Cu ochii-n 3,14
VISEZ LA FORME DE VIAȚĂ ALBE PE MARGINEA UNUI DRUM, ÎNTR-O LUME ÎN CARE NU MAI CONTEAZĂ UȘILE DESCHISE ACUM SPRE FERICIRE
● Ziarul de Iași a anunțat că pe piața ieșeană a apărut o afacere inedită: doi tineri au deschis o „cameră de furie”, un loc în care, pentru 50 de lei, poți sparge diferite obiecte cu „arme” primite la fața locului: rangă, ciocan, bîte de baseball sau crose de golf. Camera e menită să elimine stresul. Visez la utopia unei afaceri care să calmeze nervii prin shopping: pentru 50 de lei, să poți cumpăra parfumuri, haine, pantofi. (S. G.)
● Multă vreme s-a vorbit despre extratereștrii de pe Marte, așa-numiții marțieni, omuleții verzi. Mai nou, cercetători din Statele Unite au emis ipoteza că în atmosfera de pe Venus, cealaltă planetă din „vecinătatea” Pămîntului, ar putea exista forme de viață. Cu alte cuvinte, marțienii sînt pe cale de a fi înlocuiți de venusiene. În zilele noastre, nici nu e de mirare. (A. M.)
● O girafă de la Zoo Tennessee a născut o girăfuță complet maronie, fără cunoscutul pattern alb care servește camuflajului în savană. Practic, arată ca un mînz cu gîtul exagerat de lung. Grădina Zoologică i-a rugat pe vizitatori să-i aleagă un nume dintre cele trei propuse în limba swahili: Kipekee (Unica), Firayali (Neobișnuita), Shakiri (Cea Mai Frumoasă) sau Jamella (O Mare Frumusețe). Cum însă a remarcat cineva, girafele sînt albe cu pete maronii, deci girăfuța este toată o singură pată – prin urmare, Pată ar fi cel mai adecvat nume. (M. C.)
● În urmă cu cîteva zile, cabina Boeing-ului companiei Alaska Airlines s-a deschis în plin zbor în Statele Unite. Un smartphone a căzut de la aproape 5.000 de metri și a rămas funcțional. O persoană a găsit telefonul pe marginea unui drum în apropiere de Portland, în statul Oregon. Avea ecranul ușor zgîriat și afișa un e-mail de la compania aeriană respectivă, legat de bagaje. Nu încercați acest experiment în bucătărie. (A. M. S.)
● În Australia, o femeie de 62 de ani, care plănuia să aibă un copil prin intermediul unei mame-surogat, a obținut în instanță dreptul de a extrage sperma soțului care a murit subit în urma unui accident. Într-o lume în care nu mai contează nici viii, nici morții, totul e posibil. (I. M.)
● Un cuplu cazat la un hotel din Plzen, Cehia, s-a trezit peste noapte cu niște lilieci în cameră. Mai exact, vreo 256 de creaturi înaripate care adormiseră, după ce intraseră pe geamul uitat deschis. Liliecii au fost găsiți pe tavan, pe pereți și perdele, iar turiștii îngroziți au fost ulterior acuzați de către asociații pentru protecția animalelor că sînt iresponsabili. Practic, a fost vina lor că au lăsat fereastra și ușile apartamentului deschise, astfel încît pînă și pe mobilă, în spațiul dintre perete și tavan, erau pitiți vreo 50 de lilieci. Cei de la hotel au declarat că oamenii fuseseră avertizați în legătură cu liliecii, mai activi în regiune în perioada caldă, ba mai mult, indicația ca geamurile să nu rămînă deschise era tipărită pe pliantele din fiecare cameră. „Invazia de lilieci” este anunțată de autoritățile cehe în special în lunile august și septembrie, cînd localnicii din Plzen, oraș aflat în mijlocul rutelor de migrație a acestora, sînt rugați insistent să închidă complet ferestrele pe timpul nopții. (A. A. D.)
● Cercetători maghiari susțin că vulcanul din masivul Ciomatu din Munții Harghitei s-ar putea reactiva, chiar dacă este considerat stins. Ultima erupție a avut loc acum circa 30.000 de ani, iar cele anterioare au fost la intervale de 26-40.000 de ani. Așadar, cercetătorii maghiari consideră că există un ciclu de reactivare foarte lung, ceea ce face posibilă chiar o nouă erupție cîndva, prin epoca noastră. Mai știm noi și altfel de erupții care au loc prin zona aceea, din păcate mai dese și care fac victime. Ultima s-a înregistrat prin martie 1990. (A. M.)
