Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 715 din 2-8 noiembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ FIGURA FRUCTULUI
AR FI PERFORATĂ PE MARGINI,
LISTA CLASAMENTELOR STELARE
AR ÎNTRECE-O PE A PERSOANELOR CARE MURDĂRESC DIMINEAȚA 

● Dacă marijuana ar fi legalizată, cifra vînzărilor ar întrece-o pe cea a înghețatei și a biletelor la cinema – conchide un articol din Forbes. Cred că problema ar putea fi însă rezolvată simplu: vinzi înghețată cu marijuana la cinema. (S. G.)

● În urmă cu niște ani, un vînzător de ziare din Valparaiso (Chile), pe nume Miljenko Parserias Bukovic, a fost plăcut impresionat de prestația Juliei Roberts în filmul Erin Brockovich și a decis că n-ar fi o idee rea să-și înfrumusețeze pielea cu figura ei. În martie 2011, omul avea 56 de ani și 82 de tatuaje, pe piept, pe spate și pe brațe, cu actrița preferată, pentru care cheltuise un milion de pesos (aproximativ 51.000 de lire sterline). Cum de atunci au mai trecut niște ani, s-ar putea ca Julia Roberts să-i acopere acum, surîzînd, întregul corp. (D. S.)

● Eu, pînă la 14 ani, mîncasem banane doar de vreo două ori, iar asta după ce fuseseră ţinute o vreme pe dulapul din bucătărie să se coacă, răstimp în care ai mei mă pregăteau povestindu-mi ce gust bun vor avea. Faptul că acum puştanii ştiu conotaţia sexuală a fructului pe care şi-l mănîncă în joacă din poală la Balul Bobocilor mi se pare cumva mai normal. Restul e ipocrizie. (M. C.)

● La poștă, o biată chitanță pentru trimiterea unei scrisori recomandate se scoate dintr-o imprimantă cu ace, pe o hîrtie specială, perforată pe margini, mai mare ca foaia A4. De ce atîta risipă? Nu era vorba că salvăm și noi planeta? Sau Poșta Română nu-i de pe planeta asta? (D. C.)

● Și veștile bune trebuie împărtășite, spre bucuria și buna dispozițiune generale. Mai ales cînd ești inclus pe lista clasamentelor stelare (terestre, nu celeste). Așadar, se poate. Se pot face mici-mari retușuri, derogări de la vîrsta + sau cum s-o mai fi numind. Rate să fie, că bani se găsesc. Și frăție, monșer, de nu-i chiar imposibil. Stîng, drept, stîng, drept… (R. M.)

● Pentru a încuraja activitatea fizică în rîndul persoanelor vîrstnice, Sir Muir Gray, profesor la Institutul de Sănătate Publică din Anglia, a declarat că ar trebui să ne încurajăm părinții să nu mai folosească liftul și să nu ne mai grăbim să cedăm locul în autobuz persoanelor în vîrstă. Ar fi trebuit să încurajeze și șoferii de autobuz să mai pună, din cînd în cînd, cîte o frînă bruscă. Ca să le ascută reflexele persoanelor vîrstnice. (S. G.)

● Ca multe alte oraşe, Parisul e plin de porumbei care murdăresc străzile şi clădirile, aceştia fiind totdată purtători de boli precum gripa aviară. Cu toate acestea, numeroşi locuitori s-au revoltat împotriva soluţiei propuse de primarul arondismentului X, care dorea aducerea a doi ulii şi trei şoimi care să îndepărteze porumbeii. Şi asta nu e tot. Nu mai departe de luna martie a acestui an, 25.000 de parizieni au semnat o petiţie prin care denunţau eforturile de a controla infestarea cu şobolani a capitalei franceze drept… „genocid“ al rozătoarelor. Să te mai pui cu militanţii pentru drepturile animalelor! (C. Ş.)

