Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE-I ACOLO,
AMINTIND DE CHESTIUNEA NĂZUINȚEI?
UN ELEFANT
SUB UN NUMĂR CU MÎNECI?

● Mă aflam, într-o seară, în postura în care se află de obicei bărbaţii în mall-uri: tîrîtă la cumpărături de o prietenă şi abandonată în faţa cabinei de probă, cu mai multe pungi în braţe. O fetiţă de 5-6 ani mă abordează: „Cine-i acolo?“ „O aştept pe prietena mea.“ Fetiţa continuă: „Tu nu ai soţ?“ „Nu.“ Mă priveşte suspect: „Dar tu de ce ai o prietenă fată şi nu un băiat?“ Copiii spun lucruri trăsnite… (C. Ş.)

● Nici moartea nu mai e ce-a fost: în Rusia urmează să fie lansată o aplicaţie numită Umer – amintind de numele mult mai cunoscutei companii Uber –, care oferă ajutor de organizare a înmormîntărilor. „Se pare că am automatizat totul, mai puţin moartea. Eu vreau să îndrept asta“, a scris managerul proiectului, Dmitri Geranin. În rusă, umer înseamnă „e mort“. (C. Ş.)

● Cîndva, Barack Obama ar fi spus că, după ce își încheie mandatele, ar vrea să devină membru al unui anumit club de golf din Maryland. A jucat acolo golf de cîteva ori și i-a plăcut. Acum, că mandatul lui s-a terminat, fără să existe vreo cerere expresă a fostului președinte, membrii clubului au început să discute primirea sa. Și clubul a dat în clocot. Mai mulți membri au anunțat că se opun primirii sale (unul chiar s-a retras, ofensat) pe motiv că votul pe care Statele Unite l-a dat în decembrie, în Consiliul de Securitate ONU, în chestiunea colonizării pune în pericol însăși existența statului Israel. Controversata abținere a Americii, cum se știe, a generat critici acerbe la adresa administrației Obama. Pe acest motiv, Barack Obama riscă să nu fie primit la golf, pe terenul din Maryland. Asistăm la o neașteptată tălmăcire geostrategică a vechii vorbe „unde dai și unde crapă“ care devine, iată, „fii atent ce bilă joci la ONU, că ți se închid găurile din Maryland“. Sau este doar un nou caz în lungul catastif al dovezilor că politica tîmpește? (S. V.)

● Cea mai „bărbătească“ stradă bucureșteană pe care m-am nimerit: Bărbat Voievod. Din ea, nu știu cum s-a făcut că, la un moment dat, am ajuns pe strada Diligenței. Care se învecina cu strada Amazoanei și, mai pe departe, cu străzile Întrecerii, Cutezătorilor, Învingătorilor, Năzuinței, Prieteniei. Și chiar cu Rodul Pămîntului. (I. P.)

● „Doi elefanți se legănau pe o pînză de păianjen… / Și pentru că nu se rupea / Au mai chemat un elefant…“ Solo – Parlamentul României, de Anul Nou 2017. Pesediști din toate închisorile, dați năvală! Arena e liberă. (R. M.)

● Pe cabina conductorului de metrou e o plăcuță aurie. Pe  plăcuță, sub un titlu de o șchioapă, se anunță că prin Programul Operațional Sectorial Transport (pe scurt, TRANS) se fac niște lucrări de modernizare. Sînt trecute acolo costurile, termenele, executanții etc. Apoi, la final, un slogan: „Mobilitate în România. Conexiuni cu Europa“. Viitorul sună cum nu se poate mai bine: o să pot lua metroul de la stația Tineretului și-o să ajung, cît ai clipi, la Paris, Montparnasse-Bienvenüe. Cu peronul pe partea cealaltă. (M. M.)

● Invitat recent la o emisiune TV, cu ocazia apariției unui număr din Cahiers de l’Herne care îi este dedicat și a operelor complete apărute la Flammarion, scriitorul Michel Houellebecq a spus: „Mă gîndesc să mă opresc cu axa politică. Sentimentele sînt mai importante. N-am terminat cu povestea asta, cu dragostea.“ Și s-ar putea să aibă dreptate. (A. M. S.)

● Primesc, într-o reclamă pentru un magazin online, o veste minunată: s-a inventat localizatorul de chei. Intru pe site-ul respectiv și mai descopăr și alte invenții la care nici cu gîndul n-am gîndit: gutieră antisforăit, pătură cu mîneci sau covoraș antialunecare pentru telefon. (S. G.)

