Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VIITORUL APROPIAT, 
TITLUL ONORIFIC DE „SPATE VERDE“
VA FI PRODUS DEGEABA
  

● Atenţie la acest cuvînt care, în viitorul cel mai apropiat, va fi pe buzele tuturor: stipster. S-a format în ţările scandinave, dar nu vă spun deocamdată ce înseamnă. După hipsteri, Dilema veche va dedica anul viitor un dosar şi stipster-ilor. (M. C.)

● Angela Merkel a refuzat să primească titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Politehnicii din Bucureşti (UPB), o universitate care oricum nu se află pe lista primelor 800 de instituţii academice apărute în clasamentul QS World University Rankings de anul trecut. Dat fiind că ministrul Educaţiei şi preşedintele Senatului UPB este Ecaterina Andronescu, adică cea responsabilă pentru faptul că titlul de doctor al plagiatorului dovedit Victor Ponta nu a fost încă retras, motivul refuzului Angelei Merkel este la mintea cocoşului. (M. C.)

● Din seria celor mai aberante (sau măcar mai puţin dezirabile) numere de maşini: B 54 DIE – care poate avea sens doar dacă se adresează automobilului din spate – şi NUE. (I. P.)

● Printre multe formule mai amuzante sau mai stupide scrise pe maşini, recent am văzut una pe spatele unei dube. De obicei, nici dubele şi nici şoferii lor nu au vreun strop de umor. Ei bine, pe această maşină, printre alte înscrisuri care anunţau că transportă chifle, cornuri, pîine feliată şi pîine libaneză, într-un colţ, mic, cu verde, scria aşa: „Nu claxonaţi, şoferul doarme“. (A. M.)

● S-a inventat săpunul Putin. Face clăbuc, este 100% natural şi va fi produs de o companie românească din Baia Mare. Este vorba de o comandă a unor firme din oraşele Cerepovet şi Uriupinsk. Sună bine, dar eu nu m-aş spăla decît cu Ponta, în cel mai rău caz cu Crin. (A. P.)

● Pe 14 iulie 1847, în Braunau, Boemia, actualul Broumov cehesc, un meteorit feros de 17 kilograme loveşte o casă, spulberă tavanul unui dormitor şi acoperă cu moloz trei copii. Nimeni nu a fost, totuşi, rănit. Pe 2 mai 1890, unul dintre cele două mii de fragmente ale unei ploi de meteoriţi cade pe o căpiţă de fîn din Forest City, Iowa, care, culmea, nu se aprinde. Atîta drum bătut degeaba. (M. P.)  

LA VREMEA EI, 
DIN CAUZA UNEI IUBIRI NEÎMPLINITE,
INIMA A AVUT MISIUNI SPECIALE

● Am ratat ştirea la vremea ei, dar recuperez acum: în 2008, Nils Olav, colonelul-şef onorific al Gărzii regale norvegiene, a fost ridicat la gradul de cavaler. Nils Olav e pinguin. (L. V.)

● „Cum se explică transformarea lui Pol Pot dintr-un profesor de şcoală atît de iubit în omul responsabil de genocidul din Cambodgia, între anii 1975-1979, genocid în care au murit două milioane de oameni? Keng Vannasak, fostul lui mentor, mi-a spus că el crede că revoluţionarul suferea din cauza unei iubiri neîmplinite.“ (Peter Fröberg Idlin, New Statesman, 28 martie 2014) Bine c-am lămurit-o şi pe-asta. (L. V.)

● Se numeşte triclosan, atacă sperma, muşchii şi inima şi se găseşte în săpunul antibacterial. Aşa că faceţi-vă comozi şi citiţi etichete pe la rafturile din supermarket-uri atunci cînd cumpăraţi săpun! (M. C.)

● Scenă live dintr-un taxi dîmboviţean. Secondo tempo (vezi numărul anterior): „Da’, domnule, cine a fost mai deştept – Napoleon sau Hitler?“ „E o întrebare pe care, recunosc, nu mi-am pus-o niciodată, nu ştiu la ce vă raportaţi… strategi, militari, conducători de războaie… Auschwitz…“ „Da’, domnule, de unde a avut Hitler atîtea gaze să omoare atîţia oameni?!…“ „Ştiţi, era un produs chimic…“ „Bine-bine, chimic, domnule, da’ de unde a avut ăla atîtea gaze, de unde, domnule… atîtea gaze!!!…“ Uluială retorică – între timp ajunseserăm la destinaţie. (R. M.)

