Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VIITORUL APROPIAT, 
TITLUL ONORIFIC DE „SPATE VERDE“
VA FI PRODUS DEGEABA
  

● Atenţie la acest cuvînt care, în viitorul cel mai apropiat, va fi pe buzele tuturor: stipster. S-a format în ţările scandinave, dar nu vă spun deocamdată ce înseamnă. După hipsteri, Dilema veche va dedica anul viitor un dosar şi stipster-ilor. (M. C.)

● Angela Merkel a refuzat să primească titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Politehnicii din Bucureşti (UPB), o universitate care oricum nu se află pe lista primelor 800 de instituţii academice apărute în clasamentul QS World University Rankings de anul trecut. Dat fiind că ministrul Educaţiei şi preşedintele Senatului UPB este Ecaterina Andronescu, adică cea responsabilă pentru faptul că titlul de doctor al plagiatorului dovedit Victor Ponta nu a fost încă retras, motivul refuzului Angelei Merkel este la mintea cocoşului. (M. C.)

● Din seria celor mai aberante (sau măcar mai puţin dezirabile) numere de maşini: B 54 DIE – care poate avea sens doar dacă se adresează automobilului din spate – şi NUE. (I. P.)

● Printre multe formule mai amuzante sau mai stupide scrise pe maşini, recent am văzut una pe spatele unei dube. De obicei, nici dubele şi nici şoferii lor nu au vreun strop de umor. Ei bine, pe această maşină, printre alte înscrisuri care anunţau că transportă chifle, cornuri, pîine feliată şi pîine libaneză, într-un colţ, mic, cu verde, scria aşa: „Nu claxonaţi, şoferul doarme“. (A. M.)

● S-a inventat săpunul Putin. Face clăbuc, este 100% natural şi va fi produs de o companie românească din Baia Mare. Este vorba de o comandă a unor firme din oraşele Cerepovet şi Uriupinsk. Sună bine, dar eu nu m-aş spăla decît cu Ponta, în cel mai rău caz cu Crin. (A. P.)

● Pe 14 iulie 1847, în Braunau, Boemia, actualul Broumov cehesc, un meteorit feros de 17 kilograme loveşte o casă, spulberă tavanul unui dormitor şi acoperă cu moloz trei copii. Nimeni nu a fost, totuşi, rănit. Pe 2 mai 1890, unul dintre cele două mii de fragmente ale unei ploi de meteoriţi cade pe o căpiţă de fîn din Forest City, Iowa, care, culmea, nu se aprinde. Atîta drum bătut degeaba. (M. P.)  

LA VREMEA EI, 
DIN CAUZA UNEI IUBIRI NEÎMPLINITE,
INIMA A AVUT MISIUNI SPECIALE

● Am ratat ştirea la vremea ei, dar recuperez acum: în 2008, Nils Olav, colonelul-şef onorific al Gărzii regale norvegiene, a fost ridicat la gradul de cavaler. Nils Olav e pinguin. (L. V.)

● „Cum se explică transformarea lui Pol Pot dintr-un profesor de şcoală atît de iubit în omul responsabil de genocidul din Cambodgia, între anii 1975-1979, genocid în care au murit două milioane de oameni? Keng Vannasak, fostul lui mentor, mi-a spus că el crede că revoluţionarul suferea din cauza unei iubiri neîmplinite.“ (Peter Fröberg Idlin, New Statesman, 28 martie 2014) Bine c-am lămurit-o şi pe-asta. (L. V.)

● Se numeşte triclosan, atacă sperma, muşchii şi inima şi se găseşte în săpunul antibacterial. Aşa că faceţi-vă comozi şi citiţi etichete pe la rafturile din supermarket-uri atunci cînd cumpăraţi săpun! (M. C.)

