Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
image

DINCOLO DE AVANTAJELE SIMPATICE PE CARE LE ADUCE DOMESTICIREA PRIN ASORTARE, E CIUDAT CĂ NU SE MAI ȘTIE NIMIC DESPRE LIMITA ALTERNATIVĂ

LAT (Living Apart Together), adică relații sau mariaje cu locuințe separate, nu este un concept nou. Se pare însă că el a devenit foarte popular în Japonia, mai ales dacă stilurile de viață și de muncă ale celor doi sînt diferite. Împart copiii, nu și casa. Un cuplu care a constituit subiectul unui reportaj BBC a declarat că a ales să se căsătorească pentru siguranță, dar că preferă să fie independenți financiar unul de celălalt. Dincolo de avantajele pe care le aduce LAT – timp pentru carieră și hobby-uri, păstrarea obiceiurilor, mai multă libertate –, reversul medaliei este și el prezent: experiențe comune ratate, trai mai costisitor, probleme de încredere, sentimentul de singurătate care poate apărea. Plus „gura lumii”. (A. A. D.)

Două simpatice nume de străzi din Strasbourg: Rue de l’Aimant (strada Magnetului) și Rue Déserte (strada Pustie). Firește, strada Pustie mă atrage ca un magnet. (D. S.)

Cercetătorii au descoperit două posibile motive pentru care cîinii dau din coadă, amîndouă avînd legătură cu domesticirea. Primul motiv: cîinii simt că oamenilor le place ritmul. Al doilea: solicitarea atenției. Dacă vor mîncare, dau din coadă pentru a ne face atenți. Nu mi-e clar însă cine pe cine a domesticit. (S. G.)

Citesc într-un articol publicat pe Contributors.ro despre piața căsătoriei în România. Mi-a atras atenția un pasaj legat de compoziția pieței și, mai ales, de locul unde oamenii se găsesc și caracterul „asortativ” al alegerilor pe care le fac ei cînd își caută un partener: „Alegerea este deci prin asortare (de tip asortativ). Cercurile pot fi liceul, facultatea, locul de muncă, metroul, cluburile, mari restaurante cu seri de muzică și dans, vacanțe comune (Costinești, Vama Veche, 2 Mai) și multe altele”. Înțeleg că, înainte ca aplicațiile de dating să acapareze piața matrimonială, probabil metroul își făcea treaba de minune, din punctul ăsta de vedere. (I. M.)

Ziua în care scriu ce citiți dumneavoastră acum este a 26-a în care președintele Klaus Iohannis nu a fost văzut în public. Pentru șeful statului, ales direct cu cel mai mare număr de voturi posibil ca să conducă țara și să medieze între stat și societate, e ciudat că nu se mai știe nimic despre el, în exercițiul funcției fiind. Pentru dl Iohannis, însă, nu. Acum două zile, un deputat a depus la Poliție o sesizare de dispariție a președintelui țării. Faptul că deputatul e de la AUR mai atenuează din savoarea glumei, dar partea ei amară tot rămîne. Oricum, chiar dacă pînă cînd aceste rînduri ajung sub ochii dumneavoastră președintele țării va fi apărut și va fi făcut și el ceva, faptul că a dispărut de pe prima pagină a presei și a ajuns pe ultima pagină a Dilemei vechi, adică printre știrile nebăgate în seamă care mai degrabă te amuză (căci asta se vrea „Cu ochii-n 3,14”), e elocvent. (S. V.)

O femeie din Buzău a fost amendată pentru că a depășit limita de persoane admisă în autoturismul pe care îl conducea, două dintre ele fiind chiar adormite în portbagaj, în stare de ebrietate. De-a dreptul soțul ei și prietenul acestuia, filmați în această ipostază de un participant la trafic și expuși pe rețelele sociale, cu picioarele atîrnînd peste marginea mașinii. Poliția a dat peste înregistrare pe grupul Info Trafic Buzău și a intervenit rapid, întrucît era vizibil și numărul mașinii în care se mai aflau încă trei pasageri, ceva mai vioi. (A. A. D.)

Dicționaru limbii românești (August Scriban) ne oferă pentru infama tenie (Taenia solium) o denumire alternativă, nu lipsită de o vetustă, modestă noblețe: „verme solitar”. (M. P.)

ÎNTR-O LUME CARE A FĂCUT DINTR-O FRONTIERĂ UN PERSONAJ, TIMPUL GROS AR TREBUI SĂ APARȚINĂ TUTUROR

Trăim, de bună seamă, într-o lume care contabilizează tot mai multe recorduri cu plăcerea secretă de a le tot depăși. Recent s-a anunțat depășirea unui alt record: cel mai scump bicorn purtat de Napoleon I s-a vîndut pentru 1,29 milioane de euro. Recordul anterior fusese de 800.000 de euro. Faimoasa pălărie neagră, parte din uniforma napoleoniană, este de mult un obiect prețios de colecție pentru fanii împăratului. (S. V.)

