Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN TIMP CE O DOAMNĂ 
CU BARBĂ ALBĂ PROTESTA
ÎMPOTRIVA TUTUROR, 
INEVITABILUL S-A PRODUS: 
NIŞTE PUNCTE LUMINOASE 
DAU OCOL ÎNTREBĂRII 

● În timp ce în Piaţa Universităţii se striga „Vrem spitale, nu catedrale!“, un sobor de preoţi sfinţea o biserică sculptată în gheaţă la Bîlea Lac. (M. C.)

● Vremurile s-au mai schimbat: cînd am ieşit din bloc să ne deszăpezim maşina, erau cel puţin trei lucrători însărcinaţi oficial cu aceeaşi activitate prin zonă. Unul dintre ei ne-a oferit, verbal, soluţii (un soi de plan strategic…). Pe de altă parte, o doamnă, a pus mîna pe lopată şi ne-a ajutat, la propriu. Pot să spun că am avut un oarecare sentiment de confort comunitar şi instituţional. (I. P.)

● Lui Nabil Karoui, patronul canalului privat de televiziune Nessma TV din Tunisia, i s-a intentat un proces din cauza faptului că pe postul său a fost difuzat filmul Persepolis (povestea Marjanei Satrapi). Nu a contat valoarea filmului animat, ci faptul că, într-o scenă, eroina discută cu un bărbat cu barbă albă: Dumnezeu. Iar islamul interzice reprezentarea lui Dumnezeu. Cum să pledezi în faţa unei asemenea acuzaţii? (A. M. S.)

● Săptămîna trecută, în timp ce în toată ţara se protesta seară de seară împotriva Guvernului, a sistemului, a capitalismului etc., cele mai protestatare trupe româneşti, Paraziţii şi Implant Pentru Refuz, dădeau concerte în cluburile Princess (din Bucureşti), respectiv Euphoria (din Cluj). Cei de la B.U.G. Mafia au trecut într-o seară pentru cîteva poze. De unde se vede că avem artişti protestatari doar pe bani! Jos pălăria însă pentru Mihnea Blidaru de la Luna Amară, care conducea protestele din Cluj, şi pentru Ada Milea, care a venit şi a stat în lapoviţă în Piaţa Universităţii. (M. C.)

● O televiziune de ştiri se pare că a găsit o formulă ideală şi universală de a-şi saluta telespectatorii – „Bun găsit tuturor!“. Transmiţînd în direct de prin nămeţi sau din Piaţa Universităţii, reporterii o folosesc cu atîta îndîrjire şi perseverenţă încît mai că îţi vine să crezi că s-a dat o directivă internă în acest sens. Ce se întîmplă însă cînd ai de-a face cu ştiri – pardon, cu breaking news – de tipul accident mortal, incendiu devastator, catastrofă? Salutul capătă nuanţe ironice sau e ca-n bancul ăla cu bine faci, bine găseşti? (A. P.)

● Cu o lună şi ceva întîrziere faţă de calendar, inevitabilul s-a produs: iarna ne-a luat pe nepregătite. (M. V.)

● O noapte gri într-un Bucureşti ploios. Din taxi, undeva pe Calea Griviţei, văd nişte puncte luminoase care se mişcă. Cînd maşina se apropie, văd că erau doi oameni. Un el, în costum verde şi cu vestă reflectorizantă, mătură strada. O ea, cu multe paiete şi chestii lucioase,  e o prostituată care face cu mîna spre maşini. Plouă rece, cei doi, la mai puţin de un metru unul de celălalt, îşi fac job-ul liniştiţi, lucind în noapte. O secvenţă poetică. (C. G.)

● Printre fenomenele la care nu ştiu să răspund – există mult mai multe decît se crede – este şi acesta: de ce nu se omologhează în Cartea Recordurilor performanţa acelei adolescente olandeze care, la 16 ani, a făcut ocolul lumii singură, într-o barcă? Se invocă vîrsta ei, e prea minoră… Dau ocol îndelung întrebării şi, oricît ar fi de scandalos, nu ştiu ce atitudine să iau. (R. C.

ÎN CURÎND NE VOM PUNE LA MASĂ
(LA O ACŢIUNE VOLUNTARĂ) 
ŞI VOM NEGOCIA 
UN BUST GENEROS

● La teve, pe burtieră: „În curînd – imagini inedite: un primar italian a căzut pe marmura din Focşani“. Păi, da, probabil a crezut că e de Carrara. (L. V.

● Iulian Apostol (fotbalist): „Cînd îmi voi găsi o echipă, ne vom pune la masă şi vom negocia ca bărbaţii, dacă sîntem bărbaţi. Dacă sîntem femei, ne ducem la club de femei. Îmi place să stau de vorbă cu oameni care sînt bărbaţi“… (A. M. S.)

