Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
Foto: M.Pleșu
Foto: M.Pleșu

SE ȘTIE, ÎN PERIOADA ASTA NU PREA VEZI MULTE SUME DE BANI ÎNTR-UN BUZUNAR USCAT DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC

 Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“. (D. S.)

 În București se tot cer mai multe piste de biciclete. Primăria sectorului 2 se agită acum cu un plan de reamenajare a șoselelor Mihai Bravu și Ștefan cel Mare. Capitalei, tot mai mulți kilometri de piste pentru biciclete! Foarte frumos, numai că mi se pare că ceea ce lipsește sînt tocmai bicicliștii. În afară de bieții curieri de prin Africa și Asia care bat neobosiți Bucureștiul în sus și în jos, pe orice vreme, în perioada asta nu prea vezi vreo roată de bicicletă. Bicicliștii autohtoni dau mai mult din gură decît din pedale. (A. M.)

 O femeie din Craiova, de 38 de ani, și-a construit o identitate fictivă și a pretins timp de șapte ani că este bărbat. O altă femeie, de 58 de ani, a crezut-o, s-a îndrăgostit de mesajele și de promisiunile ei și i-a dat mai multe sume de bani. Prejudiciul poveștii virtuale de amor se ridică la 242.000 de lei şi 17.000 de euro. (A. M. S.)

 Cea mai recentă listă a produselor periculoase – prin contaminări chimice sau alte riscuri care pot surveni în timpul utilizării – de la rubrica „non-alimente”, pusă la dispoziție de aplicația „Infocons” (protecția consumatorilor): „un difuzor de aromă din plastic alb; jucărie scîrțîită din plastic care face zgomot atunci cînd este presată; minge din plastic dur cu lumini intermitente; mască LED neagră cu detalii verzi și roșii; un fan negru; stilou pentru albirea dinților; mască respiratorie de filtrare albă, «tip de pește»; fișier electric pentru picioare; păpuși cuibărite, set de patru piese din silicon în formă de urși; pălărie gri cu cască încorporată; mîzgă albastră și purpurie; baterie cu 25 de fotografii; pălărie roz pentru copii cu decor într-o formă de iepuraș într-un buzunar, cu șiruri de 30 cm lungime; mouse-ul computerului negru cu cablu USB; alarmă neagră în carton de hîrtie albă; umeraș de perete galben sub formă de jumătate de lună; lampă de masă cu caracteristici asemănătoare cîinelui; ceas inteligent cu GPS pentru copii din plastic moale roz; lumina ceaiului lumînare LED; păpușă din plastic, păr albastru; păpușă din plastic, păr blond; nămol albastru/argilos ambalat într-un recipient transparent de ou din plastic”. (M. P.)

 Casa britanică de licitații Costworld a vîndut recent o proteză dentară alcătuită din șase dinți falși (din aur) care a garnisit gura lui Winston Churchill. Montați cînd omul avea 65 de ani, dinții s-au vîndut cu 18.000 de lire sterline, mai mult decît dublul prețului de pornire, mai ales pentru că legendarul prim-ministru îi avea în gură cînd a rostit, în iunie 1940, istoricul discurs „Vom lupta împotriva lor în Franța, vom lupta împotriva lor pe mări și pe oceane, vom lupta împotriva lor pe plaje, vom lupta împotriva lor pe uscat, dar nu ne vom preda niciodată!”. Tot la aceeași licitație s-a vîndut și microfonul la care Churchill a anunțat oficial capitularea Germaniei și victoria finală. Pentru casele de licitații, anul în care se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa începe, se vede treaba, chiar din gura lui. (S. V.)

 Un francez pasionat de machete a vrut să bată recordul mondial pentru un Turn Eiffel din chibrituri. Construirea modelului său a necesitat opt ani, 706.900 de chibrituri și 23 de kilograme de lipici. Ultima bucată de lemn a fost lipită cu grijă pe 27 decembrie anul trecut, la 100 de ani de la moartea inginerului Gustave Eiffel. După aceea, el a expus modelul la scara 1/45 și a contactat echipa Guinness World Records pentru ca aceasta să îi autentifice opera. Moment în care Richard Plaud a realizat că făcuse o eroare fundamentală. Înainte de a se apuca de treabă, cînd și-a dat seama că partea cea mai enervantă a lucrării avea să fie îndepărtarea a sute de mii de bucățele de sulf, de pe fiecare băț de chibrit, a contactat producătorul de chibrituri. I s-au furnizat kilograme de chibrituri fără sulf – cu alte cuvinte, bețe fără partea roșie de la capăt. Perfecte pentru construcții, dar, din punct de vedere tehnic, ele nu pot fi considerate chibrituri adevărate. Curat ghinion. (A. M. S.)

