Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
© A. Vrana
© A. Vrana

PRINTRE ALTELE, NOUTĂȚILE ÎMBĂTRÎNESC DIN CAUZĂ CĂ SE NASC TOT MAI PUȚINI CETĂȚENI SUPERIORI ÎN ATMOSFERA DE PE INTERNET

 Într-o piață, printre altele, oamenii au impresii. Deunăzi, am auzit o precupeață spunîndu-i colegei de tarabă: „Am impresia că moșu’ nu e moș“. Se prea poate. (D. S.)

 Un comerciant sighișorean de produse din carne confit îmi trimite oferta de sărbători cu noutățile sezonului. Îmi cad ochii pe „Aripioare de porc confiate în untură de rață (65,50 lei + TVA/Kg)”. Se pare că zicala ardelenească „Cea mai bună pasăre e porcul” s-a adeverit, în sfîrșit. (M. P.)

 O femeie de 70 de ani din Uganda a născut săptămînile trecute doi copii. Soțul, intimidat de faptul că femeia va naște gemeni, s-a decis să-și părăsească partenera în etate, care acum declară în presă că se simte mai liberă, mai puternică și mai independentă. Nebuniile și ambițiile oamenilor nu îmbătrînesc niciodată, iar asta mi se pare o minune. (I. M.)

 Potrivit Daily Mail, liderul nord-coreean Kim Jong-un, prezent la un eveniment organizat la Phenian în care s-a discutat despre scăderea natalității din țară, a început să plîngă din cauză că în țara „lui” se nasc tot mai puțini copii. Ștergîndu-și lacrimile, a cerut doamnelor prezente în sală să nască „de dragul partidului și țării”. Doamnele au început, la rîndul lor, să lăcrimeze. Ceva îmi spune că nu au făcut-o din empatie. (S. G.)

 Guvernul elvețian a recunoscut că, înainte de 1990, cetățeni elvețieni ar fi înfiat ilegal mii de copii din alte țări, printre care și România. Mulți dintre aceștia nu-și mai pot afla originile, pentru că documentele au fost falsificate. Desigur, o fi și asta o problemă, dar pentru Elveția s-ar zice că adoptarea ilegală de copii nu e totuși atît de caracteristică pe cît este „adoptarea” de bani și alte valori din întreaga lume, bine păzite apoi de secretul bancar elvețian. Știm asta cu siguranță de la Bradley Brikenfeld, așa-numitul bancher al diavolului. (A. M.)

 Curtea unui sediu de poliție poate fi un teren propice pentru activități colaterale – de exemplu, fabricarea vinului. Butoaie, zdrobitor, struguri, toate au fost găsite de noul comandant al IPJ Botoşani, la o verificare de rutină la secția din Ștefănești, după cum aflăm din presa locală. Un polițist, producător de licori în timpul liber, se pare, a decis să-și desfășoare activitățile de sezon în curtea poliției din rațiuni practice: locuia cu chirie nu departe de locul de muncă. Ba mai mult, surse declară că, uneori, mai făcea și țuică în același perimetru. În prezent este desfășurată o anchetă pentru că, trecute probabil prin filtrul producției, explicațiile făptașului au fost considerate de superiori... cam neclare. (A. A. D.)

 Dacă se întîmplă să pierzi o geantă cu scule, o poți regăsi ulterior cu binoclul, în timp ce orbitează în jurul Pămîntului. De neatenție nu scapă nici unii astronauți NASA, care, aflați la prima lor ieșire în exteriorul Stației Spațiale Internaționale pentru reparații la ansamblurile ce permit urmărirea continuă a Soarelui, au rătăcit o geantă cu unelte. Aceasta a fost observată de controlorii de zbor cu camerele externe, aflăm din SciTechDaily, dar se pare că faptele nu erau atît de importante încît să se ia măsuri – traiectoria noului obiect zburător ocolea stația, iar echipajul se afla în siguranță. Cam pînă în luna martie, geanta cu scule rămîne pe orbită, apoi va coborî și se va dezintegra în atmosfera terestră – nici un pericol pentru pămînteni să se trezească cu o șurubelniță în cap, proiectată de la mare înălțime. (A. A. D.)

