Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
Foto: M. Chivu
Foto: M. Chivu

DOI ROMÂNI, REGELE OMENIRII ALIMENTARE ȘI REGINA INFLAȚIEI, AU PROPUS SĂ-ȘI UNEASCĂ EFORTURILE PENTRU INTERZICEREA ACCESULUI PĂCĂTOASELOR PE STADION ÎNTR-O ZI DE LUNI (ȘI A ALTOR DREPTURI), SEMN CĂ TOATE AU DEVENIT RAPID O PROBLEMĂ SOCIALĂ

 Patru europarlamentari, doi români, un grec și un bulgar, au propus desființarea granițelor terestre dintre România, Bulgaria și Grecia. Deși ar fi destul de complicat să secăm Dunărea „dintr-o sorbire”, mai ales că ea trece și prin Austria, poate că, în cele din urmă, țara lui Nehammer nu va mai avea altceva de făcut decît să-și închidă singură granițele. Să le încuie definitiv și să arunce cheile. În Dunăre. (A. M.)

 De ziua Unirii Principatelor Române, primarul Iașiului a vorbit în public despre Alexandru Ioan Cuza, regele Ferdinand și regina Maria, drept „făuritorii urinii”. Să fie oare de vină vinul de Cotnari sau, mai degrabă, Capra Noastră, adică berea aceea artizanală făcută la Iași? (A. M.),

 O posibilă explicație a adîncirii crizelor omenirii în ultimii ani: inspectorii Asociației pentru Informarea Clientului (VKI) din Austria au testat 23 de tipuri de hîrtie igienică și au conchis că, deși calitativ toate sînt bune sau foarte bune, sulurile sînt foarte mici. Potrivit statisticilor VKI, tendința companiilor producătoare de a micșora sulurile s-a acutizat în ultimii șase ani. (S. G.)

 Primesc un e-mail comercial de la Uber cu titlul „Flămînd pentru reduceri?”. E vorba de o promoție comună Uber (serviciul de taxi dat drept car sharing) cu Tazz (serviciul de livrare a produselor alimentare). Iar în corpul e-mail-ului scrie: „Uber și Tazz se ocupă de poftele tale”. Cînd mă gîndesc că „Flămînd pentru reduceri? Uber și Tazz se ocupă de poftele tale” este produsul unor „creativi” care trec drept abili manipulatori de consumatori și fac figuri de genialoizi în teniși prin vreo „agenție”, îmi aduc aminte de vorba bunică-mii, femeie cu patru clase care nu a părăsit de trei ori  în viața ei strada pe care stătea: multă prostie pe lumea asta, maică! I-aș spune acum, acolo unde e: din ce în ce mai multă, mamaie! (S. V.)

 În trecere prin Piața Reșița, aflu cum reacționează omul simplu la inflație, cînd o vînzătoare de la mezeluri îi spune, cu năduf, unei colege: „Ai primit ieri mail că se schimbă prețu’ la piept!… Să-i ia dracu’ cu schimbatu’ prețurilor“. Din postura de spectator ingenuu al inflației, nu pot fi decît de acord. (D. S.)

 Uneori este nevoie ca medicii și pompierii să-și unească eforturile pentru a acorda ajutor. Este și cazul unui adolescent de 17 ani din Botoșani, căruia cei de la spital nu au reușit să-i rezolve singuri problema: două inele care i se blocaseră pe deget și îl strîngeau tare. Pompierii salvatori, chemați la Urgențe, au tăiat inelele cu o freză manuală și au eliberat degetul umflat. (A. A. D.

 În 2022, o altercație între suporterii echipelor de fotbal braziliene Athletico Paranaense și Curitiba a condus la interzicerea accesului bărbaților pe stadion la un meci desfășurat luna trecută. Astfel, peste 30.000 de femei au umplut tribunele stadionului. Nu se cunoaște cîte dintre acestea au venit din proprie inițiativă sau au fost trimise de bărbați pentru a le povesti partida. (M. C.)

