFELEAZĂ TENUL
ÎNAINTE SĂ DEVII ROBINET IPOCRIT

● Noile ceasuri inteligente Apple Watch au o mulțime de funcții: calendar, agendă, e-mail, Facebook, player, radio, telecomandă, GPS, starea vremii, pulsoximetru și cîte și mai cîte. Nu m-am uitat la ceas, dar cred că trebuie să fi durat o oră pînă să găsesc și funcția esențială, adică deșteptătorul. Cînd prea multă inteligență frizează prostia! (M. M.)

● Dl ex-prezident Traian Băsescu, urechist (trăsătură comună, de altfel, marii majorități a bugetarilor din Parlamentul României), consideră la rîndu-i că graba cu care s-au modificat (măsluit, n.n.) legile Justiției a condus la „greșeli formidabile“. Nu, dle fost președinte, actual parlamentar, greșelile nu pot fi formidabile, ele sînt monstruoase, impardonabile, de neiertat, mari, grave, grosolane, hidoase, ticăloase etc., totul în registrul conotației negative a oricărui asemenea calificativ. Or, „formidabil“ implică o conotație benefică, pozitivă, senină, luminoasă, care nu poate fi atribuită greșelilor voit formulate în statutul noii Justiții române. De altfel, ca mariner cu state vechi, ar fi trebuit să știți, dle Băsescu, că numai tanti Mița are drept exclusiv de uzufruct. Parol! (R. M.)

● Două pilule recent create de specialişti vor schimba radical felul în care umanitatea va interacţiona de acum încolo: cu una dintre pilule se poate urmări, în timp real, pe telefon, traseul intestinal al pîrţurilor, iar cealaltă le îmbunătăţeşte mirosul. Să auzim de bine! (M. C.)

● Mai nou, puteți cumpăra lapte de măgăriță, în flacoane farmaceutice cu numele ESAN (elixirul-sănătății-aur-natural), la prețul de 100 de lei litrul. Se spune că scade colesterolul, ferește de colici, catifelează tenul, tratează epistaxisul și multe altele… Panaceu, șmecherie sau doar o măgărie? (M. P.)

● „În căutare urgentă de băutură, un bărbat din Rusia a furat un transportor blindat de armată MT-LB și a intrat cu el prin vitrina unui magazin alimentar din orașul Apatitî, regiunea Murmansk. Înainte de a spulbera geamurile magazinului «Semia» de pe strada Severnaia 25, bărbatul a intrat cu vehiculul în mai multe mașini parcate în apropiere. După ce a pătruns în magazin, hoțul a luat o sticlă de vodcă (sau de vin, conform altor relatări) și a plecat «senin» pe străzile orașului.“ Sigur că a fost prins la scurt timp, dar ce mai contează? (A. M. S.)

● Dintr-un top al lucrurilor care au şanse mai mari să ţi se întîmple decît să cîştigi marele premiu la o loterie: să ieşi cu un supermodel, să devii preşedinte, să ajungi star de film, să naşti cvadrupleţi identici, să devii astronaut, să te îneci în cadă, să mori din cauza unui asteroid, să găseşti un trifoi cu patru foi, să scrii un bestseller New York Times (dacă eşti deja scriitor). (C. Ş.

● Cică, la Ploiești, apa de la robinet e sfințită: un preot a sfințit lacul de acumulare (și utilajele aferente) de la Paltinu, de unde este aprovizionat orașul. Cetățenii vor găsi pe factură, separat, o „taxă pentru sfințire“? (D. C.)


— Foto: M. Chivu

314 m chivu 1 jpg jpeg

● DEX online a făcut publice cele mai căutate zece cuvinte în fiecare an din 2008 încoace şi rezultatele aşteaptă să fie analizate cum se cuvine. Spre exemplu, care e legătura din faptul că între 2008 și 2011 oamenii au căutat asiduu „pulă“, iar în 2017, „bîzdîc“? Cuvintele care se află în topul căutărilor an de an sînt acestea: „empatie“, „misogin“, „ipocrit“, „paradigmă“, „pragmatic“ şi „exhaustiv“ – ce spune asta despre noi ca popor? În 2008, unul dintre cuvintele care dădeau bătaie de cap românilor era „recesiune“, în 2014, „diasporă“, iar în 2017, „abrogare“ şi „amnistie“. Aproape în fiecare an însă, oamenii caută intens în dicţionar şi după „vis“, ceea ce pare dătător de speranţă. (M. C.)

DOM’LE, AI ZICE CĂ CINEVA ÎMBUNĂTĂȚEȘTE LA MAXIMUM
SUBIECTUL DE DOUĂ ORI DRĂGĂLAȘ

● Iarnă grea, dom’le… Cobori scările la metrou și te izbește în față, cu forța unei vijelii, oferta sezonului: „Nămeți de reduceri pentru întreaga familie la toată gama de detergent capsule“. (D. S.)

● Cineva a avut ideea să calculeze cîţi oameni mor din voinţa directă a lui Dumnezeu în Biblie (cu tot cu ploaia de pucioasă şi potop) şi a ajuns la această cifră: 2.476.635. Asta în timp ce numărul oamenilor -morţi din confruntarea directă cu Diavolul este de 10. Ai zice că Dumnezeu e un personaj de Tarantino. (M. C.)

● Cineva a furat, de la o expoziție în Danemarca, o sticlă de vodcă estimată la peste un milion de dolari – aceasta fiind realizată din aur, argint și diamant. Sticla a fost găsită pe un șantier, însă goală. Asta numesc eu să mori de curiozitate. (S. G.)

● Un sondaj a relevat faptul că femeile sînt stresate mai tare de soţii lor decît de copii. Autorul articolului notează că „dacă soțul nu mai este, starea de sănătate a soției se îmbunătățește“. Iată un bun început de roman poliţist. (C. Ş.)

● Bărbații din viața mea: paznicul care s-a împiedicat cînd m-a văzut bîțîindu-mă pe Modern Talking-ul dat la maximum la radioul lui, taximetristul care a așteptat să se asigure că intru în siguranță în bloc & puștiul de 3-4 ani care mi-a oferit din pufuleții lui. (C. Ş.)

● Foarte mulţi dintre cei care au vrut să comande pe Amazon cartea lui Michael Wolff Fire and Fury. Inside The Trump White House au comandat, în schimb, cartea lui Randall Hansen Fire and Fury. The Allied Bombing of Germany. De unde se vede că nu toţi cititorii sînt mai presus de subiectul cărţii. (M. C.)

● Mi-a fost oferită agheasmă, cu indicaţia de a o folosi la ceai. Nu pot să nu mă întreb: dacă fierbi agheasma, se cheamă că e de două ori sfinţită? (C. Ş.)

● Am fost, recent, într-o gospodărie de provincie, în care aproape fiecare piesă de mobilier sau aparat electrocasnic era acoperit/ă de un șervet sau de un milieu. Chiar și la baie, totul în afară de WC. Am avut o acută senzație de întoarcere în timp, dar și de protecție sufocantă: kitsch-ul drăgălaș-nostalgic e încă destul de prezent printre noi. (I. P.)

Foto: Alin Blaj

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.