● Scenă live dintr-un taxi dîmboviţean. Secondo tempo (vezi numărul anterior): „Da’, domnule, cine a fost mai deştept – Napoleon sau Hitler?“ „E o întrebare pe care, recunosc, nu mi-am pus-o niciodată, nu ştiu la ce vă raportaţi… strategi, militari, conducători de războaie… Auschwitz…“ „Da’, domnule, de unde a avut Hitler atîtea gaze să omoare atîţia oameni?!…“ „Ştiţi, era un produs chimic…“ „Bine-bine, chimic, domnule, da’ de unde a avut ăla atîtea gaze, de unde, domnule… atîtea gaze!!!…“ Uluială retorică – între timp ajunseserăm la destinaţie. (R. M.)

● Aflu de prin presă că un ofiţer al Poliţiei Rutiere a circulat timp de 15 ani fără a avea permis auto. Respectivul a fost pe rînd preot, şofer al arhiepiscopului de Alba, după care a devenit poliţist, fiind, mai întîi, subinspector şi purtător de cuvînt al Poliţiei Judeţene Alba, apoi ofiţer al Poliţiei Rutiere, în cadrul serviciului „Misiuni speciale“ (care se ocupă cu siguranţa coloanelor oficiale), poliţistul ghidînd în cîteva rînduri coloanele oficiale ale demnitarilor români şi străini. Toate acestea, fără a avea niciodată carnet de condus. O fi de rîs, o fi de plîns? (S. G.

FII BUN CU UŞA UNEI TOALETE, 
PE FIECARE COALĂ 
ÎNCAPE ALINAREA SUFERINŢEI

● Celebrul creator de pantofi Manolo Blahnik (71 de ani), într-un recent mini-interviu din The Observer Magazine: „Pantofii nu spun mai nimic despre persoanele care-i poartă; cînd întîlnesc pe cineva pentru prima dată îi privesc ochii, nu pantofii“; „Eu sînt extravagant în spirit, cred că shopping-ul excesiv este obscen: port aceleaşi haine de aproape 40 de ani“; „Pantofii gen platformă urîţesc chiar şi cele mai frumoase picioare; trebuie purtaţi doar cu rochii lungi de sub care să nu se vadă“; „Nu sînt un om al relaţiilor; să te trezeşti lîngă cineva care respiră alături de tine mi se pare extrem de necivilizat“; „Sfaturi de viaţă? Rămîi demn, îmbracă-te bine, fii bun cu ceilalţi şi totul va fi perfect.“ (M. C.)

● Cînd eram în facultate, toaleta de la Litere era un fel de tribună pe care se scrijeleau toate măscările posibile şi imposibile. De curînd am citit, pe uşa unei toalete dintr-un club, acest panseu butterfly, care chiar părea de pe altă lume: „Noi aicea ne iubim / Şi pe lună e Gagarin“. (A. M. S.)

● Un elev de liceu din SUA a făcut un studiu cu privire la consumul de hîrtie şi toner în instituţiile statului. El a verificat impactul fonturilor folosite în documentele publice asupra costurilor de imprimare. A luat în calcul cele mai des întîlnite tipuri de literă: Times New Roman, Garamond, Comic Sans şi Century Gothic. Şi a ajuns la concluzia că cel mai ieftin e să se scrie cu Garamond: litera este ceva mai îngustă, stilul bold e mai puţin marcat, aşa că se economiseşte toner; în plus, pe fiecare coală încape mai mult text decît dacă s-ar folosi alte fonturi. Dacă toate şcolile din districtul său ar tipări formularele, fişele de examen şi documentele doar cu Garamond, s-ar face anual o economie de 21.000 de dolari. Dacă toate instituţiile americane ar folosi acest font, s-ar putea economisi anual pînă la 370 de milioane de dolari. Vă daţi seama? (M. M.) P.S. Noi, în Dilema veche, publicăm textele cu fontul New Century Rom Plain. Nici nu vreau să ştiu ce pagubă am făcut prin această alegere, de douăzeci şi ceva de ani încoace, de cînd există revista.

