Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 333 din 1-7 iulie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

GÎNDIŢI-VĂ LA MIROSUL VREMII  ÎNTR-O DUPĂ-AMIAZĂ INTERMINABILĂ 

● Luna trecută, trecerile de pietoni au împlinit 76 de ani. S-au născut la Londra, pe 12 mai. Gîndiţi-vă la asta înainte de a traversa! (M. C.)

● Două imagini olfactive antagonice: un cerşetor care mînca un măr zemos şi verde, combinînd mirosul de stătut cu prospeţimea fructului, şi o doamnă în metrou, îmbibată în parfum Christian Dior, care mînca pufuleţi, degajînd o impresie de lux cu aromă de mămăligă. (S. G.

● Pe prima pagină a revistei pe care o ţineţi în mînă se poate vedea imaginea unui text latin („SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS“) al cărui înţeles nu e prea clar, deşi s-au formulat cîteva ipoteze de-a lungul vremii. Să zicem că un arheolog al viitorului va descoperi, prin luna iunie a anului 4008, în ruinele unui supermarket, un panou publicitar pe care scrie aşa: „LA FIECARE PRODUS CUMPĂRĂ HIPERPUNCTE PENTRU PRODUSELE SEMNALATE“. N-aş vrea să fiu în pielea lui cînd va încerca să-şi explice despre ce e vorba acolo. (D. S.

● Cartofi prăjiţi şi muzică uşoară, acesta pare să fie meniul verii. Vorbeau despre asta două femei în timp ce plantau flori, într-o după-amiază călduroasă, în Parcul Ioanid. Nici un cuvînt despre mititei sau fleici la grătar. (A. M. S.)

● În farmacia non-stop de pe Calea Moşilor, în fiecare seară, după ora 11, năvăleşte o ceată de masculi (căci nu le pot spune altfel, observîndu-le comportamentul urban jungle), care sînt trimişi de consoarte (ca să nu le zic femele) să cumpere cîte ceva pentru progenituri, în general pamperşi. După ce se înfruntă între ei (căci şi-au blocat unul altuia maşinile, în faţa farmaciei), se lansează în lungi conversaţii semianalfabete cu farmacista şi cu nevestele (la telefon) despre şampoane şi şerveţele de şters la fund pentru ăla micu’, iar în final renunţă să le mai cumpere. Astfel, coada e interminabilă. N-am nimic cu cei care chiar au nevoie de o farmacie non-stop, însă mă întreb: oare aceşti „părinţi“ chiar nu ştiau că plodul face pipi şi noaptea? (A. P.

GÎNDIŢI-VĂ UNDE ÎNCEPE  ŞI UNDE SE TERMINĂ  CHESTIA CU COAFATUL  DEZASTRULUI PERSONAL (PROBABIL CĂ OMUL DEOSEBIT  A TRECUT NEOBSERVAT) 

● Unde începe şi unde se termină amabilitatea unui chelner? Am aflat de curînd. După trei invitaţii insistent-agresive de a ni se aduce un desert, ne-am gîndit că e timpul s-o ştergem. Ne imaginam deja următoarea scenă, în care mîncam clătite legaţi de scaun… (A. M. S.

● Am descoperit un anunţ în România liberă: „Dresez şi coafez pisici de lux. Rog seriozitate“. Nu ştiam că şi pisicile se dresează. Nici la chestia cu coafatul pisicii, recunosc, nu m-am gîndit pînă acum. Ce să mai zic despre formula pisici de lux? M-aş gîndi doar că, la capitolul ăsta, ar trebui să se ceară mai degrabă neseriozitate. (A. M.

● Cu o zi înainte de decizia Curţii Constituţionale în privinţa tăierii pensiilor şi salariilor bugetarilor, ştirile din prime time de la PRO TV – pregătite, desigur, pentru una dintre variantele posibile, dar nu pentru amînarea deciziei – nici măcar nu mai luau în considerare posibilitatea respingerii acestei aberaţii jalnice. Se calcula supravieţuirea, se făceau prognoze de vagă amînare a dezastrului personal. Iar între două „previziuni economice“, am putut afla şi costurile actuale ale unei asigurări medicale în Austria sau Germania. Dacă cineva preferă Elveţia, dă un simplu anunţ: schimb apartament cochet în Piaţa Victoriei cu o asigurare medicală pe viaţă sau, mai simplu, cu un loc de veci în Cimitirul Plainpalais, cît mai aproape de Borges. (S. S.

