Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
Foto: D.Stanciu
Foto: D.Stanciu

UN PROPRIETAR DE OBIECTE INUTILE NU AR TREBUI SĂ IGNORE DISPARIȚIA FEBREI

 Apel neobișnuit la 112 în Suceava: un proprietar de magazin a reclamat că i s-au furat 11 ursuleți de pluș, expuși pe schelele unei scene amenajate în jurul magazinului pe care îl deține în Suceava. În febra sărbătorilor, orice ursuleț e valoros. (A. M. S.)

 În topul celor mai stranii muzee în acest an se numără The Bunny Museum din California. Un muzeu uriaș care numără peste 35.000 de obiecte legate de iepuri. Al doilea muzeu, în Illinois, e dedicat maimuțelor de pluș, iar la Zagreb, în Croația, se pare că există un muzeu al mahmurelii deschis de curînd. În Suedia există un muzeu dedicat mîncărurilor dezgustătoare. Cel mai răsunător proiect aparține unui cuplu din Statele Unite care a înființat în 2020 un muzeu care găzduiește sute de mii de figurine de pisici culese de prin bazaruri și gunoaie. (I. M.)

 O femeie de 75 de ani din Pavia, Italia, a fost nevoită să apeleze la lege pentru a-și da afară din casă propriii fii. Deși trecuți de 40 de ani și amîndoi angajați, „paraziții”, cum i-a numit însăși mama lor, nu contribuiau cu nimic la cheltuielile casei și nici nu o ajutau în gospodărie. Rugămințile de pînă atunci ale femeii ca cei doi să încerce traiul pe cont propriu au fost inutile, așa că au ajuns în instanță, care a întărit concepția generală potrivit căreia mamele au mereu dreptate. Cum se pare că nu există nici o lege care să le dea copiilor drepturi depline de a rămîne în casa părintească, fiii trîndavi trebuie să plece pînă la sfîrșitul anului. (A. A. D.)

 O echipă de cercetători de la Universitatea din Milano a publicat recent un studiu care conchide că emoji-urile disponibile pe Internet discriminează crustaceele și insectele în favoarea pisicilor. Aceștia au argumentat că emoji-urile nu ar trebui să ignore criza biodiversității și ar trebui să includă și alte viețuitoare. Îmi e greu să-mi imaginez, totuși, reacția cuiva care ar primi îmbrățișări sau zîmbete din partea unor raci sau gîndaci. (S. G.)

 NASA a făcut recent un anunț important cu privire la dispariția a două roșii, printre primele cultivate vreodată în spațiu. Inițial, astronautul Frank Rubio a fost suspectat că le-ar fi mîncat. După opt luni de investigații, astronauta Jasmin Moghbeli, pilotul NASA, a declarat că roșiile au fost găsite la bordul Stației Spațiale Internaționale. Într-o realitate literară, Jasmin ar fi fost Desdemona, NASA – Othello, Rubio – Cassio, iar roșiile – o batistă. (S. G.)

 O pereche de jeanși Levi’s prăpădiți, fabricați în 1873, proveniți din perioada Febrei Aurului și recuperați dintr-o mină de aur părăsită, au fost vînduți la o licitație americană cu prețul de 300.000 de dolari. Erau numiți – nici mai mult, nici mai puțin – „Sfîntul Graal al denimului”. Dacă s-ar scoate la licitație la Artmarkt o pereche de ițari purtați la Răscoala din 1907, oare cu cît ar fi vînduți? (M. C.)

E BINE CA OAMENII SĂ ȘTIE CÎTE PROBE ALE CELOR MAI COMERCIALE OBICEIURI DISPAR NUMERIC

 Life2vec este o aplicație daneză de Inteligență Artificială care a ajuns să prezică data morții unei persoane cu – zic autorii ei – uimitoare acuratețe. Mașina a fost „hrănită” cu informații privind data nașterii, școlile urmate, locurile de muncă și salariile, adresele de domiciliu, starea de sănătate și data morții provenind de la șase milioane de oameni. Testată pe un grup de persoane cu vîrste între 35 și 65 de ani dintre care cam jumătate au murit între 2016 și 2020, Life2vec a indicat corect data morții în 78% din cazuri. Dacă e bine ca oamenii să știe cînd vor muri sau nu este o întrebare care nu are, încă, un răspuns clar. Asta nu împiedică teribila IA să ne spună. Acum, e drept, ea doar răspunde; greșesc (dacă greșesc) oamenii care o întreabă. (S. V.)