METAFORIC VORBIND,
NU PUTEM CONSTRUI PESTE NOAPTE ANALOGIA CU PIRAMIDA 

● Argonautidele, nişte caracatiţe ciudate, au un dimorfism sexual extrem: masculul este de aproape zece ori mai mic decît femela şi are un braţ hectocotilizat foarte lung care în mod obişnuit stă retras într-un sac. În perioada de reproducere el se desprinde de corp (fenomen numit autotomie) şi înoată prin apa mării depunînd spermatoforii la apertura oviductului unei femele. Multă vreme acest braţ hectocotilizat a putut fi luat de unii biologi drept un animal întreg! Metaforic vorbind, aveau dreptate. (M. C.)

● Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, susţine, conform HotNews, că „gradul de încărcare a penitenciarelor este de peste 150%. (…) Nu putem construi peste noapte cele 9000 de locuri care ne trebuie. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, peste 2000 de persoane pot beneficia de graţiere. Este clar că în România este nevoie de o lege a graţierii.“ În mintea ministrului Justiţiei, deci, e mai bine să eliberăm infractorii decît să găsim spaţii pentru a-i ţine închişi. (C. Ş.)

● Numele „Grindeanu“ mă urmărește de cînd l-am auzit pentru prima oară: nu-mi iese din cap analogia cu englezescul (to) grind: „a măcina, a mărunți, a fărîmița“ etc. Și iată că, într-adevăr, Grindeanu sfarmă tot ce s-a clădit, de bine, de rău, în ultimii ani. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) Trăznet Communications SRL, Sună Bine SRL, Cadouri Magice Speciale SRL, Poem Boem SRL, Moșia Bunicilor Medical SRL, Scăpărici Comexim SRL, Balconul Cu Fructe SRL, Karakter SRL, Prod Ecou Internațional SRL, Cinci Electro SRL, Cleaning Invazia SRL, Sarea Mării Egee SRL, Verde Vest SRL, Buchete Delicioase SRL, Cabina Cu Haine 2013 SRL, Știința Învinge SRL, Magnus Ine-dit
SRL, Fabrica De Pește SRL, Centrul De Analiză A Informațiilor Și Evaluare A Tendințelor CAIET SRL, Teatrul Viselor SRL, Bebe Universal SRL, Textus Ex Machina SRL, Avansul Internațional SRL, Popaescu & Co SRL, Eroic Media SRL, Ion Moș Capital SRL, Loc Pentru Pitici SRL, Pasiune Forever SRL, Succint Company SRL, Agenția De Publicitate Sare Și Piper SRL, Piramida Dacului 22 SRL, Mamut Speed SRL, Unghi Triunghi SRL, Emblematic SRL, Liniile Aeriene Anton SRL, Degețele Vesele SRL, Stai Liniștit SRL, Viva Voce SRL, Import Export Dodekka Deus SRL, Eduard Captivant SRL, Zece Și Fiii SRL, Frunze Liberate SRL, Idei Din Est SRL, Campion Tehnic SRL, Lacrima Naturii SRL, X Abrupto SRL, Kontra Cost SRL, Catapulta Proiect SRL, Nașul Prietenii De Pretutindeni Și Asociații SA, Zumzet Concept SRL, Mamalusonia SRL, Planeta Hamham SRL, Don Quihotte Prestcom SRL, Jusika Înghețată SRL, Event Prăjituri Domnești SRL, Între Crînguri SRL, Raci Vii SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Bănică (jos)

m banica jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prea tîrziu și prea devreme
În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu.
Zizi și neantul jpeg
Lucruri interzise: părul
Coafurile femeilor, în anii 1970-1980, nu erau atît de direct cenzurate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Tu pe cine ai în agendă?
În orașele mici e mai simplu, cercul e mai strîmt.
E cool să postești jpeg
Viitorul sună prost
Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori
p 20 WC jpg
Cuvîntul rănit. Fenomenologia rugăciunii
Dumnezeu este o manifestare activă de sine în fața lui Dumnezeu
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Parabola intervalului
Andrei Pleșu este, așa cum știm, un excepțional mijlocitor.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Inteligența Artificială prezintă un risc de „extincție” pentru umanitate.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit