Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎND IES DIN LUMEA FILMULUI,
OAMENII SÎNT ÎNDEMNAŢI 
SĂ VORBEASCĂ 
MAI SIMPLU DECÎT ÎN REALITATE  

● Cînd ies din peşteră, liliecii zboară invariabil către stînga. Acum înţeleg stîngismul aristocratului Batman. (M. C.)

● Lumea reclamelor e plină de alăturări uneori ciudate. Cum este şi cazul acestei campanii recente, apărute într-un supermarket, unde sîntem atenţionaţi că „Lumea filmului te aşteaptă în zona detergenţi!“. 3, 2, 1… (P. M.)

● Se înmulţesc veştile despre sfîrşitul lumii. Aproape în fiecare zi apar în presa scrisă noi presupuneri, noi prognoze, noi dovezi cu privire la Apocalipsă. În aşteptarea ei, oamenii sînt îndemnaţi, mieros, să voteze. Candidaţii promit: demnitate, fonduri structurale, prosperitate, locuri de muncă, pensii mai bune, o Românie europeană, inimă sănătoasă, alungarea chiaburilor şi cîte şi mai cîte. Mai bine ni le-ar da pe toate acum, că dacă, totuşi, vine sfîrşitul lumii? (M. M.)

● După scandalul legat de problemele provocate de implanturile mamare de proastă calitate, doritoarele de schimbări radicale sînt asigurate de doctori că majoritatea implanturilor sînt rigide şi că nu prea apar probleme în cazul unui zbor cu avionul. N-ar fi mai cinstit să se vorbească mai întîi de microtraumatismele care se pot canceriza, de dificultatea mamografiilor şi abia apoi despre cît e de improbabil să-ţi explodeze sînii la mare altitudine? (S. S.)

● Cămilele bat din trei seturi de pleoape, caracatiţele îşi fac ochi dulci cu diametrul de 40-50 cm, limba balenei albastre cîntăreşte mai mult decît un elefant, inima creveţilor bate în cap, insectele numite călugăriţe îşi ucid partenerii după fecundare, melcii sînt hermafrodiţi, masculii căluţilor de mare rămîn gravizi… Oamenii sînt ceva mai simplu alcătuiţi, dar continuă să fie ridicoli în actul seducţiei, mulţi nu sînt în stare să fie nici amanţi, nici părinţi buni şi nici cu dragostea n-o scot prea bine la capăt. (M. C.)

● Financial Times a scris că Victor Ponta s-a împăcat cu Traian Băsescu exact în ziua cînd cei doi s-au luat iar la harţă. Pour une fois, imaginea României în presa străină a fost mai bună decît în realitate. (M. V.)  

UNUL DINTRE FRAŢII DE EUROPA
RĂSPUNDE LA NUMELE 
„MAGNIFICUL ROMÅN“

● Ies într-o seară de la non-stopul de lîngă casă. Unul dintre cerşetorii arondaţi îmi cere nişte bani. Îi spun că nu mai am. Simte nevoia să-i dea o explicaţie celuilalt cerşetor care flanca intrarea: „Lasă, mă, doamna a rămas decît cu cardul!“. (A. M. S.)

● Dvs. ce-aţi crede dacă aţi da peste următorul titlu în ziar: „Mama va împodobi singură bradul de CRĂCIUN. Fuego ne-a PĂRĂSIT“? Da, şi eu tot la un ferpar m-am gîndit. Dar Fuego e teafăr şi nevătămat: „pentru că e parodiat în România, artistul a hotărît să întrerupă legăturile cu showbiz-ul românesc“. Se mută la Chişinău. Contez pe fraţii noştri de peste Prut să-l primească pe acest fiu rătăcitor cum se cuvine, să nu-i pună pastă de dinţi pe clanţă şi să nu-i lege şireturile. (L. V.)

● Unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult în ţările mişto e cum stau bătrînii lor prin restaurante. Iar bătrînii chiar stau. Aşa, lung, plăcut. Pentru că merită. Pensionarii lor pot. Modul în care bătrînii pot sau nu să stea prin restaurante ar trebui să fie un indicator al dezvoltării. Am văzut într-un lanţ celebru de restaurante (hai, că vă spun: Carul cu Bere / Hanul Berarilor) o ofertă pentru pensionari. Am văzut-o mai de mult şi mi-a plăcut ideea: ce mişto ar fi să văd şi pensionari români prin restaurante. Am văzut pensionari români în low-cost-uri, vizitînd Europa, mulţi ieşind din ţară pentru prima dată după celebra excursie cu fabrica în Cehoslovacia. Şi mi s-a părut iar un semn că România se schimbă şi urcă în indicatorii relevanţi pentru dezvoltare. Deci, cum stăteam eu în restaurant, văd un pensionar român, la costum, tacticos. Se aşază şi zice „Domnule!“ către chelner. Voia să se asigure că oferta pentru pensionari e valabilă, era 4 fără zece şi expira la 4. „Sigur, domnule, cum să nu!“, zice chelnerul. La care pensionarul şi-a suflecat mînecile şi a comandat, tot tacticos. Îmi venea să-l pup pe chelie de drag. (C. G.)

