Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ŞTIAŢI CĂ ÎN CUTIA UNUI BONSAI
SE INTRĂ MAI GREU
DECÎT ÎN ARGOU,
DACĂ EŞTI FEMEIE?


● Ştiaţi că adevăratul nume al lui Picasso era Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Matryr Patricio Clito Ruiz y Picasso? Se pare că, în felul acesta, părinţii săi au ţinut să le aducă un omagiu şi prietenilor lor, şi sfinţilor. (A. M. S.)

● În Clubul Aristocratic Rapid se intră mai greu decît în Uniunea Scriitorilor: „Art. 12.1 Numărul maxim de membri este egal cu de două ori vîrsta Clubului Sportiv Rapid, care a fost înfiinţat în anul 1923 (de ex.: în anul 2002 numărul total de membri este 79 x 2 = 158)“. Cum ar veni, se primesc doi membri noi pe an. Hai Rapid! (M. M.)

● Pe cutia unui bonsai, un singur avertisment, simplu şi sec: „A nu se înghiţi!“ (S. G.)

● Nicolás Maduro, unul dintre candidaţii la preşedinţia Venezuelei, l-a atacat pe contracandidatul său, Henrique Capriles, numindu-l „maricón“ (homosexual, în argou), întrebîndu-l cînd se va însura şi scoţîndu-şi în faţă propria „novia“, o cunoscută jurnalistă de televiziune. Henrique Capriles, un avocat simpatic de vreo 40 de ani, n-a căzut în plasa macho şi a răspuns că orice cetăţean, indiferent de orientarea sa sexuală, poate candida la preşedinţia Venezuelei; mai mult, a răspuns – dacă tot a fost întrebat – că el e „adeptul unei societăţi în care fiecare persoană merită respect“. Şi, ca să frîngă toate inimile, a mai mărturisit, într-un aparté televizat, că viaţa nu i-a adus alături femeia potrivită, pe care, desigur, o mai caută încă. Asta înseamnă vocaţia, dusă pînă la perfecţiune, a (tele)novelei latino-americane! (S. S.)

● Dacă eşti femeie (şi ai o speranţă de viaţă mai mare decît a bărbaţilor), dar naşti băiat, speranţa de viaţă îţi scade automat cu şapte procente. (M. C.)

ŞTIAŢI CĂ, ÎN CIUDA
AVERTISMENTELOR MINŢII
(CARE TREBUIE SĂ SUPRAVEGHEZE
GURA), O ATINGERE
SE FACE POETIC?


● Sub titlul „Ţurţurele din Newcastle“, premiile Darwin pe 2013 (premii care „omagiază“ cele mai stupide morţi) îl nominalizează pe Lee Halpin, un jurnalist de 26 de ani care a vrut să scrie un material-şoc despre viaţa oamenilor fără adăpost din Anglia. Pentru asta, a împrumutat un sac de dormit şi s-a dus să doarmă pe străzi, în ciuda avertismentelor prietenilor şi familiei. A făcut hipotermie şi a murit la trei zile după ce-a plecat de-acasă. (L. V.)

● Scientific American s-au ocupat intens, în ultima vreme de somn. De ce gîndurile ne năpădesc înainte de a adormi? E actul, incontrolabil, al minţii de a se elibera de activitatea de peste zi. E bine să te culci după ce ai suferit o traumă? Nu, privarea de somn (care, în alte situaţii, este o formă de tortură) reduce impactul traumei. E bine să dormi cînd eşti stresat? Da, căci somnul ajută uitării. După cum se vede, cu somnul nu stăm nici aşa, nici altminteri. (M. C.)

● Am citit de două ori pînă să înţeleg: Consiliul Naţional al Audiovizualului organizează un cros pentru copii, sub sloganul „Fugi de la TV, participă la Crosul CNA“. E foarte bine că se gîndeşte cineva cum să le mai abată atenţia copiilor de la televizor. Dar oare CNA nu este instituţia aia care trebuie să supravegheze televiziunile astfel încît să nu fim nevoiţi să fugim de ele? Se vede treaba că instituţia n-a răzbit în această misiune şi atunci aplică planul B – „Salvarea populaţiei: cum să dăm bir cu fugiţii ca să nu mai vedem televiziunile“. (A. M.)

