Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

SOMNUL MOTORIZAT  A COINCIS CU UN ÎNTREG TĂRĂBOI PE TEMA ALTOR CIVILIZAŢII JUDEŢENE 

● Dacă somnul raţiunii (cum s-a zis) naşte monştri, nesomnul marketingului naşte şi el nişte dihănii, precum oferta asta: „Extravaganza reducerilor! Shopping pînă la miezul nopţii!“. (D. S.)

● Cînd citeşti o ştire de acest fel, n-ai cum să nu te gîndeşti la ironia sorţii: „Poliţiştii din Onondaga, din statul american New York, au declarat că un motociclist care participa la un protest motorizat faţă de o lege ce prevede purtarea obligatorie a căştii de protecţie a murit după ce a căzut peste ghidon şi s-a lovit cu capul de asfalt“. Casca împotriva căreia protesta l-ar fi putut salva. (A. M. S.)

● Cea de-a o mia zi de la declanşarea crizei a coincis cu „dezastrul bacalaureatului“. Viaţa are logica ei, deloc stranie, în aniversări. (R. C.)

● În ultimele zile s-a făcut un întreg tărăboi pe tema legii confiscării averilor ilicite. Guvernul a propus un proiect, Opoziţia un altul. Emil Boc spune că proiectul Opoziţiei presupune mai multă birocraţie, deci amînări, şi o mai dificilă punere în aplicare. Tot premierul a spus că în proiectul Opoziţiei nu e menţionată confiscarea averilor provenite din corupţie, deşi atunci cînd vine vorba de averi ilicite, românii se gîndesc în primul rînd la cele provenite din fapte de corupţie. Perfect adevărat, doar că din site-ul DNA rezultă că în ultimele nouă luni s-au pronunţat doar cinci condamnări definitive la nivel naţional în cauze de corupţie. Carevasăzică, despre ce vorbim? Nu cumva era mai utilă propunerea deputatului Daniel Oajdea prin care fabricanţii de haine ar fi fost obligaţi să facă etichetele mai moi? Trebuia poate să adauge în proiect şi că majoritatea etichetărilor de corupţie nu sînt validate în justiţie. (A. M.)

● Acum cîteva luni, Stephen Hawking a spus că n-ar trebui să căutăm cu tot dinadinsul existenţa altor civilizaţii în spaţiu pentru că, „dacă extratereştrii ne vor vizita cîndva, va semăna cu descoperirea Americii de către Columb, care nu a ieşit prea bine pentru nativii americani. E suficient să ne uităm la noi pentru a vedea cum viaţa inteligentă evoluează în ceva ce n-am vrea să întîlnim“. Iată o idee interesantă: invazia extraterestră ca pedeapsă divină. (M. C.)

● Un răspuns într-o scrisoare de la Fisc: „Sîntem nevoiţi să vă returnăm declaraţia fiscală cu rugămintea să o revedeţi şi să faceţi corecturile necesare, deoarece nu putem accepta răspunsul dvs. de la rubrica „Persoane aflate în întreţinere“, unde aţi trecut Guvernul, Parlamentul, funcţionarii administraţiei locale, judeţene şi de stat, precum şi cîteva milioane de derbedei“. N-am primit-o eu, dar subscriu. (A. P.)

ÎN LOC SĂ LASE STRUCTURA AMEŢITOARE SĂ VORBEASCĂ, MINISTRUL CIRIPEŞTE

● Peste o sută de telespectatori ai BBC s-au plîns de excesul de zel al comentatorilor de serviciu din timpul turneului de tenis de la Wimbledon. Reproşul e că au vorbit prea mult în loc să lase imaginile să vorbească. Postul de televiziune şi jurnaliştii respectivi au fost nevoiţi să-şi ceară scuze. Acum, că s-a creat un precedent, nu vi se pare că la noi se comentează muuuult prea mult, de pe tuşă, ce se întîmplă în arena politică? (M. M.)