● După al patrulea gol încasat de nord-coreeni de la portughezi, deja nu mai era amuzant. Mă gîndeam că micuţul tiran dus cu pluta o să-i împuşte pe sărmanii jucători. Probabil că aşa se gîndeau şi ei, pentru că s-au pierdut şi au mai luat trei goluri. Auch! (C. G.

● Pe pachetul de „Plugarul“, mahorca made in Moldova, care conţine cele mai cumplite ţigări pe care le-am experimentat vreodată şi probabil şi cele mai nesănătoase (gudron – 15 mg, monoxid de carbon – 18 mg!) scrie cam aşa: „Psihologul, profesorul sau medicul vă poate ajuta să renunţaţi la fumat“. Mă îndoiesc că plugarul (ca termen generic pentru omul sărac care nu-şi permite să fumeze altceva) a auzit vreodată de psiholog sau îşi permite să meargă la doctor înainte de o fază terminală a bolii. Cît despre profesor, habar n-am ce legătură are cu fumatul… poate că la moldoveni o fi vreun soi de sfetnic sau un vraci. (A. P.

● Scenă din metroul bucureştean: două tipe, aşezate una lîngă alta, erau cufundate în lectură (soarta!). Nimic deosebit pînă acum. Luîndu-le seama cu atenţie însă, am observat şi ce citeau. Prima, o doamnă la vreo 40 de ani, avea o carte de rugăciuni (ajunsese la pagina 5), cea de-a doua, o tînără domniţă, citea cu spor tot de la pagina 5. A dat una pagina, trecînd la următoarea rugă, a dat şi cealaltă, la articolul de extremă „investigaţie jurnalistică“, despre prostituatele de lux de la mare şi cum cere una 1000 de euro pe noapte. Mare Ţi-e grădina, Doamne! Dovadă că, în primul rînd, preferinţele pentru lectură sînt variate, iar în al doilea rînd, că gusturile chiar nu se discută. (P. M.

● E criză. Criza unora e mai mare decît criza celorlalţi. Elveţia, o ţară mică, are o criză mai mică. Ministrul Finanţelor, Hans-Rudolf Merz, preconizează pentru 2011 un deficit de „doar“ 600 de milioane de franci. Acel „doar“, strecurat în propoziţia în care ministrul anunţa cifra, nu a trecut neobservat. Criza economică trece, problema e ce ne facem cu criza de inspiraţie… (M. M.

GÎNDIŢI-VĂ CE UŞOR  SE SCHIMBĂ PERSPECTIVA  (TEORETIC,  PENTRU NECUNOSCĂTORI)  CÎND EŞTI MONDIAL 

 ● Pînă la urmă, Grecia va scoate la vînzare cîteva insule, pentru a-şi putea plăti datoriile, scrie The Guardian. Acum cîteva luni, cînd un politician german a sugerat această soluţie, a ieşit un mare scandal. Ce uşor se schimbă „perspectiva“ cînd eşti – ca ţară – cu buzunarele goale… (M. V.

● În vagonul Business exclusiv din Intercity-ul spre Cluj (cel mai scump din tren), uşa de trecere spre următorul vagon avea un buton. Butonul era electronic. Teoretic, funcţiona. Practic, curenta. Şeful de tren găsise o modalitate românească de a rezolva chestiunea: deasupra butonului era lipită o foaie de hîrtie pe care sta scris cu pixul: „Atenţie, curentează!“. (I. P.

● Continui cu lecturile mele de pe tricouri: „I am The Stig“ (pont pentru necunoscători: urmăriţi emisiunea Top Gear) şi „Sînt ateu (slavă Domnului)“. (M. C.

● De cînd Anglia, Franţa sau Italia au cam luat bătaie la acest Campionat Mondial de Fotbal al Vuvuzelelor, tot aud clişeul cu „nu mai există echipe mici“. Dar dacă s-a terminat, de fapt, cu echipele mari? (M. C.)

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.