● Astronomii au descoperit o planetă orfană care vagabondează aiurea prin Cosmos fără să aibă o stea în jurul căreia să orbiteze. E mică de vîrstă, are între 50-120 de milioane de ani, o temperatură de aproximativ 400 de grade Celsius, iar în cazul în care cineva e interesat s-o adopte, o găseşte la 100 de ani lumină distanţă de Pămînt. Răspunde la numele CFBDSIR2149-0403. (M. C.)

● „Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie“, a zis premierul turc despre serialul Suleyman Magnificul. Şi uite-aşa o să-i mai crească un pic audienţa… (M. V.)

● Din seria „Poporul român şi bolile lui“: tot accesînd forumuri de pacienţi „în suferinţă“, după ce m-am amuzat mai demult la „Ficatul gras dăunează dacă fac karate?“ (replică pe care am consemnat-o la un alt „3,14“), am mai găsit una la obiect: „Am voie măsline dak ţin regim pentru gastrită? Precizez că le consum doar dimineaţa, pe stomacul gol…“. (A. P.)  

UN ANUNŢ IMPORTANT PENTRU TINE:
STELUŢA, AM PRIMIT 
ECHIPAMENTE PENTRU BUNICUŢE!  

● La intrarea în magazinul BIG Berceni, un anunţ foarte important pentru oricine: „Cheile s-au mutat la uşa 2 (pe alee)“. (D. S.)

● Se pare că lirica de amor a muzicii uşoare neaoşe s-a îmbogăţit cu metafore (sau ce-or fi ele…) explicit meteo: „Ne minţim k (sic!) la meteo“, spune cîntecul (Andrei), auzit într-un taxi. Nu doar capriciile vremii devin permanenţe poetice, ci rubrica Meteo însăşi, o realitate a vremurilor noastre incerte… Combinată, la fel de poetic, cu cea a computerelor: „De cînd pe tine te am / Ploaia-mi intră doar în spam…“ (Voltaj). (I. P.)

● La meciul „de coşmar“ cum a scris toată presa, dintre Steaua şi Stuttgart, un fan al Stelei a fost bătut de şeful galeriei pentru că a afişat un banner care, după părerea şefului, ar fi distras cîteva momente atenţia galeriei ce avea misiunea de a-şi încuraja permanent echipa. Pe enormul banner scria: „Antonia, vrei să fii soţia mea? Andrei“. Dacă pe aleasa inimii lui n-ar fi chemat-o Antonia, ci Steluţa, poate că fanul ar fi scăpat fără bătaie. Dar Antonia s-o fi uitat oare la meci? (A. M.)

● Am primit în cutia poştală un flyer în care mi se dezvăluia secretul siberian al sănătăţii şi al longevităţii: mumio, grăsime de bursuc, concentrat de coarne de ren, extract de ciupercă Chaga şi alte cîteva ingrediente. Dacă ăsta e preţul, nu, mulţumesc. (A. M. S.)

● „Eşti înşelată şi vrei dovada? Echipamente de spionaj sub formă de ceas, brelocuri, ochelari, pix, microfon gsm, de la 300 de lei!“ Adică, după ce că eşti înşelată, să mai dai şi bani pentru asta…! (A.P.)

● Într-un newsletter am primit cîteva sugestii de cadouri de Moş Crăciun. Pentru adolescente, sugera reclama, potrivite ar fi lip-gloss-urile (termenul modern pentru strugurel). Pentru tinere – farduri şi fonduri de ten, pentru mame – creme antiriduri, iar pentru bunicuţe… deodorante de cameră. (S. G.)

Foto: Camelia Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Kelemen Hunor Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Legislația electorală, reformată prudent și fără a deranja PSD
Coaliția pregătește adoptarea unor legi prin care e reformată parțial legislația electorală, însă fără a aprofunda și temele care ar deranja PSD, ca alegerea primarilor și dublarea parlamentarilor din diaspora.
Protest în Ungaria față de noua reformă privind avortul / Foto Facebook
Proteste în Ungaria. Manifestanții au cerut acces liber la avort
Proteste în Ungaria. Mii de persoane au ieșit miercuri seară în stradă pentru a cere accesul liber la avort și au manifestat.
Recesiune euro FOTO Shutterstock jpg
Șeful Băncii Mondiale susține că o recesiune în Europa pare tot mai probabilă
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflaţiei.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.