Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
Foto: D.Stanciu
Foto: D.Stanciu

UN PROPRIETAR DE OBIECTE INUTILE NU AR TREBUI SĂ IGNORE DISPARIȚIA FEBREI

 Apel neobișnuit la 112 în Suceava: un proprietar de magazin a reclamat că i s-au furat 11 ursuleți de pluș, expuși pe schelele unei scene amenajate în jurul magazinului pe care îl deține în Suceava. În febra sărbătorilor, orice ursuleț e valoros. (A. M. S.)

 În topul celor mai stranii muzee în acest an se numără The Bunny Museum din California. Un muzeu uriaș care numără peste 35.000 de obiecte legate de iepuri. Al doilea muzeu, în Illinois, e dedicat maimuțelor de pluș, iar la Zagreb, în Croația, se pare că există un muzeu al mahmurelii deschis de curînd. În Suedia există un muzeu dedicat mîncărurilor dezgustătoare. Cel mai răsunător proiect aparține unui cuplu din Statele Unite care a înființat în 2020 un muzeu care găzduiește sute de mii de figurine de pisici culese de prin bazaruri și gunoaie. (I. M.)

 O femeie de 75 de ani din Pavia, Italia, a fost nevoită să apeleze la lege pentru a-și da afară din casă propriii fii. Deși trecuți de 40 de ani și amîndoi angajați, „paraziții”, cum i-a numit însăși mama lor, nu contribuiau cu nimic la cheltuielile casei și nici nu o ajutau în gospodărie. Rugămințile de pînă atunci ale femeii ca cei doi să încerce traiul pe cont propriu au fost inutile, așa că au ajuns în instanță, care a întărit concepția generală potrivit căreia mamele au mereu dreptate. Cum se pare că nu există nici o lege care să le dea copiilor drepturi depline de a rămîne în casa părintească, fiii trîndavi trebuie să plece pînă la sfîrșitul anului. (A. A. D.)

 O echipă de cercetători de la Universitatea din Milano a publicat recent un studiu care conchide că emoji-urile disponibile pe Internet discriminează crustaceele și insectele în favoarea pisicilor. Aceștia au argumentat că emoji-urile nu ar trebui să ignore criza biodiversității și ar trebui să includă și alte viețuitoare. Îmi e greu să-mi imaginez, totuși, reacția cuiva care ar primi îmbrățișări sau zîmbete din partea unor raci sau gîndaci. (S. G.)

 NASA a făcut recent un anunț important cu privire la dispariția a două roșii, printre primele cultivate vreodată în spațiu. Inițial, astronautul Frank Rubio a fost suspectat că le-ar fi mîncat. După opt luni de investigații, astronauta Jasmin Moghbeli, pilotul NASA, a declarat că roșiile au fost găsite la bordul Stației Spațiale Internaționale. Într-o realitate literară, Jasmin ar fi fost Desdemona, NASA – Othello, Rubio – Cassio, iar roșiile – o batistă. (S. G.)

 O pereche de jeanși Levi’s prăpădiți, fabricați în 1873, proveniți din perioada Febrei Aurului și recuperați dintr-o mină de aur părăsită, au fost vînduți la o licitație americană cu prețul de 300.000 de dolari. Erau numiți – nici mai mult, nici mai puțin – „Sfîntul Graal al denimului”. Dacă s-ar scoate la licitație la Artmarkt o pereche de ițari purtați la Răscoala din 1907, oare cu cît ar fi vînduți? (M. C.)

E BINE CA OAMENII SĂ ȘTIE CÎTE PROBE ALE CELOR MAI COMERCIALE OBICEIURI DISPAR NUMERIC

 Life2vec este o aplicație daneză de Inteligență Artificială care a ajuns să prezică data morții unei persoane cu – zic autorii ei – uimitoare acuratețe. Mașina a fost „hrănită” cu informații privind data nașterii, școlile urmate, locurile de muncă și salariile, adresele de domiciliu, starea de sănătate și data morții provenind de la șase milioane de oameni. Testată pe un grup de persoane cu vîrste între 35 și 65 de ani dintre care cam jumătate au murit între 2016 și 2020, Life2vec a indicat corect data morții în 78% din cazuri. Dacă e bine ca oamenii să știe cînd vor muri sau nu este o întrebare care nu are, încă, un răspuns clar. Asta nu împiedică teribila IA să ne spună. Acum, e drept, ea doar răspunde; greșesc (dacă greșesc) oamenii care o întreabă. (S. V.)

