Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 453 din 18-24 octombrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ AM REUŞI 
SĂ FACEM LOC LAUREATULUI 
LA GROAPA DE GUNOI, 
IDEEA DE „ŞANSĂ“ 
AR OBŢINE PROBABIL 
UN SMOC ÎN VÎRFUL COZII 

● L-am întrebat pe un chinez în vîrstă de 60 de ani, care arăta de vreo 45, ce fac ei de se menţin atît de bine şi par atît de tineri. Mi-a răspuns că beau mult ceai (ceea ce ştiam deja) şi că „fac treaba mare în fiecare dimineaţă“. Mi-a mai spus că el, cînd a venit în România, a fost foarte surprins cînd a aflat că se întîmplă ca românii „să nu facă treaba mare şi cîte cinci-şase zile“. „Cum se poate aşa ceva?“, m-a întrebat. Am ridicat din umeri: probabil că sîntem un popor constipat. Iar dacă am reuşi să facem treaba mare în mod disciplinat şi destoinic în fiecare dimineaţă, în cîţiva ani economia noastră ar merge la fel de bine ca aceea a Chinei. (A. P.)

● Îmi asum riscul de-a sacrifica un „3,14“ pe săptămînă de dragul domnului Andrei Marga. Care, în neobosita dumisale luptă pentru promovarea valorilor româneşti, a declarat miercuri, 10 octombrie, într-o emisiune de la Realitatea TV, următoarele: „Filmul a făcut paşi mari în România, muzica, arte plastice, fără dubii, trebuie să facem loc şi ştiinţelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, cîţi ştiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sînt şi alte lucruri care trebuie etalate“. Sînt absolut de acord. Îmi şi închipui titlurile din presa străină: „O excelentă expoziţie de calorifere la ICR New York“ (The New York Times), „Dracula şi caloriferul: o nouă perspectivă asupra istoriei ideilor“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), „Reşoul a murit, vive le calorifère!“ (Le Monde). (L. V.)

● După ce a studiat diverse statistici (vîrsta, locul de naştere, sexul, ţara de origine, statutul marital, cu sau fără ochelari, posesor de barbă) referitoare la cei care au cîştigat Nobel-ul începînd din 1901, BBC a întocmit un portret-robot al laureatului. Rezultatul: pentru a avea şanse mai mari să cîştigaţi Nobelul trebuie să aveţi 62 de ani, să fiţi născut primăvara, să fiţi bărbat american, să fi studiat la Harvard, să fiţi căsătorit, să nu purtaţi ochelari şi să vă radeţi regulat. Restul depinde doar de dvs. (A. M. S.)

● La emisiunea X-Factor, Cheloo – membru al juriului – e, uneori, crud, răutăcios, politically incorrect… Şi totuşi, există ceva în privirea lui, în felul în care vorbeşte, care nu are cum să nu-ţi smulgă un zîmbet, fie el şi vinovat: „Dansul tău e ca Apocalipsa după Hänsel şi Gretel“; „Dansezi ca o felină sufocată cu perna“; „Ai sărit în înălţime la groapa de gunoi“; „Vocea ta sună de parcă te-a epilat cineva cu forţa“; „Eu nu ştiu cît mai e premiul ăla la Loto, dar cred că e mai mare ca al nostru. Ai putea încerca să joci la Loto“… Pe de altă parte, nici participanţii nu se lasă mai prejos. Un concurent declara sus şi tare, înainte de a intra pe scenă: „Eu am o voce unicată, pe care nu orice gen de bărbat masculin o poate cînta“. Talent show-urile – aceste izvoare nesecate de umor şi bună dispoziţie. (P. M.)

● Noua găselniţă pentru nesfîrşita reformă în educaţie, Bac-ul profesional, pare a purta sindromul telecomenzii: nu-ţi plac emisiunile de cultură, dă pe divertisment. În apărarea promulgării legii, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, aduce ideea de „şansă“. Cum ar fi fost totuşi ca această şansă să se refere la o educaţie mai bună, şi nu să se manifeste întru deschiderea drumului către mediocritate? (S. G.)

● Pentru rolul din filmul The Expendables 2, Sylvester Stallone l-a întrebat pe Chuck Norris dacă e dispus să spună unul dintre bancurile despre el însuşi care circulă pe Internet, astfel că soţia „Lupului singuratic“ a ales unul dintr-un total de peste o jumătate de milion de bancuri listate aici: chucknorrisfacts.com şi aici: thechucknorrisfacts.com sau, dacă vreţi în franceză, aici: chucknorrisfacts.fr. Favoritul mea e acesta: „Chuck Norris nu citeşte cărţi; le fixează cu privirea pînă obţine toate informaţiile“. (M. C.)