● Ultimele vorbe ale lui Thomas de Mahy, marchiz de Favras, după ce şi-a citit propria condamnare la moarte prin spînzurare, în dimineaţa zilei de 19 februarie 1790: „Observ că aţi făcut trei greşeli de ortografie.“ Bietul marchiz! (M. C.

DE FAPT, PROFILUL STANDARD
AL OMULUI UMPLUT CU APĂ
A EVOLUAT BIZAR
ÎN PERIOADA IANUARIE-SEPTEMBRIE,
E MULT MAI AL DRACULUI
DECÎT ETICHETA POPULARĂ

● „Doi porci mistreți pe o plajă din Mamaia“… ar putea fi începutul unui banc sau al unei cimilituri pentru copii. De fapt, e titlul unei știri despre care vuiește toată presa. Iar porcii nu se bronzau, nu se legănau, ci au fost găsiți, nici mai mult, nici mai puțin, morți de a binelea. (M. P.)

● Am intrat pentru prima oară în Carrefour-ul de la Șincai: aglomerație imensă, cozi.  La un moment dat, de după colț a apărut o pisică negru-cenușie cam jumulită. Profilul standard al cumpărătorului mediu a evoluat considerabil. (I. P.)

● Cercetători ai departamentului pentru antropologie evolutivă ai Institutului Max Planck au descoperit că genomul omului modern conţine, în continuare, o cantitate semnificativă a omului de Neanderthal. La populaţia europeană e vorba chiar de pînă la 20%. Cum ar veni, homo europaeus a rămas, un pic, om primitiv. (M. M.)

● Marilyn Manson despre cum şi-ar dori să fie înmormîntat: „Vreau ca trupul meu să fie umplut cu explozibil, astfel încît nimeni din cei care vor veni la înmormîntarea mea să nu supravieţuiască“. (M. C.)

● Alexander Oskar Holverson a fost unul dintre cei 1500 de oameni care au murit pe 14 aprilie 1912 cînd „Titanicul“ a lovit un aisberg în Oceanul Atlantic. Corpul lui Holverson a fost scos din apă după cîteva zile, iar obiectele care îi aparțineau au fost trimise fratelui său. Printre acestea se afla și un carnețel de buzunar în care era împăturită o scrisoare către mama sa. N am fi știut nimic despre acest Alexander, dacă nu ar fi povestit în această scrisoare despre viața pe „Titanic“: „Acest vapor este uriaș și este amenajat ca un hotel somptuos. Mîncarea și muzica sînt excelente“. De asemenea, i-a spus mamei sale: „Pînă acum am avut o vreme foarte bună. Dacă totul merge bine, vom ajunge la New York miercuri dimineață“. N-au mai ajuns, dar scrisoarea lui a fost vîndută de curînd cu 126.000 de lire sterline, scrie The Guardian. (A. M. S.)

● Dintr-un text din The New York Times: „Îmi plac foarte mult nunţile. Amestecul bizar de religie, politică şi carnaval mă emoţionează. E ca la teatru, doar că oamenii sînt reali.“ (M. C.)

● Un site de anunţuri auto din România informează că valoarea totală a autovehiculelor puse la vînzare în perioada ianuarie-septembrie 2017 a ajuns la 1,8 miliarde de euro. Oare cîte dintre ele sînt rable? (D. C.)

● Aţi observat, probabil, dacă v-aţi plimbat recent prin parcurile bucureştene, că a început combaterea ţînţarilor. Căci, după cum ştie orişicine, ţînţarul de iarnă e mult mai al dracului decît cel de vară. (C. Ş.)

● De pe eticheta unui vin românesc: „Are un gust final suculent, persistent, a cărui savoare persistă mult după degustare“. Gust suculent? Persistenţă durabilă după? (M. C.)

● Mi-am amintit că am donat nişte euro pentru cumpărarea Cuminţeniei Pămîntului. Sper că nu-i va cheltui Firea pe vreo chermeză populară şi nici că vor ajunge la Catedrala Neamului. Pentru că altfel îi vreau înapoi. (M. C.)

Foto: S. Roman

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.