 Societatea Ornitologică Americană a decis ca numele a optzeci de specii de păsări să fie schimbate întrucît nu mai corespund criteriilor de incluziune ori pentru că pot fi considerate ofensatoare. Speciile alese pentru a fi redenumite poartă numele unor naturaliști albi de secol XIX. „Dar cum vor afla păsările cît rău au făcut pînă acum?”, „Sper că acum situația din Orientul Mijlociu se va îmbunătăți cît mai repede”, „În sfîrșit, trecutul colonialist are parte de o corecție pe măsură” au fost cîteva reacții ale oamenilor de pe Internet. (M. C.)

CUM AR VENI, AR TREBUI SĂ FIM PRECAUȚI CU POVARA FRUMUSEȚII AGRICOLE

 În topul orașelor lumii cu cel mai îngreunat trafic, Bucureștiul se află (abia/deocamdată?) pe locul 7, după Londra, Bengaluru și Pune (India), Dublin, Sapporo (Japonia) și Milano. Media este de 325 de ore petrecute blocați în trafic în fiecare an, adică aproape două săptămîni pierdute anual, un concediu decent, cum ar veni. (M. C.)

 După „bursele de reziliență”, acum rezultatele dezastruoase ale României la testele PISA „demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient”. Ar trebui totuși să fim precauți cu ironiile și enervările. Palilalia este, totuși, o tulburare de limbaj serioasă și destul de greu de tratat. (S. G.)

 În 2020, asociația gondolierilor din Veneția a redus capacitatea bărcilor, dînd vina pe povara crescută a turiștilor „supraponderali“. Recent, un grup de turiști au căzut într-un canal din Veneția, cînd gondola în care călătoreau s-a răsturnat. Fuseseră avertizați să nu mai facă selfie-uri și să se așeze. Asta da poză instagramabilă! (A. M. S.)

 În drum spre grădiniță, cu fiica mea de cinci ani. Îmi povestește că are o nouă colegă foarte frumoasă. O întreb – în speranța că aș putea afla o definiție pură, ingenuă, necontaminată socio-cultural a frumuseții  ce înseamnă, pentru ea, „foarte frumoasă”, la ce anume se referă cînd spune despre colega ei că e frumoasă. Îmi zice că fata are ochii albaștri și părul lung și drept. („Nu ce-i frumos, dar ce e frumusețea însăși să-mi spui!” – mi-l imaginez, exasperat, pe Socrate.) Insist, și o întreb dacă urechile colegei nu erau, și ele, (foarte) frumoase. Îmi răspunde prompt: „Nu le-am văzut, sînt după părul lung și drept”. În orice caz, e posibil ca din rețeta frumuseții să facă parte și un bun dozaj de ochi și de păr. (M. P.)

 Statele americane de la granița cu Canada se pregătesc de invazie! Nu e vorba despre armata canadiană și nici despre valuri de imigranți. E vorba despre porci. Mai precis, despre ceva ce specialiștii numesc „superporci”, adică o amestecătură de mistreți cu porci domestici care cuplează toată inteligența și obrăznicia din sălbăticie cu dimensiunile și fertilitatea domesticului. Astfel, rezultă un gen de porc „super”, care e capabil să se înmulțească rapid (scroafele fată de două ori pe an cîte șase purceluși), să distrugă culturi agricole și să răspîndească boli. Un specialist canadian a spus chiar că „superporcul” este cea mai invazivă specie de pe planetă. Măsurile nu sînt ușor de luat. La ritmul de înmulțire al „superporcului”, și dacă reușești să elimini 65% din populație pe an, numărul lor tot va crește. Vînătoarea nu pare a fi o soluție: pe de o parte, rata de succes a vînătorilor e mică; pe de altă parte, vînătoarea extinsă îi poate transforma într-o specie exclusiv nocturnă, ceea ce va complica și mai mult situația. Așadar, după pandemii și războaie, iată, avem și invazie de porci. O lume din ce în ce mai atractivă! (S. V.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi