Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEI CARE BEAU CONCEPTE,
ATUNCI CÎND SE ÎMPERECHEAZĂ
CU NORMALITATEA,
AR TREBUI SĂ DIRIJEZE TRAFICUL 

● S-a oficializat, printr-un studiu: cei care beau cafeaua fără zahăr au înclinații psihopate. Adică nu se pot adapta mediului înconjurător. Acum înțeleg pe deplin vorba aia cu „beau cafeaua dulce, că viața e destul de amară“. (S. G.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (IX): „Un cal! Regatul meu pentru un cal!“ (Richard al III-lea, William Shakespeare); în turcă: Bir At! Bir Ata, Krallîgîm!; în maghiară: Lovat! Lovat! Országomat egy lóért!; în poloneză: Konia! Konia! Królestwo za konia! (M. P.)

● Cercetătorii din Florida au eliberat în natură masculi de ţînţari modificaţi genetic care, atunci cînd se împerechează cu femelele, noile lor gene fac ca puietul să nu ajungă la maturitate. Comentează cineva ştirea: „Oamenii au cauzat dispariţia atîtor specii de animale, încît nişte gene din astea ne-ar trebui mai întîi nouă.“ (M. C.)

● Atunci cînd normalitatea devine știre… Iată un „breaking news“ pe Yahoo: „A fost dezvăluită cauza morții lui Leonard Cohen: a fost bruscă, neașteptată și pașnică“. O dezvăluire de invidiat! (A. P.)

● Două ciocniri în lanţ pe autostradă în doar două săptămîni. Cauzele accidentelor sînt cam aceleaşi: lipsa educaţiei rutiere şi condiţiile meteo nefavorabile. Mai pe şleau spus: şoferi proşti, incapabili să conducă în siguranţă în condiţii de ceaţă sau de polei. Cred că, în loc să-şi pună în parbriz tot felul de mascote sau cruciuliţe, ar trebui să reţină vorba unui fost ministru al Transporturilor: „Iarna nu-i ca vara“. (M. M.)

● În Bucureşti, de ceva timp, la orele de vîrf, în staţiile de metrou Piața Unirii şi Piața Victoriei au fost postaţi agenţi de pază şi de poliţie care să dirijeze traficul. Cel uman, vasăzică. În plus, pe jos au fost trasate benzi cu sensul de circulaţie. Nici la suprafaţă nu stăm mult mai bine: recent, o femeie a născut în maşină, după ce autoturismul a rămas blocat în intersecţie la Lujerului. Aştept în continuare soluţii reale pentru decongestionarea traficului. (C. Ş.

NU TE SIMȚI CIUDAT SĂ TE LEGITIMEZE, CEREMONIOS, O INTRARE GRATUITĂ ÎN BURTA BESTIEI? 

● Conversaţie între un hater bigot pe nume Josh şi cel care-şi spune Dumnezeu (pe contul God de pe Facebook): „Josh: Nu te simţi ciudat să te legitimeze o pagină de Facebook?“, „Dumnezeu: Nu, pentru că pe mine mă legitimează ura idioţilor“, „Josh: Atunci bucură te de like-uri şi de comentarii, oricum vei dormi singur la noapte“, „Dumnezeu: Trebuie să mă urăşti destul de mult dacă presupui că n-am un partener. Mă simt foarte legitimat acum.“ (M. C.)

● Viaţa bate, iar, filmul: într-un bloc destul de fancy, unde vizitam o prietenă, la un moment dat s-a urcat în lift o domnişoară subţire, cu părul lung şi negru, într-un dessous tot negru, scurt şi sexy. Ne-am salutat, ceremonios. Ea a coborît la 7, eu am mers mai sus. (I. P.)

● Am primit, ca „bonus“ de fidelitate de la Christian Tour, doi fluturași, de fapt unul și același în două exemplare (știți zicala cu „doi într-una“, reactualizată „doi în nici una“), pe care scrie „DAY PASS. Beneficiază de o intrare gratuită în cluburile World Class liderul fitness și lifestyle în România etc. etc.“ Și asta, să precizăm, în programul pentru seniori, știind bine că seniorii sînt fruncea fitness-ului mondial, nu mai puțin în România! Dar nimic nu-i doar întîmplare, vezi bine, pe verso se precizează: „A se folosi pînă la 31 octombrie 2016“. La loc comanda! Oricît ai vrea… fluturaș, nu mai ai aripioare… Clar!? (R. M.)

● Pe realitatea.net, o știre despre un ins care a capturat un aligator de 460 de kilograme și s-a apucat să l spintece. Acțiunea e povestită așa de știristul nostru: „A desprins întîi pielea, apoi carnea, dar, cînd a ajuns la stomac, bărbatul a îngheţat! Înăuntru era o căprioară de aproximativ 50 de kilograme, întreagă, deşi animalul nu mai avea blană pe el. După ce a scos căprioara din burta bestiei, Mandy a avut încă un şoc! Sub trupul ei a găsit două veveriţe, întregi, cu tot cu blană!“. Știam de mult că limbajul știrilor de la noi face abuz de șoc, groază și alte cuvinte de-astea teribile (care între timp s-au banalizat). Dar, dincolo de asta, aici ni se propune o adevărată dilemă: de ce căprioara n avea blană, iar veverițele – da? Mister… (M. V.

SĂ MAI ZICĂ CINEVA
CĂ DECLARAȚIILE CARE TRANSMIT MESAJE ANTIÎNTREBARE
POT FI CONDAMNATE NOAPTEA! 

● La Tîrgu Jiu există o bodegă care se numește „La cavou“. Să mai zică cineva că băutura nu te bagă în mormînt! (A. P.)

● „De cîteva ori, săptămîna trecută, tot ce-mi doream era să mă ghemuiesc cu o carte bună în mînă și să nu mai ies niciodată din casă“, a spus Hillary Clinton, după ce a pierdut alegerile. Mi se pare cea mai umană dintre declarațiile posibile. (A. M. S.)

● Australia a adoptat o lege conform căreia asistentele care transmit pacienţilor mesaje antivaccinare pot fi condamnate penal. Deci există soluţii. (M. C.)

● Am auzit, în 381, o întrebare pe care n-o prea auzi prin autobuze, adresată de un pasager altuia: „Nu vă supărați, azi e joi sau vineri?“. Era joi. (D. S.)

● Cum ajungi preot fără studii complete de teologie? Păi, mai întîi te spovedeşti la ÎPS Teodosie Snagoveanul; apoi îi faci cadou „ori un egolpion, ori o mitră“; îi dai şi nişte bani – 1500 de euro, să zicem – prin omul său, noaptea, într-o benzinărie; apoi trimiţi nişte sticle de vin prietenilor săi din Spania, după care, în final, îi împrumuţi 5000 de euro pentru o săptămînă, bani pe care te faci că uiţi să-i mai ceri înapoi. Şi, gata, ai parohia ta în mai puţin de două săptămîni! (M. C.)

Foto: S. Voinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.