● Într-o vineri dimineaţă, lîngă gura de metrou, văd o mulţime de oameni aşezaţi pe două-trei rînduri la coadă, aşteptînd deschiderea unui magazin de haine second-hand. Cîţiva metri mai încolo, o altă coadă – la covrigi. O fi un nou trend al nesfîrşitei tranziţii: covrigul asortat la vechituri. (A. D.)

● Pe site-urile ICR şi CNC am citit în ultima vreme cele mai aberant-halucinante aşa-zis comunicate oficiale semnate de birourile de presă. O mostră de pe „blogul“ CNC, de data asta: „«Mai sînt şi alte minciuni murdare în articol, însă culmea dezinformării şi a diversiunii (pentru care va răspunde în Justiţie începînd chiar din această săptămînă) o atinge urechista Sauciuc în momentul în care pretinde, nici mai mult, nici mai puţin, că Şerbănescu «fost liberal, este în prezent conservator». Cum Eugen Şerbănescu n-a fost, după decembrie 1989, şi nu este nici în prezent membru al nici unui partid politic şi nici nu este afiliat politic, afirmaţia este deja o atingere calomnioasă adusă statutului diplomatului (care trebuie să fie apolitic), şi un prejudiciu de imagine cu daune, prin inventarea şi expunerea publică a unei apartenenţe politice inexistente. Aşadar, unde nu-i cap, vai de contul din bancă!»“. Vă daţi seama că aici se vorbeşte despre statut şi atingeri? (A. M. S.)

● Vorbind la un post de radio, un ecologist a spus că exploatarea gazelor de şist se face prin „sfărîmiţarea“ rocilor. Nu putem să milităm pentru un mediu curat fără să „sfărîmiţăm“ limba română? (M. V.)

● Un român încerca să explice pe chat-ul unui joc online că engleza lui e una de baltă. I-a ieşit pond English. Mai exact, engleză de heleşteu. Chiar poetic. (A. P.)

ŞTIAŢI CĂ VORBA CÎNTECULUI
(IEŞIND CU FLUTURII PE STRADĂ)
ŞI-A FĂCUT APARIŢIA
LA MARGINE DE BUCUREŞTI?


● După prestaţiile proaste ale echipei naţionale de fotbal în urma cărora selecţionerul a fost criticat de toată lumea, acesta a pierdut şi procesul cu fosta amantă (vorba cîntecului: „Am o amantă şi mă-înşală“), căreia trebuie să-i plătească acum o pensie alimentară de aproape 9000 de euro pe lună, plus alte mari sume restante. Cu alte cuvinte, după golurile din poartă au apărut şi golurile din buzunar. Gol la gol trage. (A. M.)

● Mai sînt şi oameni, chiar dintre cei pe care-i vedem la televizor, care-şi fac meseria pe bune. De pildă, Ecaterina Corduneanu, meteorolog și la Realitatea TV, a povestit, pe post, cum a văzut o doamnă ieşind cu umbrela pe stradă şi i-a spus, direct: „Doamnă, lăsaţi umbrela acasă. Astăzi n-o să plouă. Vă garantez eu.“ (I. P.)

● Cîinii văd mai puţine culori decît oamenii, care văd mai puţine culori decît rîndunicile, care văd mai puţine culori decît fluturii, care văd mai puţine culori decît creveţii-călugăriţă, care ucid tot ce prind. (L. V.)

● Din seria „Ce-am mai găsit pe Facebook“: printre feluritele grupuri şi-a făcut apariţia unul intitulat „Petreceri de Divorţ – Organizator de evenimente inedite.“ Să-nţeleg că nunţile şi botezurile sînt… passé? (P. M.)

● O întîmplare gri de la margine de Bucureşti, în vorbele uneia: „Aseară urla un cîine. Din părăseală, a venit la noi în curte. Am ieşit cu mătura la el“. (D. S.)

Foto: I. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.