Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA SĂ MAI DESTINDEM 
PUŢIN ATMOSFERA 
DE CULOAREA PĂMÎNTULUI, 
AR TREBUI CA STRADA SPERANŢEI
SĂ NU INTRE DE DOUĂ ORI 
ÎN SLOGANUL UNEI ŢĂRI  

● Ca să mai destindem puţin atmosfera încărcată, ar trebui ca Institutul de Meteorologie să nu mai dea „coduri“ doar pentru extreme – adică vijelie ori caniculă. Ar trebui codificate într-un mod asemănător şi zilele în care vremea nu e nici prea-prea, nici foarte-foarte. Ce-aţi zice, de pildă, dacă aţi citi pe burtierele televiziunilor: „cod roşu de cer senin“ sau „cod portocaliu de dimineţi cu rouă“ sau „cod galben de adieri plăcute ale vîntului“? N-ar fi mişto? (M. V.)

● În general, capul uman numără 100.000 de foliculi piloşi, dar asta depinde şi de culoarea părului. Astfel, roşcatele au numai 86.000 de foliculi, brunetele – 110.000, iar blondele – 146.000. Asta înseamnă că numărul de foliculi este direct proporţional cu cantitatea de distracţie de care ai parte? (M. C.)

● Pe 6 septembrie 1522 s-a întors în Spania corabia „Victoria“ a lui Magellan, prima care a făcut ocolul Pămîntului. Ehe, cîte lucruri n-au mai făcut ocolul Pămîntului de atunci! Inclusiv texte din Dilema veche. (M. C.

● Ştiaţi că în Bucureşti strada Speranţei se întîlneşte cu strada Inocenţei? E oarecum ca-n viaţă. Frumos. (A. P.)

● Aflată într-o vizită de lucru la o şcoală din Mehedinţi, Ecaterina Andronescu, proaspăt numită ministru al Educaţiei, a fost avertizată să nu intre în sălile de curs, întrucît acestea sînt infestate de purici. Totuşi, curajoasa Ecaterina a intrat. Ce dovadă mai clară că este un ministru care vrea să facă mulţi purici la locul de muncă? (S. G.)

● Un taximetrist român a fost violat de o clientă. Nici nu ştiu ce m-a pus pe gînduri mai tare cînd am citit ştirea asta: titlul din tabloidul britanic The Daily Mail – „Sex-crazed Angelina Jolie lookalike «forces taxi driver to have sex with her at knifepoint twice» – then stabs him when he refuses a third go around“ („O tînără obsedată de sex, care seamănă cu Angelina Jolie, l-a ameninţat cu cuţitul pe taximetrist, «forţîndu-l să întreţină relaţii sexuale cu ea de două ori», apoi îl înjunghie cînd acesta refuză o a treia oară“) – sau faptul că întîmplarea a fost încadrată, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea, la categoria „eveniment soldat cu incapacitate temporară de muncă“… (P. M.)

● Poster gigantic undeva în centrul oraşului Sibiu: „Totul despre păsărică şi barză“. Nu, nu e deviza unui club local de ornitologie, ci sloganul unei clinici private. De ginecologie, aţi ghicit. (M. M.)

● N-am mai simţit de mult o aşa emoţie şi bucurie ca în momentul în care am mers de la Bucureşti la Ploieşti pe A3. După ani în care învăţasem pe de rost DN1, toate satele şi trecerile de pietoni şi mă întrebasem de cel puţin o sută de ori de ce s-ar numi o localitate Pucheni Moşneni, m-am pomenit pe o altă planetă sau – de ce nu? – pe un drum european. Am ajuns la Ploieşti în fix 33 de minute. Ce puţin le lipseşte, în anumite situaţii, cetăţenilor unei ţări ca să fie fericiţi! (A. P.)

DACĂ PRIMEŞTI TOATE LUCRURILE
GRĂBIT ŞI PRIVEŞTI ACELAŞI FILM,
ÎNSEAMNĂ CĂ ZIUA 
A IEŞIT DIN GARANŢIE? 