 În fiecare lună dispare cel puțin cîte o limbă de pe glob, odată cu ultimii ei vorbitori. Din cele circa 7.000 de limbi existente, jumătate ar putea dispărea pînă la sfîrșitul secolului. E drept că arheologii mai găsesc sau mai descifrează cîte o limbă dispărută. Recent a fost descoperită, prin săpături, o plăcuță de lut cu inscripții într-o limbă numită kalasmaică, în capitala antică a imperiului hitit, Hattușa, din apropiere de Ankara. Acolo se pare pare că a fost o mare bibliotecă în care s-au păstrat înscrisuri în foarte multe din limbile acelor vremuri, cu trei-patru mii de ani în urmă. În orice caz, arheologii nu pot descoperi tot atîtea limbi cîte dispar, iar în ritmul acesta, vorba cuiva, în curînd nu vom mai găsi nici limba cu măsline de prin restaurante. (A. M.)

 Un studiu realizat de echipe de cercetători din SUA a produs probe ale celor mai lungi „memorii sociale” observate vreodată în afara oamenilor, descoperind că cimpanzeii și maimuțele bonobo pot recunoaște prieteni sau rude pe care nu i-au văzut de peste douăzeci de ani. Deci s-ar putea să reușiți să-i recunoașteți pe colegii de școală. (A. M. S.)

 E nevoie să fiți foarte atenți cînd vă cumpărați un pudel de la tîrg – dacă, în timp, se dovedește a fi cam răutăcios și mereu agitat, iar botul lui este ceva mai ascuțit, s-ar putea să fie un dihor sub acoperire. Un bărbat din Argentina s-a trezit în casă cu doi dihori tratați cu hormoni și cu blana coafată, pe care îi luase pe post de pudeli. Vînzătorii de animale din zonă se pare că păcălesc des clienții din motive pur comerciale – dacă un pudel poate ajunge la 1.000 de dolari în SUA, un dihor poate fi obținut pentru doar 75 de dolari. Dacă nu prea seamănă cu un pudel, nici o problemă: este prezentat la piață drept chihuahua. (A. A. D.)

 Fanny Blunt, o britanică născută în 1839 la Constantinopol, descrie în volumele The Peoples of Turkey tradiții, obiceiuri și apucături din Balcanii otomani ai celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Iată o listă a cîtorva remedii care feresc de deochi, folosite de musulmani, evrei și creștini deopotrivă: „usturoi, cimbru sălbatic, colți de mistreț, blană de iepure, terebentină, alaun, Poa pratensis (un tip de graminee), peruzea, perle, hematit, cornalină, ouă (mai ales cele de struț), glande perianale, amulete inscripționate și multe altele”. Doamna Blunt l-a tratat cu glande perianale chiar și pe propriul soț, consulul britanic, cînd acesta era bolnav, și a reușit să-l vindece. Pentru sănătatea bebelușilor, experții recomandau monede vechi de aur, un pinten de cocoș, filacterii de argint care conțin vata de bumbac de la consacrarea unei noi biserici (pentru creștini), bucăți de hîrtie inscripționate cu Steaua lui David (pentru evrei) sau cu pentagrama (pentru musulmani). Apa sfințită îi ajuta pe creștini, bulgarii jurau pe virtuțile sării, iar alții foloseau căpățîni de țîri ținuți la sare, amestecate cu apă. Cu toții însă erau de acord că cel mai bun leac pentru a feri de deochi un copil frumos este să-l scuipi în față. (M. P.)

 O raită prin județul Argeș, pe la Geamăna, Bascov și Topoloveni, în căutarea unor nume de firme: Vânzări Auto Roată & Leo SRL, Rebob Vertical SRL, Hesperus Și Pyroeis SRL, Amicii West Plast 2003 SRL, Fabriquette SRL, Ideea Contează SRL, Construcții Drumuri Și Lucrări De Artă SRL, Utopia Cake SRL, Sala 5 Imperial SRL, Iedera Izvor De Sănătate SRL, Pleiadele Maria SRL, Ștefan Numeric Kontrol SRL, Căsuța Ambient SRL, Vestimentum Creatorina SRL, Atelierul De Amintiri SRL, Atelierul De Hăinuțe SRL, Promoar Natur SRL, Secol Urban Invest SRL, Baghetărie SRL, Futurae Orbis SRL, Asigurăm Viitorul SRL, Înot-Frumusețe Creativă SRL, Prietenii Lui Bruno SRL, La De Toate Alin SRL, Conexiuni Youareok SRL, Liniștea Serii Prodcom SRL, Zmeus Attack SRL, Intens Electric Exclusiv SRL, Apicultura Regina SRL, La Vie En Images SRL, Penumbra Studio SRL, Fulger Dac Express SRL, Misstif Palmipibush SRL, Casa Bunicilor Tineri SRL, Mate Extra SRL, Alina Jumară Beauty SRL, Reclama Plătită Nu Face Rău SRL. (D. S.)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.