Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU CEI VEȘNIC PE DOS,

CARE NU SÎNT PREGĂTIȚI

FIZIC ȘI MENTAL SĂ DEVINĂ

MECANISME ROBOTIZATE,

UN ȚAP, MONȘER!

● La Piața Sudului, oferta unei brutării pentru cei veșnic înfometați, care nu se pot îndestula prea ușor sau care au multe guri de hrănit: „Pîine la sac – 10 lei“. (D. S.)

● Pe stradă, un puști de 4-5 ani se tot smiorcăie, vrea ceva. „Of, ce mă îmbătrînești tu, mamaie!“, se răstește la el bunica. Ciudat! Eu știam că nepoții îi întineresc pe bunici, nu că-i îmbătrînesc. Însă la cîte lucruri sînt pe dos, de ce nu mă miră? (A. P.)

● Dacă e să judecăm după dialogurile cu şoferii de taxi (care, ştiu, nu sînt un barometru social), numărul divorţurilor chiar e în creştere: tot mai mulţi dintre cei cu care merg, de peste 45 de ani, zic că sînt divorţaţi. Şi – aici constat un „triumf“ al feminismului –, de cele mai multe ori, bărbaţii rămîn în casele mai mici şi se ocupă, un timp, de copii. (I. P.)

● Organizaţia Mars One a anunţat, acum cîţiva ani, că în 2025 va încerca să stabilească o primă formă de aşezare umană pe planeta Marte. Pentru acest ambiţios proiect s-au înscris între timp peste 200.000 de oameni, din care, la finalul anului trecut, Mars One a selectat doar 1058. Bas Lansdorp, cofondatorul Mars One, a declarat: „Sîntem impresionaţi de numărul de cereri care ne-au fost trimise. Totuşi, am fost nevoiţi să-i selectăm pe cei pregătiţi fizic şi mental să devină ambasadorii umani pe Marte, și nu pe cei care, în mod evident, nu au luat misiunea noastră în serios. Cîţiva dintre aplicanţi au trimis filmări cu ei în pielea goală.“ Temperatura pe planeta Marte este de -65 de grade Celsius, presiunea atmosferică este de doar 1% faţă de atmosfera terestră şi conţine 95% dioxid de carbon. (M. C.)

● După ce Mars One şi-a anunţat proiectul de a coloniza planeta Marte, General Authority of Islamic Affairs and Endowment (GAIAE) a Emiratelor Arabe Unite a emis o fatwa împotriva locuirii pe planeta Marte, considerată drept neislamică. Comitetul saudit, condus de prof. dr. Farooq Hamada, a declarat: „Această călătorie reprezintă o formă de sinucidere care nu poate fi justificată de islam. Protejarea vieții împotriva oricăror posibile pericole este stipulată de versetul 4:29 din Coran, care spune «Nu ucideţi şi nu vă sinucideţi!»“. Cei de la Mars One au răspuns spunînd că, totuşi, Coranul încurajează explorarea şi au citat versetul 30:22, „Semnele Lui sînt creaţia cerului şi a pămîntului!“, argumentînd că explorarea spaţiului, ca şi explorarea Pămîntului, presupune deopotrivă riscuri şi recompense: „Poate părea extrem de periculos să trimiţi oameni pe Marte, dar aceştia vor găsi deja acolo un habitat locuibil, prevăzut cu apă şi oxigen, construit în avans prin mecanisme robotizate. Mars One cere respectuos GAIAE să anuleze fatwa şi să facă posibilă marea călătorie şi pentru musulmani. Ar putea fi primii musulmani martori ai semnelor creaţiei lui Allah în cer.“ Dintre cei 200.000 de aplicanţi pentru colonizarea planetei, 500 sînt saudiţi. Centrul Oficial pentru Fatwa al GAIAE a emis, de la crearea sa din 2008, peste două milioane de fatwa. (M. C.)

● „Beer as cold as your ex’s heart“ – str. Biserica Amzei. Scris cu creta pe tăbliță. Dacă ne-am raporta la formulele curente – ex-prezident, ex-premier, dar și, prin extindere, ex-doctorand sau ex-pușcăriaș (sună al naibii de bine în CV)… de ce nu?  – s-ar zice că prefixoidul e un ce de uz diplomatic, care ține de cald pe orice vreme/vremi… Așadar, „un țap, monșer! As cold as ice!…“ (R. M.)

OARE INTIMITATEA

CU FRUMUSEȚEA TOAMNEI

VINE ATUNCI CÎND

O (NE)POTRIVIRE PROMIȚĂTOARE

ORGANIZEAZĂ ÎNTR-UN MOD

INTELIGENT AMĂNUNTELE?

● Oare intimitatea cu un oraș vine atunci cînd îi cunoști și le zîmbești nebunilor pe lîngă care treci? În timp ce ei își duc mai departe infinitele discuții cu prie­tenii sau neprietenii imaginari? (A. M. S.)

● Probabil că noul marketing vestimentar, cules de prin cîteva magazine – palton „cu guler destrămat“, tricou „bacon and cheese“, salopetă cu „picior de cocoș“ sau rochie „de tricot împîslit“ – sugerează că n-ar mai trebui să punem atîta valoare pe frumusețea exterioară. Firea, și nu imaginea, este cea care contează. (S. G.)

● Pregătiți-vă pentru bucuriile toamnei: lacurile spontane de juma’ de metru din mijlocul străzilor, prin care ești obligat să te avînți, pentru că se află și în stațiile RATB; dușurile gratuite involuntare, trimise cu forță de gherțoii de la volan, care circulă prin acestea cu viteza maximă legală; înghesuiala umedă, dar puternic aromată, din RATB-ul care circulă după pofta inimii, dar nu prea des; înghesuiala de la se­mafoa­re; ciu­percile care, cu siguranță, îți vor scoate doi-trei ochi pe zi cu spițele umbrelelor… Cu puțin noroc, vor veni și bucuriile iernii, dar chiar și așa, ne așteaptă vreo juma’ de an de veselie bucureșteană.
(A. D.)

● Un anunţ publicitar pe Internet cu titlul atrăgător „Mărire de pensie“ e, de fapt, un link către o pagină cu titlul „Mărire de penis“. O coincidenţă bizară, o (ne)-potrivire promiţătoare pentru cei ajunşi la vîrsta cînd toate speranţele se leagă de o mărire. (M. M.)

● Să recapitulăm: Ministerul Educației organizează concursuri pentru posturile de director de școală, cu metodologie, criterii, tot tacîmul. Competiție deschisă, așadar. Politicienii mîrîie că le strică jucăria. Dl ministru Mircea Dumitru declară că se fac presiuni asupra profesorilor să nu se înscrie la concursuri. Mai înțelege cineva ceva? Eu nu. Nu-i nimic, din toamnă vine un guvern politic care-o să facă ce știe el mai bine. Iar noi o să ne plîngem încă 30 de ani de-aci înainte că sistemul de educație e prost. Într-adevăr. (M. V.)

● Primesc un mesaj pe e-mail: „Periaj inteligent, la un preț special!“. În primul moment, nu-mi dau seama la ce se referă. La oameni? Cum să-i perii într-un mod inteligent? Nu, mulțumesc. (A. P.)

● Titlul unui anunț de la mica publicitate spune așa: Caut modele. Interesant! Te poți întreba ce modele mai există în ziua de azi și cine mai caută modele. Intrînd în amănuntele anunțului însă, poți citi: „Caut modele fete pentru tuns, coafat și vopsit și băieți pentru tuns!!! Nu vă costă nimic!!!“ Te tund, adică, cum vor ei? Palpitant! (A. M.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.