Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 438 din 5-11 iulie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE URMEAZĂ? 
CARNE CÎTĂ FRUNZĂ ŞI IARBĂ?
SUBSPECII PENTRU TOT FELUL 
DE LUCRURI? 

● Înţeleg că e pentru o cauză bună, dar clipurile astea cu Maia Morgenstern care îşi perforează urechea şi Dragoş Bucur care îşi scoate un dinte sînt ridicole, greţoase, manipulatoare şi de doi lei. Ce urmează? O autocastrare live? Lasă că şi mesajul principal e din seria „Nu ne vindem ţara“. Parcă era vorba de protecţia naturii, nu de apelat la fesenisme greţoase. Serios, ecologişti, reveniţi-vă! Măcar dacă ar fi plătit RMGC campania asta ca să vă facă de rîs. Dar înţeleg că nu e cazul, portdrapelele sînt tare mîndre şi promovează clipurile. Caz de neadecvare prostească: unii fac campanie plătind oameni simpli să vorbească despre locuri de muncă, iar ca răspuns ceilalţi fac campanie punînd vedete să-şi scoată dinţii. (C. G.)

● O statistică din 1924: „Cîtă carne se consumă pe an (cap de locuitor în mijlociu): Englezul – 60 kgr, Germanul – 45 kgr, Ungurul – 44 kgr… Românul – 15 kgr“. Cu menţiunea că în România „s’a consumat în anul 1924, 18 la sută din cît s’a consumat în 1908“. Dacă vom merge şi mai mult în trecut, vom descoperi probabil că pe vremea lui Decebal eram vegetarieni. Înseamnă că bieţii grataragii de astăzi nu mai sînt români: sînt, de fapt, nişte mutanţi. (A. P.)

● Săptămîna trecută, ziarele, revistele şi site-urile au publicat tot felul de liste şi topuri, ba cu politicieni care sînt judecaţi şi care-şi aşteaptă verdictele şi sentinţele, ba cu profesori plagiatori. Sînt mulţi, foarte mulţi, cîtă frunză şi cîtă iarbă, ascunşi prin birouri, cabinete, catedre… (M. C.)

● Acum cîteva zile, în Parcul Naţional din Ecuador, a murit ultimul exemplar al unei subspecii de ţestoase Galapagos. Avea 100 de ani, îl chema George cel singuratic şi arăta ca o girafă minionă cu carapace. Îi vom duce dorul. (L. V.)

● De-a lungul timpului s-a protestat pentru tot felul de lucruri. Zilele trecute, părinţi şi copii au strigat în faţa Ministerului Educaţiei, după proba de limba română de la examenul de capacitate: „Pre-di-ca-ti-vă!“. Cred că la un asemenea rafinament al protestelor n-a mai ajuns nimeni niciodată. (A. M. S.)

CE URMEAZĂ? UN MARE DIVORŢ 
ÎN MENTALUL COLECTIV? 
O ZI ÎN CARE TOATĂ LUMEA 
ÎŞI BAGĂ RITMUL DE MERS ÎN SACI?
VREO PORNIRE SUBIECTIVĂ 
PE LÎNGĂ TEMPLU? 

● La gala premiilor VIP, aflată pe scenă, Andreea Marin Bănică a întrebat-o în public pe prezentatoare dacă tatăl copilului ei este sau nu Ştefan Bănică. Nu a primit răspuns. Nu ştiu care-i chestia cu copilul, poate e doar o invenţie, dar se pare că, de multă vreme, multă lume aşteaptă un mare divorţ public, cu o parte apărînd la o televiziune şi cealaltă la altă televiziune. Unii cred că ăsta ar fi fost chiar scopul iniţial al căsătoriei. (A. M.)

● …şi aşa a intrat fularul Burberry în mentalul colectiv. Credeţi că a fost marketing? (M. C.)

● Un second-hand anunţă cu litere de-o şchioapă: „Noua colecţie de vară!“. Ce o fi însemnînd asta? O zi de curăţenie generală în Germania sau Franţa, în care toată lumea îşi bagă hainele vechi în saci pe care îi duce la ghenă? (A. P.)

● Pe stradă, un băieţel cu o trotinetă m-a întrebat: „Ne întrecem?“. După care, văzîndu-mi ritmul de mers, a adăugat: „Îţi las un avantaj…“. M-a întrecut, evident. Nu ne cunoşteam de niciunde, nici măcar din vedere. (I. P.)

● Din ciclul „Datul la întors“. Facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti a anunţat că „în condiţiile legislative actuale nu are competenţa legală să verifice dacă acuzaţiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sînt adevărate sau nu“. N-o fi avînd competenţa legală, dar n-are nici măcar vreo pornire morală de a verifica dacă sub acoperişul său s-a dat/girat un doctorat fals? Ce mişto ştiu unii să se spele pe mîini!… (M. V.)

● Gramatica scoate lumea în stradă. Subiectul la limba română – inspirat de un text de Ion Vianu apărut în Dilemateca – a împărţit ţara în două. E subiectivă sau predicativă? Cînd l-am publicat, nu ne-am gîndit o clipă la această dilemă. (M. M.) P.S. E subiectivă. 

● Sîmbătă, 22 iunie, 70 de călugări thailandezi au fost atacaţi de albine în timp ce făceau curat în templul Chedi Luang din provincia Chiang Mai. Jumătate dintre ei au ajuns la spital. Albinele proveneau din stupii de pe lîngă templu şi pînă atunci fuseseră docile şi disciplinate. Raţiunile atacului rămîn încă necunoscute. (L. V.)

PUNEM PARIU CĂ, 
PENTRU SECOLUL DE AZI, 
TIMPUL COMPLEX 
E UN BANC EPUIZAT? 

● Printre (prea) multe altele, Guvernul a preluat, prin Ordonanţă de Urgenţă, Monitorul Oficial (care pînă acum se afla sub autoritatea Camerei Deputaţilor). Punem pariu că – de-un paregzamplu – deciziile Curţii Constituţionale şi ale altor instituţii ale statului care nu convin USL vor apărea mai tîrzior sau deloc în Monitorul Oficial (şi deci nu vor putea fi aplicate)? (M. V.)

● Într-un grup gălăgios de adolescenţi, ea, către el, cu reproş: „Măi, băiatule, dar tu eşti prea prost pentru secolul ăsta“. De unde am dedus că trăim în plin secol al inteligenţei. (S. G.)

● Mare minune tehnica de azi, dom’le… I-auzi ce fac unii (în caz că vei avea nevoie de aşa ceva): „subtraversări prin foraj orizontal dirijat“. (D. S.)

● Se pare, zic nişte astrofizicieni de la Cambrige, că Universul nu este într-o continuă expansiune, aşa cum se credea pînă acum, ci dimpotrivă. Timpul încetineşte şi, cîndva, se va opri. Ştiţi cum a comentat un cititor român ştirea aceasta gravă? Nimic nou, „în România timpul s-a oprit de mult“. (S. S.)

● S-au descoperit peste o mie de figurine din armata războinicilor de teracotă a împăratului chinez Qin Shi Huang Di, dar pînă acum s-a excavat numai 1% din complexul funerar creat acum 2200 de ani, despre care se estimează că ar acoperi o suprafaţă de 90 km pătraţi. O altă estimare a arheologilor spune că la crearea acestui complex ar fi lucrat 700.000 de oameni timp de cel puţin 30 de ani şi că le va lua secole pînă vor scoate totul la lumină. (M. C.)

● „Adrian Năstase va sta în celulă cu alţi trei deţinuţi – un judecător, un poliţist şi un funcţionar public.“ Dacă n-aş fi auzit cele de mai sus la un buletin de ştiri, mai-mai c-aş fi zis că e un banc. (P. M.)

● Savuroasă epopeea plecării la Bruxelles. Gîlceava internă care a precedat Consiliul European a fost atît de intensă, încît premierul a ajuns acolo epuizat. Pun pariu că n-a fost în stare să-şi savureze berea. (M. M.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.