Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
Foto: F. Prica
Foto: F. Prica

LA NOI, DIN PRICINA ZGOMOTULUI, LIPSA UNOR CONCLUZII AR SEMĂNA CU O CĂLĂTORIE DEASUPRA PĂMÎNTULUI DIMINUAT

Într-un orășel din Scoția, McDonald’s interzice accesul adolescenților după ora 18, după ce mai mulți angajați au fost abuzați de puștime. Îmi imaginez cum ar arăta asta la noi: după ora 18, Piața Romană ar semăna cu un oraș abandonat. (I. M.)

Plînsul neîntrerupt al unui bebeluș te poate duce la exasperare! I s-a întîmplat unui șofer de 46 de ani din Brăila care, deranjat de un copil mic ce făcea gălăgie, a oprit autobuzul, le-a spus oamenilor că, din pricina zgomotului, nu poate continua traseul și i-a dat jos pe toți, nu doar pe mama bebelușului prea vocal. I-a lăsat pe oameni în noapte și frig, a închis becurile și a plecat. Versiunea lui este că l-a perturbat un călător care vorbea prea tare la telefonul mobil. Cert este că, pentru abandonarea oamenilor între stații, a fost suspendat și riscă pierderea locului de muncă. (A. A. D.)

Un iaz din Hawaii a prins peste noapte o culoare roz neobișnuită, care a alertat atît oamenii de știință, cît și autoritățile. Cercetătorii nu au găsit nici o explicație, iar în lipsa unor concluzii de laborator, autoritățile au prevenit oamenii să nu atingă apa. Mi se pare logic, în lumea gri în care trăim, ca rozul să fie o culoare suspectă. (S. G.)

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au plecat într-o lungă călătorie exotică și oficială în Africa. O agenție de turism a marketat destinațiile cuplului Iohannis și le propune clienților să „exploreze sălbăticia Kenyei în stil prezidențial! Plecați pe urmele Președintelui într-un safari de neuitat” –, sună prezentarea excursiei. Oricum, eu cred că cel mai mult din job-ul de președinte i se potrivește partea cu vacanțele plătite. (A. M. S.)

Într-o seară geroasă din noiembrie, turnul de control al aeroportului din Boston a primit următorul mesaj de la un avion care se afla deja la 9.500 de metri altitudine deasupra Atlanticului, mergînd de la New York spre Bruxelles: „Sîntem un avion cargo. Transportăm animale vii. Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion. Nu putem să îl readucem în boxă. O să ne întoarcem și cerem permisiunea de aterizare”. Turnul de control a aprobat, avionul a deversat deasupra oceanului nu mai puțin de 20 de tone de combustibil ca să aibă greutatea optimă pentru aterizare și a făcut cale întoarsă. La aterizare a fost întrebat: „Aveți nevoie de asistență?”. A răspuns: „Noi nu, calul da. Raportăm: cal în dificultate! Avem nevoie de un veterinar”. (S. V.)

Contul de Facebook We Are Humanity și-a întrebat cei aproape trei milioane și jumătate de membri ce ar șterge de pe fața Pămîntului dacă ar avea această superputere. Și oamenii au răspuns: lăcomia, foametea, războaiele, bolile, poluarea, țînțarii, invidia, ura... Dar mulți au răspuns: Israelul. (M. C.)

O piromană în vîrstă de 37 de ani din Arad a provocat nu mai puțin de cinci incendii, din iulie încoace, cîte unul pe lună. Femeia și-a ales un soț priceput în ale focului: un pompier, care se pare că a participat la stingerea incendiilor cauzate de consoarta lui, aflate în proximitatea propriei locuințe. Unul dintre vecini a avut de suferit chiar de trei ori într-o lună, fiindu-i arse o cămară și două magazii. Pagubele materiale totale au fost estimate la aproximativ 200.000 de lei, iar făptașei i-au fost întocmite dosare penale pentru distrugere. Expertiza psihiatrică a arătat că femeia are un discernămînt diminuat, iar motivul pe care ea l-a dat pentru punerea focului a fost acela că îi place să urmărească intervenția pompierilor. (A. A. D.)

Foto: M. Pleșu
Foto: M. Pleșu

DACĂ AȚI MAI AUZIT AȘA CEVA E GREU DE CREZUT CĂ UNII OAMENI AU DESCOPERIT RĂSPUNSUL BENEFIC

O scrisoare pierdută, în varianta Ciolacu: „Am dat și eu în căutare să mi se pună PNRR la dispoziție. Nu există. Dacă ați mai auzit așa ceva, în Guvernul României proiectul PNRR nu există”. (A. M. S.)