● Trista reclamă Disney din perioada sărbătorilor: „Vizionări fericite!” e întrecută doar de recenta reclamă Ryanair, care își îndeamnă clienții: „Evadează de (sic!) tristețea iernii! Fă-ți bagajele și hai să zburăm spre fericire. Rezervă acum. Marea Moartă”. (M. P.)
POATE CĂ FIECĂRUIA I SE GĂSEȘTE (PRINTRE ÎNĂLȚIMI) CEVA CARE EXPLICĂ LUMEA
● Un grup de 35 de persoane au mîncat și au băut la Atmosfär, un restaurant din orașul Malmö, în sudul Suediei, în ziua de Crăciun. Masa a costat 82.000 de coroane suedeze (8.000 de dolari), dar petrecăreții au plecat fără să plătească. Poate că doar s-au simțit bine, „ca acasă”. (A. M. S.)
● Un fotograf din Anglia a surprins pe camerele de supraveghere cum un șoarece făcea ordine în atelierul său în fiecare noapte. Știrea mi se pare că are ceva înduioșător, fiecăruia i se găsește ceva sau cineva care să-i poarte de grijă. (I. M.)
● Gino Sorbillo, moștenitorul uneia dintre cele mai vechi familii de pizzari napolitani, a provocat un real scandal în Napoli. Hotărînd să lupte cu prejudecățile culinare, a gătit o pizza cu ananas. Dar asta nu e tot: nu doar că pizza respectivă are blatul alb, însă Sorbillo apasă pedala sacrilegiului: pune ketchup! Printre multele mesaje furioase pe care le-a primit pe rețelele sociale, unul a fost dincolo de mînie, exprimînd o dezolare totală: „100 de pizzari napolitani au murit după publicarea acestui videoclip”. (S. G.)
● De curînd, un norvegian de 35 de ani a bătut recordul la „plonjonul morții” sărind de la 40,5 metri înălțime în apele înghețate ale unui fiord din țara sa. „Plonjonul morții” presupune să-ți dai drumul în mare sau într-un lac de la mari înălțimi și să te ghemuiești cu puțin înainte de impactul cu apa. Norvegianul recordman se prezintă pe rețelele de socializare ca fiind viking. Aștept reacția de orgoliu a dacilor noștri, musai liberi. (S. V.)
● Vă e dor de sărbători? Bucurați-vă mai bine că ați scăpat cu viață. Infocons.ro, Asociația pentru protecția consumatorilor, ne explică în detaliu că o masă de Crăciun „tradițională” conține circa 170 de aditivi alimentari, 31 de grame de sare (de șase ori mai mult decît recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății) și 81 de grame de zahăr (de trei ori mai mult decît recomandarea OMS). Iar infama amprentă de carbon e de 39,8 kg de dioxid de carbon pentru un castron cu salată de boeuf și de 35,52 kg de CO2 pentru o oală cu 50 de sarmale. Pentru a găti o singură sarma, vom produce așadar o amprentă de carbon de 0,71 kg de CO2. Cu alte cuvinte, plăcere mică – amprentă mică, plăcere de amploare – amprentă CO2 mare. Un tîrg cinstit. Părerea mea. (M. P.)
● Alte nume de firme din Dumbrăvița, județul Timiș: Mioritiq Smart Vision SRL, Sala Motoarelor SRL, Buzdeanna SRL, Andragal Concept SRL, X Elements SRL, Sub Cult Ura SRL, Merovingian Consult SRL, Faraonus Consulting SRL, Morcovul Zurliu SRL, Devizual SRL, Yul Construcții La Roșu SRL, Kaktus Project SRL, Dealul Dorului SRL, Be Brave Enough SRL, Fotbaliada SRL, Cartoful De Aur Gustos SRL, La Familya Bymy SRL, Punem Lumea În Mișcare SRL, Plusbuc Burnboost SRL, Struțul Portughez SRL, Ackrobat Profesional SRL, Profesoara De Joacă 2020 SRL, Obiectiv Maxim SRL, Cuibul Zânelor SRL, 2A Studio De Idei SRL, Roci Netede Dumbrăvița SRL, Axbec Minimo SRL, Bucătăria Balineză SRL, Futomaki Tornado Sushi SRL, Lăptăria Sculea SRL, Strateg SRL, Slăbit Metabolic Dr. Firică SRL, Șevaletul Anei SRL, Deviant SRL, Bursa De Cartușe SRL, Care Plus Recrutare SRL, Start Textil SRL, Blue Cappuccino Solutions SRL, Segment SRL, Turcuaz Vibes SRL, Robert Tahografe SRL, Megabunica Monica SRL, Alicante Opportunity SRL, Florăria Flower Power SRL, Comunitatea F.E.M.E.I.A. SRL, Femme Artistique SRL, Înainte De Cuvinte SRL. (D. S.)