● Aflu de prin presă că un ofiţer al Poliţiei Rutiere a circulat timp de 15 ani fără a avea permis auto. Respectivul a fost pe rînd preot, şofer al arhiepiscopului de Alba, după care a devenit poliţist, fiind, mai întîi, subinspector şi purtător de cuvînt al Poliţiei Judeţene Alba, apoi ofiţer al Poliţiei Rutiere, în cadrul serviciului „Misiuni speciale“ (care se ocupă cu siguranţa coloanelor oficiale), poliţistul ghidînd în cîteva rînduri coloanele oficiale ale demnitarilor români şi străini. Toate acestea, fără a avea niciodată carnet de condus. O fi de rîs, o fi de plîns? (S. G.

FII BUN CU UŞA UNEI TOALETE, 
PE FIECARE COALĂ 
ÎNCAPE ALINAREA SUFERINŢEI

● Celebrul creator de pantofi Manolo Blahnik (71 de ani), într-un recent mini-interviu din The Observer Magazine: „Pantofii nu spun mai nimic despre persoanele care-i poartă; cînd întîlnesc pe cineva pentru prima dată îi privesc ochii, nu pantofii“; „Eu sînt extravagant în spirit, cred că shopping-ul excesiv este obscen: port aceleaşi haine de aproape 40 de ani“; „Pantofii gen platformă urîţesc chiar şi cele mai frumoase picioare; trebuie purtaţi doar cu rochii lungi de sub care să nu se vadă“; „Nu sînt un om al relaţiilor; să te trezeşti lîngă cineva care respiră alături de tine mi se pare extrem de necivilizat“; „Sfaturi de viaţă? Rămîi demn, îmbracă-te bine, fii bun cu ceilalţi şi totul va fi perfect.“ (M. C.)

● Cînd eram în facultate, toaleta de la Litere era un fel de tribună pe care se scrijeleau toate măscările posibile şi imposibile. De curînd am citit, pe uşa unei toalete dintr-un club, acest panseu butterfly, care chiar părea de pe altă lume: „Noi aicea ne iubim / Şi pe lună e Gagarin“. (A. M. S.)

● Un elev de liceu din SUA a făcut un studiu cu privire la consumul de hîrtie şi toner în instituţiile statului. El a verificat impactul fonturilor folosite în documentele publice asupra costurilor de imprimare. A luat în calcul cele mai des întîlnite tipuri de literă: Times New Roman, Garamond, Comic Sans şi Century Gothic. Şi a ajuns la concluzia că cel mai ieftin e să se scrie cu Garamond: litera este ceva mai îngustă, stilul bold e mai puţin marcat, aşa că se economiseşte toner; în plus, pe fiecare coală încape mai mult text decît dacă s-ar folosi alte fonturi. Dacă toate şcolile din districtul său ar tipări formularele, fişele de examen şi documentele doar cu Garamond, s-ar face anual o economie de 21.000 de dolari. Dacă toate instituţiile americane ar folosi acest font, s-ar putea economisi anual pînă la 370 de milioane de dolari. Vă daţi seama? (M. M.) P.S. Noi, în Dilema veche, publicăm textele cu fontul New Century Rom Plain. Nici nu vreau să ştiu ce pagubă am făcut prin această alegere, de douăzeci şi ceva de ani încoace, de cînd există revista.

● Încheiem încă o etapă a călătoriei printre numele de firme, oprindu-ne la Dorohoi, Vaslui şi Zalău: Calitativ SRL, Temelia SRL, Agricola Frugal SRL, Provincialii SRL, Furiosu Champ SRL, Brăzdarul SRL, Mai Bun SRL, Mai Frumos SRL, Cel Mai Bun SRL, Imagine Perfectă SRL, Treişpe SRL, Total Exploziv SRL, Armaghedon SRL, Prolific Prim SRL, Eminent SRL, Petalele Gerberei SRL, Şaua De Argint SRL, Transparent SRL, Minor Auto SRL, Toxic SRL, Planta Tămăduitoare SRL, Şic Pitic SRL, Råu Ram Impex SRL, Balzac SRL, Luceafărul Tipografic SRL, Stop Insect SRL, Volanul SRL, Maxim De Frumuseţe SRL, Agro Crocodilul SRL, Mareşal SRL, Copii Jucăuşi T & E SRL, Etica SRL, Alinarea Suferinţei SRL, Specialistul SRL, Compania De Izolaţii Pe Viaţă Prelasti Rosealeco SRL, Azaleea Dulce SRL, Scăpăriciul SRL, Arhiverde Impact SRL, Nord Nordic SRL, Casa Plăcută SRL, Hegel SRL, Senin Impex SRL, Fusul SRL, Savoarea Cafelei SRL, Automoment SRL, Doctor Satelit SRL, An Bun SRL, Ultimul Gong SRL, Colos SRL, Amor Impex SRL, Vis Şi Realitate SRL, Enigmatic Group SRL. (D. S.)

Foto: D. Goace

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.