Urmărind transmisiunile de la Eurosport, ești frecvent uimit de obiceiul comentatorilor diverselor evenimente sportive de a pomeni ceva despre o declarație sau o informație legată de sportivi, antrenori etc. doar atît cît să-ți incite curiozitatea, pentru ca apoi să te trimită la site-ul lor de pe Internet, dacă vrei să afli conținutul complet al știrii. Cu alte cuvinte: „Vrei să afli ce a zis cutare despre cutare? Dă un click pe site-ul nostru”. E ca un fel de: „Sîc, că nu-ți spun ce știu, decît dacă te ridici acum din fața televizorului și ne cauți și pe Internet”. Nu e vina comentatorilor, e evident o strategie de marketing impusă de conducerea postului. E greu de crezut însă că acele eventuale click-uri suplimentare, cîte or fi, ar putea vreodată compensa senzația neplăcută pe care o simt foarte mulți telespectatori cînd aud formula asta, mai ales atîta timp cît plătesc și abonamentul la cablul TV. Nu e cazul ca transmisiunile acestui post, presupus a fi cît se poate de elegant, să fie pigmentate cu mici măgării la modă, din cursul scurt de marketing. (A. M.)

Rectorul unei universități din țară trimite un e-mail zilele trecute în care mă felicită pentru succesul fulminant pe care îl am ca „alumna” a universității sale. Drept răsplată și pentru a consolida comunitatea absolvenților, invită la o gală organizată de instituție toți „copiii buni” care au trecut prin universitatea în cauză, condiția de a participa fiind să se achite o taxă de 250 de lei. Unii oameni nu au simțul situațiunii, iar funcționarii nu-l au nici măcar pe cel al ridicolului. (I. M.)

Marc Abrahams, cofondator al revistei bilunare Analele pentru cercetări improbabile și fost redactor-șef al Jurnalului pentru rezultate nereproductibile, a inventat în 1991 premiul „Ig Nobel” (citit „ignoble/ignobil”), care celebrează realizări minore și neobișnuite. Decernările sînt prezentate de laureați ai adevăratului premiu Nobel și au loc la Teatrul Sanders al Universității Harvard. Iată cîteva dintre premiile decernate în anul 2010. Medicină: psihologii Simon Rietveld și Ilja van Beest de la Universitatea Amsterdam au descoperit că dificultățile de respirație ale astmaticilor se pot ameliora dacă pacienții se dau în mod repetat în montagnes-russes. Fizică: Lianne Parkin de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă a demonstrat că purtarea ciorapilor peste încălțări, și nu înăuntrul lor, reduce probabilitatea alunecărilor, căderilor și accidentărilor pe gheață. Biologie: Gareth Jones de la Universitatea Bristol și o echipă de cercetători din China au observat că femelele liliacului de fructe cu bot scurt (Cynopterus brachyotis) practică felația cu partenerii de sex, pentru a prelungi durata copulației. Premiul pentru pace: psihologul Richard Stephens de la Keele University, Anglia, a confirmat științific faptul că înjurăturile alină durerea. Management: Alessandro Pluchino de la Universitatea din Catania a demonstrat matematic că atunci cînd angajații sînt promovați în mod aleatoriu, companiile devin mai eficiente. În sfîrșit, premiul Ig Nobel colectiv pentru economie a fost decernat directorilor executivi ai Goldman Sachs, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, AIG și Magnetar pentru „crearea și promovarea unor noi modalități de a investi bani, care maximizează cîștigul și minimizează riscul financiar pentru economia globală – sau măcar pentru o parte a ei”. (M. P.)

„De ce cîinii aleargă după biciclete?” – nici nu a fost nevoie să citesc articolul din Le Point, care anunța o cercetare revelatoare, deoarece răspunsul îmi era atît de evident: pentru că nu sînt pisici. (S. G.)

Dinspre Moldova se cobor la vale nume de firme din Cătămărești-Deal, Darabani și Flămînzi, județul Botoșani: Ciobi Sigur Termoserv SRL, Onix Top Fecioraș SRL, Ritmic SRL, Masaj Pentru Viață SRL, Darius Exclusiv Marm SRL, Design Constelații SRL, Ograda Cu Pui SRL, Fier Baltic Andrei SRL, La Kevclaocri SRL, Cofetăria Poem SRL, Profiaxa Duo Nord SRL, Casamel Super Nivel SRL, Pizza Efect SRL, Ono Beauty Onofrei SRL, La Brad Și Ford SRL, Camion Internațional SRL, Oaze Blitz Cafe SRL, Ifticosasig & Bej SRL, Agro Movila Părului SRL, Concret Proadjust SRL, Simpelcodashu SRL-D, Blue Klar Vizual SRL, Expert Benefic SRL, Autohton Sim Autopas SRL, Prăjiturela Cake 1907 SRL, Schițe De Gânduri SRL. (D. S.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.