● Mostră de umor corporatist auzită pe o plajă de nudişti: „Cum se numeşte un cioban căruia lupul i-a mîncat toate oile? – Oaierless“. Şi încă una: „Dacă primeşti, să nu citeşti. Dacă citeşti, să nu scrii. Dacă scrii, să nu semnezi. Dacă semnezi, să nu te miri“. (M. M.)

● La Hotelul Ambasador din Mamaia, o doamnă trupeşă, la 60 de ani, din fosta RDG, îi face recepţionerului o mărturisire: „Venim aici că e ca-n anii ’70, la noi s-au schimbat toate lucrurile prea repede“. (S. S.)

● Bătuse de mult de miezul nopţii cînd pe Calea Victoriei a trecut pe lîngă noi un cuplu grăbit. Ea i-a spus lui: „Also, peste cinci ani o să-mi apară primele riduri“. A sunat ca un haiku postmodern. (A. M. S.)

● Inovaţiile în privinţa cinematografelor şi a plăcerilor legate de acestea continuă: la sala VIP, de la AFI Cotroceni, dacă plăteşti un bilet de 50 de lei, poţi bea şi mînca aproape oricît înainte (dar şi în timpul) filmului. După care priveşti acelaşi film tolănit pe nişte fotolii confortabile din piele ce-ţi oferă următoarea surpriză: dacă apeşi pe un buton, iese din ele o prelungire pe care-ţi poţi întinde picioarele. Aştept cu interes momentul sălilor cu piscină şi jacuzzi. (I. P.)

● Dacă ceri un cub de gheaţă şi ţi se aduce o sferă înseamnă că vara s-a cam tocit? (A. M. S.)

● Pe 25 august, Neil Armstrong s-a întors pe Lună. Zvonurile spun că a făcut moonwalking cu Michael Jackson de ziua lui, pe 29. (M. C.)

● Am auzit la TV că o firmă nemţească le-a transmis celor de la Primăria Şomcuta că podul construit de ei acum o sută de ani a ieşit din garanţie şi nu îşi mai pot asuma nici o responsabilitate dacă e folosit în continuare. Vă daţi seama că, pentru majoritatea românilor, ştirea asta, deşi e în româneşte, e neinteligibilă? (A. M. S.

ÎNTREBAREA SE TERMINĂ 
CU UN RĂZBOI ÎN DORMITOR


● O ştire a făcut înconjurul globului. Cică femeile din opoziţia togoleză au lansat un apel către concetăţenele lor să declanşeze o aşa-numită „grevă a sexului“, adică să refuze să se culce cu bărbaţii lor timp de o săptămînă, pentru a-i determina pe aceştia să facă mai mult pentru demiterea preşedintelui Gnassingbe. Se vede treaba că togolezele n-au ajuns încă să-şi pună întrebarea „Ce are sula cu prefectura?“. (A. M.)

● Mergînd aiurea pe stradă, constat că s-au înmulţit cerşetorii mai spălaţi şi cu poveste. Doamnele 60 plus, curăţele, care te abordează cu „Nu vă supăraţi…“ ori „Aveţi un minut…“. Îţi spun o istorie moderat de lungă, de obicei cu spitale sau trenuri, care se termină cu un cerşit discret, al unei sume mai mari. În zonele centrale. (I. P.)

● Aflu de la ştiri că un tînăr englez care şi-a pierdut o mînă în Afganistan, primind în locul ei o proteză de ultimă generaţie, „se poate mîndri că este primul veteran bionic din Marea Britanie“. Despre mîndria de a fi ciuntit într-un război (fără de care mîndria de a inaugura noua rasă bionică pe pămîntul britanic n-ar fi existat) nu aflu nimic. (D. S.)

● Într-un interviu recent, Slash a mărturisit că, pe cînd era puştan, şi-a surprins mama goală în dormitor cu David Bowie. V-ar plăcea să vă surprindeţi părinţii în compania nudă a vreunei celebrităţi? Cu cine? (M. C.)

Foto: D. Goace

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.