 În fiecare lună dispare cel puțin cîte o limbă de pe glob, odată cu ultimii ei vorbitori. Din cele circa 7.000 de limbi existente, jumătate ar putea dispărea pînă la sfîrșitul secolului. E drept că arheologii mai găsesc sau mai descifrează cîte o limbă dispărută. Recent a fost descoperită, prin săpături, o plăcuță de lut cu inscripții într-o limbă numită kalasmaică, în capitala antică a imperiului hitit, Hattușa, din apropiere de Ankara. Acolo se pare pare că a fost o mare bibliotecă în care s-au păstrat înscrisuri în foarte multe din limbile acelor vremuri, cu trei-patru mii de ani în urmă. În orice caz, arheologii nu pot descoperi tot atîtea limbi cîte dispar, iar în ritmul acesta, vorba cuiva, în curînd nu vom mai găsi nici limba cu măsline de prin restaurante. (A. M.)

 Un studiu realizat de echipe de cercetători din SUA a produs probe ale celor mai lungi „memorii sociale” observate vreodată în afara oamenilor, descoperind că cimpanzeii și maimuțele bonobo pot recunoaște prieteni sau rude pe care nu i-au văzut de peste douăzeci de ani. Deci s-ar putea să reușiți să-i recunoașteți pe colegii de școală. (A. M. S.)

 E nevoie să fiți foarte atenți cînd vă cumpărați un pudel de la tîrg – dacă, în timp, se dovedește a fi cam răutăcios și mereu agitat, iar botul lui este ceva mai ascuțit, s-ar putea să fie un dihor sub acoperire. Un bărbat din Argentina s-a trezit în casă cu doi dihori tratați cu hormoni și cu blana coafată, pe care îi luase pe post de pudeli. Vînzătorii de animale din zonă se pare că păcălesc des clienții din motive pur comerciale – dacă un pudel poate ajunge la 1.000 de dolari în SUA, un dihor poate fi obținut pentru doar 75 de dolari. Dacă nu prea seamănă cu un pudel, nici o problemă: este prezentat la piață drept chihuahua. (A. A. D.)

 Fanny Blunt, o britanică născută în 1839 la Constantinopol, descrie în volumele The Peoples of Turkey tradiții, obiceiuri și apucături din Balcanii otomani ai celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Iată o listă a cîtorva remedii care feresc de deochi, folosite de musulmani, evrei și creștini deopotrivă: „usturoi, cimbru sălbatic, colți de mistreț, blană de iepure, terebentină, alaun, Poa pratensis (un tip de graminee), peruzea, perle, hematit, cornalină, ouă (mai ales cele de struț), glande perianale, amulete inscripționate și multe altele”. Doamna Blunt l-a tratat cu glande perianale chiar și pe propriul soț, consulul britanic, cînd acesta era bolnav, și a reușit să-l vindece. Pentru sănătatea bebelușilor, experții recomandau monede vechi de aur, un pinten de cocoș, filacterii de argint care conțin vata de bumbac de la consacrarea unei noi biserici (pentru creștini), bucăți de hîrtie inscripționate cu Steaua lui David (pentru evrei) sau cu pentagrama (pentru musulmani). Apa sfințită îi ajuta pe creștini, bulgarii jurau pe virtuțile sării, iar alții foloseau căpățîni de țîri ținuți la sare, amestecate cu apă. Cu toții însă erau de acord că cel mai bun leac pentru a feri de deochi un copil frumos este să-l scuipi în față. (M. P.)

 O raită prin județul Argeș, pe la Geamăna, Bascov și Topoloveni, în căutarea unor nume de firme: Vânzări Auto Roată & Leo SRL, Rebob Vertical SRL, Hesperus Și Pyroeis SRL, Amicii West Plast 2003 SRL, Fabriquette SRL, Ideea Contează SRL, Construcții Drumuri Și Lucrări De Artă SRL, Utopia Cake SRL, Sala 5 Imperial SRL, Iedera Izvor De Sănătate SRL, Pleiadele Maria SRL, Ștefan Numeric Kontrol SRL, Căsuța Ambient SRL, Vestimentum Creatorina SRL, Atelierul De Amintiri SRL, Atelierul De Hăinuțe SRL, Promoar Natur SRL, Secol Urban Invest SRL, Baghetărie SRL, Futurae Orbis SRL, Asigurăm Viitorul SRL, Înot-Frumusețe Creativă SRL, Prietenii Lui Bruno SRL, La De Toate Alin SRL, Conexiuni Youareok SRL, Liniștea Serii Prodcom SRL, Zmeus Attack SRL, Intens Electric Exclusiv SRL, Apicultura Regina SRL, La Vie En Images SRL, Penumbra Studio SRL, Fulger Dac Express SRL, Misstif Palmipibush SRL, Casa Bunicilor Tineri SRL, Mate Extra SRL, Alina Jumară Beauty SRL, Reclama Plătită Nu Face Rău SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.