Pentru cineva ca mine, care a făcut dintr-o muscă un personaj în cărțile pentru copii, descoperirea că musca soldat negru ar putea fi una dintre sursele de proteine ale viitorului sună de-a dreptul amuzant. (A. M. S.)

Potrivit unei știri de săptămîna trecută, un cetățean român aflat într-o cursă TAROM a început să-și taie venele odată ce a avionul a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Omul a avut o lamă ascunsă în gură și a reușit să o treacă astfel de controalele de securitate de la îmbarcare (pe aeroportul din Bruxelles). Probabil că e nevoie de o investigație, despre cum se poate intra într-un avion cu o lamă ascunsă în gură. Poate că în viitor, la controlul de la aeroport, polițiștii de frontieră nu doar că ne vor descălța, dar ne vor cere să deschidem gura și să zicem „Aaaa!”. Dar poate că e nevoie să ne punem întrebarea și de ce un om care se întoarce din Occident, fie el și bolnav, odată ce se vede ajuns la Otopeni, se apucă să își taie venele. (A. M.)

Un proprietar de pe Airbnb le cere turiștilor londonezi 68 de lire sterline pe noapte pentru a sta în corturi „romantice” în interiorul sufrageriei lor. „Nu veți uita timpul petrecut în acest loc romantic și memorabil”, scrie el în descrierea Airbnb. Uneori, de banii ăștia, ești nevoit să împarți cortul și cu niște străini. Mare îți mai e cortul, Doamne! (A. M. S.)

Nu reușesc să scap de mail-urile publicitare de la „Fabrica de așternuturi”. Apăs „unsubscribe”, dar ele continuă să sosească; le marchez ca fiind „spam” ori „junk”, apar din nou; le mut la rubrica „unwanted/unsolicited”, degeaba: reclamele se încăpățînează să mă țină la curent cu cele mai rîvnite lenjerii de pat și să-mi dezvăluie inepuizabilul univers al albiturilor. Cel mai recent răvaș îmi recomandă „Lenjeria de pat bumbac damasc cu elastic gros” și „Paturi cocolino cu blăniță”... Nu e frumos? Poate că îmi lipsește mie o anumită coardă sensibilă. Numiți-mă ingrat, opac la frumusețea lumii, dar mi se întîmplă tot mai des să-mi imaginez cu deliciu că-l sugrum pe individul de la „marketing și publicitate” cu un elastic gros – sau că-l asfixiez (eventual, într-un pat cocolino) cu o pernă mare și grea, marca „Fabrica de așternuturi”. (M. P.)

Fotografia unei găuri în asfalt, postată pe o rețea socială, a provocat un adevărat delir în Chicago. Gaura avea forma unui șobolan. Imediat a devenit virală: peste cinci milioane de vizualizări. Presa americană a intrat pe fir, ABC, Fox News, CBS au încins dezbateri. Washington Post și The New York Times au realizat reportaje de la fața locului. De unde provine groapa, de cînd este acolo? Au început pelerinajele, numărul turiștilor a crescut. Locul a devenit un mic memorial. S-au pus lumînări, monede, s-au așezat ofrande. A fost instalată chiar și o minusculă piatră funerară cu fotografia unui șobolan. Fotograful, care a fost abordat de diferite companii publicitare, a declarat: „Nu vreau să monopolizez groapa unui șobolan, aceasta ar trebui să aparțină tuturor”. O replică pentru care Steinbeck ar fi fost invidios. (S. G.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Cu ce se îmbracă prim ministrul Marcel Ciolacu Foto Captură video TikTok jpg
Cu ce se îmbracă prim-ministrul Marcel Ciolacu. Liderul PSD își laudă pe TikTok pantofii cu talpă roșie
Liderul PSD a explicat că după campania electorală pentru prezidențiale e „pe modul diesel” și „are pornirea mai grea dimineața”.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Dezvăluiri din culisele parcursului lui Cristiano Ronaldo: la un pas de PSG
Cristiano Ronaldo se apropie de finele contractului saudit.
petrolier rusesc kerci FOTO @boris_beissner / X
Alertă în Strâmtoarea Kerci. Un vas rusesc încărcat cu mii de tone de petrol s-a rupt în două, după ce a fost lovit de furtună
Un vas rusesc, încărcat cu mii de tone de produse petroliere, s-a rupt în două în timpul unei furtuni violente, duminică, provocând o deversare în Strâmtoarea Kerci, au anunțat autoritățile ruse.
alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits