Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

E PENTRU PRIMA DATĂ
CÎND BĂRBAȚII-FANTOMĂ
AU FOST CONSTRÎNȘI DE FAMILIE
SĂ-ȘI ASCUNDĂ MUZICA DIN GÎNDIRE ÎNTR-O CAMERĂ ROTUNDĂ

● E pentru prima dată cînd decorațiunile de sărbători mă lasă rece: iile și clopurile uriașe, precum și cruciulițele tricolore de pe margini, în genul celor cu care mă chinuiam la lucru manual în vremea comunistă, nu se asortează nicicum, în ce mă privește, cu „spiritul Crăciunului“. Ci doar cu un kitsch naționalist al cărui fior estetic nu-l împărtășesc. (I. P.)

● O femeie din Bristol susţine că a avut relaţii intime cu cel puţin douăzeci de fantome şi că le preferă pe acestea bărbaţilor în carne şi oase. Mă rog, măcar cu bărbaţii-fantomă n-ai surprize cînd constaţi că au dispărut, pur şi simplu. (C. Ş.)

● „A existat o tradiţie a vedetelor de la Hollywood care au transgresat limitele sexualităţii. Greta Garbo, Marlene Dietrich (cunoscută drept «cel mai bine îmbrăcat bărbat de la Hollywood»), Marlon Brando, Laurence Olivier, James Dean, Montgomery Clift şi Da­nny Kaye au fost bisexuali sau homosexuali, unii în ascuns, alţii în public. În schimb, staruri pop bisexuale precum Edith Piaf, Janis Joplin şi Little Richard au fost constrînşi să-şi ascundă sexualitatea de ochii presei.“ Din biografia O stranie fascinaţie de David Buckley, apărută recent la Victoria Books. (M. C.)

● Mi-a trimis un prieten un anunț de sezon: „Caut un băiat drăguț, 1,80+, sociabil, cu o cultură generală bogată, pentru a-l prezenta părinților în prima zi de Crăciun sau de Sf. Ștefan (cînd este și ziua de nume a tatălui meu și o să ieșim cu mai mulți prieteni de familie la un restaurant). Ideea este că mă presau foarte mult pe tema «de ce nu ai un iubit de aproape jumătate de an» și cam de 3 luni eu le-am spus alor mei că sînt împreună cu un băiat pe nume Richard.“ Mai sînt tot felul de cerințe pentru candidatul la acest job de iubit de trei zile, remunerat, bineînțeles. Cel mai greu mi se pare că fata vrea să și danseze în pereche, să se bage și la horă. Mă rog, dacă nu e o glumă, probabil că e o nouă formă de a scăpa de presiunea socială. (A. M. S.)

● Au venit colindătorii („colindă, colindă…“). Colindători profesioniști („colindă, colindă…“). Sînt echipați cu player și difuzor, au pus negativul cu orchestrația, iar vocile lor completează, armonios, muzica din difuzor („colindă, colindă…“). Probabil că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, colindătorii profesioniști or să facă doar playback („colindă, colindă…“). Sau, cine știe, poate îți vor suna la ușă doar ca să-ți întindă un microfon, ca să te colinzi singur. Colinda karaoke. (M. M.)

● O conversație, în autobuzul 133, între o doamnă foarte în vîrstă și o tută. „Azi îl aduc pe rege!“ – zice bătrîna. „Unde-l aduc?“ „Păi, în România. Mai întîi la Peleș, apoi aici, la București.“ „Păi, doar n-or să-l aducă la mine acasă!“ – bombăne tuta. Apoi, după un lung moment de gîndire: „Și de ce îl aduc la noi? De ce nu-l lasă acolo unde a fost rege?“. Bătrîna, indignată: „Dar a fost rege în România. Mai întîi la șase ani, apoi la 20, cînd l-au alungat comuniștii din țară… Habar n aveți! Cum să nu știți istoria țării noastre? Trăiți degeaba!“. Tuta a tăcut și nu părea să se fi supărat prea tare. (A. P.)