PÎNĂ LA URMĂ, CAUZA ACESTEI PROBLEME O REPREZINTĂ ÎNTREBAREA DACĂ NUMĂRUL DE STELE ESTE PROPORȚIONAL CU DISTRACȚIA

 După ce a fost capturat în apropierea unui port din Mumbai, avînd două inele legate de picioare, inscripționate cu litere ce păreau chinezești, apoi reținut timp de opt luni, fiind suspectat că e spion chinez, un porumbel a fost eliberat pînă la urmă din arestul poliției, din lipsă de probe. (S. G.)

 În Franța, potrivit unui studiu recent care a încercat să identifice cauzele natalității scăzute, se pare că oamenii întrețin relații sexuale din ce în ce mai puțin. Numărul persoanelor abstinente timp de cel puțin un an a crescut îngrijorător. Mai bine de un sfert dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 18-30 de ani nu au mai făcut sex în ultimele 12 luni. Un studiu indică rezultate similare și în Germania. Cauza acestei probleme o reprezintă noile „îndeletniciri digitale”. O bună parte a respondenților au recunoscut că preferă să petreacă timpul pe social media sau să se uite la un serial pe Netflix. O lume nebună e și o lume asexuată. (I. M.)

 Un cinefil i-a trimis prin e-mail această întrebare regizorului Werner Herzog: „Credeți că acei cai folosiți în filme știu că joacă într-un film?”, la care regizorul i-a răspuns: „Dragă S.R., răspunsul meu la întrebarea ta este: nu. Cu bine, W.H.”. Radu Cosașu n-ar fi minimalizat cîtuși de puțin această corespondență. (M. C.)

 Karolina Shiino, aleasă Miss Japonia 2024, a renunțat la titlu, după ce s-a aflat că avea o relație adulteră. Rie Kudan, laureată a prestigiosului premiu Akutagawa (un soi de Goncourt japonez), nu doar că nu a renunțat la premiu, după ce a recunoscut că și-a scris romanul folosind ChatGPT, dar a declarat, cu mîndrie, că o va mai face, și a fost și lăudată. Probabil, dacă Miss Japonia și-ar fi petrecut mai mult timp online, iar Rie Kudan ar fi avut o viață reală, prima n-ar fi renunțat la titlu, iar a doua ar fi fost în stare să scrie o carte de una singură. (S. G.)

 Dacă vă întrebați care ar putea fi cel mai neobișnuit obiect furat dintr-un hotel, răspunsul este unul nebănuit: un pian, după care au venit trei bărbați în salopete și l-au ridicat, pur și simplu. Un studiu realizat în luna ianuarie de un ghid german al hotelurilor de lux, pentru care au fost intervievați aproape 1.400 de directori de hotel, a făcut un top al obiectelor păstrate de turiști drept „suveniruri”. Se pare că domină prosoapele și halatele de baie, urmate de umerașe, cosmetice, telecomenzi, ba chiar și mini-frigidere, pături sau perne. Unii își încearcă norocul și cu saltele sau televizoare. Potrivit sondajului, numărul de stele este proporțional cu tentativele de sustragere de bunuri – de patru ori mai probabile la un hotel de 5 stele decît la unul de 4. Hoții de lux s-au dovedit a fi impresionați și de frumos, nu doar de util: obiectele de artă sînt și ele printre cele mai rîvnite. (A. A. D.)

# O nuntă în stil italian dintr-o stațiune de lux, cu participanți din toate colțurile lumii, s-a terminat cu pagube serioase provocate de invitații olandezi. Cam 15.000 de euro a costat distracția de după distracție, în care nuntașii, cu o alcoolemie considerabilă, au distrus camere de hotel, au vandalizat liftul, au jefuit barul și, în final, s-au luat și la bătaie cu angajații. Aceștia din urmă au declarat autorităților că olandezii s-au transformat într-un grup cu adevărat „sălbatic”, măturînd tot ce le stătea în cale. (A. A. D.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.