Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
Foto: M. Chivu
Foto: M. Chivu

DOI ROMÂNI, REGELE OMENIRII ALIMENTARE ȘI REGINA INFLAȚIEI, AU PROPUS SĂ-ȘI UNEASCĂ EFORTURILE PENTRU INTERZICEREA ACCESULUI PĂCĂTOASELOR PE STADION ÎNTR-O ZI DE LUNI (ȘI A ALTOR DREPTURI), SEMN CĂ TOATE AU DEVENIT RAPID O PROBLEMĂ SOCIALĂ

 Patru europarlamentari, doi români, un grec și un bulgar, au propus desființarea granițelor terestre dintre România, Bulgaria și Grecia. Deși ar fi destul de complicat să secăm Dunărea „dintr-o sorbire”, mai ales că ea trece și prin Austria, poate că, în cele din urmă, țara lui Nehammer nu va mai avea altceva de făcut decît să-și închidă singură granițele. Să le încuie definitiv și să arunce cheile. În Dunăre. (A. M.)

 De ziua Unirii Principatelor Române, primarul Iașiului a vorbit în public despre Alexandru Ioan Cuza, regele Ferdinand și regina Maria, drept „făuritorii urinii”. Să fie oare de vină vinul de Cotnari sau, mai degrabă, Capra Noastră, adică berea aceea artizanală făcută la Iași? (A. M.),

 O posibilă explicație a adîncirii crizelor omenirii în ultimii ani: inspectorii Asociației pentru Informarea Clientului (VKI) din Austria au testat 23 de tipuri de hîrtie igienică și au conchis că, deși calitativ toate sînt bune sau foarte bune, sulurile sînt foarte mici. Potrivit statisticilor VKI, tendința companiilor producătoare de a micșora sulurile s-a acutizat în ultimii șase ani. (S. G.)

 Primesc un e-mail comercial de la Uber cu titlul „Flămînd pentru reduceri?”. E vorba de o promoție comună Uber (serviciul de taxi dat drept car sharing) cu Tazz (serviciul de livrare a produselor alimentare). Iar în corpul e-mail-ului scrie: „Uber și Tazz se ocupă de poftele tale”. Cînd mă gîndesc că „Flămînd pentru reduceri? Uber și Tazz se ocupă de poftele tale” este produsul unor „creativi” care trec drept abili manipulatori de consumatori și fac figuri de genialoizi în teniși prin vreo „agenție”, îmi aduc aminte de vorba bunică-mii, femeie cu patru clase care nu a părăsit de trei ori  în viața ei strada pe care stătea: multă prostie pe lumea asta, maică! I-aș spune acum, acolo unde e: din ce în ce mai multă, mamaie! (S. V.)

 În trecere prin Piața Reșița, aflu cum reacționează omul simplu la inflație, cînd o vînzătoare de la mezeluri îi spune, cu năduf, unei colege: „Ai primit ieri mail că se schimbă prețu’ la piept!… Să-i ia dracu’ cu schimbatu’ prețurilor“. Din postura de spectator ingenuu al inflației, nu pot fi decît de acord. (D. S.)

 Uneori este nevoie ca medicii și pompierii să-și unească eforturile pentru a acorda ajutor. Este și cazul unui adolescent de 17 ani din Botoșani, căruia cei de la spital nu au reușit să-i rezolve singuri problema: două inele care i se blocaseră pe deget și îl strîngeau tare. Pompierii salvatori, chemați la Urgențe, au tăiat inelele cu o freză manuală și au eliberat degetul umflat. (A. A. D.

 În 2022, o altercație între suporterii echipelor de fotbal braziliene Athletico Paranaense și Curitiba a condus la interzicerea accesului bărbaților pe stadion la un meci desfășurat luna trecută. Astfel, peste 30.000 de femei au umplut tribunele stadionului. Nu se cunoaște cîte dintre acestea au venit din proprie inițiativă sau au fost trimise de bărbați pentru a le povesti partida. (M. C.)