● Arhitectul japonez Kazuya Morita a creat, în Osaka, o casă de 170 mp, ai cărei pereţi sînt îmbrăcaţi, de sus pînă jos, în rafturi pentru cărţi. Casa a fost gîndită pentru un tînăr istoric, posesor al unei colecţii impresionante, Morita spunînd că structura poate susţine pînă la zece tone de cărţi şi că rezistă la cutremure. Gata, mă mut în Japonia! (P. M.)

● Am văzut săptămîna trecută, la Salonic, o biserică dichisită aflată în cel mai puţin probabil loc cu putinţă: în curtea interioară a unui mall. Ieşeai frumos din mall-ul Kosmos şi, ca să ajungi la Magic Park, era musai să treci măcar prin faţa bisericii. Iar dacă te apuca frica văzînd montagne russe-ul abrupt sau catapulta dementă 4D care te arunca în sus, la dreapta şi la stînga (simultan cu o viteză ameţitoare), abătîndu-te puţin puteai să te rogi ca să apuci şi roata mare sau aruncarea cu buştean în apă. (S. S.) n Ministrul Funeriu a declarat, într-un interviu difuzat la TVR, că a citit numele celor 65 de elevi care au luat media 10 la Bac. Să fi fost oare o ameninţare sau un avertisment pentru cei 65? (S. G.)

● Dau un click aiurea în mail, pe Yahoo!, şi nimeresc pe intrenoifemeile.ro. Mă pomenesc face to face cu Dana Săvuică şi ea îmi zice: „Bună. Mă bucur că ne întîlnim aici. Eşti femeie sau bărbat?“. Ea aşteaptă, eu mă conformez, îi răspund la întrebare şi dau click mai departe. „Acum, că am rămas doar noi două, vreau să povestim ceva, ca între noi, femeile!“ Veselă, îmi ciripeşte vreo cinci minute despre uscăciunea vaginală şi soluţia naturală pe care a găsit-o ea. Şi dacă eram bărbat? O iau de la capăt, dau click pe celălalt sex şi… nimic: nici ce să fac dacă se usucă şi cade, nici o soluţie naturală, nici că ce bine că am rămas doar noi doi să povestim! Cică tot ce vreau este numărul ei de telefon şi dup-aia mă trimite să văd un meci la televizor… Şi, incredibil, tace! Dincolo de discriminarea de faţă, cred totuşi că în astfel de situaţii virtuale penibile e mai bine să fii bărbat! (A. P.)

LA CÎT FUM  PRODUC GIGANŢII VERZI,  DOAR GIRAFELE POT PLUTI

● Deşi e ţara cu cele mai mic procent de fumători din Europa (doar 15% din locuitori fumează în mod regulat), Islanda intenţionează să interzică comercializarea ţigărilor, acestea putînd fi procurate numai pe reţetă, din farmacii, pentru o perioadă predeterminată şi numai de către cei care vor să se lase de fumat. La cît fum şi cenuşă produc vulcanii ăia ai lor, îi înţeleg. (M. C.)

● Giganţii ucraineni, fraţii Klitschko (Vladimir – 35 de ani, Vitali – 39!), campioni mondiali la toate cele patru titluri de categorie grea în boxul profesionist, refuză să se înfrunte între ei: „Nu ne lasă mama!“. Iată un răspuns eminent. (R. C.)

● (Tot) în Viena găsesc cele mai simple şi în acelaşi timp uimitoare decoraţiuni de vitrine; după cîini – mere verzi. Ca suport pentru bijuterii. Încîntător contrast! (I. P.)

● Am văzut Manhattan al lui Woody Allen în Manhattan. Acum vreau doar să-l mai văd pe Woody în Manhattan. Cer prea mult? (L. V.)

● Dacă arunci o girafă într-o piscină, va pluti sau se va scufunda? Nu, nu e o întrebare de la Brainiac, ci problema ştiinţifică ridicată de un paleontolog (şi scriitor de SF) pe nume Darren Nash, care, cu ajutorul unei simulări pe calculator, a ajuns la concluzia că da, girafele pot pluti, „dar ar fi stîngace şi destul de instabile“. Dacă aveţi o girafă pe-acasă, luaţi-o la mare. (M. C.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.