● Ralph Shortey, senator american de Oklahoma, căsătorit cu iubita lui din liceu, tată a patru fete, aprig contestatar al avortului şi al drepturilor comunităţii LGBT, a fost prins într-o cameră de hotel făcînd sex cu un băiat minor. Asta în timp ce pastorul evanghelist Walter Brazington Jr., tot din Oklahoma, a fost arestat pentru că deţinea un bordel. Poliţia a emis ulterior şi un avertisment de HIV pentru clienţi. Oklahoma este unul dintre cele mai conservatoare state americane. Aici Trump a cîştigat detaşat în faţa lui Hillary. (M. C.)

● Luaţi la rînd mesajele de pe pagina de Facebook cu numele „Liviu N. Dragnea“ – e o mină de aur: „Mereu mi-a plăcut ideea călătoriei în timp, aşa că am pus partidul să dea România cu vreo 20 de ani înapoi“, „Eu n-am zis că scoatem un milion de oameni în stradă, ci că vă zic de un milion de ori că îi scoatem“, „Mi-a trimis cineva o poză cu mine, dar nu pot să o deschid, tot zice că fişierul e corupt. Ce să fac?“, „Vrem să ducem euro la 5 lei ca să fie o valoare rotundă.“ Atîta doar că după rîs vine şi plînsul. (C. Ş.)

ÎNTREBĂM:
CREDEȚI CĂ ÎN SEARA DE INOX
NU SE CUNOAȘTE BUZNA? 

● Aflăm de pe site-ul efemeride.ro că generalul român Emil Străinu – specialist în radiolocație, doctor în război geofizic și membru fondator al Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN) – a întîlnit niște reptilieni ANUNNAKI într-o benzinărie din București. Ceea ce ne îndreptățește să întrebăm: reptilienii cumpărau gheață, bere, țigări sau făceau doar plinul? (M. P.)

● Experiența cu taxiurile autorizate de Primărie: greu de găsit, jegoase, cu șoferi nesimțiți. Experiența cu Uber-ul: lesne de găsit, curate, șoferi amabili. Credeți că Primăria s-a gîndit vreo clipă cum să impună creșterea calității serviciului taxiurilor? Nici vorbă. S-a gîndit să desființeze Uber-ul. Uite, de-aia o iubim noi pe dna Firea. Pentru că gîndește ca la partid. (S. V.)

● Cu cît se îngrașă Moș Crăciun în seara de Ajun, cînd aduce cadouri și e supus tratației cu biscuiți și lapte? Dave Cosiglio, profesor de chimie și fizică, a făcut un posibil calcul și a ajuns la cifra de aproape 200 de milioane de kilograme. Anul ăsta îi voi lăsa pe pervaz cîteva frunze de khale și niște boabe de quinoa. (S. G.)

● Unele anunțuri de la mica publicitate ar trebui să fie mai explicite, cred, ca să știi despre ce-i vorba. Exemplu: „Restaurant zona Drumul Taberei angajează femeie de serviciu și vase“. Dacă ești vas și cauți un loc de muncă, nu poți să nu te întrebi ce fel de vase vrea să angajeze restaurantul care a dat anunțul. Vase de ceramică, de porțelan, de sticlă? Vase de ­inox? Nu cumva are nevoie de vase maritime sau fluviale? Dar din ce categorie? Barje, remorchere, șlepuri? Cargouri, traulere, petroliere? Vase de croazieră? Vase de război (fregate, crucișătoare, portavioane)? Ori vase capilare? Sau (de ce nu?) vase comunicante? Un pic de claritate n-ar strica. (D. S.)

● 11 imigranţi irakieni minori au fost găsiţi în Marea Britanie într-un camion ale cărui uşi fuseseră lipite, copiii supravieţuind cu ciocolata belgiană de lux pe care o transporta camionul. Nu se cunoaşte încă suma la care se ridică paguba. (M. C.)

● Ce s-a întîmplat de curînd în Parlamentul României nu sînt imagini dintr-un film polițist cu o bandă de infractori în drum spre banca pe care vor s-o prade. Sînt imagini din chiar realitatea noastră „paralelă“: în timp ce, la Palat, Majestatea Sa își omagiază pentru ultima oară țara, banda de infractori – urmașii demni ai trădătorilor din ’47 – a dat buzna în legile Justiției. Așadar, istoria se repetă. Iar infractorii-trădători de țară urmează pilda iluștrilor lor înaintași. Unde e dl Brucan să-și revizuiască premoniția mincinoasă?! Știa el ce știa… (R. M.)

Foto: E. Farkas

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.