 Domnul Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru protecția consumatorilor (InfoCons), vorbește în cadrul emisiunii Alege responsabil de pe Trinitas TV despre aditivii alimentari din produsele de tip margarină. În același registru gastro-bisericesc, ne amintim de un mai vechi avertisment al Protecției consumatorilor, care ne atrăgea atenția în august 2023, în ajunul începerii Postului Adormirii Maicii Domnului, asupra păcătoaselor E-uri ascunse într-o gustare de post aparent nevinovată: „Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pîine, pateu vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau un lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant pînă la 50 de E-uri. Pîinea conține 4 E-uri, pateul vegetal are 13 E-uri, margarina 6 E-uri, halvaua 3 E-uri, un suc tip ceai 8 E-uri, laptele de soia are 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge pînă la 11 E-uri”. Cu alte cuvinte, știința confirmă ceea ce credința știa din capul locului: diavolul se ascunde în detalii. Mă întreb, pe de altă parte, ce haz ar mai avea o zi de post fără un ciungam mentolat după masă? (M. P.)

 Cineva a sesizat că noul an 2024 este identic din punct de vedere calendaristic cu anul 1996: ani bisecți (deci 366 de zile) care încep într-o zi de luni. Așadar, identici. Mai mult, asemănările nu se opresc aici: sînt ani electorali (și în România, adaug eu) și ani olimpici. Pe Internet, calendarele din 1996 se vînd, deja, la prețuri de ordinul sutelor de euro. Următoarea situație de acest gen (an bisect care începe lunea) va fi în 2052. Cine-o mai apuca, să nu uite pînă atunci că în Dilema veche a citit prima dată că 2052 e la fel cu 2024, care e la fel cu 1996, da? Și să păstreze calendarul de anul acesta – va face un ban bun. (S. V.)

 Deținuții nu suferă de lipsă de inventivitate, mai ales cînd obiectivul este să-și facă mici plăceri. Se pare că instanțele judecătorești sînt pe deplin la curent cu „practica persoanelor condamnate de a-și produce alcool prin fermentarea fructelor în diverse recipiente”. În cazul unui deținut de la penitenciarul din Aiud, fructele în cauză au fost niște portocale. Producătorul prins a recunoscut că recipientul de plastic care conținea un lichid de culoare gălbuie îi aparține și că „a introdus” fructele în unitatea de detenție. S-a ales cu suspendarea dreptului de a primi bunuri și a altor drepturi, cum ar fi cele de corespondență sau de asistență medicală, pentru două luni. S-a concluzionat că „situația de fapt este demonstrată de ansamblul probelor administrate în cursul cercetării disciplinare“. (A. A. D.)

 Ce faci cu niște papagali care înjură ca birjarii? Cum îi dezveți de proastele obiceiuri? Acestea sînt întrebările la care încearcă să răspundă angajații unei grădini zoologice britanice, care au în grija lor cinci papagali gri africani cu gura spurcată. După o perioadă de timp petrecută în izolare, reintegrarea celor cinci păsări a fost „în mare parte” un succes, a spus Steve Nichols, directorul grădinii zoologice, dar ele încă înjură uneori și chiar rîd după aceea, mimînd cea mai comună reacție la limbajul lor vulgar. Semn că, în educație, puterea exemplului contează. (A. M. S.)

 Tina Turner, Raquel Welch, Gina Lollobrigida, Astrud Gilberto, Sinead O’Connor, toate ne-au părăsit anul trecut. Ocazie cu care mărturisesc că Raquel Welch a fost una dintre primele mele iubiri. (M. C.)

# Pisicile au devenit un fel de mascote ale războiului. Pe rețelele de socializare din Ucraina sînt multe postări cu feline: care le ajută pe soldați ca animale de sprijin emoțional, atrag donații pentru armată și, de asemenea, luptă împotriva invadatorilor. În cazul lor, șoarecii. (A. M. S.)

 „Să-ți fie rușine, la vîrsta ta te mai ții de prostii?”, își dojenea aspru partenerul o doamnă în etate, risipind însă rapid suspiciunile asupra „prostiilor”: „Abia ai mîncat! Și friptură, și sarmale, acum vrei și merdenea!”. E drept, domnul, mărunțel și aprig certat, privea nostalgic tejgheaua aurie a unei patiserii. (S. G.)

 Într-un orășel din nordul Suediei, Luleå, autoritățile au impus populației să-și spună „bună ziua”. Se pare că locuitorii orașului sînt mefienți în a-și spune „bună ziua”, evită discuțiile inutile (kallprat) sau discuțiile moarte (dodprat) și preferă lipsa de interacțiune, ceea ce a început să constituie o problemă socială. Așadar, în cadrul campaniei „Sag hej”(„Spuneți bună ziua!“), oamenii își spun un „hej” plat, la care primesc drept răspuns un „hej” la fel de plat. Dincolo de intenții și constrîngeri, există lucruri care nu se schimbă. (I. M.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.