●Cică în Marea Britanie e dat în urmărire un român care a furat un telefon şi a vorbit la el de 300.000 de euro. Ce-o fi avut atîta de vorbit?… Probabil că cea mai potrivită pedeapsă pentru el ar fi să tacă tot de 300.000 de euro. (M. V.)

● Cineva a vrut să facă un bine şi a tuns toţi cîinii fără stăpîn de pe strada mea. Dulăii mari arată acum ca nişte pudeli: au rămas cu nişte coame groase şi cu un smoc în vîrful cozii. Se strîng seara în faţa măcelăriei şi îşi aşteaptă porţia. Arată fix ca-n desenele animate – dar latră ca-n filmele horror. (M. M.)

FRAŢILOR, CHIAR AM SCHIMBAT
SEMNIFICAŢIA PERSOANELOR
TEHNICE, NĂSCUTĂ DIN DEŞEURILE
UNEI RUGĂCIUNI PENTRU VIITORIME?

● Într-un hipermarket, casc gura la „fructe şi legume“: cartofi albi din Olanda, pere din Spania, usturoi din China, mere din Polonia, rodii din Turcia. Fraţilor, pe la noi chiar nu mai creşte nimic? (A. P.)

● Galeria imbecililor mondiali a primit recent în rîndurile ei un nou membru, pe rusul Vladimir Umanets, care s-a dus într-o sîmbătă la Tate şi a scrijelit pe un tablou de Rothko: „Vladimir Umanets ’12 A Potential Piece of Yellowism“. Vladimir şi-a explicat astfel creaţia: „Cu semnătura mea, această operă va fi mult mai valoroasă din punct de vedere artistic şi financiar, pentru că i-am schimbat semnificaţia. Dacă cineva o să-mi şteargă semnătura, o să fie cel mai mare ticălos“. Să-i dea cineva un pahar cu apă şi să-l trimită înapoi la Putin, poate vrea să-şi lase semnătura şi pe cîteva portrete oficiale de la Kremlin. (L. V.)

● Aflu dintr-un ziar că „un grup de inventatori români din Moldova noastră şi cea de peste Prut“ a cîştigat o medalie de aur la Salonul Mondial de Invenţii şi Tehnologii Noi de la Sevastopol. Cercetătorii – se explică în articol – „au inventat un tratament miraculos prin care persoanelor cu calviţie le creşte părul în doar trei săptămîni!“. Un adevărat miracol! Textul din gazetă e ilustrat şi cu portretul unuia dintre inventatori: un tip trecut binişor de cincizeci de ani, cu un zîmbet încrezător, care îşi poartă cu mîndrie chelia. (M. M.)

● Jennifer Lopez şi-a amînat concertul programat la Bucureşti pentru data de 14 noiembrie. Cică nu i-ar fi plăcut condiţiile tehnice de la Sala Romexpo. Şi are perfectă dreptate, condiţiile de acolo sînt aproape la fel ca propriile ei prestaţii. (A. M.)

● A murit zilele trecute, pe 8 octombrie, cea mai bătrînă femeie din lume, o georgiană de 132 de ani, născută pe 8 iulie 1880. O chema Antisa Jvichava şi se ţinea atît de bine încît ar fi meritat – la cîţi de 8 erau în destinul ei – să mai reziste pînă la 180 de ani. (S. S.)

● Nişte albine din nord-estul Franţei s-au înfruptat ca spartele din deşeurile unei fabrici care produce bomboanele M&M’s, iar mierea lor s-a albăstrit. Acum, apicultorii francezi sînt furioşi că nici un client nu doreşte să le cumpere mierea albastră. Francezii ăştia degeaba i-au dat pe Breton, Vian sau Éluard! Aujourd’hui la terre est bleue comme le miel! (M. C.)

● Mănăstirea Curtea de Argeş a lansat o aplicaţie iPad pentru rugăciuni. Foarte bine. Aşteptăm şi aplicaţia pentru mătănii. (M. V.)

● În cutia de scrisori, pliantul unui supermarket. Dintre oferte, una mi se pare tare şi o descarc, pentru viitorime, în pagina asta: „mici Get Beget“. (D. S.)

Foto: Farkas Erno

credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.