● Pe e-mail, primarul sectorului 2 „are deosebita plăcere să (mă) invite“, nu la o acţiune voluntară de deszăpezire şi nici la inaugurarea vreunei fîntîni arteziene (am înţeles că sînt specialitatea lui), ci la un eveniment cultural: „Mantre vedice în cultura română: Eminescu, Brâncuşi, Eliade, Blaga, Gyr“. Citez din invitaţie: „Scandaluri politizate, precum meditaţia transcendentală şi MISA, au umbrit, în aparenţă, euforia iluminării en gros, dacă nu cumva au declanşat misionarisme mai degrabă budhiste, tibetane“. Să înţeleg că aşa va arăta discursul electoral al lui Neculai Onţanu pentru alegerile din 2012? (A. P.)

● Dacă aţi trecut vreodată prin Puerta del Sol nu se poate să nu fi auzit plastica înjurătură hijo de puta. Am văzut zilele trecute un tricou galben acoperind un bust generos pe care se lăfăia extensia acestei apostrofări aproape tandre transformate în slogan antisistem: „Las putas insistimos que los políticos no son hijos nuestros“. Se pare că politicienii spanioli au fost, spre deosebire de ai noştri, înţărcaţi de cineva. (S. S.

ÎN PRINCIPIU, VIITORUL E 
PENTRU UNII (DE FAPT, A FOST) 
UN ANIMAL RESPONSABIL 
CARE A REABILITAT O MARFĂ

● În cazul în care v-aţi întrebat ce mai face Sebastian Lăzăroiu, aflaţi că „îmblînzeşte viitorul“. A spus-o într-un interviu pe HotNews.ro: „Pun pe picioare un proiect de societate, asta fac. Sînt manager la firma care îmblînzeşte viitorul. Am pus şi pe Facebook. Asta e ce fac eu, asta e ocupaţia mea. Ştiu că nu e în nomenclatorul de meserii, dar s-ar putea să fie. Îmblînzitorul de viitor“. Să înţelegem că, în principiu, viitorul e un animal sălbatic care trebuie îmblînzit? Înseamnă că maaaare noroc avem noi cu firma dlui Lăzăroiu… (M. V.)

● Ninge. Televiziunile ne flutură „codul portocaliu“. Facebook-ul s-a împînzit de fotografii cu ninsoarea – în faţa blocului, de la fereastră, pe stradă, la semafor. Pentru unii e o adevărată minune. Pentru alţii – o corvoadă sau o conspiraţie de-a dreptul. Pentru cîţiva pare a fi o ciudăţenie, un fenomen meteo straniu, cu care nu mai sînt obişnuiţi. E 25 ianuarie şi ninge viscolit. Ce e aşa neobişnuit la zăpada asta? Absolut nimic. (P. M.)

● În Piaţa Universităţii, mai mulţi protestatari au scris pe pancartele lor „PDL = PSD = PNL“. La o televiziune se comentează: „E manipulare grosolană, e conspiraţie. Partidul de la putere şi-a adus oameni la manifestaţia Opoziţiei pentru a compromite mitingul, punînd sub semnul egalităţii toate partidele“. De fapt, conspirativita şi corupţia nu cunosc doctrină politică: se găsesc în cantităţi similare în toate partidele. Deci PDL = PSD = PNL. (M. M.)

● N-am stat să fac un inventar onomastic al produselor de patiserie de la noi (deşi poate ar merita), dar am senzaţia că printre ele găseşti cele mai stranii denumiri. Ultimul care mi-a atras atenţia, zilele trecute, a fost „mezzoluna cu brînză“. (D. S.)

● Ministrul Transporturilor din Australia a fost acuzat zilele trecute că a copiat discursul personajului interpretat de Michael Douglas în filmul The American President. Avînd în vedere că scenaristul de la The American President e celebrul Aaron Sorkin, responsabil şi de The West Wing şi The Social Network, nu mi se mai pare chiar atît de grav. Măcar australianul a copiat ce trebuie. (L. V.)

● O frază a dlui Teodor Paleologu – „Actuala luptă politică seamănă cu un meci între două echipe care joacă foarte slab“ – mă duce imediat cu gîndul la tatăl său, domnul Alexandru Paleologu, cel care a reabilitat frivolitatea la noi, ca nimeni altul. (R. C.)

● Pe o tarabă dintr-o piaţă de cartier, un carton cu o marfă în trend: „cartofi protestatari“. (S. G.)

Foto: V. Dorolţi

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.