 Domnul Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru protecția consumatorilor (InfoCons), vorbește în cadrul emisiunii Alege responsabil de pe Trinitas TV despre aditivii alimentari din produsele de tip margarină. În același registru gastro-bisericesc, ne amintim de un mai vechi avertisment al Protecției consumatorilor, care ne atrăgea atenția în august 2023, în ajunul începerii Postului Adormirii Maicii Domnului, asupra păcătoaselor E-uri ascunse într-o gustare de post aparent nevinovată: „Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pîine, pateu vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau un lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant pînă la 50 de E-uri. Pîinea conține 4 E-uri, pateul vegetal are 13 E-uri, margarina 6 E-uri, halvaua 3 E-uri, un suc tip ceai 8 E-uri, laptele de soia are 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge pînă la 11 E-uri”. Cu alte cuvinte, știința confirmă ceea ce credința știa din capul locului: diavolul se ascunde în detalii. Mă întreb, pe de altă parte, ce haz ar mai avea o zi de post fără un ciungam mentolat după masă? (M. P.)

 Cineva a sesizat că noul an 2024 este identic din punct de vedere calendaristic cu anul 1996: ani bisecți (deci 366 de zile) care încep într-o zi de luni. Așadar, identici. Mai mult, asemănările nu se opresc aici: sînt ani electorali (și în România, adaug eu) și ani olimpici. Pe Internet, calendarele din 1996 se vînd, deja, la prețuri de ordinul sutelor de euro. Următoarea situație de acest gen (an bisect care începe lunea) va fi în 2052. Cine-o mai apuca, să nu uite pînă atunci că în Dilema veche a citit prima dată că 2052 e la fel cu 2024, care e la fel cu 1996, da? Și să păstreze calendarul de anul acesta – va face un ban bun. (S. V.)

 Deținuții nu suferă de lipsă de inventivitate, mai ales cînd obiectivul este să-și facă mici plăceri. Se pare că instanțele judecătorești sînt pe deplin la curent cu „practica persoanelor condamnate de a-și produce alcool prin fermentarea fructelor în diverse recipiente”. În cazul unui deținut de la penitenciarul din Aiud, fructele în cauză au fost niște portocale. Producătorul prins a recunoscut că recipientul de plastic care conținea un lichid de culoare gălbuie îi aparține și că „a introdus” fructele în unitatea de detenție. S-a ales cu suspendarea dreptului de a primi bunuri și a altor drepturi, cum ar fi cele de corespondență sau de asistență medicală, pentru două luni. S-a concluzionat că „situația de fapt este demonstrată de ansamblul probelor administrate în cursul cercetării disciplinare“. (A. A. D.)

 Ce faci cu niște papagali care înjură ca birjarii? Cum îi dezveți de proastele obiceiuri? Acestea sînt întrebările la care încearcă să răspundă angajații unei grădini zoologice britanice, care au în grija lor cinci papagali gri africani cu gura spurcată. După o perioadă de timp petrecută în izolare, reintegrarea celor cinci păsări a fost „în mare parte” un succes, a spus Steve Nichols, directorul grădinii zoologice, dar ele încă înjură uneori și chiar rîd după aceea, mimînd cea mai comună reacție la limbajul lor vulgar. Semn că, în educație, puterea exemplului contează. (A. M. S.)

 Tina Turner, Raquel Welch, Gina Lollobrigida, Astrud Gilberto, Sinead O’Connor, toate ne-au părăsit anul trecut. Ocazie cu care mărturisesc că Raquel Welch a fost una dintre primele mele iubiri. (M. C.)

# Pisicile au devenit un fel de mascote ale războiului. Pe rețelele de socializare din Ucraina sînt multe postări cu feline: care le ajută pe soldați ca animale de sprijin emoțional, atrag donații pentru armată și, de asemenea, luptă împotriva invadatorilor. În cazul lor, șoarecii. (A. M. S.)

 „Să-ți fie rușine, la vîrsta ta te mai ții de prostii?”, își dojenea aspru partenerul o doamnă în etate, risipind însă rapid suspiciunile asupra „prostiilor”: „Abia ai mîncat! Și friptură, și sarmale, acum vrei și merdenea!”. E drept, domnul, mărunțel și aprig certat, privea nostalgic tejgheaua aurie a unei patiserii. (S. G.)

 Într-un orășel din nordul Suediei, Luleå, autoritățile au impus populației să-și spună „bună ziua”. Se pare că locuitorii orașului sînt mefienți în a-și spune „bună ziua”, evită discuțiile inutile (kallprat) sau discuțiile moarte (dodprat) și preferă lipsa de interacțiune, ceea ce a început să constituie o problemă socială. Așadar, în cadrul campaniei „Sag hej”(„Spuneți bună ziua!“), oamenii își spun un „hej” plat, la care primesc drept răspuns un „hej” la fel de plat. Dincolo de intenții și constrîngeri, există lucruri care nu se schimbă. (I. M.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.