● Încheiem încă o etapă a călătoriei printre numele de firme, oprindu-ne la Dorohoi, Vaslui şi Zalău: Calitativ SRL, Temelia SRL, Agricola Frugal SRL, Provincialii SRL, Furiosu Champ SRL, Brăzdarul SRL, Mai Bun SRL, Mai Frumos SRL, Cel Mai Bun SRL, Imagine Perfectă SRL, Treişpe SRL, Total Exploziv SRL, Armaghedon SRL, Prolific Prim SRL, Eminent SRL, Petalele Gerberei SRL, Şaua De Argint SRL, Transparent SRL, Minor Auto SRL, Toxic SRL, Planta Tămăduitoare SRL, Şic Pitic SRL, Råu Ram Impex SRL, Balzac SRL, Luceafărul Tipografic SRL, Stop Insect SRL, Volanul SRL, Maxim De Frumuseţe SRL, Agro Crocodilul SRL, Mareşal SRL, Copii Jucăuşi T & E SRL, Etica SRL, Alinarea Suferinţei SRL, Specialistul SRL, Compania De Izolaţii Pe Viaţă Prelasti Rosealeco SRL, Azaleea Dulce SRL, Scăpăriciul SRL, Arhiverde Impact SRL, Nord Nordic SRL, Casa Plăcută SRL, Hegel SRL, Senin Impex SRL, Fusul SRL, Savoarea Cafelei SRL, Automoment SRL, Doctor Satelit SRL, An Bun SRL, Ultimul Gong SRL, Colos SRL, Amor Impex SRL, Vis Şi Realitate SRL, Enigmatic Group SRL. (D. S.)

Foto: D. Goace

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

medicamente jpg
Exportăm medicamente ieftine, importăm medicamente scumpe. România, la un pas de o criză farmacologică
România se confruntă cu un deficit semnificativ în comerțul internațional cu produse farmaceutice, deoarece exportă medicamente ieftine și importă, în schimb, produse farmaceutice costisitoare.
mana copil spital jpeg
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Medicii semnalează în aceste zile o creștere a numărului de toxiinfecții alimentare mai ales în rândul copiilor. Îmbolnăvirile apar, ca în fiecare an, mai ales în perioada concediilor la mare și la munte, acolo unde românii consumă alimente, multe dintre ele, infestate cu bacterii.
Violență domestică   shutterstock jpg
Doar 57 de victime ale violenței domestice din 6.800 au cerut ajutor. Motivele pentru care acestea se ascund de autorități
În doar două săptămâni, pe linia verde pentru victimele violenței domestice s-au înregistrat 6.843 de apeluri, însă doar 57 de victime și-au dat acordul ca autoritățile să se sesizeze. Asta pentru că se tem de judecata celorlalți sau pentru că au avut experiențe negative cu instituțiile statului.
ana birchall foto Facebook jpg
Profil de candidat. Ana Birchall, fosta ministră a Justiției cu doctorat la Yale și o avere uriașă
Ana Birchall, fostă ministră a Justiției, a anunțat în iunie 2024 că va candida ca independent la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în luna noiembrie.
stema regala galeria arta pitesti foto cj arges jpg
O bijuterie arhitectonică a României, restaurată din temelii. Picturi-unicat ascunse de comuniști sub ipsos și vopsea, scoase la iveală
După cinci ani de restaurări, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Pitești își va recăpăta strălucirea de odinioară. Aceasta este una dintre cele mai frumoase galerii de artă din România și din Europa de Est.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
Ghid pentru alegerea președintelui perfect. Daniel David: „România are trei categorii de politicieni”
Cei mai mulți lideri din țară sunt „disperați după funcții și candidaturi, chiar atunci când nu au șanse sau justificare rațională” – susține psihologul Daniel David, rectorul UBB. El a realizat un ghid simplu care ne ajută să alegem un om de stat drept viitor președinte.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Planul Ucrainei de a supraviețui reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă
Kievul nu este sigur la ce să se aștepte de la o eventuală președinție Trump, dar speră la mai bine.
racheta atacms
Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
prospecte medicamente jpg
Combinații periculoase de medicamente. Cum ne putem distruge ficatul fără să știm
Două sau mai multe medicamente luate în același timp, „după ureche” ar putea avea efecte secundare grave, atrag atenția specialiștii. Iar pentru preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.